Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?
Pěkný večer,
už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...
@klokanka31 Mě by třeba zajímalo, jestli pokud by to bylo naopak, a on by byl v nemocnici, a tys chodila do práce a doma všechno obstarala (což je pro velkou část žen standart), tak on by to někde ventiloval, jako něco wow, nebo by to bral jako normální. Mně totiž příjde, že je tu v tomto pořád dvojí metr, a přitom proč? Stejně tak ty slovní obraty jako "pomáhat doma", nebo "hlídat děti"... 🙄
@klokanka31 on musí chodit do práce? To je hluboká myšlenka. Samozřejmě, že musí chodit do práce, protože se rozhodl založit rodinu a to zahrnuje finanční zabezpečení ženy, která kvůli tomu, že vrhla ploda, delší dobu do práce nemůže. Rozhodně bych ho za to nějak speciálně nevelebila.
@treasurka No u něj je to wow kolikrát i jen kvůli tomu co dělám doma 😃 Ale je pravda že bohužel pořád je ve společnosti dvojí metr...
@klokanka31 tak ho neprizivuj ne ?!
@klokanka31 A to finanční zajištění rodiny a tebe v případě nějaké události a zajištění na důchod? Nevím, jestli ses někdy dívala do důchodové aplikace na odhadovanou výši důchodu. https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/sluzby/inf...
tak tuto otazku si kadu dnes a denne
@hojda I na tohle jsme mysleli 🙂
@treasurka ano,taky velmi silně vnímám ten dvojí metr, ještě pořád. V okolí, když se stane,že chlap se má na pár dní postarat o dítě, všichni z okolí se můžou přetrhnout aby mu pomohli, chudáčkovi. To , že "normálně" se o vše stará žena, nikoho nezajímá... Ani že padá na hubu. Dokud neskončí v nemocnici.samozrejme je dobré si o pomoc umět říct ... I když mě ani to nepomohlo...
@skororozvedena Chapu a soucitim. Taky me to neprestava rozcilovat.
@1772 myslim, ze mluvis o necem jinem nez ja. Ani, zlepsila se diagnostika a zase ten pristup k detem, takze psychickych problemu je zachyceno vic. Driv byk dotycny jen "zlobivy" a "zaslouzil vyprask", dnes je asi 1263 ruznych diagnoz, ktere jeho chivani vysvetluji a pristupy na jeho reseni (ne vyprask). Spis se podivej na generaci 50+. Kolik z nich ma vysoky tlak, cukrovku, nadvahu, problemy s klouby a pateri? Kolik z nich je rozvedenych, jake maji vztahy s rodinou, v praci, s prateli, se sousedy? Jsou rozvedeni? Jezdi za nimi jejich deti rady? Pomahaji sami od sebe ostatnim? Jsou takovi, ze na sobe pracuji a zlepsuji se nebo sve neuspechy svaluji na druhe? Umi hledat kompromisy a vazit si druhych? Ja tedy ze starsi generace znam jen velice malo lidi, kteri by nebyli zahorkli, zavistivi a pasivni a temer nikoho, kdo by byl zdravy. S moji mamkou jsme tohle dostkrat probiraly - ma problemy se zadama, protoze jako dite nikdy nemela ergonomicky batoh. Ma vbocene palce u nohou, protoze ji jako diteti davali boty po sestre, ktere ji ale nesedly. Ale nesmela si stezovat, protoze tehdy to bylo prece normalni a mel to tak kazdy. A jidlo - zelenina temer sproste slovo, je zcela v poradku mit k obedu kazdy den UHO zahustene moukou a k tomu knedlik, buchticky se sodo a nudle s makem jsou taky regulernim jidlem na veceri...no a kdyz se takhle stravuji uz od detstvi, maji holt dnes nadvahu, vysoky tlak a cukrovku. A kdyz nesmi vybocovat, nesmi chtit neco lepsiho, stahne se do sebe a stane se z nej zavistivy "prizdis**c", ktery v praci oje***a co se da, nevydrzi ve vztahu, soudi se se sousedy kteri si chteji zvelebit zahradku... Zkratka projevy detskych traumat (dle psychologu), ktere jsou dnes ve starsi generaci velmi bezne (a je to videt na statistikach a volebnich preferencich).
@klokanka31 já tě podpořím, máme to doma nastavené stejně. A oba jsme s tím při založení rodiny takto počítali a souhlasili.
Ženy, a co třeba model rodiny, kdy prostě ženská doma zůstat “musí”, protože muž má takové zaměstnání, kdy část týdne nebo i týden je mimo ČR, rodina je 400 km daleko a druhá část rodiny mrtvá, a pokud je muž zrovna v ČR, pak díky vytížení v práci přijíždí 18-19 hod? I v tom případě mám jako žena trvat na tom, že po příjezdu z práce bude dělat svoji část domácích prací? Mně to přijde na hlavu, abych čekala na muže s myčkou nebo s vysáváním až přijede z práce jenom z principu. Aby tady hrkal s nádobím, vysavačem nebo pračkou v 19 večer, kdy už chci klid. My to opravdu máme nastaveno tak, že on vydělává (nadstandardně) a já jsem full doma. Nestěžujeme si ani jeden. A ano, jsou dny, kdy se 3 dětmi jedu od rána do 24 hod a jsou dny, kdy si prostě ráno po odvezení sedu ke kafi, čtu si, koukám v klidu na film, a muž je s tím v pohodě. Jídlo si umí udělat sám, nejmladší dítě vykoupe a uloží… no problem. Podle mě se tu zase smíchalo X věcí dohromady. Zásadní problém v prvním příspěvku je ten, že ta rodina to má nějak (blbě) nastaveno a očividně to oběma nevyhovuje a očividně to spolu neumí vykomunikovat. Ne, že chlap pracuje a ženská je doma a měla by dělat všechno. Problém je ta nekomunikace.
@bbn Hele, ono můžeš komunikovat, jak chceš, ale pokud jsi žena, tak taháš za kratší konec. Ruku na srdce, který chlap chce být doma s dětma, a dělat to, co ženy? Jak dlouho to vydrží? Podle mě je ten, komu to nevyhovuje ona, a pokud je to on, tak v momentě, kdy ona přestane dělat "všechno", a hrozí, že to bude muset dělat on. A ne jednou za čas, jako "pomoc manželce", ale pravidelně, jako povinnost. Když ti na to řekne, že je to tvoje práce, a musíš to zvládnout, tak co?
@bbn A tobě přijde, že je to model, který má doma tazatel? Z dotazu tazatele mi jasně vychází, že on chce model, kdy se po něm nic nechce, protože pracuje. Co chce jeho žena se moc neřeší. Řeší se to, jak to udělat, aby on dělat nemusel. On nemá doma ženu, které je happy v tom modelu a nic po něm nechce. Jen pro zajímavost, jak by se to u vás řešilo, kdybys doma zůstat nechtěla?
@hojda ne, to si nemyslím, reagovala jsem na dalších X komentářů, ze kterých vyplývá, že spravedlivé domácnost a děti 50:50 a tenhle model, co máme my je “dvojí metr”, který je z principu špatně.
A ohledně té zakládající rodiny, resp. dotazu muže, prostě to vidím jako špatnou komunikaci, nikde tam nepíše, že mu žena řekla, že ho poprosila, aby to udělal on, protože je nová moderní doba a ona to chce 50:50. Tam je uvedeno, že ženská to nedělá a jeho to vysírá. Ale vysírá to jeho, ženský je jedno, že má nádobí v myčce 2 dny. Tak ať si spolu sednou a proberou nové podmínky 🤷🏻♀️
@amenophus Tak já tedy z generace 50+ znám naprosto normální a převážně nezkyslé lidí, kteří pracují a mají většinou dost zájmů. Samozřejmě mají i zdravotní problémy, ale nevěřím, že další generace na tom budou lépe. A vůbec nemůžu ve své rodině říct, že by generace rodičů,prarodičů a dalších příbuzných mezi sebou neměla pěkné a pevné vztahy. Asi jsme každá vyrůstala a teď žijeme v jiném prostředí. A politiku a volební preference bych do této diskuze netahala.
@treasurka asi tak, že s tím chlapem třeba žiješ X let bez závazků a vidíš jak funguje i v horších podmínkách? Začínali jsme jako studenti na kolejích s pár Kč v kapse, pak jsme několik let bydleli s dalšími 2 lidmi v podnájmu s minimem financí, po studiích oba na full time + brigáda a nikdy jsem neslyšela, že bych něco měla dělat já, protože je to moje práce.
@bbn no já mám chlapa, co je obchoďáku, má na starostí celou západní Francii od Pyrenejí az po Normandii, doma bývá málo a když, tak od rána do večera dělá na pc a telefonuje (já už jsem na to úplně alergicka, non-stop telefony kdy končí nejdřív v 19, ale někdy až mezi 20-21 😀), moje rodina je v ČR a jeho rodina 150km. Pomoc nula nula nic tim pádem. Vydělává hodně nad standardně. Ale já už cca 2 roky úplně fyzicky cítila, že prostě potřebuju pracovat. Pro sebe, pro svůj dobrý pocit. Cokoli!!! U nás je to těžší, protože starší je nemocný a tak nemůže chodit sám do "družiny" (středy, prázdniny....) a já fakt nemám nikoho, kdo by mi pomohl. Nějaka chůva jen na ty prázdniny by se nevyplatila. No nakonec jsem si našla práci, co je fakt jen školní dny a během doby, kdy jsou ve školce. Dělám ve školní jídelně. Bohužel je to jediná možnost aktuálně. Napřed jsem z toho byla smutná a nakonec jsem fakt šťastná, že se dostanu z baráku a můžu něco dělat, dostanu výplatu a tak. Fakt mám z toho ohromnou radost. 😀 a vzhledem k povolání chlapa stále dělám doma většinu věcí. Ale hoooodne jsem slevila z úklidu (já na to nikdy extra nebyla 😀). Pro mě to není důležité. Když je doma, tak se zapojuje samozřejmě: dneska měl víc času a tak vyzvedl děti ve školce,.a já mohla jít běhat. Pokud je o víkendu doma, tak si bere děti, vaří....ale pořád je většina z toho logicky na mě.
Nicméně je fakt, že by mi nikdy neřekl, že jsem něco neudělala. Naopak mě kolikrát "nadává", že se zbytečně honím.
Ale naše situace fakt není běžná, jsme hodně specifická rodina, většina to má "klasicky".
@me_druhe_ja to máme asi dost podobně, můj muž musí být taky na telefonu defecto nonstop (má na starosti komplet výrobu a kdyby se něco echt pokazilo na noční, tak mu taky volají, ve 22 hod i v 24, někdy i v 6 ráno). Dovolený je taky online. A máme zase to nejmenší s neurovývojovým problémem, takže péči taky potřebuje větší, než její starší sourozenci v jejím věku. A můj nástup do práce budeme řešit až když po nástupu do školy bude vše ok a bude zvládat. Já tedy tu potřebu jít teď do práce nemám, mám tedy na starosti děti, rozvoz do škol, do kroužků, komplet domácnost, zahradu. Jít tady u nás v okresním městě do práce na zkrácený úvazek je sci-fi, do Prahy je to 40 minut v ideálním případě a to, co bych vydělala na zkráceném úvazku v Praze bych dala za chůvu, uklizečku a zahradníka a benzín na dojíždění. Tohle zapotřebí opravdu nemáme. Když jsme se s mužem potkali a vyjasnili si životní postoje, tak jsme oba věděli, že priorita bude rodina a on bude živitel.
A já se tedy doma nenudím, píšu to sem už po x té, to že jsem doma neznamená, že jsem blbá a líná, našla jsem si koníčky, ve kterých se vzdělávám a mohly by mne časem živit, a kdyby se manželovi něco stalo nebo se chtěl rozvést, tak mám už svůj majetek, pojištění atd. Nehledě na to, že kdyby se chtěl rozvést s alimenty na 3 děti a jeho platem skoro 200k, tak bych pod mostem rozhodně nezůstala 😉
@amenophus vidím to úplně stejně. Oba rodiče 60+ a tak věčně nespokojení lidi, oba nemocní, zahořklí. Přitom, byla jsem jejich jediné dítě, ale čas na mě neměl ani jeden. Resp čas na mě si nechtěl udělat ani jeden. Otec 6-14:30 práce, přišel domů, dal si sváču a zalezl do dílny bádat nad svým koníčkem, vylezl na večeři a prudil, pokud večeře nebyla přesně v 19:00 na stole. Matka práce 7-15:30, nákup, přiběhla domů, dala si taky sváču a mýdla do obýváku k pletení nebo ke knížce. V 18 se zvedla, udělala večeři (90% byl super zdravý chleba s máslem a salámem, párky apod, zeleninu, jako dnes rajčata, okurky, papriku, jsme přes zimu neviděli, otec by to ani nejedl, ovoce jablko nebo pomeranč), po 19 hod 2x týdně rozdělala žehlení a pak si ve 20 hid oba kydli do obýváku k cigaretě a tv. Úkoly se mnou nikdy nikdo nedělal, ale ven za kamarády jsem mohla až když jsem měla úkoly hotové, takže venku už pak naopak nikdo nebyl, protože byla tma nebo ostatní museli jít dělat ty úkoly. Kroužek jsem měla jeden, skaut a to až ve chvíli, kdy už jsem na něj došla sama. Na kole mě učili jezdit skoro v 9 letech a to bylo keců, plavat mě nenaučili vůbec, to jsem se pak musela naučit sama až na táborech. Když byly prázdniny, tak mě odložili k babičkám nebo na tábory. Pralo a uklízelo se o víkendech a byl to mazec. Ale když teď párkrát za rok přijedou, tak furt slyším ty kecy, jak oni museli makat a žádný čas, jako teď my, neměli. Jak nic neměli. A vlastně furt nic nemají. Přitom oba barák ve vlastnictví, oba prachy na to, aby si mohli zařídit život po svém, oba volna mraky (děti mi moje matka hlídala jednou), ale sedí oba na perdeli doma a jen si stěžují.
@bbn ja osobne si teda stezovat nemuzu. Moje mamka predbehla dobu, rekla bych, ze byla takova typicka dnesni matka 🤣 (trochu helikoptera - byla jsem vytouzeny jedinacek), ale se spoustou traumat z detstvi, ktere se mne snazila kompenzovat (s ni se nikdy nikdo nemazal, takze me by snesla modre z nebe, ji se nikdo neptal na nazor, takze se mnou o vsem podrobne diskutovala od chvile, kdy jsem umela zblebtnout), pracovala, ale vetsinou me vyzvedavala a pokud nemela v praci hotovo, jela to dodelat vecer kdyz prisel tata. Krouzky jsem mela kazdy den, na nektere me ale aspon obcas vodily babicky. Ale meli jsme kliku, ze se sesla fajn parta rodicu mych kamaradek a rozdelili si sluzby, takze v 1.-3. tride jsme byly 3, chodily k sobe domu - vyzvedaval jeden rodic a ostatni mohli byt dele v praci. Jinak to ale byla vyjimka, byli jsme vyberova trida na "lepsi" zakladce. Meli jsme chatu a obytnou dodavku, kterou jsme projezdili celou jizni a zapadni Evropu (obcas se rodicum povedlo me uvolnit ze skoly i behem skolniho roku - to uz by ale asi dneska neslo). Ale nasi byli fakt bile vrany a predbehli dobu. (Ale taky ne ve vsem, ta strava fakt hruza, takze zdravotne jsou na tom stejne spatne jako jejich vrstevnici. Moje mama se spis ted uci od nas 🤣).

@alice180 Tak to má asi blbýho chlapa. Můj chlap je v práci, a pak se nám věnuje, na koníčky si najde čas jen když naše malá už třeba spí, nebo když jdeme s kamarádkou na hřiště.