Kdy dát dítě do jeslí nebo školky? Rady a zkušenosti
Zdravím, od kolika let jste daly děti do jeslí, popřípadě do MŠ?Já chci dát do jeslí syna od příštího týdne a docela za to dostávám sadu. Tak mě právě zajímá jak je to u vás. Chtěla bych od ledna nastoupit do práce na půl úvazku a tak sem si říkala, že by šel malý od října do prosince do jeslí, kde by si zvykl na malý kolektiv a pak popřípadě do klasické MŠ, když bude místo. Přijde mi to super. Ale asi jsem v rodině jediná 😄PS: Syn měl v září 2 roky.
@nikola38 já včera na hřišti potkala paní učitelku z té dětské skupiny a bavila jsme se sní, tak říkala, že si též mysli, že to Filípek zvládne. Trošku jo zná. Jako asi to bude pro něj,, šok,, ze začátku, ale to je asi u každého dítěte, kamarádka dávala do školky syna ve 3 letech a taky to byl trošku boj.
Vzdycky budou dve skupiny. Jedna s jeslema nema problem a druha ma na to jiny nazor. Ja treba vubec neresim jestli nekdo dava dite do jesli nebo ne, uprimne mi je to jedno a nevidim na tom nic spatneho, ale patrim do druhe skupiny. Ja si deti uzivam dokud to jde. Starsi sel v cerstvych trech letech do skolky, ja s mladsim na rodicaku. V rodine to taky nechapali. Pritom nemit mladsiho syna tak by stejne do ty skolky jit musel. Ja je teda neresila (i kdyz trochu mi brouka do hlavy dali), vedela jsem, ze tam bude jen dopoledne a ve finale byl stejne vic doma nez ve skolce 😀 za 3 mesice bych mela nastoupit do prace a babicka mi rekla at nikam nechvatam, ze deti jsou maly jen jednou. Ona byla doma 8 let (2 deti rok od sebe). Moje mama dala brachu ve 2 letech do jesli, pry to byla chyba a litovala. Pak si to asi vynahradila u me a me dala skoro az ve 4 letech do skolky 😀 je to vazne na kazdym, kazda mama to citi jinak, proto by nemela poslouchat okoli, ale rozhodovat podle sebe. Ja bych uprimne byla s detma dal doma, ale nejde to.
@janickajana proč zbavila??? Podívejte se na okolní státy, to jen u nás je ta možnost být s dětmi na PLACENÉ rodičovské dovolené až do 4 let 🤦♀️
@kevi1 další co bere za slovo, tož se všechny čertíte, vtipné je spíš, že my nejsme "norma", to vy, tak si trochu protiřečíte....jinak pokud jste zaznamenala, tak mám psané co je můj názor a to ostatní neokecáte, to že se lidé vzdálili přírodě, že dvouleté (i tříleté, no i šestileté...) dítě je závislé na rodiči (hlavně matce) a bohužel dnes je in osamostatnit co nejdříve a pak vidíte ty ztracené existence...on je to jen jeden z mnoha problémů, a nebudu si hrát na to, že je to v pohodě... stejně jako nebylo v pohodě, když rodiče obětovali své děti v době covidu a naprosto neopodstatněně docházelo k omezování jejich svobod a stejně se hraje hra jakoby se nic nestalo. Pravda bolí, jasně, no chápu, že každý to má jinak, ale nalhávat si něco není řešení. Tak se pořád nečilte, ani jednou jsem nepsala, že když to má některá nastavené tak, že v roce dá mrně do jeslí, je špatná matka, jen se paní ptala na to jak to mají ostatní a já chtěla poukázat na některé aspekty rozhodnutí.
Že já se jednou za pár měsíců přidám do diskuze, dostanu pocit, že je dobré sdílet více pohledů, no tak aspoň jsem tu prý někoho pobavila.
@asongforfay mne pride totalne nedospele jak tu svoje nazory prezentujete ako ultimatnu pravdu. Bodka.
@kevi1 a které konkrétně?
Já dala nejstarší Sáru ve dvou letech do dětské skupiny a lituju toho do teď... Nevím, jak bych svůj pocit popsala, ale přijde mi, že jsem ji hodila do "systému" hrozně brzo. Měla si ještě užívat domácí pohody alespoň o ten rok dýl.
Teď jsem s mladšími doma a sice Teuš chodí do školky, ale když chce, tak jde po o, prostě je to takové benevolentnější, žádné honění, povinnost brzo ráno vstávat apod.
Lulu jsem hlásila do školy teď od třech let - nevzali ji a svým způsobem jsem za to ráda i když budu doma za bakšiš, protože rodičák je skoro vyčerpaný.
Prostě věřím, že takto malým dětem jesle stejně nic nedají.
Ještě mě napadlo, jak tu píšete o tom odsuzování, to já v sobě nemám, i když to dělám jinak...vy jste se s tím setkaly třeba kvůli nekojení či jeslím, já zase kvůli nošení v šátku (když to ještě nebylo úplně normální), tomu, že jsem po narození nechtěla okoupat dítko, že kojím moc dlouho (od tchýně, a to třeba nebylo prckovi ani rok) a dalším věcem...je to tak, a je to hrůza, no pokud si za tím co děláte stojíte může vám být jedno co ostatní říkají a určitě víte co jim odpovědět.
Na svete jsou stovky milionu ztracenych existenci, ktere se do 18 let nedrzely maminky za sukni, ale pak je tu
@asongforfay ktera vsechny spasi radou, aby sedeli doma na prdeli a sislali 🤣.
@asongforfay no tak chápu tvou metaforu, nebo přiblížení chceš li, nicméně nemyslím, že nějak sedí k tomu co jsem napsala... pouze jsem zmínila dva (podle mého cítění) extrémy a pohybovat se hodlám vždycky někde mezi nimi, tvojí optikou by nejspíš nebyla žádná cesta ideál... ale to me na druhou stranu přivádí k tomu, že to tak nějak opravdu je... ono totiž ať uděláme co uděláme vždycky se dá najit pro a proti a to se ještě pohybujeme ve všeobecné rovině, přidej k tomu individualitu každého rodiče a dítěte a opravdu se i při sebelepším přístupu dá najít, že něco mohlo či mělo být trochu jinak, mnohdy to ale právě vidíme až zpětně.. no a to mě znovu oklikou dovedlo k tomu, že nějak nemá smysl se o to přít 🙂dobrý asi je, pokud to situace umožňuje, koukat na potřeby své a dítěte a najít kompromis, ale na to každá rada drahá, to myslím i tak nějak sama píšeš, že je potřeba se tak nějak vrátit k sobě a intuici🤷♀️😉
@amenophus jo, jde vidět, že jste to pochopila
@holkaokomodra jistě, ideály jsou jen v myšlenkách....tak jsme se nakonec víceméně pochopily, já vůbec nemám tendence s někým se přít, ono je dnes těžké bojovat za nějakou čistou a přirozenou myšlenku, jelikož se na vás snese spousta těch, kteří si to vezmou jako osobní útok a jejich svědomí/ego jim říká ať se proti tomu ohradí, přitom by stačilo vzít to jako "fajn, možná na tom také něco bude, ale já se rozhodla kráčet jinou cestou", právě, že vše má své pro i proti a proto je důležitá možnost diskuze...já netvrdím, že to jak to děláme my s sebou nenese žádné nevýhody, spíš protistrana si hraje na to jak pohodově všichni všechno zvládají, což je hloupost a jak tu někdo zmínil tento termín - nedospělé.
@asongforfay jasná věc, ale najdou se tací na každé straně barikády, můžu vyprávět: taky se mi stalo, že jsem dle příbuzné lesana a dost ji nesedí, že s ní nesdilim zálibu v nošení, protože je mi to krajně neprijemný, jinde jsem zase slyšela, že děti nechavane doma x dlouho jsou děti lasky, zatímco moje, když jde ve dvou letech na čtyři hodky do školky je chudák a nemám mu "to" dělat 🤣 pak zas, že dlouho kojim, spím s malým... jako tvl... to je buď černá nebo bílá? ono ve finále upřímně je dost každé strany barikády a mě to nakonec přijde vtipný... vlastně jsem ráda, že jsem prvního měla už pred 14 lety, kdy sice skatulky frcely taky, ale ne tak jako teď a získala jsem si svuj postoj za trosku mirumilovnejsich podminek 🤣 amen 🤣❤️💐
autorko, kasli na vsechny je to tvuj zivot, tvoje mimco, tvoje rozhodnuti 🙂💐
@holkaokomodra dneska to je asi horší než to bylo před nějakou dobou. Člověk dneska fakt neví jestli to dělá dobře nebo ne, někteří lidé hned odsuzují a nechápou kolikrát důvody, proč to ten člověk dělá. Strana není jen černá / bílá, může být i něco mezi tím. Já si taky myslím, že by se měla autorka řídit tím jak to cítí ona. Jelikož ať tu napíše cokoli, tak se vždycky najde nekdooro koho to nebude dost, dobré, takže vlastně by bylo tak či tak všecho zle.
@ferda90 přesně 🙂

@ferda90 Tak tak .. peníze jsou sice fajn .. ale cena jaká za ně zaplatíme bývá většinou dost vysoká.. Dítko se ve skupince zabaví, zvykne si na kolektiv a bude to ok.. 🙂
Ve třídě jsem měla i rok a půl starého prcka a jeho adaptace byla lepší než adaptace kdejakého 3 nebo 4 leťáka.. ti menší to mají trošičku jinak... Pláčou kvůli náhlé změně, ale zvykají si mnohem rychleji .. 🙂