Kdy dojde k posunu?

22. čer 2022

Ahoj, asi se jdu jen vypsat, možná se i uklidnit. Nějak je toho na mě teď moc. Náš chlapec skoro dva a půl a pořád nemluví a je na plenách. V roce uměl pár slov. Občas řekne máma, ale to se většinou něco děje. Všude si dojde, přinese, podá si. Co říkáme, tomu rozumí. Knížky ho neberou, mluvím na jen pořád. Venku komentuju dění. Ale on u ničeho nevydrží. Chvíli si vyhrál s duplem, pak kostky. Ale teď jen lítat po bytě, všude lézt a řvát a smát se. Venku jen chodit, hřiště a děti nezájem. Dvakrát se sklouzne a jde dál. Ale to ho teď už taky nebaví. Jak jsme s ním celý den sama, už mě to ubíjí. Nočník bojkotuje, někdy uteče a vyčůrá se na koberec u televize, chjo. Ale plínka mu už vadí, občas si ji i sám sundá. Poslouchám často, že je opožděný. Už mě to unavuje a mrzí. Nechci srovnávat, ale vidím to i na tom hřišti. Myslíte, že se to brzy zlomí? Odplenkovat chci teďv létě na chalupě a s mluvením nevím co už .

merope
22. čer 2022

Kluci jsou obecně pomalejší. Mluva se kontroluje ve 3 letech. Můj syn začal mluvit ve 22 měsících a všichni jak je šikovný a i já měla pocit, že to je vlastně hrozně brzo. Syn kamarádky bude mít v září 3 a místo mluvení používá vesměs první písmenko slova.

Malé děti vydrží u jedné činnosti typicky max 10 minut.

A kolem 2 let bývá často období, kdy se na klouzačce bojí a tak na ni vůbec nechodí.

Syn má 3 a čtvrt a zase moc nechodí, pořád by se nosil 🙂. S kamarádama lítat, to jako jo, lézt nahoru a dělat blbiny, to mu jde dobře. Kreslí od cca 34 měsíců.

mishulka26
22. čer 2022

Synovi budou 3 za týden bez plen byl úplně ve 2,5 letech, ale to mluvení do té doby nic moc, ale za poslední půl rok udělal takový pokrok a pusu zavře jen když spí. Je u něj znát velký pokrok i během týdne kdy ho třeba babička nevidí. Počkejte do 3 let a pak to řešte.

eviicka
22. čer 2022

Náš syn mezi druhým a třetím rokem byl také jinde než většina vrstevníků, navíc hodně stydlivý (třeba nechtěl jít ani do ulice, kde bydlí stejně stará holčička se kterou jsme chodili na hřiště), bez plen byl tedy ze dne na den ve dvou a čtvrt, ale nemluvil, i sebeobsluha vázla, jemná motorika také... (myslím že jsem nic nezanedbávala). Obrovský vývojový skok udělal ve třech a půl letech. Od té doby už je to "normální' kluk (v něm napřed, v něčem pozadu, ale tak nějak nevybočuje).

andelka
22. čer 2022

Ohledně plinek držím palce. Přes léto to dáte. Ohledně mluvení.. mezi dětmi jsou právě v tom věku 2-3 roky veliké rozdíly. Neplasila bych. Mám kluky tři, všichni začali mluvit později. Problém byl jen u jednoho,ten začal až ve 4. Ti druzí dva měli kolem věku 3 roky velký posun, vývoj, rozjelo se to. Každé dítě je jiné.

konidana
22. čer 2022

To co popisujes mi přijde jako uplne normalni. S detma jsem to mela vzdy tour de hriste. Na kazdem vyzkoušet vsechny prvky a jinam. Kolem baraku jsme meli na kilometru 3 nebo 4 hriste a hristatka ( treba jen pneu nastojato v zemi) a vetsinou jsme to obehli vsechno. Kluka jsem odplenkovala behem leta tesne pred 3.rokem ( na den) vic mluvit zacal az ve skolce po 3.roce.

me_druhe_ja
22. čer 2022

Já se všem omlouvám a snad to nevyzní blbě, ale já tohle tak "ráda" ctu. Že je tohle normální i u zdravých dětí. Taky se mi jen tak nepodaří eMko rozmluvit a zbavit plinek. A přesně: na hřiště se sklouzne jednou, jednou pohoupa a mává, že chce pryč. Tak mě utěšuje, že i zdravé děti to mají podobne. 🙂

daasqua
22. čer 2022

Ono je to u dětí vše dost skokové, ne jen u miminek. Dcera třeba byla kolem roku ve všem napřed (brzy chodila, vylezla kamkoli, nebála se, nepadala, dalo se s ní domluvit, hrála si sama i dlouho, sama jedla...), potom to stagnovalo, do toho covid a začala dle mého "zaostávat"... bez plenek až v 2,5r (chápala to, ale chtěla jen vestoje jako táta, potom to šlo ze dne na den), začala být vybíravá kolem 2r, mluvení pořád ne (jen svou řeč, kterou jsem chápala jen já)... od 3 let se to potom začalo zase zlepšovat, taky začala chodit víc do kolektivu (ve školce ještě není), začala konečně mluvit, dělat i aktivity, co předtím odmítala bez vyzkoušení... je to dost jako na houpačce a dost skokové...

drep
22. čer 2022

Myslím, že moje dcera je úplně zdravá a normální tříletá holčička, ale hřiště obíháme kosmickou rychlostí “jedna atrakce za vteřinu”, doma aktivity střídáme po pár (málo) minutách, pexeso ji baví chviličku (pak hraju sama se sebou), domino ještě, občas vydrží u puzzlí. Zatímco kamarádky stejně starý syn ve dvou mluvil hodně, tak moje jela ve slabikách. Vlezla před třetím rokem do školky a za měsíc mluvila jak herečka, zatímco ten kamarádky synek mluví stejně jak v těch dvou. Netrap se tím😉

zizkmi
22. čer 2022

Taky bych se netrapila. V CR je na odplenkovani co nejdrive docela tlak. Dite ale na nocnik dozrava az kolem 3 roku, takze nenut. Jednoho dne mu to sepne a bude. Synovec se mesic pred 3 narozeninami odplenkoval sam. Rano plinu sundal a vymalovano, rovnou i na noc🙂Co se mluveni tyce, tak hodne deti se rozmluvi taky az kolem 3 roku. Vetsinou to souvisi s nastupem do skolky.

merope
22. čer 2022

@me_druhe_ja Vidíš, my to máme zase "dones mě na hřiště" (na hřiště nenosím, stejně to pořád zkouší!!), tam si najde někoho, s kým tam "u jedné činnosti" vydrží i hodinu - ta jedna činnost je běhat kolem dokola a honit se a zkoušet, co vše můžou, aniž by je nějaký dospělák zabrzdil. Teď je "top" plácek mezi Billou a kancelářemi - na jedné straně vodní plocha, na druhé straně "vyvýšená" vodní plocha (ta je ideální na to vylézt na ten rantl a honit se po mokrém dřevě... rychleji, než tam dojdu a pošlu je dolů, protože to je fakt kluzký). A na té druhé jsou kameny, co se po nich dá přeskakovat - jen z něj čiší ten cíl se v tom zmáchat 😀. Já si říkám, že čím déle bude běhat kolem dokola, tím dřív usne 😀.

Největší mor je to ale na Sokole - všechny děti cvičí a můj lítá kolem dokola (pokud nezaleze do nářaďovny - ano, to je to místo, kam nesmí 🙂 ). Teda když je pak "opičí dráha", tak to už zase zkouší všechno možné (ne vždy to, co se má). Tam mám pocit, že jako matka selhávám totálně a jen si musím opakovat, že opravdu hezky mluví 😀.

barcamoravcova
23. čer 2022

Můj syn se chová úplně stejně je mu 2,5 let. Skrs to že nemluví nás dětská doktorka posílá na neurologii, tam když se nic nezjistí tak potom ušní, oční a poté dětský psicholog. Naši známí mají stejné starého kluka a ten taky skoro nemluví a začali sním teď chodit na logopedii. My to u našeho syna budeme radši řešit už teď než čekat do 3 let kdyztak nám jen doktoři řeknou že je naprosto zdraví.

mia_von_prag
24. čer 2022

Ja bych tě uklidnila. Můj syn bude mít 3 roky a ještě tak 6 měsíců dozadu jsem byla total zoufalá, že jsme hrozně pozadu.
Z popisu mám dojem, že ty i tvůj syn potřebujete nejakou změnu. Nemáte možnost školky /kroužku v okolí? Kolektiv dělá hodně.

Největší posun u nás nastal, když nastoupil do soukromé školky, párkrát týdně na dopoledne. Do 2 týdnů začal mluvit, rozjel to ve větách. Ve školce začal chodit na nočník, doma občas chce, obcas ne. Se mnou ho doma nebavilo už nic moc, teď ve školce rád kreslí, lepí, tvoří, dokonce uklízí.
Ja to už řešila s logopedičkou. Důležité je, jestli ti rozumí a jakou ma motoriku.
Pokud máš pochybnosti, podivej se na facebooku nebo insta LOGOPEDIE JINAK, pani Blažková dělá online konzultace, velmi mi to pomohlo.