icon

Kdy navštívit psychologa při potížích s pokakáváním?

12. črc 2023

Hezký den, vím že podobná témata se to už řešila, ale asi bych potřebovala něco aktuálnějšího, případně konkrétnější rady a zpětnou vazbu. Syn má 5 a kousek, obecně jde vývojově maličko pomaleji (odplenkoval se třeba až ve třech letech), ale poslední rok hodně bojujeme tím, že nejde včas na záchod. Myslím tedy konkrétně kakání. Snažila jsem se to moc nezveličovat, vysvětlovat, včas se ptát, ale poslední dny je to horší a horší. Třeba i na něm vidíme, že se mu na záchod chce, několikrát mu řekneme, on nám tvrdí, že určitě ne a o hodinu později už cítíme, že to zase nestihl. Většinou jde tak o dvě situace denně. Když se s ním snažím mluvit a ptát se ho, přijde mi, že sám moc neví, proč to dělá – jednou řekne, že si to neuvědomil, podruhé, že se mu nechtělo na záchod. Všude čtu, že jde nejspíš o psychologický problém, dokážu si to představit, ale moc nevím, jak to řešit - opravdu mám hledat pro syna psychologa a řešit to? Nebo ještě třeba rok počkat a dát tomu čas? Nemáte někdo podobnou zkušenost? Moc děkuji.

Strana
z2
veruuu_kubesovic
13. črc 2023

Pediatr, nebo potažmo psycholog, to jen tak neprejde...

ciocca
15. črc 2023

U nás tohle způsobuje chronická zácpa, se kterou bojujeme už spoustu let.Je to lepší a lepší (tedy ne se zácpou, vyprazdňuje se tak 1x za týden), ale s tím, že to "nestihne" nebo neví, že mu to uteklo. Teď je mu čerstvých devět a čas od času se to ještě stane. Ale měli jsme období, když ještě chodil do školky, že to bylo i víckrát denně.

ciocca
15. črc 2023

Ještě dodám, řešila jsem pouze s pediatrem, na žádném odborném vyšetření jsme nebyli. Z počátku jsem si totiž paradoxně myslela, že trpí průjmem, ale bylo to to obtékani. Změkčovali jsme forlaxem jeden čas, vyprazdňování ho bolelo. Pak se to nějak ustalilo, chodil sice málo často, ale neměl žádné doprovodné obtíže (bolesti břicha apod.) kromě toho, ze to někdy "nestihl", tak jsme žádné léky nedávali. Střídala se lepší a horší období. A doufám, že už jsme z toho téměř venku.

autor
15. črc 2023

@ciocca dekuju, já si právě také myslím že si to možná způsobil tím, že začal kakani zadrzovat a začal trpět zácpou. Zkusím se tedy asi nejdřív poradit s pediatrem a uvidime...

autor
15. črc 2023

@kathyxkathy moc dekuju!

autor
15. črc 2023

@veruuu_kubesovic dobře, ještě jednou, psala jsem to tady několikrát- ve školce žádné nehody nemá, jen doma. Takže ostatní děti na to nic.

autor
15. črc 2023

@xxx3d zkusím, asi to bude nejlepší začátek. Jen nás pediatr je hodně alternativní, což je obecne super, ale ta stinna stránka je, že tyhle věci neřeší... on všemu dává čas, čili ideální je říct mu, co chci za vyšetření a on mě tam klidně pošle, ale když sama nevím, většinou nic konkrétního nenavrhne...

helach
15. črc 2023

Určitě to řešte co nejdříve. Začala bych u pediatra, k psychologovi se objednat můžete, termíny jsou za dlouho a třeba už pak nebude potřeba. Opravdu může jít o psychogenni zácpu, ale také o potravinové alergie, gastrointestinalni nemoci, poruchu sverace, vzácně i anorektalni malformace, což jsou vrozené vady. Osobně bych zvážila i návštěvu proktologa. Umazavani/špinění/fekalni inkontinence není v tomto věku běžná a chce to vyloučit funkční poruchy. Držím palce, ať to zvládnete. Je to náročné pro celou rodinu.

autor
15. črc 2023

@helach děkuji za radu, zkusíme od pediatra...

cattus
16. črc 2023

U nás to nazýváme prdnuti do textilu. U nás způsobené nepravidelným chozením na záchod. Pak má tvrdší špunt, kolem kterého ta řidší již prekvasena stolice protéká. Syn sám řekl, že si prdnul a má hnědo.
V tuhle chvíli jsme ve fázi nasazení psylia, aby se upravila stolice. Protože u něj to jde z extrému do extrému. Někdy jde každý den, a pak třeba klidně týden ne.
Jinak aktuálně 7 let, má blok z chození na velkou na cizích místech (včetně školy), takže to drží, až to predrzi, pak je z toho zacpa. Nekdy to na něm poznám, že už je to na hranici, takže ho na záchod prostě nazenu s tím, že prostě dokud se to nepovede, bude tam sedět. Většinou je do 10min hotovo.
Určitě to nenechávat být, zbytečně to zatěžuje tělo. Naše pediatra řekla, že to chce víc zeleniny, ovoce, ovesné vločky a celkově víc vlákniny, a taky kvalitní maso, že to dobře čistí střeva a upravuje jejich pohyb.

autor
16. črc 2023

@cattus děkuji, já si myslím, že u nás to bude obdobně. Teď 2 dny jsme ho víc hlídali (ptali se) a stihnul to v pohodě a dneska zadrzoval a doma přiznal, že o tom věděl, ale nechtělo se mu jít na záchod (byli jsme v cukrárně s kamarady). A měl takové "kralici bobky". Problém je, že ten náš ještě moc nejí, takže upravit stravu moc nemůžu... Ale zkusím to změkčení....

Strana
z2