icon

Kdy začaly vaše děti mluvit?

natalie1709
Včera v 08:32

Ahojky,jdu si jsem pro radu a nebo jenom možná pro slova útěchy.
Mám 15m syna a řešíme že nemluví. Ale že ani ťuk.
Jo tak si cosi pro sebe bručí,ale slova to určitě nejsou,říkám tomu spis takové “skřeky”.
Ano vím že každé dítě je jiné,ale bohužel mám tendenci srovnávat s jinými dětmi,které mám v okolí od svých kamarádek.
Když mu celý den opakuju jedno slovo,večer to třeba párkrát řekne ale na druhý den už neví.
Mluvím na něho pořád,ukazuju knížky,jak dělají zvířátka,jak někam jdeme tak mu říkám co tam budem dělat atd.
Bohužel už mi není ani příjemný ten nátlak okolo “tak co už mluvíš?” “Ale on už by měl mluvit”.
Já třeba už od roka mluvila ale začala jsem chodit až v 16m,malý chodí už od 11m ale nemluví🤷‍♀️
Furt si říkám,že každý měsíc co bude větší to bude lepší,ale bohužel nevidím vůbec žádný posun a měsíce plynou a plynou.
Doktorka říkala,ať to nevzdávám a zkouším furt dokola na něho mluvit,že podle tabulek mají děti do 18m čas s mluvením.
Ale upřímně jsem z toho už trošku smutná no.
Co vy? Jak jste to měli se svými dětmi?

anonym_798756
Včera v 09:08

Od odborníka jsi radu dostala. Máš tomu dát ještě pár měsíců.
Problém zatím není u tvého chlapečka, ale ve tvé hlavě. Na tom zapracuj.
Výchova vedená skrze srovnávání s ostatními je také cestou do pekla, toho se fakt zbav. Chudák kluk, takový tlak na výkon dle tabulek je zbytečný.

misha31
Včera v 09:11

Dulezite je, jestli rozumi. Muj syn - brzy 2 roky take nemluvi (rika jen mama, mnam, brm brm), ale perfektne rozumi, i slozitejsim pokynum + odpivida kyvanim hlavy ano/ne.
Ale ma to po kom mit, manzel pry opravdu ani slovo do 4 let....jeho mama pry byla presvedcena, ze bude retardovany.... A pak najednou zacal a rovnou ve vetach.
A ne, nestresuju se

alice180
Včera v 10:14
@misha31

Dulezite je, jestli rozumi. Muj syn - brzy 2 roky take nemluvi (rika jen mama, mnam, brm brm), ale perfektne rozumi, i slozitejsim pokynum + odpivida kyvanim hlavy ano/ne.
Ale ma to po kom mit, manzel pry opravdu ani slovo do 4 let....jeho mama pry byla presvedcena, ze bude retardovany.... A pak najednou zacal a rovnou ve vetach.
A ne, nestresuju se

@misha31 máme to teď aktuálně jako misha31 rozumí. Říká jen mama, tak nějak dcery jmeno, něco jako hele, něco jako auto, táta. Ale rozumí řekneš mu,.kde máš botičky jde pro. Nebo jdeme do kuchyně, jde. Nedělej to, jde to dělat 😃

klokanka31
Včera v 10:18

@natalie1709 Hlavně ho nesrovnávej s ostatními. Naše dlouho taky nic, všemu rozumněla, ale slov jen minimum. Těsně před 3.narozeninami se rozpovídala, teď je jí 5, a kolikrát si už přeju, ať je chvíli zticha 😁

zmrzlinka
Včera v 11:20

Syn v 18 měsících a dcera az po druhém roce.

petulkadodo
Včera ve 12:33

@natalie1709 Nemá cenu se srovnávat. Každé dítě je jiné. Syn v roce a půl uměl jen mama, tata, auto. Více slov začal používat až kolem druhého roku. Dnes je mu 5 a nezavře pusu. Kluci obecně začínají mluvit mnohem později než holčičky, to se vůbec nedá srovnávat. Syn měl ve školce i tříleté spolužáky, kteří skoro nemluvili. Tohle není závod, každé dítě má své tempo.

lis6
Včera ve 13:09

Tak napřed že jen skřeky, pak že večer opakuje co mu valíš do hlavy... No ty skřeky bych řešila, jestli fakt nemá nějaký problém, ale jestli to jsou třeba slabiky, kor označující konkrétní věc, tak bych byla úplně v klidu. Maximálně dělat různé logopedické cvičení - foukání do brčka, jak dělá jedoucí koník, posílání pusinky, řvát jako lev, vyplazovat jazyk... Ale moje děti tedy nemluvili ani jedno, ale říkali třeba kolem 5 slov typu bác, haf
Ale základ je umět se vymezit vůči okolí a nenechat se jím rozhodit

alice180
Včera ve 13:27
@klokanka31

@natalie1709 Hlavně ho nesrovnávej s ostatními. Naše dlouho taky nic, všemu rozumněla, ale slov jen minimum. Těsně před 3.narozeninami se rozpovídala, teď je jí 5, a kolikrát si už přeju, ať je chvíli zticha 😁

@klokanka31 to si přejeme všichni 😃

klokanka31
Včera ve 13:41
@alice180

@klokanka31 to si přejeme všichni 😃

@alice180 A úplně nejvíc kvetu když za celý den padnu do postele vyřízená, těším se na klid, a za celý den po miliontý první se ozve: "A mamííí?" Tak já unaveně a už možná trochu naštvaně "no copak zase je?" A Eliška odpoví "mám tě strašně ráda" 🙈 Jako jo, miluju jí nade všechno, ale někdy už odpočítávám dny kdy půjde do školy 🥲

anonym_74a4e6
Dnes v 06:34

Dcera opravdu mluvit ve třech.. pokud nepočítám prvních 20 slov … mimo to byla potichu.. žádné žvatlání a broukání… najednou cvak a jelo to… syn.. mluví méně než dcera.. ve dvou a pul řekne tři slova (ne, ham, ba)… a pry ok… ze je ted ve fázi pred zacatkem mluveni rikala logopedka .. ja i manzel jsme mluvili kolem roku a roku a pul … na deti mluvil čtu, věnuji se a efekt zadny .. btw kluci mají prý vše pozdeji o cca 9mesicu rikala taky na logo .. zatim bud v klidku a pockej na dotazník.. obecne ted vsechny deti mluvi pozdeji … a v tomhle veku to nemusi znamenat nic, je brzy… spis extrémy mluvi ted v roce a pul … kamarádce jedno dite mluvilo v roce a pul velice hezky, a druhe nemluvilo jeste ve třech … stejna výchova, stejny přístup