icon

Máte dítko s větší hlavičkou?

denisaf28
2. srp 2014

Maminky, možná se vám bude zdát tahle diskuze divná, ale mám ročního chlapečka, který asi zdědil po mě a tatínkovi velkou hlavičku 🙂. Jelikož nemá pořád moc vlásků, jsou mu hodně vidět, ale opravdu hodně, z boku na čele nejrůznější žilky. Dokonce je vidět i taková hodně silná jakoby na spáncích. Vůbec se mi to nelíbí :(. Máte s tím nějaké zkušenosti, kdy se vám u vašich dětí třeba tyhle žilky ztratily, případně jestli to nemůže něco znamenat....

madre1
2. srp 2014

Já mám starší dítě s velkou hlavou od prenatálního věku a to mladší s trochu šišatou hlavou.Obě děti se projevují a rostou úplně normálně.Holt každý zdědil geny po někom jiném a pokud Vás mudra neposílá na neurologii,asi k tomu má důvod.Ty žilky se ztratí,až mu obroste hlava vlásky a pak už to nebudete muset řešit.Nenormální to rozhodně není.Proč si myslíš,že malým dětem berou krev z hlavičky a ne z rukou? 😉

denisaf28
autor
2. srp 2014

Náš je narozený o pár týdnů dřív a hlavičku bude mít asi velkou po nás. Na konci měsíce mu bude rok a má obvod 47 cm. Já i manžel máme 58 cm. No už aby mu ty vlásky narostly :D. Na ty žíly vážně není moc hezký pohled. Joooo krev z hlavičky jsem zažila jednou, když byl úplně maličký a už bych to asi víckrát nedala... Rvalo mi to srdce....

stavba
2. srp 2014

@denisaf28 nevím, zda tě uklidním, ale náš syn měl v jednom roce také 47 cm a nikdy mě nenapadlo, že má oproti svým vrstevníkům větší hlavu. 😕 Ani dr. se nad tím nikdy nepozastavila. Dokonce i v tabulkách se tento rozměr pohybuje v normálu. Takže buď v klidu. 🙂

gepe
2. srp 2014

Jak to ctu... Nase mlada mela v 10ti mesicich obvod hlavicky 46cm a neprijde mi, ze by ji mela velkou. Ani Dr. nerekla ani slovo 🙂 Pristi tyden ma rocni prohlidku. Ty zilky na hlavicce, to ma kazdy dite, jen u vlasatejsich jsou min videt 😉

hojda
2. srp 2014

Tak mě spíš přišlo divné, kdyby měl tu hlavu malou, když vy dva jí máte velkou 😀 . Podle je mě je to v cajku 😀

ivular
2. srp 2014

@denisaf28 Tak o tomhle vím své. Syn měl už ve 4 měsících obvod hlavy 45 cm. Lítali jsme po neurologii, vše bylo v pořádku. Má to zkrátka po mně (já mám taky OH 58 cm). Někdy kolem 10. měsíce se mu ovšem v mozku utvořily dvě veliké cysty. A tak jak jsem byla z jeho veliké hlavičky dříve nešťastná, tak teď jsem ráda, že je tak velká, protože aspoň má mozek těm cystám kam "uhnout".

zrofka
2. srp 2014

Můj syn je taky "starosta" 😀 už na utz mi dr řekl,že má větší hlavičku a že to bude starosta... 🙂 narodil se v 35+2tt a měl jen 1950g s růstovou retardací..ale je zdravej.. po porodu měl hlavu 32cm, v 6 měsících -45cm, v roce 49cm, v 18měsících 50cm, a ted ve 28 měsících 52 cm..nikdo to neřešil...chodili jsme i na neurologii ale né kvůli hlavičce..ale kvůli tomu,svalům.. já mam taky velkou hlavu 59cm 🙂 a navíc je hubenej, takže vypadá jak "špendlík" - velká hlavička hubené tělo 😀 😀 😀

denisaf28
autor
3. srp 2014

Holky, díky za takové povzbuzení ;). My jsme narozený ve 33.tt a chodíme na neurologii jednou za čas, kde nás sledují, zatím je vše ok, díky bohu, jen se panu doktorovi nezdála moc ta hlavička. Přeměřoval ji nakonec jak mě tak i manželovi a usoudil, že ji bude mít velkou asi po nás. Ale při každé kontrole u mudr nás přeměřují a já jsem z toho taková věčně nesvá :(. Modlím se ať ji má velkou po nás a hlavně ať nenastane nějaký problém...

denisaf28
autor
3. srp 2014

@hojda :D :D :D to jo to by bylo vážně divný :D

hekaba
3. srp 2014

Podle tabulek je 47 cm v roce úplně ok, hlavně u chlapečka - mají větší rozpětí v tabulce. Já mám holčičku s větší hlavičkou - má kulaté čelo, byli jsme i na sono mozku a ok - pravděpodobně dědičnost - velkou hlavu jako mimino měl i jeden její bratr - teď je mu přes jedenáct a je ok. Někdy sledují pokud hlava roste hodně rychle, potom se právě posílá na sono mozku , to je možné než zanikne fontanela. Potom už pouze magnetická rezonance- pod narkózu .

zrofka
3. srp 2014

Já jsem to teda strašně řešila,že má velkou..i tady koukám,že má největší.. 😒 ale zase na neurologii nic neříkali, ani dětský..tak jsem to přestala řešit...

ivular
3. srp 2014

@zrofka Rozhodně nemá největší. Dívám se do tabulek a je na nějakém 75. nebo 80. percentilu, což je pohoda. Jak jsem psala, můj syn měl např. 45 cm už ve čtyřech měsících a to už je co říct 😖