icon

Nástup dvouletého dítěte do školky: Výhody a obavy

martik169
20. čer 2023

Ahojte, jdu si pro povzbuzení, uklidnění a názor. Hned na úvod, žiju v zahraničí, kde je mateřská pouze rok a je zde úplně normální dávat dítě do jeslí a v brzkém věku do školky, chci tím předejít reakcim například, ja bych dítě tak malé do školky nedala. Vim, ze v Česku je to zažité úplně jinak , zvětší části. Upřímně, taky bych s tím počkala, ale bohužel je to potřeba, uz kvůli synovi 2 roky , který potřebuje kontakt s dětmi, nemá totiž žádný. Měli jsme nástup před pár dny a jsem nešťastná, protože jsem zjistila, že třída je pomichana a nemá tam žádného vrstevníka, dětem je tam 3 roky a on jediný je 2lety. Prý má nastoupit ještě 2 lety chlapeček v červenci, ale i tak.. Nejsem si jistá, zda si dokáží děti spolu vyhrát. Přece jenom 3 létě dítě je mentálně úplně jinde..bojím se, že tam vlastně bude úplně sám 🤦‍♀️ co myslíte? A ještě mě zajímá jak to máte ve školkách s hračkami. Nejsem zastánce toho, aby dítě mělo všechno, naopak držíme nějakou rovnováhu a máme doma hraček tak akorát, ale v té školce ,byť je nejlepší v širokém okolí, tam snad nebylo nic k hraní.. tak si říkám,, děti starší, zadne hračky,,, co tam bude dělat? 🤦‍♀️No popada mě hysterie 🤦‍♀️už tak je to pro mě těžké I pro něj, do toho cizí jazyk, který zná jen opravdu málo a ještě tohle 🤦‍♀️..děkuji za názory 🙈😊

konidana
20. čer 2023

@martik169 Naše děti byly ve smíšených třídách a podle mne to je lepší, než třída dvou a tříleťáků. Některé starší děti se o ty malinké hezky starají, hrají si s nimi a dělají jim takové "průvodce". Dva malošci by si spolu hrát spíš nedokázali. Co se týče hraček, tak děti jsou velmi vynalézavé. My doma také neměli moc hraček, na celý víkend v lese děckám stačil kyblík a lopatkka nebo jen jedno autíčko nebo malé zvířátko - plastové. Ve školce byly učitelky v šoku, jak krásně si naše děti vyhrají s pár kamínky a klacíky na zahradě. Takže těchto věcí bych se nebála🙂

dyechampion
20. čer 2023

@martik169 to bude dobry, deti se lepe adaptuji nez dospeli. Ti triletaci si ho budou chranit, uvidis 🙂 To vidim i na hristich, jak starsi jsou k mladsim hodnejsi. Ty hracky jsi mozna jen nevidela, ze byly uklizeny, ale stejne jsou lepsi aktivity nez hracky. Ale teda kde jsou ti dvouleti, pokud je materska kratka a jsou tam jen triletaci? nas dvouletak pujde v zari a pry to bude cela trida prave dvouletych...

martik169
autor
20. čer 2023

@dyechampion tuhle otázku jsem si taky kladla🙈 sousedka nastupovali stejně jako my, taky 2leta, ale je v jiné třídě.. nevim proč to rak rozděluji, jaky mají systém, možná mam jen smůlu v tom rozdělení a více 2 letych, je v jiné třídě

ferda90
20. čer 2023

@martik169 ahooj, syn v květnu nastoupil do soukromé dětské skupinky, jedná třída je pro děti od 2 do 4 let, druhá je od 4 do 6 let. V každé třídě je max 12 děti a 2 až 3 tety. Malý je spokojený. Když, nastoupil bylo mu 2 roky a 3 měsíce. Chodí zatím jen na dopoledne od 8 do 12 hod. Já se trochu bála, ale na druhou stranu jsem věřila, že to zvládne. Je celkem společenský a děti má rád. Tety jsou moc fajn a že má v kolektivu starší děti mu vůbec nevadí, už tam má kamarády, každý den mi říká jména kamarádů 🙂 Myslím si, že se i díky těm starším dětem posunul co se týká řeči. Mluvil něco málo, ale teď mluví zas o něco líp a naučil se další slova. Řekla bych, že je lepší, když je ve školce kde jsou i straší děti než je on. Jo a s tou reakci, to známe asi každá, která dáváme dítko dřív než ve 3 letech do školky co skupinky 🙄😁

martik169
autor
20. čer 2023

@konidana takhle mě nenapadlo se na to dívat, děkuji🥰

martik169
autor
20. čer 2023

@ferda90 děkuji za tvou zkušenost, pomohla mi se cítit o něco klidneji. Jsem ten typ co vidí vše hned černe a má.problem najít i pozitiva. 🙈 ulevilo se mi🥰

skarol
20. čer 2023

Úplně v klidu, dvouleté dítě si obvykle ještě moc neumí hrát s dětmi, spíš bude po začátku sedět opodál a rozkoukávat se, pozorovat ostatní děti. Je to tak normální a úplně v pořádku. Obzvlášť, jestli není v kontaktu s vrstevníky nepočítej s tím, že se hned zapojí. Fakt to trvá. Nebála bych se toho.

ai30
20. čer 2023

@martik169 Mam stejnou zkusenost jako @konidana , smisene skupiny jsou super, ty starsi deti mladsi tahnou. Vubec se toho neboj, pokud tam jsou fajn vychovatelky, ony si s tim poradi, navic cervenec je za rohem a prijde mu tam kamarad. ;)

me_druhe_ja
20. čer 2023

@martik169 ahoj, kde žiješ? Já jsem ve Francii a tady většina žen chodí zpět do práce po 3m. Někdy si vyberou dovolenou a jsou doma ještě trochu déle. Ale víc jak půl rok málokdo. Rodičovská existuje, ale není dostupná všem, práci jako v ČR ti nikdo nedrzi a finančně des. Málokdo si to může dovolit. Je to masakr, osobně si nedovedu představit dát 3 měsíční mimino do jeslí/k chůvě. Ale naopak se mi ani nelíbí český systém, kdy de facto nemáš skoro jinou možnost než být tři roky doma. Mě by se líbilo něco mezi, 18m-2roky s tím, že by se začalo jen pár hodin, takže větší možnost jesli, dětských skupin a pro matky částečné úvazky. Ale to je na jiné povídání.
Při prvním těhotenství jsem byla s přítelem domluvena, že budu doma rok a pak začnu hledat, takže bych začala na malý úvazek nejdřív po roce. jenže syn se narodil nemocný a vše se změnilo. Navíc po půl roce neplánované druhé těhotenství. Jsem doma už 4 roky a už tak dva jsem prášky. 😀
Starší syn začal chodit v září do školky (tři roky měl v listopadu a od tří let je tu povinná školní docházka). On musí mít asistentku, kterou dlouho neměl (jen půjčenou) a tak chodil jen dvě dopoledne. Asi měsíc chodí každej den a teď zkusíme i celý den (se spaním). Má handicap a školka je to nejlepší, co jsem pro něj mohla udělat. Neskutečně mu to pomáhá, posouvá dopředu, miluje to tam.
Mladší dcera nastoupí v září, to bude mít 2 roky a 7m. Chodí se mnou pro bráchu a pokaždé brečí, že tam chce zůstat. 😀 bude tam nejmladší, ale ona je hrozně velká, takže zapadne. 🙂 Navíc společenská, děti vyhledává na hřišti, hraje si s nima. Naopak si myslím, že to pro ni bude bonus, že bude se staršíma.
Tady mají školku rozdělenou na tři třídy: nejmladší (2,5 až cca 3,5 roku jak to vyjde), pak středně a nejstarší (předškoláci). Ti malý tam mají hodně hraček: kuchyňka, odrážedla, hodně puzzle, vykladačky, stavebnice a jiné naučné hračky, knihovnička, mají i stoleček s pískem/vodou, panenky, kočárky, postýlku....starší už mají hraček o dost méně. Ale oni mají teda úžasný a bohatý program, hrozně se jim věnujou, pořád se něco učí (hrou), grafomotorika, furt něco kreslí, vytváří.....prostě jsem šťastná, že může chodit (a mladsi od září) protože už tak od těch 2 let vidím, jak se doma se mnou nudí, že ji nestačím a potřebuje další děti (já navíc nejsem ten typ mámy - učitelky, co furt něco vymyslí a tvoří 😀). A tady nejsou žádný kroužky, herničky, nic...
Vůbec se toho neboj, naopak buď ráda, že máš takovou možnost. 🙂

barulina
20. čer 2023

@martik169 syn šel v roce a půl do jeslí(nutnost) byly promíchání věkové, on byl nejmladší. Musím tedy podotknout že od roku byl bez plen na den, od 7mesicu bez dudlíku. A dalo mu to hodně, mluví jak dospělý, jeho slovní zásoba mě kolikrát překvapuje, je samostatný, jeho WC, umytí rukou po, jídlo vlastně neřeším. Jasné, že utru dupu po velké, jídlo uvařím, ale prostě se mu pořádně zafixovalo to k čemu jej vědu doma. Je nad úrovní svých vrstevníků, a určitě tomu napomohly i jesle. Nebála bych se. Syn je teď už v normální školce a ke spokojený a šťastný. Akt. Má 3 roky

martik169
autor
20. čer 2023

@me_druhe_ja někdy nám to nevyjde tak jak si plánujeme, každopádně podle toho co píšete jste to zvládla skvěle..někdy si děláme ty starosti asi zbytečně 🙈 moc děkuji za váš příběh, určitě mi dodal pozitivní pohled na věc .🙏🥰

martik169
autor
20. čer 2023

@barulina moc děkuji I vaše zkušenosti mi velmi pomohla, dám mu čas je to vše pro něj nove a věřím, že si to sedne a najde si i kamarády, byť i starší, možná jak všichni píšou to bude lepší než vrstevnici 😊

ferda90
20. čer 2023

@martik169 tak to jsem na tom podobně jako ty 🙂 Děti občas fakt překvapí a zvládají to líp, jak my rodiče. Zatím za ty skoro 2 měsíce nevidím žádné minus, že je se staršími dětmi, děti se k malému chovají hezky. Je tam i pár děti stejně starých jako on, ale třída kde jsou i ty straší děti má své plus 🙂 Všechno bude dobrý, malý to taky zvládne a bude mezi dětmi rád ☺️ Naučí se zas něco nového od těch starších děti. Ať se vám daří 🍀

gdpr
20. čer 2023

Moj nastupil v 25m vsetky deti z jeho triedy najneskor v zime oslsvili 3narodeniny. V kolektíve je ich menej (12) a od prveho dna nebol ziaden problem. Aj do DS ked chodil od roka boli tam aj starsie o 2-3roky deti a nemal s nimi ziaden problem. V kolektíve to male deti az tak neriesia, kto je mladsi/starsi skor si myslim, ze ma to len vyhody. Moj vdaka starsim je o dost napred v porovnani s rovesnikmi lebo odkuka od nich vela veci.

janule0123
20. čer 2023

@martik169 oni si spolu nehrají ani ti tříleté.. hrají si spis vedle sebe … a nebo se zapojuji do společných aktivit .. ale tam už funguji všechny děti .. společně hraní ze přijde spis k těm 4 (samozřejmě jsou děti co mají tu hranici níž a naopak později) …hlavně klid …

rebe
20. čer 2023

Je to přesně naopak! Pro takhle malé děti je společnost vrstevníků velmi stresující. Ty děti jsou nezralé, neumí spolu fungovat, domluvit se, hrát si spolu, a když se sejdou dva, je to fakt náročné. Je mnohem lepší, když mají společnost starších dětí, které na ně dokážou brát ohled a pomáhat jim. A mezi staršími bývá mnoho těch, které k malým tíhnou, připadají jim roztomilé, líbí se jim se o ně starat. Neboj se toho.

prostenika85
20. čer 2023

@martik169 Ahoj, přidávám se s pozitivní zkušeností se smíšenkou. Sama jsem do takové třídy chodila a do dnes mám na školku pěkné vzpomínky. Maloši se od starších učí, odkoukavaji návyky... Věkový rozptyl ve třídě bych brala jako klad.

aspie83
20. čer 2023

@martik169 stejně jako většina si myslím, že společnost starších dětí bude spíše lepší 😉 alespoň u nás to platí. Staršího, když byl prcek, si na hřišti vždycky vyhlédly starší děti, co si s ním chtěly hrát a chovaly se k němu hezky a on od nich spoustu věcí okoukaval. Mladší, kterému je teď 2,5 roku, vrstevníky odmala "nemá rád" a bez problémů zapadá mezi vrstevníky staršího (4roky), se kterými si hezky vyhraje. Díky staršímu si už právě s dětmi opravdu vyhraje. A jelikož měří cca metr, tak zapadá i vzrůstem 😆 Také, když mi nabídli ve školce, kam v září oba půjdou, jestli je chci dát spolu do třídy, ale že mladší by musel ke starším, tak jsem neváhala a vybrala si tuto variantu 😉 a zase ten čtyřletý už se taky hezky chová k mladším dětem, a i když je to normálně hyperaktivní poděs, tak k menším je mírnější, stará se o ně, pořád by jim něco dával atd. 🙈