Naučí se dítě na nočník, i když stále má plenu?
Mám dotázek, zda naučím svoje dvojčátka na nočník ikdyž nejsem zastánce tvz. indiánské metody. Pro ty co nevědí, tak je to že jim dáte jen punčochy a kalhotky třeba nebo slipy a necháte je počůrávat se...zkoušela jsem, u nás nefungovalo. Do těch punčoch i konaly velkou potřebu a jelikož to mám nadvakrát opravdu na to jsem nervy neměla. Teď plenku dávám a sundávám po vyspání, po jídle (asi půl hodiny když se zadaří), a tak nárazově....bylo pár dnů, kdy jsme u jedné vychytaly téměř vše krom poledního spaní, druhá teda moc nespolupracuje....ale jsou dny kdy je téměř vše v pleně (mluvím teď hlavně o čůrání, ta velká potřeba to je spíš náhoda, že je tam zrovna dám....). Náš problém je ten, že si samy neřeknou. To je asi to hlavní proč nám to nejde, teď nám byly 2 roky, zkouším to asi měsíc jakože hodně, jinak tak nějak od léta (bylo to jednodušší na dvoře venku bez plen). Buď teda dělám něco špatně, nebo holky k tomu ještě nedozrály. Když se zeptám zda chtějí čůrat tak samozřejmě že nikdy nechtějí a pak je to zachvíli v plence....zkouším je zaujmout na nočníku, máme knížky nebo televizi, jako sednou tam to jo....ne že by to odmítaly....ale plenky máme a nic moc pokroky. Nebo je to cesta na dlouhou trať a pouze s indiánskou metodou to jde hne? Díky
@smallinka No jestli to šlo až k odporu, tak to je lepší dát si spíš pauzu. Dcerku jsem se snažila naučit na nočník v nemocnici, ale kousla se a na nočník si byla ochotná sednout až asi tři týdny po návratu domů. Či spíš sedla si, nebo třeba hlásila, že chce čůrat a už radši rovou čůrala, jen aby nemusela na nočník. Bylo to k vzteku, protože bylo potřeba sledovat její čůrání a lepení pytlíčků jsem oplakávala. Navíc bylo vidět, že tomu rozumí, jen nechtěla.
Ale přijde mi, že u druhé dcerky zabralo právě jen cílené vysazování. Ale u ní mi to bylo prostě jedno, takže jsem ji občas posadila na nočník, buď se vyčůrala nebo ne. Když se počůrala, nijak jsem to nekomentovala, převlékla. Na ven měla pleny, bylo to v zimě a nechtěla jsem riskovat prochladnutí. Bylo to nejklidnější odplenkování ze všech tří dětí, u druhých dvou jsem se moc snažila.
Možná dcery prostě jen občas posadit, jestli se jim nechce, bez nějaké velkého vysvětlování, přesvědčování, buď se povede a pochválíte, nebo ne. Klidně třeba ze začátku jen s tou šikovnější, pak až s druhou, je to takové klidnější, máte lepší přehled, kdy naposledy dítě čůralo. Pak se dá i vychytat, jak často čůrá a přibližně po té doběš vysazovat. Pro nás byla skoro tutovka posadit dcery ráno po probuzení, pak se většinou rychle vyčůraly.
@smallinka ta indiánská metoda mě zaujala. Protože mám nasledováno hodně pořadů Jardy Duška, kde o indiánech často mluví, tak vcelku pochybuji, že by hrotili vylučování dětí, stejně tak jako nehrotí nic jiného. Čímž nechci říct, že nefunguje a věřím, že indiánům, případně jiným přírodním národům, funguje. A možná funguje i někomu v Čechách, ale nemyslím si, že to bude u "normální" české rodiny, spíš to bude u takových těch "sluníčkářů" (nesměju se jim, částečně k nim patřím, jen jsem potřebovala definovat přesně tu skupinu lidí, kterou mám na mysli).
Já bych se na tvém místě (a vlastně to dělám i teď u obou dětí) jejich vylučováním vůbec nezabývala. Chceš plenu - dostaneš. Nechceš plenu - nedostaneš. Jak funguje wc víš. Konec příběhu.
@sarkar no ony ty pleny nasazovat nechtějí. ...nejradši by pobihaly nahe....ale máme koberec....a to fakt nejde; hlavně s dvojčaty. Stane se že si plenu rozepnou a sednou na nočník nebo taky ne....ale je zima a nemůžou běhat jen tak s tričkem. No pripravuji se ještě na velkou spotřebu plen ...🙂
@sarkar kdyz o tom tak premyslim, tak vlastne ta mnou aplikovana tridenni metoda, vychazi z te indianske 🙂 a fakt fo fungovalo a slo o aktivni praci s prckem, ktery je prave uz kolem tech dvou let natolik rozumnej, ze se to pri dusledne aplikaci opravdu za tri dny nauci. V kostce tedy popisu -- decku venujete tri plne dny a noci, kdy se od nej nehnete, nikam nechodite ven, jste zcela spolu a spolecne se ucite, ze kdykoliv zacne curat ci kakat bezte s nim na wc, zaroven se behem dne NEptate, zda se mu chce, ale rikate, rekni mamce, kdykoliv se ti bude chtit, ano? Mluvit moc dobre nemusi, syn si pro to nasel svoje slovo, ktere pouziva. Na zacatku spolu vyhodite vsechny zbyle plenky a uz je nikdy !!! nepouzijete!!!, koupite trenky ci kalhotky a deti od prviho dne vyhradne oblekate ve stoje, aby si uz neprisly jako miminka pri prebalovani... zaroven jim reknete, ati si hlidaji suche trenky, kalhotky, to se jim libi a rady prijmou odpovednost Za vsechny i male ci dilci uspechy jim davate drobne darecky, auticko, sladkost, knizku.... cele tri dny toto delate, nesmite minout ani jednu situaci, kdy zacnou curat nebo kakat a i jen za dodelani potreby na wc po dobehnuti chvalite a chvalite....to jsem popsala velmi strucne cely navod, jak na to, od anglicke autorky, ktery pokud dusledne aplikujete, vam prinese odmenu v podobe ditka krasne si rikajiciho. V nasledujicich tydnech tedy jeste intenzivne pripominate, aby reklo mamce, az se mu bude chtit a mate hotovo 🙂, nekecam, ale chce to duslednost, nasazeni a dodrzeni vsech detailu behem tech tri dnu. Omlouvam se za elaborat, ale chctela jsem tim maminky, ktere to zajima, povzbudit, ze to jde rychle a efektivne, deti jsou chytre a rady se uci, pokud dostanou prilezitost a maji na to spravny vek. Osobne jsem z odplenkovani mela strach, teto metode jsem moc neverila, ale rekla jsem si, zkusim a uvidime a jen jsem koukala 🙂.
@smallinka koberec je v tomhle ohledu velký mínus, to chápu 😀 I když plovoučka je taky opruz, tam se zas musí hlídat, aby na podlaze nestála voda (moč 😀) dlouho, jinak se vyboulí. V tomhle vidím ideální dlažbu (ale ta zase klouže) nebo lino...ještěže tohle blbý přechodný období kdy dítě čůrá kamkoliv a nechce plínu, trvá jen pár měsíců...
@kackakastanka to se mi docela líbí...už jen to, že se ty první tři dny věnuje máma jen dítěti a ničemu jinýmu. Akorát ty odměny bych teda vynechala, to se zas neslučuje s názorama na výchovu ve stylu Respektovat a být respektován a Nevýchova...U nás bude odplenkování taky brzo aktuální, tak to ještě prostuduju a třeba i vyzkouším 😉

@hafika Děkuji za zkušenost. Ted jsem to nechala trochu byt. Na nočník nedávám jen když chtějí samy a rikam porad dokola ať mi řeknou když se jim bude chtít curat. ..ano jsou asi fakt ještě male. Přijde mi ze jsme z toho byly všechny už znechucene. To nucene posazovani. ..misto pokroku jsme spis vypestovaly možná i odpor. Ta šikovnější se občas vycura. .spis ale cura jindy než tam sedi. ...chce to čas jak říkáte.....