Neprospívající kojenec
Ahoj. Rada bych vedela, zda nekdo mate doma drobka pod tretim percentilem?
Nas malej ma na 9 mes pouze 6,5 kg a 69 cm. Doktorka nas honi vsude mozne po doktorech a ja porad doufam, ze je proste jen drobny.. ale uz ve mne hloda cervicek pochybnosti.
Je to nejedlik, je problem neco do nej nacpat a co mu rostou zuby, tak je jeste hur.
Zacina uz zaostavat i motoricky, nejde do druheho vzprimeni a na 4 :/ Mate to nekdo podobne?
Dobrý večer, malé bude za dva týdny 11 měsíců a máme 6,5 kg a 64 cm, takže je opravdu malinka, ale baští úplně v pohodě akorát má asi díky pohybu větší výdej. Doktorka nás honí po všech čertech, už jsme z toho unavený a stále na nic nepřišli. Byli jsme už na neurologii, endokrinologii a čeká nás ještě kardiologie a alergologie. Jinak mě všichni stále uklidňují, že je třeba opravdu jen malinká ale že se to musí prověřit protože v tabulkách už je hodně pod rafem. tak uvidíme.
@cesnecka dekuji, no, je takovej linej dost a svaly povolene ma na zadech a rukach, to vime.
Jinak teda nevim, jak moc velkou roli v tom hraje porodni vaha. Malej se narodil 2190 g, dost hypotrofickej... tak si porad rikam, ze kdyz uz byl problem v deloze, tak se bojim, aby nebyl nemocnej.
@inusska muj bracha takovy byl tez ... Kdyz sel do prvni tridy nemel ani 20kg a dostat do nej neco byl problem ... Vlastne i ted je to frfnil a to je mu 27 🙂 ... Nikdy nikdo neprisel na to proc nejedl - otec vypravel jak ho musel posazovat na okno aby se bracha vubec najedl ... 🙂
Ahoj, mala mela v sedmi mesicich 5,8 kg (rozena spontanne 40+4, 2,5 kg a 46 cm). Vsichni jsme mrnousove, takze neni mozne, aby byla dcerka obrik. Jela si sve tempo, ale kopirovala tu krivku, i kdyz byla pod spodnim limitem. Za posledni mesic ale nabrala jen 60 g, coz uz byl problem... a bylo to v mliku, mela jsem ho malo. Presla jsem na UM a nehem tydne 180 g plus. Ale ta nase nevykazovala zadne znamky neprospivani, byla ziva, vesela, jen s nizsi vahou, takze bylo tezsi odhalit, ze ma malo jidla... Tak pokud jeste kojis, nemuze to byt tim? Jinak doktorka hovorila o tom, ze by take mohla mit rychlejsi pohyb strev, proto nestihnou ziviny projit do tela... ale nakonec se ukazalo, ze to bylo tim kojenim.
@dvorka100 Mam to presne stejne. Od osmeho tydne tehotenstvi jsem jen poslouchala, ze je mimi mensi, nez ma byt. Nikdo nebral v potaz, ze kdyz ja mela porodni vahu 2,6, v prvni tride 18 kg, pri maturite 45 kg a pri promoci 50 kg, ze nemuze byt dite velke... ted ma Betka 64/cca 6200 a bude ukoncovat 8. mesic. Je zdrava, jen proste mala... jak se clovrk distane doktorum do sparu, roztoci se silenej kolotoc... oni se chrani, ale ja byla na zhrouceni.
Uff holky, jsem ráda, že nejsme sami... Naší cácorce je 18 měsíců a má 8 kilo a 73,5 cm.... Nás zatím paní doktorka nikam nehoní... Jen máme v plánu měření a odebrání krve ze žilky... Dcerka je sice drobek, ale na druhou stranu je šikovná, tak možná proto to paní doktorka nehrotí... A jsem za to moc ráda, protože bych nerada do ní cpala hormony...
Jen pro odlehceni, Gaussova krivka funguje vsude, logicky nekdo do tech nizkych a vysokych percentilu spadat musi, ze to ti doktori nekdy hroti!
Zalezi hlavne na tom, jestli se drzi svoji krivky nebo se propada.
Mam obe holky nekde na spodni hranici krivky, uz porodni hmotnost mely nizkou a nijak se to nelepsi. Starsi neji a to jidlo abych do ni cpala pomalu nasilim, mladsi je docela pri chuti, tak jsem vzdy napnuta pri vazeni jak ksandy, jestli se posunula, ale porad si drzi svoje :/ (a to ji jak zjednana!)
S prvni dcerou jsme obehali vsechno mozne, s druhou uz nam Mudr. dala pokoj. Na gastru doktor (a meli jsme stesti na skutecnou kapacitu v oboru) zejm. konstatoval, ze lepsi nez kdyby byla obezni a ze kdyz jinak viditelne prospiva (roste alespon na vysku, ziva, usmevava, ruzolici 🙂 ), tak ji asi nic nebude. (pro jistotu tedy samozrejme udelal i ruzna vysetreni, ale vse vyslo dobre, snad jen malo Fe, ale to bude mit kazde druhe dite). Potom uz nas nechali byt i s prvni dcerou, ale jak by zacala vaha uplne stagnovat nebo dokonce klesat, bude to chtit vysetrit znovu, to by nebylo dobrym znakem
Urcite bude i tvoje miminko v poradku, na druhou stranu, jestli je tam i motoricke zaostavani, tak asi lepsi, kdyz se vysetreni udelaji, at mas klid v dusi. Asi by melo byt na rade gastro + antropologicka prohlidka (zmeri kazdy milimetr ditka, pomer svaly / tuk a budou chtit znat vsechny mozne i nemozne miry cele rodiny :D docela stranda, jak magor jsem obvolavala babicky, jestli by si mohly zmerit hlavu :D)
www.rustovyhormon.cz Na stránce úplně dole- Interaktivní růstový graf. V případě pochybností atd napsat do poradny tamtéž. Dobrá zkušenost z mé strany😉
Kojenim to klidne byt muze... treba si vypije malo. Jenze on z flasky nepije vubec, ani vodu... jen z kelimku a polovinu vybrynda...
Uprimne si neumim predstavit, mu to prso vzit, je to fakt zavislak. A dokrm proste nechce :/
@inusska tak mu prso neber, ale dokrm ho tim UM, ja to mela delat stejne, nakonec jsem ale uplne odstavila, mala po prsu extra nepasla, tak jsem si rikala, ze si to zjednodusim. V tomhle veku by mely deti vypit 150-200 ml na kojeni (2x az 3x denne, je to tak, maminky starsich deti?) Takze pokud si od tebe vezme treba 50, je jasne, ze ma malo jidla. Zkus dokrmit UM a uvidis. U nas sla ta vaha nahoru okamzite, tak za zkousku na par dnu nic nedas 😉
Já se hlásím s dcerou prckem 🙂 Teď bude slavit 3. narozeniny a stále jsme mimo veškeré tabulky. Je zdravá, silná, chytrá, motoricky zdatná a strčí do kapsy kdejaké tabulkové sítě. Teď má 92 cm a 11 kg. Pro představu, jak rostla:
3 měsíce 4 440 g a 58 cm
6 měsíců 5 440 g a 66 cm
8 měsíců 5 800 g a 67 cm
10 měsíců 6 480 g a 70 cm
1 rok 7 230 g a 72 cm
1,5 roku 8 550 g a 82 cm
Lézt po 4 začala až v 10 měsících a chodit až v 15 měsících. Nenechte se vystrašit, to, že roste pomalu nebo je mimo jejich tabulky nemusí vůbec nic znamenat. Kdybych měla jinou pediatričku, tak by Eliška určitě hned byla na UM, protože by to svedly na kojení, ale naštěstí na UM nedošlo a ani po zavedení příkrmů nezačala nijak dramaticky přibírat, a to byla a je velký jedlík. Všechny testy má v pořádku, jen zjistili intoleranci na laktozu, ale prý to s váhou nesouvisí. 🙂 Takže se držte a nenechte se vystresovat. Podívejte se k Vám do rodiny, i do širší, je tam víc takových dětí? Já nejsem žádný hubeňour, ale můj děda, bratranec a jeho děti jsou to samé, co má dcera....
A jak vypadáte vy? Pokud jste drobní rodiče, tak určitě nebudete mít robustní dítě 🙂 My zase bojujeme s tím, že vyčuhujeme ze všech tabulek. člověk si nevybere 🙂
Nam bude za tyden 9 mesicu a mame 6640g a 72 cm. Dcera dobře papa a motoricky je az skoro dopredu, tak na pani doktorku a jeji tabulky prdim. Všechny testy mela dcera v poradku,tak proste bude drobna po manželovi, ktery ma v 35 letech 56 kg...😉
Všechny moje děti jsou drobnější a mimo křivku (i pod 3.procentilem). Druhorozená vážila v jednom roce 6,5 kg. Celkově je pořád podměrečná, i teď v 8 letech. A syn má 6 let a váží jen 14kg -- je kost a kůže. Ale všechny děti jsou zdravé, spokojené, šikovné.
nemám co říct k mírám, jen chci dát tip na to, když neprospívá i psychomotoricky. zkuste si půjčit a nastudovat Rozvíjej se, děťátko od Kiedroňový.... je teda pravda, že vám to časově nebude odpovídat (druhý vzpřímení by podle ní mělo bejt asi v 5 měsících tušim), ale zase orientačně na sledování pokroků a posloupnosti dovedností a pak trochu nějaký tipy, jak mu pomoct s dovednostmi, se to může hodit. a při druhým dítku to sledovat dřív, aby pak rodič nemusel pozdě bycha honiti.🙂)
(nicméně je jasný, že ta kniha je trochu asi přehnaná, že to nelze brát úplně jako zákon a stresovat se, když moje dítě není úplně tabulkový, a že některý děti i při správný manipulaci a dostatečným prostoru jsou trochu pozadu. a s tím pomalejším růstem to asi taky souvisí, ikdyž tam o tom třeba bůhvíproč jinak jistě erudovaná dáma nepíše)
@astyna ja jsem normalni, ale jako mala jsem mela na roce take malo 8,5 kg a pritel, to je hubenour, ten ma pri 180 cm kolem 69 kg..
UM neprichazi k uvahu, nepije vubec z flasky a kdyz jsem zkousela, tak si cucnul a odmitl. Ale dostali jsme infatrini a z toho delam kasi, tak to celkem bere.
@normalnimatka diky za radu, ale ja Kiedronovou moc neberu. Nic nehonim pozde, od narozeni chodime na fyzio (puvodne kvuli hlavicce, mel plosinku), takze sledovanej je, ale je to fakt lenoch.
Tak nevim, jak jste na tom s detma dal. Ale u nas zadna slava... na 10 mes ma 6750 g/70 cm.
Kazde jidlo je vcelku peklo, vztekani, odvadeni pozornosti. Proste nechce.... uplne se bojim jit na dalsi vazeni.. je hrozne hubenouckej. S motorickym vyvojem jsme moc nepokrocili, jen se zdatneji plazi, ale na fyzio zjistili, ze mel od narozeni dost zablokovany krk, tak se to snad uz pohne.
hlavně to chce klid.. určitě je dobrý na ten psychomot. vývoj třeba pomoct rehabkou, pokud je tam nějakej fyzickej problém, ale zase třeba s tím jídlem bych tomoc nehrotila. do roka dětem teoreticky stačí mlíko;) příkrmy se dávaj spíš pro zvykání trávení, a dneska i údajně kvůli alergiím, ale dítě hlady asi nezkomírá, to by dalo najevo🙂
ještě mě napadá, zkoušela jsi víc značek UM? to, že jedno nebo dvě nechce, neznamená, že bude odmítat všechny🙂 doporučuju třeba poprosit pár kamarádek o vzoreček pál lžiček mlíka ještě od pár značek, než rovnou kupovat celý krabice, a zkusit to;)
@normalnimatka kojim, UM odmita, kdyz jsem zkousela dokrmit.. odmita vlastne cokoliv z flasky, hrnecku.
Na rehab chodime cvicit. Jako snazim se nestresovat, ale ono to moc nejde, kdyz je az takto podmerecnej
chápu no:/ tak se ho leda snažit kojit častějc... ale podle mě si tohle stejně děti říděj samy a příroda prostě není blbá. jen nepočítá s našima tabulkama na všecko:D
a můžu se zeptat, proč Kiedroňovou nebereš? nic ve zlým, jen jsem se ještě nesetkala s nějakou smysluplnou kritikou. tak si ráda poslechnu i jinou stranu🙂 je fakt, že to možná má celkem "přísně" nastavený, ale jinak co se týče tipů na manipulaci - fakt echtově dávat pozor na hlavu a zvedat, nosit atd. tak, aby se posilovaly správný svaly a nepřetěžovala hlava... tak to mi přije docela smysldávající🙂
@normalnimatka to urcite beru, manipulace atd. to ma promyslene. Ale nejak nepokrocila v nazorech na noseni deti, ty jeji perove perinky a tak, nevim no.
S manipulaci mi od 5 tydnu radili na fyziu, tak jsem nemela uz potrebu kupovat jeste jeji knihy 🙂

Dobry den. Snad vas trochu uklidnim. Nas maly s jidlem bojuje od zacatku. Nyni ve 2 letech a 4 mesicich nema ani jedenact kilo. Jidlo u nas fungovalo vzdy a pouze pri odvedeni pozornost. Tzn.zapli jsme mixer a on koukal a nevedomky odviral pusu,nebo ho posadili na viko trouby a nechali ho koukat na svetlo, tocit koleckama, hazet kapsle do kavovaru no proste cokoli. Ano,mate-li dite co prospiva je to nevychovne, ale pokud vam za tri dny sni jednu hrusku udelate cokoli 😉 vas maly urcite neni motoricky opozdeny, je v ramci sirsi normy. Nas si sednul v 10 mesicich, plazil od cca 9. Lezl od 10 a pak uz to slo rychle. Jen mu trvalo prijit na to, jak vse zkoordinovat. Takze do toho 9 mesice delal letadlo - pivotoval. Jo a jednu nohu vubec nezapojoval treba pri plazeni. Aje to zdravy kluk, ktety se cely den nezastavi. Lekarka vas spravne odesila na vysetreni. Vzdy se musi vyloucit vse horsi, abychom si mohli rict je to proste nejedlik. A pokud je neurologicky v poradku, nema zadnou tonusovou odchylku apod, tak vse nejspis rychle dozene 😉