icon

Očkování proti meningokoku. Máte naočkované děti?

katkapavlik
27. říj 2019

Dobrý den, maminky chtěla bych se vás zeptat zda máte některá zkušenost s očkováním proti meningitide. Jen tak informativně se nás na to zeptala naše doktorka jestli budeme mít zájem. Koukala jsem a vakcíny jsou docela finančně náročné. Máte některá proti tomuto onemocnění naočkované vaše miláčky. Děkuji za odpověď.

Strana
z2
nazka
19. led 2021

@ekou klistovka ve dvou? Mně řekla dr až v 5 😲

potaplice
19. led 2021

@nazka Ty jo, až v pěti??!! Já vždycky trnu hrůzou jen do těch tří let, co očkuje naše dr. Jak bylo napsáno výše oficiálně se může očkovat už od roka.

surikata131
19. led 2021

@potaplice ano, prý je klíšťovka rizikovější pro seniory, než děti a zrovna ti senioři se moc neočkují...pro malou jsem to zatím neřešila, máme teď ve frontě už několik očkování, takže postupně...

potaplice
19. led 2021

@surikata131 Řekla bych spíš pro dospělé celkově, nejen pro seniory. Lidé, kterým je 40, končí jako ležící. Tím mě doktorka přesvědčila, abychom tu byli pro své děti.

ekou
19. led 2021

@twilunka aha, tak to jsem netusila, ze se muze i driv. Ja mam detskou dr trosku na baterky, vse z ni musim dolovat. Otazka zda to nebude stacit az ve 3 letech

twilunka
19. led 2021

@ekou našemu prckovi už jsou dva, zatím sme to zvládli bez očkování, i když mě v létě jímala hrůza, protože v létě klíště měl. Jeho lékař s očkováním problém nemá a byl ochotný ho naočkovat i v roce a půl, ale nakonec to neproběhlo, protože sme byli na čas přehlášení jinam. A vzhledem k tomu, že v květnu čekáme další přírůstek, tak letos asi moc exponovaní nebudeme.

slavkaperla
19. led 2021

@potaplice ja sem zas na nekolika mistech cetla,ze deti do 6 let maji zadnej nebo slabej prubeh a nejsou teda ohrozeni jako ostatni vekovy skupiny tolik.. ze teda do 6 let je lepsi uprednostnit jiny ockovani.

potaplice
19. led 2021

@slavkaperla To mi říkala dr. taky. Ale jak jsem psala výše, v rodině máme důkaz o opaku, bohužel.

slavkaperla
19. led 2021

@potaplice to me mrzi. Ja sem nechtela oponovat, jen prinest to info. Je to narocny tema, prijde mi,ze je to snad nemozny udelat spravne.

twilunka
19. led 2021

@potaplice ještě jsem před časem četla odborný článek, že je dobré, když je před těhotenstvím naočkovaná matka, že část té imunity pak přechází v těhotenství na dítě podobně jako u spalniček..
Já u sebe do teď očkování na klíšťovku neřešila, protože jsem nikdy žádné klíště neměla...

zelenaesmolda
19. led 2021

@twilunka ano,proto se treba v UK ockuje v tehotenstvi proti cernemu kasli

slavkaperla
19. led 2021

@twilunka A nevite,jak dlouho pred tehotenstvim? Nebo je to mysleno jako celkove, kdyz matka ma to ockovani?

potaplice
20. led 2021

@slavkaperla Ano je to složité. Riziko je všude. A je jasné, že člověka vždy více ovlivní osobní zkušenost. Např. když mám v okolí následky po encefalitide, tak ji dám očkovat dříve než třeba meningokoka a naopak. Když mým známým řekne hasič po nehodě, že kdyby dítě nemělo pultíkovou sedačku, dopadlo by to špatně, tak jí, navzdory diskuzím, věřím. Tyhle témata vždycky budou kontroverzní.

twilunka
20. led 2021

@slavkaperla To si bohužel nepamatuji už je to aspoň dva roky co sem ten článek četla.

potaplice
20. led 2021

@slavkaperla Myslím, že ideální by bylo mít všechny tři dávky, aby ti během těhotenství a kojení neklesly protilátky. Mě se to nepovedlo dát tu třetí, kvůli těhotenství a nejspíš budu muset mi celé očkování znovu. I když podle nových poznatků uvedených v časopise Vakcinologie je možné podat tu třetí dávku snad až dva nebo tři roky po druhé dávce.

slavkaperla
20. led 2021

@potaplice Diky za odpoved, o tom jsem nevedela. A nejde zjistit protilatky z krve? Jako treba u tetanu nebo spalnicek? Myslim,ze by se prislo na to,ze by to stacilo preockovat 3. Davkou a pak dycky za 3-5 let..

potaplice
21. led 2021

@slavkaperla Já to probírala s dětskou dr., která mi právě říkala o tom článku ve Vakcinologii. Myslí si, že by to mělo jít zjistit protilátky, aby se vědělo, zda mám dostat třetí dávku, nebo absolvoval celé očkování znovu, ale musím to pak zjistit u své dr.

Strana
z2