icon

Od jakého věku dítěte absolvovat 3hodinovou cestu autem?

petastastna
1. lis 2017

Ahoj zkušené maminky. Mám třítýdenního drobečka a doma na vesnici se cítím osaměle, manžel chodí domu až večer. Příbuzné mám v Praze a tak se chci zeptat,v jakém věku miminka by jste tříhodinovou cestou nejdříve absolvovaly? Děkuju...

Strana
z2
mku
1. lis 2017

@veronikav31 presne.. ja jsem s dcerou od narozeni cestovala 250km za den minimalne jednou tydne a nasledky nema zadny... mozna jediny - nevadi ji dlouhy cestovani 🙂 a to ji je ted 12let...

balet
1. lis 2017

My mame tchyni i babi s dedou daleko, takže jsme takto cestovali hned po sestinedeli. 😉

absintka19
1. lis 2017

@petastastna ja jela s 4tydenim miminjem, cekali jsme az ji udelaji obcanku. Spala celou cestu, 250km 3hodiny. Ted kdyz je vetsi 5,5m uz nespi 3 hodiny ale max 1 a pak si k ni prelezu a hrajeme si.

absintka19
1. lis 2017

@zuzineckah plne s vami souhlasim. Konecne jedna rozumna matka !

sticker
mku
1. lis 2017

@zuzineckah souhlas!

lenka_strelenka
1. lis 2017

My jsme dali cestu Ostrava-Zlín, následně Zlín-Plzeň a zpět Plzeň-Ostrava v průběhu 5 dnů, když měla malá 2 měsíce. Bylo to vcelku v pohodě, většinu cesty na dálnici prospala. Jinak je teda cestování autem o nervy, autosedačka je většinou úhlavní nepřítel :( Chce to zkusit nejdřív kratší trasu (my jsme před touhle odysseou absolvovali už výlet do Zlína ještě v šestinedělí). Většina dětí ale v autě ihned usne, moji synovci třeba tak natvrdo, že je pak problém je vzbudit; naše individualistka má prostě všechno extra.

marquette94
Odpověď byla odstraněná
olga_
1. lis 2017

@marquette94 Je fajn založit si na toto vlastní diskuzi...

gorda
1. lis 2017

Kazdy dle sveho rozumu. 😉

barchen
1. lis 2017

@petastastna
Naše babička a rodina je daleko, 7-8 hodin cesta autem a poprvé jsme jeli ve 2,5 měsících. Nejdřív i s manželem a pak už jenom sama s dítětem. Kojení tak 2x za tu cestu, přebalování už horší, (pouze v autě ale improvizujeme), pultíky moc nejsou a když jsou, tak v nechutném stavu a dítko bych tam nedala. Někdo bude namítat, že autosedačka není anatomicky vhodná, že drcání na dálnicích není ok, že klíma nebo vzduchotechnika škodí, jenomže když rodina není blízko, jak to udělat? V hlubokém kočárku byla malá až do 8ho měsíce, milovala houpání a drncání, má vlastní postýlku a nějaké to houpadlo nebo jak to nazvat jsem používala pouze na první příkrmy než začala pořádně sedět. Žádné jiné "vymoženosti" neměla, řídím se heslem, držet se při zemi, na všechny pohyby využívat pouze váhu vlastního těla 🙂 a to by mělo udržet tělo ve fyzické kondici už od útlého věku.

petrasipkova1
1. lis 2017

@veronikav31 skejtík pořídím, ale to není do přírody, no, bydlíme na vsi, chodila jsem polňačkama 🙂

petrasipkova1
1. lis 2017

@astyna no právě u nás na vsi ( bez chodníků, hrozná silnice s provozem, jinak polnačky) odrážedlo nejde používat, dcera na něm vůbec nejezdí, max doma okolo domu po chodníčku, ale vůbec jí to nebaví, koupila jsem jí ted i koloodrážedlo, ale vůůůbec, na něm se bojí.

jipe
1. lis 2017

Poprvé jsme jeli 3 hod., když měl malý cca 2 měsíce. Máme holt příbuzné 300 km daleko, jezdíme to tak 1x za 2 měsíce, jinak jen pojíždky po okolí, pak dovolená, apod. Snažíme se teda do ted cestovat tak, aby dítě alespon část cesty spalo. Myslím, že pokud to není každý týden, tak to dítku neuškodí, jsou horší věci. Mimochodem i tu porodnici mám 30 minut cesty mimo špičku.

veronikav31
1. lis 2017

@petrasipkova1 Jsou typy skejtíků co do přírody jsou, kontrukčně dobrý, nejsou s mrňavýma kolečkama co se rychle zničí. Chodím taky po polňačce, lesem po kořenech stromů, po štěrku

petrasipkova1
1. lis 2017

@veronikav31 díky, musím na to pořádně teprve mrknout.

mpbk
1. lis 2017

@petastastna jela bych klidne uz ted🙂 na 4tydnech jsme jeli s manželem a dcerou na moravu na vikend, a na 3mesicich do chorvatska. Vse naprosto v klidu 🙂

falcony
1. lis 2017

u nás ve třech měsících něco přes 300 km za rodinou, úplná pohoda - zvyknul si od prvních týdnů na auto kvůli nákupům a většinu cesty prospal, když se vzbudil a kníknul, tak jsme mu zpívali a to pomáhá doteď, když je tam vzhůru a nezaujmou ho hračky co visí v dosahu... 🙂 odkládali jsme tu cestu dokud jsem neměla dobrý pocit že to dáme, ale kámoška jezdí dvouhodinovku snad od dvou týdnů mimča skoro každý víkend a zvládají bez problémů, je to o tom co si dovolíte v hlavě, mimi to nakonec většinou zaspí 🙂

hermelinah
1. lis 2017

@bayt Tam jde především o ten "dlouhodobý" vliv, jsou lidi, kteří dávají dítě do sedačky ráno doma, vyndaji ho na krmení a večer do postele, tak takhle NE, ale jednorázová cesta dítě nijak nepoškodí😉)

fallingstars
1. lis 2017

Malá je v autě prakticky každý den od narození, nic jiného nám ani nezbývá. První cesta nad hodinu byla ve čtyřech týdnech, čtyři hodiny ve třech měsících, ale kdyby ta dovolená vyšla na dřív, rozhodně bychom doma neseděly 😉. Naprosto v pohodě.

@bayt
Ten první článek ale pojednává o tom, že hlavní riziko spočívá v neschopnosti novorozence udržet hlavu, která - když se “převáží” dopředu, může stížit dýchání utlačením dýchacích cest. Interpretovat to jako “vliv na plíce” je trochu zavádějící.
Druhý “článek” jmenuje v zásadě to stejné plus tedy negativní vliv na páteř (uvedeno jednou větou v jednom bodě...), ale to bez jakéhokoliv ozdrojování. Navíc tam na začátku uvádějí, že to celé je výsledek průzkumu nějaké zdravotní sestry...o tom, jak moc je to relevantní, ať si obrázek udělá každý sám.
Myslím, že příčetný člověk bude takto malé miminko přepravovat tak, aby na něj viděl a mohl ho kdykoliv zkontrolovat. To je v zásadě celé, o čem ty články (což nejsou ani zdaleka vědecké práce, dvojitě zaslepené studie, apod.) jsou...

fallingstars
1. lis 2017

@bayt A teď jsem si uvědomila, že už je to podruhý, co jsme na sebe “narazily” s poněkud nepřesnou interprerací “studií”, resp. materiálů na netu. Poprvé u té vege stravy ve školkách, kde jsi taky hodila odkaz, který byl nakonec o něčem jiném, a pak skoro dvacet let starou studii...to jen tak na okraj, docela by mě zajímalo, čím to je...😉

dora13
2. lis 2017

Poprve na delsi cestu (cca 2,5 hodiny) jsme se u obou deti vydali ve trech tydnech a vzdy to bylo v pohode, celou cestu prospali. Jen bych si teda netroufla sama, ridil manzel a ja sedela s ditetem vzadu, ale to prameni i z toho, ze nejsem uplne zkusena a sebejista ridicka🙂

bayt
2. lis 2017

@fallingstars To tedy nevím, ale těším se na tvé interpretace :D

První článek přímo hovoří o udušení dítěte. Nechtěla jsem nikoho strašit, proto jsem tot akhle nejmenovala. Ať si s tím každý naloží jak uzná za vhodné. Mým cílem nebylo jít do databáze a vyhodit tady relevantní studie (které jsou).

veronikav31
2. lis 2017

@bayt A co má článek s udušením dítěte má společného s jízdou v autě?Já na dceru vždy viděla ať jsem byla řidič nebo spolujezdec-máme zrcátko do auta a vždy jsem na malou viděla a nebo jsem ji dávala tam odkud jsem na ni viděla, takže udušení nehrozilo

fallingstars
2. lis 2017

@bayt 😄👍🏼 No vždyť jsem to psala, co tam píšou. Ale Tys to prve podala trochu jinak (“vliv na páteř a plíce” - plíce nezmiňujou ani v jednom, páteř jednou větou 1x, bez vysvětlení...). Ale asi tedy z ohleduplnosti, tak to jo, to dává smysl 😄
Interpretovat to nehodlám, ať si obrázek udělá každý sám 😉

bayt
2. lis 2017

@fallingstars Ano, ta poloha mj utlačuje plíce.

fallingstars
2. lis 2017

@bayt Ne. To tam nikde nepíšou. V prvním článku zmiňují, že na základě laboratorníh testů se zjistilo, že dětem klesá saturace a zvyšuje se tepová frekvence, obzvlášť, přepadne-lindětem hlava dopredu. Tzn. zatlačí si hlavou ma hrtan, to je mechanika. Zmiňují možnou blokaci dýchacích cest, ale ne plic. V druhém článku to samé, vliv na plíce nikde nepopisují, natož jejich útlak.
A už vůbec tam nezmiňují (natož by vysvětlovali) vlov na záda.

bayt
2. lis 2017

@fallingstars dýchací cesty jsou i plíce, tak nás to tedy učili na škole, ale možná máš jiné informace

já myslím, že dostatečné info jsem podala, zájemce si najde jistě více materiálů i sám, hezký den!

fallingstars
2. lis 2017

@bayt Dýchací cesty jsou části dýchací soustavy, kudy proudí vzduch do plic. Od nosohltanu po průdušky, ale bez plic. Tak to zase učili nás. Plíce vzduch pak zpracovávají.

😊 Hezký den!

ditta01
2. lis 2017

Ve 3 měsících 7 hod cesta

Strana
z2