icon

Odplenkování 2 a půlletého dítěte. Měl někdo tak rychle?

aurelie34
2. kvě 2020

Hezký den, od úterý je syn bez pleny přes den. První den byli nehody, od druhého dne je bez nehody a hezky si i říká. Co mě zarazilo, že už má 3 den po sobě suchou plenu i v noci. Měl to někdo taky tak rychle? Že by si dítě uvědomilo že se nečůrá ani v noci? Bojím se mu ji nedat aby pak nebyla nehoda.

martt
2. kvě 2020

@aurelie34 můžeš to zkusit. Mám syna 4 roky bez plen na noc je cca od 2,5 let a ještě teď se stáne v noci nehoda, že ho curani nevzbudi. Naopak třeba starší syn byl bez plen na noc ve třech letech a neměl ani jednu nehodu. Je to dost individuální.

codal
2. kvě 2020

@aurelie34 mohla jsi vychytat ideální dobu.. ještě bych pár dní počkala, ale pak bych to klidně zkusila. Mám kamaradky, jejichž děti zvládly plinu na noc odbourat hrozně brzo, me holčičce to naopak trvalo nejdýl, přes den od roku a třičtvrtě, na noc až po třetím roce. Je to hrozně individuální.

jjasmina
2. kvě 2020

@codal Mohu se zeptat , kdy je idealní čas odbourávat plenky?

aurelie34
autor
2. kvě 2020

@codal taky si myslím že na to syn dozrál. Pokusy o odplenkovani byli od jeho 2 let a vždy jsem usoudila že na to ještě nemá. Teď už to šlo jako po másle a pochopil to hned. Tak věřím že to zvládneme i s tou plenkou na noc.

neomenia
2. kvě 2020

@jjasmina je to velmi individuální, některé deti zvladnoz v 1.5 roce přes den, jine o rok později. V severních zemích se to obecně vuuuubec neřeší, normální je i tří, čtyřleté dite s plinou. V ČR jsme poměrně " prisni". Základní je ale dítě tim nestresovat, hlavně co se tyče kakani. Z toho pak vznikaji obtizne resitelne psychosomaticky podminene zacpy, dítě se zablokuje, zadržuje, umazava, boli bricho... A porad dokola, na to pozor.

Na noc je to různé taky, moje dcera zvladla byt "suchá" celou noc az na 4. narozeniny. Do 5 let je to úplná norma. Ale jsou sikulky, co to zvladnou ve dvou, trech letech.

puhelin
2. kvě 2020

U nas odplenkovani probehlo v jeden den kompletni - jak denni, tak nocni. Proste nechtela. Mela 2 roky 3 mesice. Bylo horko, rano se v plence probudila lehce opruzena, plenku jsem pres den nedala, aby se to zhojilo. Vecer uz ji nechtela. Dala jsem nepromokavou podlozku (tu ma pod sebou v posteli i ted po necelem roce).

martiniquest
2. kvě 2020

@aurelie34 nas se sam od sebe odplinkoval ve 2,5 letech a uz predtim mival nocni plinku suchou. Jen jsen nemela koule mu tu plinku vzit az do 3 let, kdy jsem se konecne hecla a koupila nepropustny chranic matraci 🙂 Nehoda byla jedna jedina za 9 mesicu

codal
2. kvě 2020

@jjasmina já myslím, že to člověk musí poznat na prckovi a zkusit to.. moje malá třeba začala sama od sebe vyhledávat nočník, občas si na něj sedla sama od sebe a sem tam se i vyčůrala, bylo léto, takze litala nahatá a tak jsem ji nechala bez pliny s tím, že samozřejmě sem tam byla nehoda, ale jak měla najatou prdku, tak si to víc uvědomovala. To léto je na to idelani. Asi je potřeba nenutit, když člověk vidí, že to nejde a že je to boj, tak to nechat zas pár měsíců uzrát a zkusit znovu. Naše slečna třeba měla problém s kakánín, na to chtěla plínu, takže jsem ji nenutila, ona zásadně kakala v noci nebo v poledne, když měla plínu na spaní nebo třeba na návštěvách, když tu plínu měla taky, nehrotila jsem to a zase to pak přišli samo. Někdo to má v roce a půl někdo ve dvou a někdo třeba ještě dýl. Dcera měla třeba na noc plínu ještě ve třech letech. Tu mladší zkusím zase v létě nechat lítat bez pliny a uvidím, jak to půjde, bude jí v té době jeden a třičtvrtě stejně jako tenkrát ségře, tak jsem zvědavá.Na nočník už si taky občas sama sedá.

kosi_cek
2. kvě 2020

Třeba můj nejmladší dozrál nejpozději ze sourozenců, pleny jsem mohla s prvními úspěchy odložit až po 2,5roce (ani dvoutýdenní indiánská metoda o zrochu dříve nezabrala) a jakoby se odplenkoval první na noc, to jsem ještě nezažila, zatímco přes den a na polední spánek nehody měl dost, v noci minimálně nebo vůbec. Teď je o rok starší a nehodu neměl ani v noci už několik měsíců, ale za začátku ty nehody přeci jen ještě byly, i když ne tak časté, jak jsem byla zvyklá i u o dost větších dětí (některé z nich se pomočovaly častěji než on ještě na 1.stupni ZŠ a prostě jsem byla zvyklá, že musím být hooodně trpělivá, co se týče nočního pomočování).

Ovšem noční ne-pomočování není o ne-pochopení, o vědomí....a může trvat i x let, než riziko nočního pomočení bude minimální. Chránič matrace z polyuretanovýmzátěrem je geniální vynález, ať už se situace bide vyvíjet jakkoli. Takže ten doporučuji, bez něj bych těch x let nehod nepřežila, máme ho v posteli i my (navíc nejmladší spí stejně u nás) velký + nastřídačku, když se pere.

eithelwing
2. kvě 2020

Je to klidně možné, že to v noci půjde taky. Dcera má tři roky a noc jak kdy. Zatím plenku dávám, odpolední spánek je bez plenky. Ale v létě, kdy budu stíhat prát a sušit, to už přes noc zkusíme víc. Zdá se mi, že se to rýsuje. No, jen uvidíme, co natropí příchod mladšího sourozence. Tlačit na to nebudu.

lennus
2. kvě 2020

@aurelie34 Dcera měla minulý víkend dva a tři týdny předtím si začala říkat, i z noci většinou suchá plena, jen někdy jsme byli líní ráno vstát, tak trochu cvrkla. Překvapilo mě to, ani jsem na ni nespěchala, babička jí koupila kalhotky, tak jsem jí občas řekla, že až bude bez plen, bude nosit kalhotky jako velká slečna, ona je celkem bystrá. Na noc jí stále dávám pro sichr, ale látkovou - čtverec. Syn byl bez plen přes den ve 2 a měsíci, ale skoro ještě rok je měl v noci.

lennus
2. kvě 2020

Sama si nejsem jistá, kdy přestat dávat v noci. Oba měli látkovky a oba jsem dávala na nočník od roku a bylo to docela úspěšné. Dcera se od roku do roku a půl v 90% vykakala, dávala jsem oba pravidelně po vyspání nebo když se přišlo z venku. Pak to začala flákat, ale se dvěma už jsem se tolik nesoustředila a netlačila na to jako s prvorozeným.

lennus
2. kvě 2020

@martt Přesně, syn ještě rok zpátky jednou za měsíc měl nehodu, ale prý snad do 5-6 let je to ještě v pořádku.

lolam10
2. kvě 2020

U nas jakmile to pochopil pres den tak automaticky i v noci.nastesti...

malenka3
2. kvě 2020

U nás to takhle bylo přesně s dcerou. Ve 2,5 letech už chápala, co se po ní chce na nočníku, tak jsem se rozhodla, že zkusíme indiánskou metodu odplenkování. Chtěla jsem odplenkovat přes den, v noci měla plínu úplně nabouchanou, tak jsem říkala, že má ještě čas.
Během týdne začala čůrat do nočníku sama, kakání jsme vypilovali za měsíc. Během toho prvního týdne měla najednou ze dne na den úplně suchou plínu i v noci. Já nechávala plínu na noc pro jistotu ještě čtyři měsíce, ale pokaždé byla úplně suchá. Takže v podstatě odplenkovaná na noc i den najednou. Ale jsem si vědoma toho, že to tak obvykle nebývá, že jsem měla velké štěstí. Jinak na noc jsme používali pants plenky, protože jsem jí říkala, že to jsou spinkací kalhotky. Bylo to proto, že jsem už plínu nevracela v žádném případě nikdy. Takže jsem jí nechtěla motat hlavu, že na noc tu plínu má, ale přes den už ne.

matkacekatelka
3. kvě 2020

Malej 2,5 půl je od cca 2 let bez plenek přes den a na noc ještě dávám. Stane se cca 2x za měsíc že v ní má ucurnuto. Ale chci se zeptat, nechávate spát děti na ostro nebo dáváte na noc slipiky?

lennus
3. kvě 2020

@matkacekatelka Bez prádla

rosa106
3. kvě 2020

@aurelie34 Dobrý den. Určitě už plenu nedávejte, mějte na matraci nepromokave prosteradlo a chvalte, když se v noci vzbudí na curani a řekne to. Určitě už je dost velký na to, aby to zvladnul, kor když je přes den už bez plenek. Dcera je též bez plenek od 16 měsíců i na noc a nikdy žádná nehoda, maximálně trochu vlhké pyzamko, ze si cvrnkne. Ale proste se v noci vzbudí, řekne curat a jdeme na záchod.

codal
3. kvě 2020

Dcera byla odplenkovana přes den před druhým rokem. V noci měla plíny načůrané skoro do tří let. U nás to bylo v noci tak, že první místo, kde začala mít suchou plínu, bylo u babičky. Jezdila tam každou středu na noc a vždycky měla sucho. Doma naopak měla plíny vždycky načůrané a to opravdu hodně. Nevím, čím to bylo, asi že ji přes noc občas vzbudila ségra a tak se počůrala, spíme totiž všechny v jedné posteli, ale jestli to bylo opravdu kvůli tomu, netuším. Pak začala mít suchou plinku i u druhé babičky , kam taky začala jezdit jednou týdně na noc. Postupně se to začalo dařit i doma, vždycky třeba dva dny, pak nehoda. Sama nechtěla plínu sundat, bála se, že se počůrá, tak jsme to nehrotila. Vždycky jsme měly radost, když bylo sucho, když nebylo, tak jsem ji říkala, že to nevadí. Najednou už to byly tři dny za sebou, pak týden. Pak jednoho dne přišla sama, že chce zkusit bez plíny. Od té doby je bez, nehoda byla dvakrát, je to cca půl roku.

ivuska1986
3. kvě 2020

@aurelie34 ahojky, my měly ten samý průběh, plenku na noc jsem nechávala měsíc i přesto, že byla suchá, pak už nedávala.

eviicka
3. kvě 2020

Možné je cokoliv. Syn měl pravidelně přes noc suchou plenku o 4 měsíce dříve než pochopil odplenkování přes den (tam to bylo ze dne den, nejdříve se nechytal, a jednou to cvaklo a nehod pak pomálu).

pandas123
14. kvě 2020

Jj, syn ve dvou letech na den a asi do 2 měsíců i na noc, může být, teď budu odplenkovavat druhého, tak na den už zkusím oblékat zatím hola dupa a zda se mi, že i plenky na noc jsou čím dál méně pocurane 22m.