icon

Ovlivnila poporodní deprese vztah ke starší dceři?

12. čer 2024

Milé maminky,

chci Vám sem napsat už dobře rok, ale pořád mi to nějak nevycházelo. Mám dvě děti, starší 4 roky, mladší 20 měsíců. Od narození mladší dcery neustále přemýšlím nad tím, co jsem u té starší udělala špatně, a nebo naopak, zda to není jen její povaha.

Vezmu to od narození starší. V době těhotenství a po porodu byl covid, nikam se nesmělo, já navíc asi měla poporodní depresi, najednou byl svět vzhůru nohama a já se měla starat o dítě, což jsem nikdy nedělala a neuměla. Kojení jsem si tvrdě vybojovala, ale zvládla jsem to a dceru jsem kojila do 10 měsíců. Od začátku to bylo takové, že mám dítě, postarám se, ale nevím, co s ním dál. Když začala víc vnímat, tak jsme hodně prohlíželi a četli knížky, to jí moc bavilo a doteď taky baví, a vlastně to byla největší náplň dne. Když byla úplně miminko, někdy od 3 do 4 měsíců, nevím už přesně, jsem jí večer dala do postýlky, ale ona brečela. Rady babiček – nech ji vyplakat – byla jsem blbá a udělala jsem to. Teď vím, že se jí ještě nechtělo spát a chtěla být s námi. Taky jsem ji moc nechovala, protože jedna z rad zněla – hlavně ji moc nechovej nebo pak budeš otrok. Je pravda, že ona to mazlení ani nijak nevyžadovala, ale možná to bylo tím, že jsem jí to nedopřála a pořádně neukázala už od úplného miminka. V jejích 2 letech se jí narodila ségra, což byla zase otočka vzhůru nohama. Přišlo mi, jak když začala hrozně zlobit a vyžadovat si pozornost. Malá pořád chtěla kojit a nosit, je hodně kontaktní, ale jenom ode mě. Takže jsem byla otrok druhého dítěte a starší ještě rok byla doma a nechodila do školky. Kolikrát mi ujely nervy a starší jsem dala na zadek, když s ní nebylo možné vyjít domluvou. Teď se to zlepšilo, chodí do školky, malá už je taky větší parťák, ale nervy mi taky někdy ujedou a odnese to ta starší. Pak se jí omluvím, domluvíme se. Starší je chytrá, hodně si povídáme, umí hodně věcí.

A o co mi jde a nad čím celou tu dobu přemýšlím? Jestli jsem si to zavinila sama, že jsem byla na tu starší taková, jaká jsem byla, když byla miminko. Jako miminko jsem ji nechala brečet v postýlce, pořádně jsem ji nepochovala a málo mazlila. Můžu za to já, že od malička až doteď se nepřišla pomazlit jako ta mladší? Nebo je to zkrátka její povaha a i kdybych ji mazlila jako to mladší, tak by to bylo stejné? Přemýšlím nad tím proto, že vidím, jaký je v těch dvou velký rozdíl v tom mazlení a kontaktu. Prosím jaké máte zkušenosti Vy? Děkuji a omlouvám se za možná nesmyslný sloh, píšu ve chvíli volna narychlo.

Strana
z2
autor
19. čer 2024

@skarol Ano, takto nad tím právě přemýšlím. Co když chtěla být kontaktní, ale já jí to nedopřála? Ale jak tady píšou skoro všichni, tak věřím, že je to povahou. Manžel taky není na přílišný kontakt, tak to asi bude mít po něm.

autor
19. čer 2024

@malytlustyhroch Děkuji, krásně jste to napsala. Taky mám v mlze první rok starší dcery. Samotnou mě mrzí, že jsem si ji neužívala stejně tak jako tu mladší. Ale to už nezměním 🙂

izz76
27. čer 2024

Smutné čtení, myslím ale, ze se nedá s jistotu říct, jestli je to tvoje chyba, nebo povaha. Například moje sestra neměla rada mazleni, když ji dala mamka pusu hned si utirala tvářícku a křičela nech jíí, to byla malinka sotva uměla mluvit😃kdežto já první dite, jsem kontakt a mazleni vyhledávala,s rodiči spala v posteli minimálně do 6let.Obe máme stejnou výchovu a žádný studeny odchov, vyrvaní v postýlce se u nás nedělalo. Moje dcery byly a jdou obe mazlive s kontaktní, oběma byl kontakt dopran, obe byly jako maminka neodlozitelne.

Strana
z2