icon

Podpora pro rodiče dětí s pomalejším rozvojem řeči

anet_98
31. srp 2023

Zdravím všechny maminky.

Mám doma dva syny z toho staršímu budou koncem září 3 roky. Poslední půl rok od všech schytávám jen samé otázky na jeho mluvení a žalostné pohledy, když říkám, jak to syn má - skoro nemluví.
Nevíte někdo, jak tyhle lidi utlumit nějakou odpovědí a ne jen tou mojí : však jednou ještě budeme rádi, když tu pusu nachvilku zavře", která už absolutně nezabírá 😥

Martínek od roka a půl umí klasické slova jako "máma, táta, bába, dědě, ham, ble, ne". Od jeho dvou let se přidali další pravidelné slova jako "pa, haf, tam, čí (u čůraní)" a místo "máma a táta" začal říkat "mami a tati".
Aktuálně je na stejné slovní zásobě s tím, že se občas snaží opakovat (na bráchu se mnou volá "Bibí" místo Samí, když hledám po bytě kočku tak voláme spolu "čičí", už párkrát po mně zopakoval "kde je" když jsme něco hledali, atd. Snahu opakovat prostě má.

Ohledně porozumění je na tom skvěle. Když něco hledáme nebo chci něco podat, vždy ví, o čem je řeč. Snažím se na něj mluvit jednoduchými slovy a hlavně aby jim rozuměl. On se ale nejradši dorozumívá tak, že přijde, zahouká si a pak ukazuje co chce. V mluvení se ho snažím podpořit tak, že na to houkání dělám blbou (jako že nerozumím) a pak se snažím danou věc, kterou chce, pojmenovat tak, aby to mohl říkat. Umí i krásně ukázat, když se mu chce za jízdy v autě čůrat (pleny máme už jen na noc), ukáže si o pití, jídlo, záchod, hračku. Hrubá i jemná motorika je dle jeho věku odpovídající.

Celou dobu se ho snažím vychovávat s klidem a aby si na hodně věcí přišel sám - popřípadě se ho snažím jen tak popostrčit správným směrem (nové hračky, skládačky, pomoc s úklidem, vaření, malování) nebo se s nim domluvit (když jsme brali dudlíka nebo když dostal velkou postel na spaní).

Hodně lidí mě nutí, abych syna nutila mluvit - ignorovala jeho houkání, aby se více snažil rozmluvit, ovšem když jsem syna do něčeho více tlačila, tak se mi začal nehorázné vztekat a odmítal spolupracovat. Prostě nesnese, když tlačíme moc na pilu. Má svoje tempo a já to narozdíl od ostatních respektuju a ty pokroky tam vidím víc než babičky, které ho vidí jen 1-2x měsíčně.

Už to fakt nemůžu poslouchat a byla bych ráda, kdyby tu byla nějaká maminka, která to má podobně a vzájemně bychom se mohli podpořit 🍀

Podpora pro rodiče dětí s pomalejším rozvojem řeči
Strana
z3
marki90
1. zář 2023

@veroniquecz jo to zas on mluví a pořád i se ptá ale svou řečí . Na toaletu si chodí sám i jí pěkně jí ale to mluvení to bude zajímavé. Jsem moc ráda že bude mít super učitelky které ví že nemluví oproti jeho sestře která pusu nezavře .

veruuu_kubesovic
1. zář 2023

@anet_98 nejlépe si říct hned u detske doktorky zadanku na logopedii, to určitě pomůže 😉
Mam 2 děti s vadou řeči, u starší dcery která má přímo vývojovou dysfazii, tam i kdybych na ni mluvila 24/7 tak by se nerozmluvila...u mladšího syna zase hodně pomohl kolektiv děti ve školce + logo, tam ta vada reci není až tak...

andreacantu
1. zář 2023

@anet_98 jmenuje se to Einsteinuv syndrom…jednoducha odpoved na umlceni rypalcu: Einsten zacal mluvit az ve ctyrech letech!!!! Mas uzasneho sikovneho zdraveho chlapecka a navic hodne chytreho.

veroniquecz
1. zář 2023

@teate co to je oční test?

anet_98
autor
1. zář 2023

@veruuu_kubesovic jenže syn tam nebude spolupracovat. Co udělá logoped s vystresovaným a uvztekaným dítětem? Já synovi dávám na vše čas (jak píšu v úvodním příspěvku) a nechci ho do něčeho tlačit jen proto, abych okolí zavřela pusu. Cítím, že bude lepší počkat, ale pokud mi dětská řekne, že bude lepší tam zajít, tak ji určitě poslechu 🍀
jen ted vim, že syn by to nezvládl a stejně s čekací dobou vím, že dřív jak z jara se tam stejně nedostaneme 😅

veruuu_kubesovic
1. zář 2023

@anet_98
A co udělal s mým vztekajicim dítětem? Správný logoped umí jakékoliv dítě prostě zaujmout, je to pro něj "cizí clovek" , který se o něj zajímá, neříká mu jen že něco neumí...
A na co budeš čekat, až ti to povolí detska doktorka?
Tu nebude nijak zajímat mluvení, řekne ti, že se rozmluvi ve školce, moje starší dítě se fakt nerozmluvilo a v 5letech jsem si doslova vydupala logopedii, teď jsem už to řešila zavcas...

anet_98
autor
1. zář 2023

@veruuu_kubesovic takže vaše dítě taky odmítá spolupracovat s každým cizím člověkem, kterého vidí poprvé v životě? Já v každém případě nehledám při prvním problému hned odbornou pomoc. Vidím, že se syn snaží a nechci ho do ničeho tlačit, protože pak přijde blok a vztek.

K dětské chodí v klidu až teprve teď, kdy nás doprovázel s mladším bráchou na kontrolu a nic se mu tam nedělalo, ale jinak do svých 2,5 let viděl ordinaci a spustil preventivní řev. Stejně tak když jdeme k zubaři. Naštěstí mám skvělé doktorky, které s dětmi pracují a chápou, že potřebuje čas se rozkoukat, ale už je prostě zná, tak se rychle uklidní. Když jsme byli při střevní chřipce na pohotovosti v nemocnici, tak byl nevyšetřitelný.

V tomto příspěvku jsem si rada přečetla rady a zkušenosti ostatních maminek, ale jak píšu nahoře v úvodním příspěvku, tak spis než syn mě trápí neustále upozorňování na náš problém od okolí. Bylo to tak i s nočníkem, který syn úplně přeskočil a začal chodit rovnou na záchod od 2r a 3m a od jeho 18 měsíců jsem každý den poslouchala jen samou kritiku, jak pro to nedělám dost. Stejně tak s dudlíkem. Myslím, že jako matka vím nejlépe, jaký můj syn je a co pro něj bude nejlepší 😊

daasqua
1. zář 2023

@anet_98 Logoped ty začátky bere formou hry, rozhodně to není nějaké biflovani hlasek. Ukáže hračky, obrázky, skládačky, nenápadně to proloží cvičením typu foukání, zvuky zvířátek, tleskáním slabik... Jsou na nespolupracující a různé dis děti zvyklí a mají své metody.

daasqua
1. zář 2023

@anet_98 Jinak jo, do nás taky plno lidí hustilo, proč dítě nemluví a že na ni mám víc mluvit a donutit ji mluvit. Jo, jak???? 😀 Mluvila jsem na ni pořád (na syna vůbec a on začal mluvit sám). Kamarádek synové mluvili v roce, taky mě to štvalo, že dcera ve 3 letech nic. Každý srovnává, i když se to nemá. Často se rodiče tváří děsně pyšně, jak mají geniální děti, ale často v tom ani nemají tolik zásluhu a děti se to naučily samy a přirozeně brzo.

ajkada
1. zář 2023

@anet_98 U nás v rodině se na nemluvici kluky vždycky říkalo, ze nemluví, protože si nemá na co stěžovat. Prostě je spokojený, tak co 🙂. Probrala bych to s pediatrem, případně navštívila logopeda, ale jen pro svůj klid. Osobně si myslím, že se rozmluví prostě později a že je to úplně normální. Každé dítě má své tempo ve všem. Nějaké jezdí na kole ve třech letech, ale mluví až v pěti a jiné obráceně, no a co? V patnácti budou jezdit na kole a mluvit oba. Oba budou bez pliny i bez dudliku, jakkoliv dlouho jim to trvalo a i přes blbe řeči okolí, že ve třech letech je plina/dudlík/cokoliv špatně🙂 Okoli řekněte, že prostě nemá důvod mluvit, nemá si na co stěžovat. Až bude mít důvod ke stížnosti a mluvení, tak prostě začne a je to jeho věc🙂

anet_98
autor
8. zář 2023

Tak holky, dneska jsme byli u dětské a vyžádala jsem si žádanku na logopedii. Volala jsem si tam hned a dostala jsem instrukce, co mám sledovat a začátkem listopadu si zase zavoláme a domluvíme popřípadě schůzku na leden. Tak držte palce, ať syn co nejdřív povídá 😁🍀

pampelina18
8. zář 2023

@anet_98 řekla bych, že syn bude lehce zaostalej, to co popisujes je mluva rok a půl starého dítěte ne 3 letého. Začni řešit s logopedem

klokanka31
8. zář 2023

@pampelina18 Ty jsi fakt blbá 🤦‍♀️

tereza0111
8. zář 2023

@anet_98 resila jsi to s pediatrickou, resis to s logopedkou. Zjevne ani jedna z nich nepanikari. Ono se to taky tak trochu zda - kazdy, jeho dite mluvi v roce ti o tom rekne. Ti, co jejjich deti jeste ve 3 letech nic moc stoji a pomlci a ve vysledku to vypada, ze je tvoje dite jedinne :D a pak clovek prijde do skolky a vidi, ze pulka deti mluvi tak krasne, ze jim nikdo nerozumi, ctvrtina jen kouli ocima a ta posledni ctvrtina teda mluvi opravdu krasne.. Jeslti na nem jinak nepozorujes nic neobvykleho, tak se urcite rozmluvi

anet_98
autor
8. zář 2023

@pampelina18 dětská ani logopedka to jako nic hrozného neberou. Naopak dávají synovi čas a neodsuzujou děti jako zaostalý. Naopak od tebe jsou to odbornice 😊

anet_98
autor
8. zář 2023

@tereza0111 jak jsem psala v původním příspěvku, tak syna znám a vim, ze čím víc se na něj začne tlačit, tak on se začne uzavírat, proto mu nechávam svoje tempo a přesně - dětská i logopedka mu ten prostor dávají taky. Logopedka mi jen poradila, co vice sledovat a zůstáváme spolu v kontaktu 🍀

klokanka31
8. zář 2023

@anet_98 Nic si z
@pampelina18 nedělej, ona v každých diskuzích je úplně 🤪

somalicats
8. zář 2023

@anet_98 Pokud chceš zkušenosti, moje třetí se taky rozmluvila až těsně před 3 narozeninami, do té doby jen pár slov a zvuky. Pak začala rovnou ve větách, ale logopedii to chtělo, měla špatnou výslovnost některých hlásek. Dnes jí je 7, pusu nezavře a výslovnost jsme s naší klinickou logopedkou vypilovaly. Dneska čte pohádky mladším, kdy aktuálně tříletá mluví ve větách od 16 měsíců. Prostě každý dítko je jiný. Je fajn, že jsi v kontaktu s logopedkou, pokud tam bude nějaký problém, tak čím dřív se na něm začne pracovat, tím líp. A nespolupráce se neboj, oni to zvládají - ta moje měla taky období šprajcu, ale logopedka ji dokázala vždycky tak namotivovat, že si dala říct.

anet_98
autor
9. zář 2023

@klokanka31 asi má nějaké zázračné děti a každé jiné než její je asi divné 😁

anet_98
autor
9. zář 2023

@somalicats děkuju za uklidnění a je pravda, že i paní logopedka mě hodně uklidnila. Až někdo zase bude do synka hučet, že nemluví, tak mám alespoň nějaký argument, jak jim jednou pro vždy zavřít pusu 😅🍀

pampelina18
9. zář 2023

@klokanka31 tak pravda bolí a ten kdo ji nepřijme, mě bude nazývat 🤪, jinak opožděný vývoj chlapec má ve třech letech má mluvit ve větách....

klokanka31
9. zář 2023

@pampelina18 Jaká pravda? 😃 A je blbý jestli nechápeš rozdíl mezi opožděným vývojem nebo když je někdo zaostalý. Navíc lékaři v tom nevidí problém tak ho nehledej ani ty 😉

lenulen
9. zář 2023

@pampelina18 jak neco takove muze nekdo napsat o diteti, ktere vubec nezna!!! Jak si to muzes dovolit! Muj nejstarsi syn ve trech letech temer nemluvil, ted je v 5. tride, ma same jednicky, pripravuje se na gympl, mluvi krasne a temer porad.

pampelina18
11. zář 2023

@lenulen 😂😂😂😂

anet_98
autor
11. zář 2023

@lenulen nenechte si kazit den někým, kdo přemýšlí negativně a musí otravovat život ostatním jak moucha 😁 synovi hodně štěstí s gymplem 🍀🍀

anet_98
autor
11. zář 2023

@klokanka31 internetová matka odbornice očividně 😅 rozhodně radši budu věřit logopedce než nějaké mamince, co evidentně má projeté všechny témata na MK 😂 nemá cenu se hádat a komentovat její rejpání 😁

urtica
11. zář 2023

Ta stagnace mezi 2. a 3. rokem u nás taky nastala, ale úplně uklidnit nemůžu, protože u syna nešlo o prosté opoždění. Pokud ale nejeví žádné jiné odchylky ve vývoji, byla bych spíš v klidu. Rozvoji řeči hodně pomáhá procvičování jemné motoriky.

Strana
z3