icon

Podpora řeči pro nemluvící dítě: Tipy na hry a aktivity

veve559
20. únor 2023

Zdravím,
Potřebovala bych poradit nějaké hry nebo jak podpořit nemluvící 2,5 leté dítě. Syn řekne 5 slov a 3 citoslovce. Jsme objednaní na logopedii, ale až za dlouho a zatím se snažím mu nějak pomoci. Jelikož když něco chce a já netuším co, tak se jen vzteká. Jinak rozumí velice dobře, ukazuje na obrázky, zná jednotlivá slova, ale je vidět, že se prostě nesnaží mluvit. Knížky ho vůbec nebaví, ty mi hned zavře a odnese, v horším případě roztrhne😄 hrubá a jemná motorika mu nedělá problém. Naše pediatra ma bohužel nazor, ze do tri let nema smysl řešit, takže nijak nepomůže. Syn začal chodit do dětské skupiny, doufám, ze mu to treba v mluveni pomuze. Ale jak to tak byva, je tam vždy tyden a pak tyden nemocny. Poraďte prosim jak s nim pracovat. Je dost hyper, takze nevydrží chvili sedet ma zadku. Jedine na co jsem ted prisla a bavi ho to, tak jsem vytiskla velke obrazky, nalepila ruzne na zed a strop a kdyz se jde spat, tak si vezme baterku a ja mu rikam jaky ma hledat obrazek a on hleda a vzdy najde, ac ho videl takhle poprve. Takze takova mala nahrada za knizku. Ale nevim, co tak na logopedii radi, jak pracovat s takhle malym ditetem. Diky moc za případné náměty.

Strana
z3
veve559
autor
21. únor 2023

@emillyhk tak u vas to ale vypadá uplne v pohode. Muj syn vubec nic z toho nedela. Opravdu ma jen tech par slovicek a jinak nic. A uz to tak ma hodne dlouho, kdyby byl alespon nejaky maly pokrok, tak to tak neresim. Ani si pro sebe nepovida nejake zkomoleniny, ani zvuky. Snazim se ho ruzne podporovat a motivovat, ale evidentně to neni ono. At uz ma nejaky opravdovy problem nebo je jen liny, tak asi budeme potřebovat odbornou pomoc. Na netu je plno rad, ale vesměs jsou všechny moc vseobecne a spis se pocita s tim, ze je dite tvarne a da se s nim pracovat

veve559
autor
21. únor 2023

@kristyn86 navic to uz ted resim i z toho duvodu, ze mam v cervnu rodit a pak to bude taky dost narocne casove. I na tu logopedii jsme objednaní asi tak tyden pred TP😄 pak uz meli az nekdy na rijen volno.

kristyn86
21. únor 2023

@veve559 Normalne si vyridit ty zadanky. Aspon pro svuj klid. Ta spoluprace u mrnousu je na nic,ale bude se to zlepsovat. Kazdy mesic,dva jsou znat. Jeste muzu doporucit rybi tuk..Na dozrani centralni nervove soustavy. Ja dam od Mollers s ovocnou prichuti. Je od 3 let,ale davala jsem pak i mladsi dceri od 3 let,jen polovicni davku. Jsou i jini vyrobci. Tento ale detem chutna,je to ovocna prichut.

emillyhk
21. únor 2023

@veve559 Tak pokud nevidíš ani maličký pokrok, tak to chápu, tam není moc na co čekat.
Ještě bych doplnila rybí tuk, tím rozhodně nic nezkazíš. My dáváme Equazen, je tam i pupalka, prý je to lepší kombinace. A k tomu přidávám B-komplex v kapkách. Poradila mi to tady jedna maminka a synovi to hodně pomohlo. Jednak se jakoby zklidnil (záchvaty vzteku mívá tak 20x míň a ne tak hrozné) a potom bych řekla, že právě i víc komunikuje. U nás byl nějaký pokrok vidět zhruba po měsíci, po dvou baleních (3 měsíce) je to znát hodně. Teď děláme měsíční pauzu a od března zase budeme dávat.

ferda90
21. únor 2023

@veve559 rybí olej taky můžu doporučit, máme sice dražší, ale kvalitní. Syn ho úplně v pohodě vypije ze lžíce

kristyn86
21. únor 2023

@veve559 Uplne to chapu. Ted to prvni objednani je na dlouho,ale pak uz ty terminy jsou bezne po mesici. Nebo my chodime kazde 3-4 tydny. Ale na prvni navstevu jsme meli cekacku cca 3 mesice.

ferda90
21. únor 2023

Holky, myslíte si, zsmuze mít vliv na to mluvení kojení? Syn má 2 roky a pořád kojíme, někdy víc někdy min

me_druhe_ja
21. únor 2023

@ferda90 určitě ne🙂

veve559
autor
21. únor 2023

Diky vsem za tipy. Rybi tuk jsem uz objednala, tak snas to k necemu bude. Kdyby alespon na imunitu to melo pomoct. Jako tyden ve skolce a tyden az dva doma s nemoci je masakr. Zvlast kdyz jeste tu skolku platime. Mame asi nejdrazsi školku na svete🤣

ferda90
21. únor 2023

@veve559 máte soukromou? Jak se vůbec ve školce líbí?

daasqua
21. únor 2023

Když v tom roce říkal nějaká slova a teď máš pocit, že je regres - nebylo mezitím očkování? Dcera totiž byla cca do 1,5r ve všem hodně napřed, pár slov taky dala...pak jsme měli očkování a regres do 3 let, kdy teprve se uráčila mluvil lidskou řečí a ne jen tou hatlamatilkou (které jsem rozuměla). A to mi (aspoň některá) očkování nevadí a dáváme i některá nepovinná.

ferda90
21. únor 2023

@daasqua kámoška měla něco podobného u syna. Říkala, že má pocit, že po očkování se sekl ve vývoji. Jde to na něm trochu znát. V dubnu buď emit 4 roky a moc nemluví+dalsi věci k tomu

mia_von_prag
21. únor 2023

Na facebooku nebo instagramu je profil MAMA logopedka a logopedie JINAK. Paní Zuzana je skvělá logopedicka a dělá online konzultace. Na základě videí zhodnotila stav a velmi dobře nam poradila jak pracovat s dítětem aby se rozmluvilo 😊

daasqua
21. únor 2023

@ferda90 Jo, dcera měla očko proti meningokoku a bylo jediné, na které měla reakci (horečky). A pak byl prostě rok regres ve vývoji. Teď ve 4,5r plno věcí dohnala, ale nemluví moc srozumitelně, holt je poznat, že mluví víceméně jen rok a kousek. Třeba teď ale začíná sama číst. Jsem si dřív dělala srandu, že bude dřív číst a psát než mluvit a je to skoro pravda 😀 Syn očkování neměl a vyvíjí se tak nějak rovnoměrně, opakuje slova, tvoří krátké věty (čerstvě 2r).

veve559
autor
21. únor 2023

@ferda90 chodi do detske skupiny, ale je to placené. Pro me je to proste skolka. Chtela jsem, aby tam chodil kvuli socializaci. Nemame kolem sebe deti, nebo ne podobne staré. Jinak asi je tam spokojeny, sice kdyz odcházim, tak pofnukava ale prý je behem minuty v klidu a vysmaty jak leco a dela kraviny. Takže asi dobrý

ferda90
21. únor 2023

@veve559 a každý den celý den?

veve559
autor
21. únor 2023

@daasqua ockovani byla, ale nevzpomenu si, jestli to melo nějakou souvislost. On prave v mluveni nebyl nijak napred. Chodila s nami na plavani holcicka, asi o mesic starsi a ta uz rikala basnicky😄 syn byl hodne napred pohybove. Zacal chodil v 7m. Mame pozemek ve svahu a hodne hrbolaty a v roce lital (ale jako ze opravdu normalne behal) jak splaseny sem a tam a krasne vyvazoval teren. Vsichni z toho byli uplne paf.

veve559
autor
21. únor 2023

@ferda90 to bohuzel zatim ne. Nechce po obede spat. Ted jsme teda měnili skupinu, protože v te první s nim meli spis asi osobni problém. Nam teda taky moc nesedela. Ale hlavne jak jsem uz nekde psala, tak je tam tyden a dalsi tyden az dva doma, protoze je nemocny. Ted ma od nedele horecky a kasel, takze zase je doma. Takze nema moc sanci se tam vic zvyknout, aby lepe spolupracoval. Ale ta druha skupina uz na nas působí mnohem lepe a i ty ucitelky jsou příjemnější a zatím si nestěžuji, ze je moc hyper😀 i na to spani rekly, ze si s nim poradi, ze si jen musí zvyknout. V te první rekly, ze tam spát proste nebude. Ale je to stejna skupina jen jiná pobocka, takze stejne vedení

ferda90
21. únor 2023

@veve559 tyjo tak to je fajn. Možná ten přístup v té první nebyl úplně dobrý. Jako nás malý je taky akční, i s tksovyma detma musí prostě počítat. Hlavně až se líbí a je spoko ☺️

veve559
autor
21. únor 2023

@ferda90 v te první byla problém jedná stara ucitelka. Násilím ho odnášela a celkove nebyla sympaticka. Kdyz ji syn vzdycky videl, tak zacal hodne brecet. Sice si pak behem dne zvykl a prisel ke me vysmaty, ale bylo videt, ze ji nema rad. Jenze ta ucitelka byla celkove divna. Kdyz v lednu sli ven, tak deti neoblekala do tepleho, ze pry bylo venku teplo. Ten den bylo venku asi 5 stupnu a syna nechala venku chodit ve slabých teplakach. Samozřejmě že dalsi tyden byl opět doma nemocny. A ven celkove moc nechodili, nechtelo se ji. A poslední kapka byla, kdyz jel manzel syna vyzvednout a ucitelka mu naridila, ze budeme jezdit za pet minut dvanact. Ze pak uz deti lezi a on po nich leze. A pritom maji vyzvedávaci dobu 12-12:45. Tak jsem psala reditelce stiznost, co to ma znamenat. Ze platime školné za cely den a ona si bude takhle určovat, kdy syna budeme vyzvedavat. Tak jsme se dohodly, ze zkusime druhou pobocku, chtěla jsem ukoncit hned dochazku, ze uz pokracovat nebudeme. Ze taky nechape, co si ucitelka takhle určuje, ze maji stejna pravidla na pobočkách. Druha pobocka zatim v pohode, ale po jednom tydnu chozeni se tezko hodnoti. Chodi kazdy den ven, jen kdyz prsi tak nejdou. A opravdu chodi obleceny, protože jsem si kazdy den domu vezla prasatko🤣 bohuzel imunita jeste neni vypestovana, ale snad uz se to i diky pocasi zacne lepsit.

merope
21. únor 2023

@veve559 Tak to je masakr platit celý den a že máte vyzvedávat 11:55, protože pak děti spí a syn ne... to je jako co za nesmysl? Jinak syn chodí taky do dětské skupiny a ne vždy tam spí - mají na to oddělený prostor a tam ho "zavřou" (je to taková "ohrádka", kde jsou přes den mladší děti, kolem nízké skříně a má to vrátka). Takže po nikom neleze - anebo možná pak něco s ním dělají u stolečku, vlastně ani nevím. Nespí tam relativně výjimečně (a to doma je problém ho nechat spát - jo, holt když se tam vylítá, tak usne).

veve559
autor
21. únor 2023

@merope taky jsem to nepochopila. Ale urcite lepsi, ze jsme to zmenili. Tohle by urcite nedelalo dobrotu. Jako dokazu pochopit, ze to se synem není jednoduché, znam ho moc dobre, ale v normalni skolce pak tohle taky nebude existovat, aby rekli, ze tam nebude do odpoledne protoze nespi. Tady to spis ukazuje na neschopnost a hlavne lenost ucitelky to nejak resit

mdch91
21. únor 2023

@veve559 pak jsi me nepochopila,psala jsem to jako reakci na to, ze ho mate "motivovat" k mluveni tim, ze nebudete rozumet, kdyz to nerekne. Ze se to delat nema. Dcera zacala mluvit ve 3 letech a syn ve 4.

janule0123
23. únor 2023

@ferda90 jestli normálně ji a není plně kojeny, tak úplně v pohodě 😎problém by byl kdybys ho jen kojila a nejedl normální jídlo …

eviicka
23. únor 2023

@veve559 co tak čtu, tak popisuješ staršího syna. Kolem roku měl máma, táta, pak najednou zapomněl a do tří let používal jedno vlastní slovo na všechno a zvuky zvířátek (ještě nepřesně). U většiny doporučovaných aktivit vydržel tak 30 vteřin, protože nuda🙂.
Po třetích narozeninách jsem do vyžádala žadanku na logopedii, ale než přišel čas objednání nastal první lockdawn. No a během covidove izolace se najednou ve 3,5 krásně rozmluvil, ještě rok mu teda trvalo dopilovat gramatiku, ale mluví hezky.

Mladší jede od dvou let věty s pro mě neuvěřitelnou slovní zásobou, přitom času na nějaké rozvíjení mám určitě mnohem méně než u staršího.

janule0123
23. únor 2023

@veve559 malá rekla ve dvou letech cca to stejně 4-5 slov .. spis slabik… někdy po dvou letech zvuky zvířátek…. Pak dlouho, dlouho a dlouho nic … řešila jsem logopedku jako samoplatce, hledala jsem na netu jak to podpořit … než nás logopedka vzala tak jsem se snažila ten den po malých kouscich formou hry vyplnit 😎 časopis kutilek je super pro prcky, malou bavil, potom malý Zajíček (ne časopis, ale tématické sesitky z knihkupectví) … minipedie od svojtky, spis jsem ukazovala a říkala do zblnuti a po ni chtěla jen ať ukazuje kdo je kdo… pokud jsem se zeptala tak aby musela odpovědět zavírala knížku a šla… později to šlo i na zvuky, ale zase se ptát jen na ty co umí 😂jinak zavřela a šla … celkem teda umí udrzet pozornost vcelku nadstandardne, když chce a baví ji to.. potom takové ty vkladacky, korálky, skládačky, puzzliky, pexeso- otočene obrazkama nahoru a hledat dvě stejný, případně hledat zvířátka, auta, věci denní potreby, pexeso stíny - prirazoval se obrazek zvířátka ke stínu …pak chytré pexeso od albi barvy a tvary … aby rozšiřovala aspoň tu pasivní zásobu … když už nic, kreslili jsme … doma různý prekazky a pohybový aktivity na doma podle knížek nebo podle kouzelného vějíře 2plus od albi- jednoduchý tipy adekvatni věku, který by me ale nenapadly dělat … chodit do schodů a snaží se ať střídá nohy…odrazedlo taky nechtěla střídat nohy 😂tak jsem se snažila .. venku ať běhá po prulezkach… foukat do bublifuku, do slamky… s pusou a jazykem blbiny… čertiky a tak … mluvit co nejjednoduseji..opakovat slova ani slabiky po me nikdy nechtěla a nedělala to.. vždy když něco přibylo tak z ničeho nic.. k logopedce jsme se dostali až v 2r a 8mesicu…v te době po dlouho době stagnace přišel veliký skok, začala přidávat slabiky nový a byla vidět změna v chování a způsobu hraní..logopedka si první začala hrát s malou dokud měla její pozornost .. cca půl hodky a pak až se ptala me, nakonec zrekapitulovala co má pozadu, co napřed, ze autismus to nebude, možná lehká vývojová disfazie snad jen OVŘ, ale ze to se pozná až později … ze dle rozhovoru má všechno později (pohyb, jidlo.. měla celkem dlouho problém pokousat maso a tvrdší věci, to ze má taky vliv) k tomu co jsme dělali jsem měla přidat ještě zpívání písniček, ze děti vnímají a uci se řeč z melodie… tak jsem koupila albi tuzku a zpivanky a každý den jsem zpívala s tužkou 😂😂😂(zpívání me nejde a sama zpívat nebudu ) … doporučila školku, ze u části děti to muže pomoct ( u části to nepomůže)a ze si reknem v těch 3, tím ze to neviděla na žádný autismus ani těžší formu disfaze; tak jsme dostali úkoly co dělat a ze máme přijít ve třech…ve skolce ze startu nic … a pak najednou začala jak raketa, každý týden vidět veliký školky .. začala i opakovat slova, změnil se zas způsob hry a chování …v 2r a 10m jsem slyšela první větu .. mama řídit 😂zůstalo to na ní asi do tři let 😂😂 ikdyz slova celkem umela, tak krom tohoto spojení využívala samostatné …je ji hur rozumět, kupu písmenek ještě neumí, někdy nerozumím ani já …ale mluvi pořad 😂😂a pořad drží tempo ze je každý týden lepší a lepší.. teď dá dohromady kostrbatouvetu o 3 Max 4bslovech (je ji 3 roky a 3 měsíce …) já už nebrecim do polštáře a jsem spoko 😎 kdybys me tohle rekla před par mesicema, nevěřím tomu, ještě po tom co x měsíců přes mou snahu stagnovala😂Jo ještě fyzioterapeut me ukazoval nějaký cviky s rukama spis hraní na podporu řeči!to jsme taky delalli .. hodně stesti.. ať je vše ok a rozjede se sice později ale sam

ferda90
24. únor 2023

@janule0123 no jídlo jako ji, ale kdo ví jaký jedlik to není

janule0123
24. únor 2023

@ferda90 jde tam o tu konzistenci … aby natrenoval prcek svaly v puse … malá kojena bohužel nebyla … měla problém pozvykat maso ještě nedávno , a obecně byla schopna snist tužší věci později a tvrdší jídla o dost později než ostatní děti… takže říkala ze pak je předpoklad, ze i řec nastoupí později, i pohyb byl opožděný, bez vojtovky nevím , kde by jsme byli 😎

urtica
25. únor 2023

Určitě bych dítko objednala k dětskému klinickému psychologovi, u těch dobrých jsou aktuálně objednací doby klidně rok.

petaov
25. únor 2023

Podle mě jsou základ knížky. Ty hodně rozvíjí slovní zásobu. U dětí, které nemluví, často slyším, že nemají rády knihy. Starší syn byl to samé, knihy nechtěl, hned je zavíral, odnášel pryč, taky chvílí u ničeho nevydržel. Trvala jsem na tom, že po obědě se bude aspoň chvíli číst. Nakonec si zvyknul a pak už je sám vyžadoval. Z knihami jsem začínala celkem brzo kolem roku, kdy ještě tak úplně neprotestoval. Jinak u nás hodně pomáhalo zpívat. Ne cílené učení, ale jen tak si zpívat. Já jsem si doma pořád zpívala při uklízení, při vaření. Starší syn mluvil od 16 měsíců a mladší od 18 m. Ve dvou letech uměli zazpívat hodně písniček. Ale každé dítě je jiné. Hlavně nesrovnávej. Jednou se rozmluví a že to bude později vůbec nevadí.

Strana
z3