icon

Podpora řeči pro nemluvící dítě: Tipy na hry a aktivity

veve559
20. únor 2023

Zdravím,
Potřebovala bych poradit nějaké hry nebo jak podpořit nemluvící 2,5 leté dítě. Syn řekne 5 slov a 3 citoslovce. Jsme objednaní na logopedii, ale až za dlouho a zatím se snažím mu nějak pomoci. Jelikož když něco chce a já netuším co, tak se jen vzteká. Jinak rozumí velice dobře, ukazuje na obrázky, zná jednotlivá slova, ale je vidět, že se prostě nesnaží mluvit. Knížky ho vůbec nebaví, ty mi hned zavře a odnese, v horším případě roztrhne😄 hrubá a jemná motorika mu nedělá problém. Naše pediatra ma bohužel nazor, ze do tri let nema smysl řešit, takže nijak nepomůže. Syn začal chodit do dětské skupiny, doufám, ze mu to treba v mluveni pomuze. Ale jak to tak byva, je tam vždy tyden a pak tyden nemocny. Poraďte prosim jak s nim pracovat. Je dost hyper, takze nevydrží chvili sedet ma zadku. Jedine na co jsem ted prisla a bavi ho to, tak jsem vytiskla velke obrazky, nalepila ruzne na zed a strop a kdyz se jde spat, tak si vezme baterku a ja mu rikam jaky ma hledat obrazek a on hleda a vzdy najde, ac ho videl takhle poprve. Takze takova mala nahrada za knizku. Ale nevim, co tak na logopedii radi, jak pracovat s takhle malym ditetem. Diky moc za případné náměty.

Strana
z3
kristyn86
25. únor 2023

@petaov Promin,ale u tadytech deti,co maji problem s reci,tak je proste nedonutis k tem knizkam si sednout,ani kdyby cert na koze jezdil. Fakt ne. Me akorat pak tyhle rady byly lito. Protoze tvoje deti nemluvily brzy kvuli tomu,ze jsi jim cetla. Tvoje deti se jen normalne vyviji. Moje zdrava dcera mluvila od roka,od roku a pul recitovala basnicky,mluvila jak trilete dite. A to jsem na ni mela mene casu nez na syna. Syn si treba rad prohluzel knizky s okynky. Uz taky od roka. A ukazoval obrazky. Ale jakmile by to bylo cteni,tak fakt zdrhal,vztekal se a proste ne. Nemluvim za autorku,mluvim za sebe,ale tyhle rady me vzdy bolely. Od rodicu,co maji bezne se vyvijeci dite a rikali mi,ze je dulezite to a to. Ze oni to delaji a jak to deti umi. Ano,zdrave deti. Ale tady uz je nejaky problem. Tady neni maminka co by se ditku nevenovala. Ja jsem se synovi venovala snad na 1000%. Vse jsem komentovala,zpivala,povidala,vymyslela ruzne hry,obrazky atd...A proste nic. Dokud nevyzral. A mohla jsem toho delat bambilion. A pak mi nekdo rekne. Malo mluvis,malo zpivas atd..,proto to tvoje dite neumi ( ted nemyslim primo tebe,ale vseobecne).Nemyslim to zle,proti tobe. Nechci abys to brala jako utok. Jen jsem ti to chtela priblizit...Ano,deti rozhodne nesrovnat. Kazde je jine.

me_druhe_ja
25. únor 2023

@petaov Tady bych se teda výrazně ohradila. 🙂 Syn MILUJE knížky. Neznám dítě, co by tak milovalo knížky, jako on. Jsou mu tři a čtvrt a od roku je to knihomol. Máme doma desitky knížek v obou jazycích (jsme bilingvni), většinu dne stráví zabrany do knížek. Buď sám a nebo chce asi posledního půl roku číst. Hodně. Klidně by vydržel, kdybych mu celý dopoledne četla. Jako ano,.u něho bylo od narození jasné, že vývoj nebude standardní, Každopádně aktuálně až na nějaký slabiky a par jednoduchých slov nemluví. Logopedie od října 2022 dvakrát týdně, půl hodiny. Trochu chodí s asistentkou do školky(teď bude každý dopoledne konečně). A jo, teď vidíme, že dělá pokroky. Ale jde to hodně ztuha a pomalu. Předpokládám, že nějaká větší řeč jen tak nepřijde. A to má pasivní slovní zásobu v obou jazycích obrovskou. Jen to nejde z pusy.
Dcera má dva roky, ani z poloviny nemá ráda knihy jako on (až poslední týdny trochu víc) a už používá hodně slov z obou jazyků. Tam čekám, že do tří let bude v pohodě mluvit oběma. A fakt se jí tolik nevěnuju, nečtu, neprohlížím..

Takže to fakt není jen o knížkách.

janule0123
25. únor 2023

@petaov do téměř tři let aktivní “slovní” zásoba jak roční dite 😂knížky milovala už před prvním rokem, četli jsme … odchazela od knížky ve chvíli kdy jsem po ni chtěla aby něco rekla … pokud jsem chtěla ukázat … bavilo ji to..: pasivní slovní zásoba velká… ale k mluvení to nevedlo… pokud není problém u ditete, tak to proste druhá matka nepochopí … poslouchat jak ji málo čtu, málo na ni mluvím, málo se ji věnuji 👍👍kdybych se nakrájela … tak ji proste nerozmluvim, dokud to tam někde necvakne …

daasqua
25. únor 2023

Jo, dceři jsem taky pořád četla, zpívala, říkanky, ukazovaly jsme v knížkách (bavilo ji ukazovat, pasivní slovní zásoba dobrá), prostě jsem mluvila pořád a ona do 3 let nic, jen svoji řečí. Se synem toho dělám hodně málo a on zopakuje slovo, co slyšel jednou a hodí se mu (vybírá si, co bude říkat, např.to musí souviset s auty, letadly a jinou technikou 😀 Zvířata moc neba, to zopakuje jen některé). Mluví víc od 18m. Takže mega rozdíly.

veve559
autor
25. únor 2023

@janule0123 presne takhle je to u syna. On moc dobře rozumi slovum. Dokáže ukazat na obrazek, ktery mu reknu. Vecer jsem ho chvili udrzela i u knizky, teda o tak dve minuty dele nez normalne😀 a dokonce i spolupracoval a neukazoval jen same traktory (ma nejake obdobi traktoru). Ale kdyz chci, aby zkusil neco kvaknout, aby se jen pokusil otevřít tu tlamicku a napodobit, tak knizku zavre a zacne ji ničit. Nektere deti holt nejsou na knizky🤷 a muzu se stavet na hlavu a stejne si nepomuzu. Vzdavat to nechci, snazim se alespoň několikrát za den projit par obrazku v knizce, ale nekdy je to dost náročné

kristyn86
25. únor 2023

@veve559 Ano,tak to bylo i u nas. Ukazal vse,co jsem mu rekla. Ale rict to,to nee...Takze pasivni slovni zasoba velka,aktivni mala. U dcery to bylo zase opacne. Ta nechtela ukazovat,ale furt se ptala Co to je?
A kazda chvilka se pocita 😀

emillyhk
25. únor 2023

@veve559 Taky máme období traktorů a aut 😁 To i v knížce ukazuje, kde je jaká část auta. Sem tam i nějaké to domácí zvíře (ale to musí být ve velmi dobrém rozmaru). Ale jinak spolupráce nula 🤦‍♀️
Ještě teda u nás je všechno jídlo, pití i nádobí "ňam ňam", odmítá zkusit říct cokoli jiného (např. voda/čaj). Všichni ptáci jsou "gaga" (teď teda jsme přidali kykyryký🙏) a takhle to máme se vším. Neřekne auto, ale "brmbrm".
Ale víc než knížky, tak nám funguje ukazování venku nebo třeba na hrnku, na oblečení a tak. To občas nejen ukáže, ale i "řekne" na co kouká.

veve559
autor
25. únor 2023

@emillyhk syn nerekne ani auto ani brmbrm. Ale tak nejak si myslim, ze to bude i tim, ze prababi mu porad nuti brmbrm ze je piti. Fakt by me zajimalo, kde se tahle blbost vzala. Co ma co spolecneho piti a brmbrm? Pak nektere deti z toho nemaji byt zmatene, kdyz starsi generace jim plete hlavu. Proste brmbrm dela auto😁

emillyhk
25. únor 2023

@veve559 Taky tuhle souvislost nechápu a dost s tím bojujeme - moje mamka (je jí přes 70) taky říká pití "brmbrm". A nedá si to vymluvit 🙈

veve559
autor
25. únor 2023

@emillyhk to je podobná generace jako nase babi. Te je 78. A i kdyz ji to od zacatku rikam a vysvětluji, ze mu dela v hlave zmatek, tak to porad nechce pochopit a porad si mele svou. Ani google nevi, kde se takova blbost vzala🤣 a babi jen rekne, ze za nich se to detem rikalo a proto to mám taky pouzivat🤦 to je fakt argument. Stejne jako kdybych ho mela ucit, ze cerna je bila protoze nekdo jednou tuhle blbost rekl

janule0123
25. únor 2023

@veve559 Co jsem měla ještě za tipa… zeptat se třeba jak děla pejsek.. chvilinku počkat a když nic, tak to říct sama… ze delší čekání muže působit na dite blbě… stejně pokud to tam necvaklo, tak bych mohla čekat jak dlouho chtěla a spis než motivace k odpovědi, bych ji motivovala k zavreni … takže jsem to několikrát udělala takto .. ale spis “četla” já a motivovala aspoň k ukazovani, který ji bavilo… a aspoň získávala tu pasivni slovní zásobu… a vydržela pak i celkem dlouho u knížek..

lenulen
28. únor 2023

Cvicte hodne s pusinkou, zacina se klasickym prehanenim samohlasek, mlaskanim, rozhybanim jazycku, napodobovani zviratek, delani bublinek ve vode pomoci slamky. A jinak pisnicky, detske rikanky a hodne mluveni tvari v tvar.

Strana
z3