Problémy s nočníkem u ročního chlapečka

dixi86
5. črc 2017

Zdravím maminky...především chci poprosit maminky, aby, pokud nemají k dané otázce, tématu zkušenosti a rady, aby si odpustily názor ohledně pro někoho brzkého týrání nočníkem, děkuji 🙂
Syn má nyní 14 měsíců. Zhruba od roka jsem občas(ne denně a ne pokaždé) zkoušela nočník s tím, že vždy vykonal potřebu, ať velkou či malou. Neměl s nočníkem problém, pokud nechtěl, nenutila jsem a nechala to být. Během občasného "nočníkování" během dvou týdnů si začal "říkat" a potřebu pravidelně, kromě noci a spánku samozřejmě, dělal do nočníku a já a hlavně syn měl ohromnou radost, za což byl vždy pochválen a i si tleskal.. Po pár týdnech si dokonce nočník nosil, říkal ee, apod. Kdy jsem to neřešila, byly cesty, návštěvy a hlavně návštěvy u tchýně(min.jednou v týdnu), kde díky švagrové jsem za exota. Má přesně o půl roku staršího chlapečka a nočník neřeší ani omylem, ale se mnou(námi) má problém, protože vše dělám naopak než ona. Neříkám lépe, ale jinak a prostě nočník tam neřeším kvůli provokování, které z její strany je pernamentní. Ale k věci...nyni tak týden syn bojkotuje nočník. Nosí mi ho stále...ale pokud ho chci svléci, tak hysterák. Přitom vím, že chce čůrat nebo kakat. prostě si nenechá sundat věci, ale nočník pořád nosí...a pak je samozřejmě neštastný z toho, že má mokré tepláčky, plínu, apod. Může to souviset s tím, že na cestách a návštěvách to neřeším a on je pak zmatený? nebo s tím, že chtěl na nočník a já to odkládala kvůli švagrové? byly tu na návštěvě.. nevím proč ten obrat najednou...nebo je proste na to nezralý? i když si to nemyslím, protože moc dobře si vše uvědomuje...máte s tímto zkušenosti? nerada bych to nechala plavat, když je malý tak šikovný, ale zároveň to nechci "hrotit". Může to také souviset s tím, že je teď pár dní takový jiný? jakmile neni po jeho, má hysterák a "hází pořád záda". Při každé situaci, která se mu nelíbí... za dočtení románu děkuji.

blahova_andrea
5. črc 2017

Muze mit nejake to vzdorovite obdobi, ale urcite je skoda se nocniku vzdat, kdyz jste tak krasne zacali.co zkusit povysit ho na velkeho kluka a zacit chodit rovnou na zachod? U hodne deti to pomaja a hlavne to i resi problem s nocnikem jako takovym.ted je krasne.co curat na kyticky a mravenecky? Moje deti ani jednoho nocnik moc nebral.dcera chtela docela brzo prejit k wc a syn me nutil behat z domu ven pocurat neco tam jako velkej chlap na stojaka😅 moje rada tedy zni zkusit uzasnou dovednost necim okorenit, povysit😉 mas doma sikulu.ostatnima se nenech rozhodit.to, ze jsou nektere deti dlouho s plinou je obcas spis lenost nas maminek nez nezralost deti.a nez me nekdo ukamenuje...pisu obcas😀 ne, ze vsichni kdo maji starsi dite na pline

anetpierowska
5. črc 2017

Muze to byt brzke odplenkovani,tim to bojkotuje. U syna jsem zacala na roce. Plakal,tak jsem prestala,nebyl pripraveny,pak jsem zacala na roce a pul a naucil se. U dcerky jsem to nechala plne na ni. Posadila jsem ji jen po spinkani a to az od 1.5roka. Dcerka ma ted 22.7. Dva roky a odnaucila se sama. Odhodila plenku a nema ji ani na cesty. Jen na spani ji davam,ale to je vetsinou sucha.

dixi86
autor
5. črc 2017

@blahova_andrea děkuji 🙂 nad tím jsem taky přemýšlela, sedátko mám po sestrách, v tom není problém. To zkusím určitě, ale kytičky nevím nevím. Pokud chci, aby čůral mimo nočník, tak nene ...ale uvidime a snad něco zabere. I když to začnu asi přikládat ke vzdoru :/ švagrovou a ostatní maminky neřeším..ať si to každá dělá po svým, ale zmínila jsem to, zda když v její přítomnosti spoustu věcí nedělám kvůli provokaci, aby to nemělo pak velký vliv na syna.

dixi86
autor
5. črc 2017

@anetpierowska a bojkot znamená i toto? jsem myslela, že by úplně nočník nenáviděl a ne toto ☹ no snad se to zlepší. Teď je super plus i to počasí..

blahova_andrea
5. črc 2017

@dixi86 podle me ho to muze hodne mast.ja treba detem pak davala plinu do obchodaku a oni do ni uz nechteli.proste uz nejsou mimina.vzdy sem musela nechat nakup nekde na boku a lete s nimi na zachod.ja mam deti s defitivnim postojem.kojeni taky neslo ubirat jen castecne.matlo to.proc jednou mliko je a jindy ne.proste se muselo utnout komplet.

malenka3
6. črc 2017

Podle mě bylo prostě brzo. Jsou dvě období, kdy bývá účinné zkoušet aktivně nočník.
Kolem desátého měsíce - to děti často mechanicky opakují, co vidí a často nechápou na 100%, proč to tak je. Maminky pak jásají, jak mají skvělé dítě, ale velmi často to vede k tomu, že se dítě časem blokne a maminka je frustrovaná, proč už na ten nočník nechce.
Druhé období je kolem dvou let. Až tehdy spíná dítěti vše potřebné, mozek dozrál, dítě chápe tu potřebu, uvědomuje si plně důsledky, umí vědomě ovládat svěrače. Tehdy mohou být děti často odplenkovaný v řádu dnů a nezřídka si řeknou sami, že už je čas.