icon

Proč je problém, když dítě v restauraci vydá zvuk?

23. led 2026

Včera jsme byli v restauraci a přísahám, že jsem měla chuť se normálně sbalit a odejít – ne kvůli dítěti, ale kvůli lidem okolo. Sedli jsme si, objednali, malé dítě samozřejmě nevydrží sedět jako svíčka, ptalo se, smálo se, cinklo lžičkou o stůl… nic hrozného, žádný řev, žádné běhání po podniku. A přesto jsem cítila ty pohledy. Ticho. Klid. Děti mají být potichu. Přesně ten pocit, že jakmile dítě vydá zvuk, je to problém.

A v tu chvíli mi došlo, že tiché dítě v restauraci není slušné dítě, ale dítě, které se bojí pohnout. Protože když jsem byla malá já, ticho znamenalo, že když promluvíš, přijde průšvih. A tohle teď chceme po dětech? Seď, drž pusu, nehraj si, neusmívej se, protože rušíš dospělé. A pak se divíme, že jsou děti doma nervózní, vybuchují, brečí za zavřenými dveřmi. Protože celý den sbírají napětí jen proto, aby byly venku „přijatelné“.Přijde mi úplně šílené, že restaurace je považovaná za místo, kde má dítě přestat být dítětem. Jako vážně – od kdy je normální, že dospělý může nahlas debatovat, smát se, pít víno a dítě má být neviditelné? A pak si kladu otázku, jestli nám jde o výchovu, nebo jen o to, abychom měli klid a děti naučili, že jejich přítomnost je na obtíž.

Strana
z3
alice180
24. led 2026
@brunetka11

Ano, když jdu do restaurace, jdu se kvalitně najíst a posedět s přáteli nebo na obchodní jednání. Nechci u toho být rozptylována nebo dokonce rušena dětmi a jejich rodiči. Jak píšeš - chci klid.
Když si budu chtít užít děti (neznám tedy masochistu, co by se do podobných akcí pouštěl sám dobrovolně), zapluju na dětské hřiště nebo do školky / školy.
Ber to jako fakt. Dětem také nepouštím pro ně nevhodné filmy, stejně jako dospělým nevnucuji pohádkové animáky.
Prostě jednoduše respektuji prostor, nároky a věk různých skupin lidí. Říká se tomu ohleduplnost.

@brunetka11 docela tvrdý, trošku to vypadá děti mají být ,,oddělené" od světa dospělých...

somalicats
24. led 2026
@brunetka11

Ano, když jdu do restaurace, jdu se kvalitně najíst a posedět s přáteli nebo na obchodní jednání. Nechci u toho být rozptylována nebo dokonce rušena dětmi a jejich rodiči. Jak píšeš - chci klid.
Když si budu chtít užít děti (neznám tedy masochistu, co by se do podobných akcí pouštěl sám dobrovolně), zapluju na dětské hřiště nebo do školky / školy.
Ber to jako fakt. Dětem také nepouštím pro ně nevhodné filmy, stejně jako dospělým nevnucuji pohádkové animáky.
Prostě jednoduše respektuji prostor, nároky a věk různých skupin lidí. Říká se tomu ohleduplnost.

@brunetka11 Do restaurace se jdu najíst i s dětmi v situacích, kdy se s nimi nemohu najíst doma. Pokud je restaurace otevřená pro veřejnost, nevidím důvod do ní s dětmi nejít a stejně tak nevidím důvod se pohoršovat nad tím, že tam jdu já třeba na pracovní schůzku a jsou tam rodiny s dětmi. Děti jsou taky lidi. Pokud se chci izolovat od okolí, pronajmu si v restauraci například salónek.

anonym_7a9dda
24. led 2026

@anonym_autor Děti, které nekřičí/nemluví hlasitěji než dospělí, by mě netrápily. Myslím, že důvod, proč to lidem vadilo, je ten,

1) že nejsou zvyklí na žádný ze zvuků, jako když dítě cinklo lžičkou, i když je to relativně tiché.

2) a někteří z nich mají děti a přišli si odpočinout do restaurace - strávit nějaký čas bez dětí. A dítě jim připomíná stres, kterému se snažili uniknout.

anonym_7a9dda
24. led 2026
@alice180

@brunetka11 docela tvrdý, trošku to vypadá děti mají být ,,oddělené" od světa dospělých...

@alice180 Existuje mnoho platných příkladů, kdy je naprosto nezbytné oddělit děti od světa dospělých, pro jejich vlastní bezpečnost a ochranu. Ale restaurace jsou různé. Některé mají typy klientů a schůzek, kde určité hlasité zvuky nejsou považovány za vhodné a přijatelné....Dokonce i některé restaurace mají pravidla oblékání.

Pak jsou tu restaurace zaměřené speciálně na děti nebo rodiny.

Někteří lidé chodí do restaurací, aby si odpočinuli od svých vlastních dětí, a nechtějí zažívat stejné hlasité zvuky jako doma.

alice180
24. led 2026
@anonym_7a9dda

@alice180 Existuje mnoho platných příkladů, kdy je naprosto nezbytné oddělit děti od světa dospělých, pro jejich vlastní bezpečnost a ochranu. Ale restaurace jsou různé. Některé mají typy klientů a schůzek, kde určité hlasité zvuky nejsou považovány za vhodné a přijatelné....Dokonce i některé restaurace mají pravidla oblékání.

Pak jsou tu restaurace zaměřené speciálně na děti nebo rodiny.

Někteří lidé chodí do restaurací, aby si odpočinuli od svých vlastních dětí, a nechtějí zažívat stejné hlasité zvuky jako doma.

@anonym_7a9dda Chápu, že některé podniky jsou zaměřené na klidné prostředí nebo formální schůzky – to respektuju. Ale představa, že děti by měly být automaticky mimo „svět dospělých“, je přehnaná a nerealistická.
Restaurace jsou veřejný prostor, ne soukromý klub. Pokud se dítě chová slušně a rodič ho má pod kontrolou, není jediný důvod, proč by tam nemělo být.
Každý má právo na svůj klid, ale stejně tak mají i rodiče právo jít si normálně sednout do restaurace. Ohleduplnost má fungovat oboustranně – ne jen jednostranně vůči těm, kteří děti mít nechtějí.

brunetka11
24. led 2026
@somalicats

@brunetka11 Do restaurace se jdu najíst i s dětmi v situacích, kdy se s nimi nemohu najíst doma. Pokud je restaurace otevřená pro veřejnost, nevidím důvod do ní s dětmi nejít a stejně tak nevidím důvod se pohoršovat nad tím, že tam jdu já třeba na pracovní schůzku a jsou tam rodiny s dětmi. Děti jsou taky lidi. Pokud se chci izolovat od okolí, pronajmu si v restauraci například salónek.

@alice180 @somalicats Máme děti a do restaurací je bereme. Ale do takových, kde se lidé nad jejich přítomností nepohoršují a zajistíme, aby nikoho nerušily.
Teď už jsou holky velké.
Přesto jsme při minulé návštěvě KOBE mladší řekli, že pokud si to bude chtít zopakovat, bude na svém stolování muset zapracovat.

P.S.
A nepřehánějte - není to o vylučování dětí, ale ne, fakt mi nebylo příjemné, když jistá “matka” začala uprostřed našeho oběda na vedlejším stole přebalovat podělané nemluvně. Také nám slézaly nehty z pláče a vzteku očividně unaveného batolete, jehož matka musela pokecat s kámoškou.
Měla jsem se co držet, abych nebyla přímočará u kráči v šestinedělí, když vajíčko s nemluvnětem narvala mezi naše stoly ve stejkárně. Nemohli jsme se ani hnout, navíc se dítě chuděra trhalo ze spaní, kdokoliv kolem promluvil.
Zničený kabát za desítku díky otření se do něj od děcka, co štrádovalo po restauraci s pizzou, nekomentuji. Stejně tak špinavé kalhoty a šaty.
Ne, fakt nemám potřebu zabavovat cizí děti, protože se jejich rodiče chtějí v klidu najíst.

alice180
24. led 2026
@brunetka11

@alice180 @somalicats Máme děti a do restaurací je bereme. Ale do takových, kde se lidé nad jejich přítomností nepohoršují a zajistíme, aby nikoho nerušily.
Teď už jsou holky velké.
Přesto jsme při minulé návštěvě KOBE mladší řekli, že pokud si to bude chtít zopakovat, bude na svém stolování muset zapracovat.

P.S.
A nepřehánějte - není to o vylučování dětí, ale ne, fakt mi nebylo příjemné, když jistá “matka” začala uprostřed našeho oběda na vedlejším stole přebalovat podělané nemluvně. Také nám slézaly nehty z pláče a vzteku očividně unaveného batolete, jehož matka musela pokecat s kámoškou.
Měla jsem se co držet, abych nebyla přímočará u kráči v šestinedělí, když vajíčko s nemluvnětem narvala mezi naše stoly ve stejkárně. Nemohli jsme se ani hnout, navíc se dítě chuděra trhalo ze spaní, kdokoliv kolem promluvil.
Zničený kabát za desítku díky otření se do něj od děcka, co štrádovalo po restauraci s pizzou, nekomentuji. Stejně tak špinavé kalhoty a šaty.
Ne, fakt nemám potřebu zabavovat cizí děti, protože se jejich rodiče chtějí v klidu najíst.

@brunetka11 no ale jasný tohle je hulvátství. My jsme taky jednou byli na zahrádce a někdo tam vzal dětem odrážedla no a my do té chvíli klidne dítě už nedokázali udržet jídlo jsme si nechali zabalit a šli domů

somalicats
24. led 2026
@brunetka11

Teď už jsou holky velké.

P.S.

@brunetka11 Víš, co je zajímavé? Chodíme do restaurací celkem dost, teď už občas i do těch, kde se na chování bazíruje víc, protože děti rostou a už se zvládají chovat mnohem lépe. Nikdy jsem se ale nesetkala s tím "přebalováním podělaných nemluvňat na stole vedle" (už mi to občas začíná připadat jak urban legend - a abys mě nechytla za slovo, netvrdím, že se to nikdy nestalo). Jo, že občas dítě zapláče, to se stane. Pokud někdo nechá děcka dělat v restauraci bordel, zaslouží si vynést z té restaurace v zubech, protože to je nevychovanost - a je to nevychovanost primárně rodičů, ti mají zajistit, aby jejich děti nedělaly bordel a neničily vybavení restaurace nebo majetek jiných hostů. Pokud se tam děti chovají normálně, slušně, tak nevidím důvod pro to, aby tam nebyly.

veronicka89
24. led 2026

Dítě které je v normě , nic neničí neběhá celou dobu šíleně mezi stoly a neřve na celé kolo , je problém jen v ČR . V žádném jiném státě jsem se s ničím negativním nikdy nesetkala ( ani s doslechu )

Právě naopak , lidi delaj s dětmi srandičky, mávají , personál přinese pozornost …

veronicka89
24. led 2026

Do hogo fogo restaurace na večeři při svíčkách bych rozverné dítě asi nebrala …

Ale i večer na dovolených chodíme a není problém …

alice180
24. led 2026
@veronicka89

Dítě které je v normě , nic neničí neběhá celou dobu šíleně mezi stoly a neřve na celé kolo , je problém jen v ČR . V žádném jiném státě jsem se s ničím negativním nikdy nesetkala ( ani s doslechu )

Právě naopak , lidi delaj s dětmi srandičky, mávají , personál přinese pozornost …

@veronicka89 no tak upřímně tady je poměrně silně zakořeněný konzervativní pohled na „veřejnou roli matek a dětí....

drep
24. led 2026
@brunetka11

@brunetka11 tenhle názor beru jen tehdy, pokud jsi stejně nekompromisní k obchodníkovi s teplou vodou, co svou ovečku láká decibely startujícího letadla nebo skupinku přiopilých podnikatelů, kteří se trumfují, kdo je větší bourák…

alice180
24. led 2026
@drep

@brunetka11 tenhle názor beru jen tehdy, pokud jsi stejně nekompromisní k obchodníkovi s teplou vodou, co svou ovečku láká decibely startujícího letadla nebo skupinku přiopilých podnikatelů, kteří se trumfují, kdo je větší bourák…

@drep no, ale k alkoholu jsou přeci Češi tolerantní. Na opilého to je přece sranda, tak se ožral a zpívá ne. Zpívající dítě je nevychovaný fracek..

izz76
24. led 2026

Lidi s dětmi nemají nárok se najíst v restauraci? Pochybuju,že ty a tvoji přátelé v restauraci šeptáte,bavíte se normálně nahlas,skupina dospělých dokáže být kolikrát hlučnější než dítě. Mě třeba včera v restauraci vadila ženská u vedlejší stolu, protože se pořád nahlas smála jak když řehtá kobyla. Byla mnohem hlučnější než asi 5 leté dítě které sedělo s nima.

barumrallyebum
24. led 2026

Vydavani obycejnych zvuku by nemel byt problem, ale tady jsi v Cesku. Tady vadi vsechno vsem. My chodime do restauraci casto, skoro nikdy jsme nezazili nejake obtezujici dite. Zradelny v nakupacich nebo Ikea nejsou klasicke restaurace, tam snad nikdo ticho neceka..

daasqua
24. led 2026

My tedy chodíme o dovolených do restaurací často a nikdy nám nikdo nic neřekl (máme dvě děti a chodily do restaurací i v roce). Dost je koriguji (manželovi je to víc jedno), mluví normálním hlasem/potichu podle okolního hluku, nikde neběhají, jedí slušně. Dcera dokonce restaurace miluje, ráda si vybírá jídlo. Když se nudí, dostanou něco na kreslení nebo případně tichý mobil. Jen jednou byl mladší syn hlučný, bylo mu cca 1,5r a neplánovaně jsme s přáteli šli večer do restaurace (já chtěla na hotel, protože jsem se bála, že budou děti přetažené a byly). Kupodivu nám číšník i dal omalovánky a pastelky a byl milý, což jsem se dost divila, děti byly dost na odstřel. Další hosté byli na opačné straně a ani nevím, zda na nás koukali, žádné komentáře každopádně nebyly.
Pro porovnání, když jdeme do restaurace třeba v Německu, tak už od začátku jsou všichni hrozně milí, nosí omalovánky, hračky a podobně, dělají srandičky. Loni děti řádily a předváděly nějaký taneček před německým kostelem, přiblížila se nějaká důchodkyně, já už čekala, jak nás seřve, a naopak, smála se a říkala, jak jsou roztomilí...

brunetka11
24. led 2026
@drep

@somalicats Praha Podolí ,-)
@drep Klid ,-) Je to reakce na původní příspěvek na očekávání k chování dětí v restauraci. Ano, existuje skupina lidí jako jsem já, že nejsou z dětí v restauracích unešení. V dražších už vůbec ne.
Což ale neznamená, že se k nim budu v reálu chovat hnusně. Když rodiče na děcka kašlou a nezabaví je, prostě se zvednu a jdu jinam.

budouci_maminka
25. led 2026

Je spoustu restaurací s detskymi koutky, pro dobro vsech, idelane vyuzivat ty do doby, nez si dite osvoji pravidla. Taky nejsem cela nadsena kdyz mi nejaky dite od vedlejsiho stolu furt beha nebo kvičí za zády, zvlast, pokud jdem s manzelem na rande odpocinout si od tech nasich ratolestí.
Nevadi mi ze nejaky dite cinka vidlickou, ale plac nebo utikani ci honeni ano - proste mi rovnou ještěrčí mozek vyhodnoti, ze je mládě v okoli je v nepohode nebo nebezpeci a upina se k tomu automaticky moje pozornost a tim padem si neodpocinu, protoze podvedome jsem s instinktama ve strehu.

pilzzee
25. led 2026
@hranata_koule

Mně přijde legrační, že rodič s dítětem vyžaduje absolutní toleranci od okolí, ale recipročně neguje stejný požadavek okolí směrem k sobě a svému dítěti. Cizí děti mi nevadí, dokud svým chováním neobtěžují. Ano, i dospělý člověk chce třeba někdy klid, protože třeba má rovněž doma dítě, od kterého si jde odpočinout, a skutečně nestojí o to, aby mu cizí dítě tu chvilku vytouženého klidu kazilo. A ne, není to netoleratnost k dětem, je to snaha nějak fungovat v synergii. Postoj "mám dítě, po*erte se" mi leze na nervy neskutečně, a to sama 2 děti mám.

@hranata_koule Ja osobne, pokud si jdu nekam odpocinout od deti, tak od tech SVYCH. Pokud na tom miste zrovna dela bordel nejake jine dite, tak se tomu akorat smeju a rikam si "hahaha, neni to moje!" 😅

pilzzee
25. led 2026
@somalicats

@brunetka11 Víš, co je zajímavé? Chodíme do restaurací celkem dost, teď už občas i do těch, kde se na chování bazíruje víc, protože děti rostou a už se zvládají chovat mnohem lépe. Nikdy jsem se ale nesetkala s tím "přebalováním podělaných nemluvňat na stole vedle" (už mi to občas začíná připadat jak urban legend - a abys mě nechytla za slovo, netvrdím, že se to nikdy nestalo). Jo, že občas dítě zapláče, to se stane. Pokud někdo nechá děcka dělat v restauraci bordel, zaslouží si vynést z té restaurace v zubech, protože to je nevychovanost - a je to nevychovanost primárně rodičů, ti mají zajistit, aby jejich děti nedělaly bordel a neničily vybavení restaurace nebo majetek jiných hostů. Pokud se tam děti chovají normálně, slušně, tak nevidím důvod pro to, aby tam nebyly.

@somalicats Prebalovani deti na stole, kopani do zidli, hazeni jidla po ostatnich hostel ... Ja si teda nedokazu realne predstavit ani jedno z toho 😀 Ale prej to deti delaji uplne bezne, jako nevim, nezazila jsem to ani jednou.

somalicats
25. led 2026
@pilzzee

@somalicats Prebalovani deti na stole, kopani do zidli, hazeni jidla po ostatnich hostel ... Ja si teda nedokazu realne predstavit ani jedno z toho 😀 Ale prej to deti delaji uplne bezne, jako nevim, nezazila jsem to ani jednou.

@pilzzee Já taky ne. Asi nechodíme do těch "správných" restaurací 😁.

j.a.n.i
25. led 2026
@somalicats

@pilzzee Já taky ne. Asi nechodíme do těch "správných" restaurací 😁.

@somalicats Ani ja ne. Jako řvoucí s běhající děti občas jo, ale to je asi maximum.

kecalka2
25. led 2026

Nevím, jaká byla situace v restauraci. Ale mě přijde ČR celkově taková nenávistná na děti. Pamatuji si ty doby, kdy syn byl malý. Ideálně, aby matka chodila kanálem. Potřebovala jsem nakoupit, když mi syn začal brečet, okolí házelo vražedné pohledy, jak kdybych byla nejhorší matka. To samé i když udělal kolem tří let scénu. Nerada jsem někam chodila, bylo toho víc. Prostě jsem se cítila lépe, když už byl větší a rozumnější. Co mám vypozorováno od kamarádek, které mají teď malé děti, nic se stále nezměnilo. Jinak také jsou extrémy, že rodiče si v restauraci povídají a děti dělají bordel a často i lítají.

mabs
29. led 2026
@cherie24

My chodíme do restaurací i s dětma celkem často. Do takových těch normálních, samozřejmě bych nešla do žádné nóbl, kde se opravdu očekává poklidná atmosféra. Já se teda snažím děti dost držet, aby se chovaly slušně. Občas to teda zkouší a napadne je běhat dostihy, tak je rychle rychtuju. Snažím se jim brát nějakou aktivitu klidnou - malování, Albi tužku, případně mobil, když je nouze. Ale řekla bych, že se celkem umí chovat tu chvíli. Jakmile vidím, že už toho mají dost a začínají zlobit, specháme pryč. Žádné dlouhé vysedávání a povídání většinou neprobíhá. Prostě najíst a pryč, tu chvíli to většinou zvládnou už od malička v klidu jakž takž. Ale jednou se mi teda stalo, že číšník za barem byl vyloženě vulgární, že ho neskutečně obtěžuje už jen to, že jsme do restaurace vystoupili s dětma. A to zrovna jedno dítě spalo ve vajíčku a druhé sedělo a hrálo si s Albi tužkou a přesto byl číšník sprostý a kolegyni tam vyprávěl, že mu tam vadíme. Vzhledem k tomu, že už jsme měli objednáno a v nejbližším okolí nebylo nic dalšího, zůstali jsme, ale účet jsme si nechali proplatit do koruny. A jednou se nám taky stalo, že nás číšník seřval, obtěžovala jsem ho s dotazy na alergeny. To jsme odešli. Někdy to stojí za to. 🤦 Ale jinak se na nás většinou spíš lidi usmívají, prohodí nějaké slovo, jsou milý. Nepřijde mi, že by nás v restauraci nikdo nechtěl, spíš je to vždy pozitivní zážitek. 🙂 Ale v restauraci se prostě má udržovat klid. Už tak je tam hluk od všech stolů okolo, ještě když dělá kravál dítě, chápu, že už to je často přes čáru. Já o zbytečnou pozornost nestojím, takže děti se musí chovat, jinak do restaurace nechodíme, tak jsem jim to řekla. 🤷

@cherie24 Nezlob se na mě, ale zrovna albi tužka v restauraci mi přijde jako bezohlednost. Vždyť je to hlučný. Proč to mají ostatní poslouchat? To nemůžeš dítě zabavit něčím, co nedělá zvuky?

drep
29. led 2026
@mabs

@cherie24 Nezlob se na mě, ale zrovna albi tužka v restauraci mi přijde jako bezohlednost. Vždyť je to hlučný. Proč to mají ostatní poslouchat? To nemůžeš dítě zabavit něčím, co nedělá zvuky?

@mabs a rozdíl mezi albi tužkou a párem vedle, kterej si povídá je…?

lukaaaa
29. led 2026

No ja nevim. Ale od mala chodim s detma do restaurace a nikdy problem nebyl. Ze by se chovali normalne? Nervali,neknanceli,nelitaly? A ne - nebyly nikdy ve stresu,proste restaurace = urcite chovani. A ne - nebudu jim to tolerovat jen proto,ze jsou to deti.

budouci_maminka
29. led 2026
@mabs

@mabs mame asi jinou nastavenou hlasitost albi tuzky a treba jine druhy knih? Protoze pro mne je ta albi tuzka ekvivalentem rozhovoru od stolu od vedle, nebo ne? Naopak, dite co by si tukalo se zvukama do knihy mi prijde vitana zmena oproti hře na babu kolem stolů..
Jako myslim, ze kolem tech 2-3 let jde neposedne dite zabavit na dlouho malo cim, co nedela zvuky, pokud to neni klidna povaha 😀 naopak, cim vic zvuků a pohybu, tim lepe 😀 albi tuzka mi prijde dobra volba.
Ja si s detma povidala, hrala slovni hry (hadani zviratek atd), cetla knizky, mela blok s tuzkou, krupky a snazila se na max vyuzivat detske koutky a zahrádky..

sonaxoxo
29. led 2026

Tohle lidem nevadí, lidem vadí řev dětí v restauraci a neustálé běhání po restauraci. Bohužel je to tak časté, že už je člověk ve střehu, když vidí dítě v restauraci.

cherie24
29. led 2026
@mabs

@mabs že by měla Albi tužka ovládání hlasitosti? 🤦Takže ne, fakt není Albi tužka hlučná, rozhodně umí být tišší než většina lidí v restauraci. Stejně tak těch knížek je k tomu mrak, takže nevezmu dětem do restaurace žádné zpívánky, ale pokud tam dítěti vezmu vzdělávací knížku a přesto má někdo pocit, že je to bezohlednost, může se ozvat a s radostí ho pošlu do 🍑. A dokonce umí Albi tužka i sluchátka, takže komentář úplně mimo.

petulkadodo
29. led 2026
@mabs

@mabs A dospělí nejsou v restauraci hluční? Povídají si, smějí se, pokud je to skupina více než 2 lidí tak i dost nahlas, různě se překřikují a když si dají alkohol, tak často u vedlejšího stolu není slyšet slovo. Když vezmu dítěti do restaurace tablet, aby seděl a nezlobil při čekání na jídlo, tak si stěžuje, že ten tablet přes hluk v restauraci neslyší.

Strana
z3