Řešily jste nástup dítěte do 1. třídy v 5 letech?

itutulka
20. bře 2018

Milé ženy, najde se tady některá, co řešila nástup dítěte do 1.třídy v 5ti letech a v průběhu roku mělo 6? 🙂

verdos
20. bře 2018

Vím o jedné mamince, co řešila loni, ale nedostala kladné vyjádření od PPP, neboť PPP tyto děti obvykle posuzují velmi přísně (přísněji než děti, co nastupují "standardně"). Psala o tom i článek:
https://www.modrykonik.cz/blog/betelgeuzz/article/neni-ppp-jako-ppp-aneb-predcasny-nastup-ezoqec/
Doporučuji i pročíst diskuzi pod tím... Snad ti to k něčemu bude.
Můj syn byl v září zralý, ale dříve nešel, neřešili jsme to (nechtěla jsem - nyní mi ředitelka navrhla, že pak může přeskočit třídy, když budu chtít, ale asi ani to nebudu chtít, ale my jsme celkově jiný případ).

itutulka
autor
20. bře 2018

Děkuji ti za komentář 🙂 přečtu si ten článek 😉
A vy jste jaký případ? 🙂

verdos
20. bře 2018

@itutulka Syn je a bude vzdělávaný doma, takže nevadí, že je v něčem pozadu a v něčem napřed, může se vzdělávat podle své úrovně v daných předmětech pořád dál a dál bez ohledu na to, v jakém je ročníku. Předčasný nástup ani přeskočení ročníků by tudíž u nás momentálně nemělo na nic vliv.
Pokud by měl (teoreticky) jít do školy, volila bych stejně nějakou hodně rozumnou a vstřícnou školu (ne standardní základku), takže by nevadilo, že je ve většině znalostí napřed, a šel by patrně normálně v termínu (zda bych ale nevolila přeskočení ročníku alespoň v některých předmětech, nedokážu říct, asi podle situace). Taková škola však pro nás momentálně dostupná není (vzdáleností/logisticky/finančně...), takže to je prostě celé jinak a bude doma 🙂.

itutulka
autor
20. bře 2018

Teda, to zni zajimave a velmi vstricne 😊

bayt
20. bře 2018

Takhle jsem šla do školy já, a určitě víc dětí z mé generace. Úplně normálně jsem to přežila na běžné základce na sídlišti. Naopak jsem byla ráda - podle mě taky záleží, co si řpeje dítě, jak moc je zvídavé atd.

terulin
Autor odpověď smazal
Zobraz
olga_
20. bře 2018

@verdos Můžu se zeptat, jak to u vás probíhá? Jste v kontatku i s jinými domškoláky a jak to má syn s kamarády? My nad variantou domácího vzdělávání uvažujeme. Syn má teprve 3,5, ale už umí číst krátká slova a tak a je rozený v půlce října, takže mi přijde, že by se v sedmi letech v první třídě asi ukousal nudou a přijde mi to jako ztráta času. Zase je asi potřeba nějak ošetřit tu oblast vztahovou - kamarádi a tak. Zvažovali jsme i nástup o rok dříve, ale jak to tak čtu... Celé to komplikuje poslední předškolní rok, člověk to musí prakticky řešit o rok dříve.

nelam
20. bře 2018

Mela jsem jako ucitelka takove deti ve tride (na doporuceni PPP). Nebyl s nicim problem, zvladli vse dobre.
Ale nepodcente to. Mela jsem treba i nadstandarne inteligentniho chlapecka,ktery v 5ti letech plynne cetl,pocital,psal,ale poradna nastup nedoporucila kvuli socialnim nekompetencim. A bylo to ku prospechu veci.

verdos
20. bře 2018

@olga_ Ano, jsme v kontaktu i s jinými domškoláky a tato "komunita" se tu (míněno v okolí) neustále rozšiřuje. Jinak od letoška vedu v místní škole kroužek pro školní děti a syn tam se mnou chodí a snažím se, aby i dost spolupracovali, chodí na plavání, do Sokola a byla bych ráda, kdyby to minimálně takto bylo i příští rok (samozřejmě pokud by bylo více setkávání a více kroužků, bránit se nebudu). S kamarády naštěstí není problém ani tady v nejbližším okolí - zajít k sousedům nebo se potkat na ulici, na hřišti...

ivular
21. bře 2018

@itutulka Četla jsem od několika maminek s nadanými dětmi, že je vhodnější, když dítě nastoupí normálně v 6 letech a po první třídě jde do třetí. Prý že velká část dětí v těch pěti letech má ještě docela problém v sociální oblasti a zároveň druhá třída je dost snadná, takže není problém ji přeskočit.
Nevýhoda je pouze v tom, že dítko takto změní kolektiv.

itutulka
autor
21. bře 2018

@ivular dekuji 😉

verdos
21. bře 2018

@ivular Ano, to se dělá - lze zcela přeskočit ročník nebo "jen" chodit na výuku některých předmětů do vyššího ročníku (záleží na tom, jak nadané dítě je). Ale je k tomu také potřeba vyjádření PPP a dítě musí mít opravdu diagnostikované nadání (ne jen že je vlivem okolností nějak napřed, ale musí to vyjít v testech) a ten kolektiv může být také starší (např. pokud je tam dost dětí s odkladem, pak může být věkový rozdíl značný, což se na přelomu puberty dost pozná).
Tím nechci říct "nejít touto cestou". Vím, že se to dělává a určitě je to pro ty děti, které mohou za ten rok sociálně dozrát ta lepší možnost. Jen že těch faktorů (nechci říkat přímo nevýhod) je více a rozhodně je vhodné se o všechny ty možnosti zajímat včas 🙂.

ivular
21. bře 2018

@verdos Tak vyjádření PPP je myslím potřeba vždy - ať už se člověk rozhodne zkusit jakoukoliv "nestandardní" cestu. V tomto směru není rozdíl.

verdos
21. bře 2018

@ivular To ano, dneska musí být na všechno papír. Jen že nastoupit dřív jde i když je dítě jen "zralé" a "bystré" a chybí mu kousek do 6 let (ale nemusí mít diagnostikované nadání, prostě jen má všechny ty předpoklady). Když je ale v první třídě dítě napřed, ale nemá přímo diagnostikované nadání, tak přeskočit ročník nelze, i když má všechno zvládnuté (poněkud absurdní, ale je to tak - legislativa tuto situaci nemá zpracovanou, nepočítá s ní). Asi jsem to špatně popsala. Každopádně všechno má svá pro i proti a nikdy to nemusí být úplně snadná volba.