icon

Sedmiměsíční mimi nepřibírá

majaaa82
30. led 2017

Zdravím, jdu si zase pro radu. Mám holčičku, teď ukončila 7. měsíc. Porodní váha 2,54 Kg, délka 46 cm (40+4tt, spontánní porod), teď má 5,86 kg a 64 cm (+OHL 40,5 cm). Za poslední dva měsíce přibrala jen 350 g mezi 5.-6.m a 60! g mezi 6.-7.m. Jsem z toho úplně šílená, celé těhotenství jsem poslouchala, že je mimi menší, než by měloo být, od porodu to samé... pořád dokola. Přitom je jinak zcela zdráva a baští s chutí, ráda a jak zjednaná: Ráno kojení (to ale vypije tak max. 80 ml), dopoledne svačina (domácí přesnídávka, jogurt, piškoty či mix všeho, cca 200 ml), oběd klasický masozeleninový příkrm dělaný doma (ve vatiantách mixu mrkev, petržel, řepa, kedlubna, dýně, cuketa, lilek, kukuřice, hrášek, špenát, brambora, rýže, těstoviny + vždy maso drůbeží/krůtí, hovězí/telecí, losos), odpoledne svačina kojení (cca 50 ml), večer kaše+čerstvé ovoce do ní (více než 200 g), noc 1x kojení, budím ji cca ve 23:00 (cca 50-70 ml). Malá je šíleně aktivní, pořád se převrací, vývojově Dr. nevidí žádný problém, ba naopak, říká, že je hodně velká čipera. Už trénuje lezení, žvatlá slabiky, je usměvavá, dobře naladěná, hodně s ní taky blbneme a spí celou noc tak od 21:00 do 8:00. Vypadá spokojeně, když má hlad, tak si řekne (třeba když jsem jí chtěla zkušebně předčasně sebrat přesnídávku). Vůbec nevím, co dělám blbě. Dr. říká, že mám málo mléka, a proto mi řekla, že musím dokrmovat Sunarem etc. Dnes jsem zkusila, k odpo svačině, Sunaru si vzala 30ml a ode mě tak 40 ml. Já měřím 160 cm, v roce jsem měla 7 kg, manžel má teď 175 cm, porodní váhu měl pod 3 kg. Všichni jsme mrňousové, takže nemá po kom bejt vysokej cvalík, ale že přibrala teď jen 60 g, to je asi fakt blbě. Prý pokud nebude přibírat, skončíme spolu ve špitále na kapačkách ☹ Ale jak to do ní mám dostat, když má svou vlastní jídlo-míru a víc prostě nechce? Teď se jí prořezaly první dva zoubky najednou, ani jsme to nezaznamenali, byla bez teploty, neplakala, netrpí nechutenstvím... nic. Jsem fakt zoufalá... poraďte, prosím.

fazolka_17
30. led 2017

Ahoj, myslím si, že je to v genech, jestli ti basti, tak bych to nehrotila.. Mam skoro 8.mesicni holcicku ma 75cm a 6,5kg, je to zizalka dlouha, ale strasne hubena. Basti mi celkem dost a kdyz uz nechce plive mi to ven. Meli jsme s pribiranim problem uz v porodnici.

cheetah_
30. led 2017

@majaaa82 Podle percentilových růstových grafů je holčička délkou mezi 3. a 10. percentilem, což je naprosto v pohodě vzhledem k výšce rodičů i porodním mírám. Váhu bych řešila jen v případě, že by nějak zásadně odmítala jídlo, byla dehydrovaná a letargická, což u vás není. Taky máme doma nejedlíka, dnes je mu pět let a po dlouhých peripetiích už vím, že jídlo prostě řešit nemůžu. Kolik bych si byla ušetřila nervů, kdybych se vykašlala na tabulky a doktorku... Pokud padne podezření na nějakou nemoc či poruchu, klidně to vyšetřete, pro klid duše. A pak zase nechte malou růst podle vlastního vědomí a svědomí 🙂

lenkas1982
30. led 2017

@majaaa82 Myslím, že doktorka je s prominutím koza. Sama píšeš, že ty jsi měla v roce 7kg, tak to je malá jako ty, ne? Na Sunar bych se vykašlala, zvlášť když už není plně kojená (má tolik příkrmů). Obrň se proti doktorce a dělej si to po svém.

majaaa82
autor
30. led 2017

@fazolka_17 Ahojky, moc díky za reakci. No já si taky myslím, že je to genetická záležitost, ale nikdo z doktorů mě neposlouchá. Jen pediatrička, což je výtečná Dr., která léčila už mě, když jsem byla maličká. Ale i ta, přestože ví, jakej jsem byla vždycky lunt, už začíná trochu strašit, protože těch +60 g je prostě úplně mimo cokoliv. Teď jsme se ještě s manželem domluvili, že koupím klasickej rybí tuk a budu jí to dávat, humus - nehumus.

franerka
30. led 2017

Hele vykašli se na doktorku. Malá prospívá krásně baští je veselá hravá...zdravá holka...prď na váhu a tabulky. Moje měla taky 7kg v roce a doktorka prudila asi jen první půlrok. Pak jsem ji řekla ať na mě nechodí s tabulkami a váhou že sama vím jaká je. Je něco jiného kdyby nejedla ale takto...takže klid. Má dost počůraných plen a kaká pravidelně?

majaaa82
autor
30. led 2017

@franerka Plenek počůrá tak 4-6, bobčí 1x-3x denně. Vše vypadá tak, jak má. Úplně všechno vypadá, jak má. Až na tu váhu a obvod hlavičky, který se za měsíc taky neposunul. Jen do délky vyrostla o 1,5 cm.

muhehehe
30. led 2017

,,Jenom vyrostla o 1,5 cm" :D To je taky málo, nebo...? Neřeš to.. popisuješ normální, zdravé dítě. 60 g... a co? Mínus 60 to přece není... To by byl problém. Ale ona roste, přibírá, i když teď méně než jiné děti. Ale je aktivní, baští, vše je ok. Nechte jí fungovat jejím tempem a hlavně jí nějak na sílu necpěte nesmyslama, ať už rybím tukem nebo sunarem... tohle nejsou žádné závody, vážně. Sama jsi měla sedm kilo v roce, tím bych to klidně uzavřela, zbytečně se stresuješ neexistujícím problémem ;)

lenkas1982
30. led 2017

@majaaa82 No, moje zkušenost s váhovými přírůstky je taková, že se z nich nedají dělat sáhodlouhé závěry. Zaprvé, jenom taková prkotina jako jestli je dítě vyčůraný nebo ne dělá rozdíl 100g. A zadruhé, přibírání prostě není lineární, za stejné období někdy dítě přibere vic, jindy míň. To je jako s hubnutím, to taky není lineární.

Pokud by něco mělo byla špatně, tak Sunarem se to určitě nespraví. Tak vás měla poslat na nějaké vyšetření, ale strašit nemocnicí a kapačkama, to bych od "výtečné" doktorky neočekávala.
Pokud něco měnit na jídle, tak bych jí zkusila třeba v rámci oběda ubrat trochu zeleniny a přidat přílohy, aby v rámci toho snědeného množství měla víc kalorií. Nebo když dáváš jogurt, tak dát 10% smetanový (např. Choceňský) než 3,5%. Jinak příkrmů má podle mě na 7 měsíců dostatečně. Taky bych přidala ještě přes den jedno kojení, já třeba kojila jen jednou denně (neberu ráno a večer) až asi od 10 měsíců.

lenkas1982
30. led 2017

@majaaa82 To teda pokud bys měla jo pocit, že musíš něco udělat. 😉

majaaa82
autor
30. led 2017

@lenkas1982 Hm... tak po Sunaru strašně bleje. To je totál kontraproduktivní, teď vyhodila komplet veškerou kaši i s banánem. Holky, já jsem fakt zralá na Bohnice...

balet
30. led 2017

Mame to uplne stejne a dr. uz jsem pri minule navsteve poslala někam a oznamila, ze na dalsi vazeni neprijdeme, ze se uvidime na 10 ti mesicni kontrole a bylo...Dcera ji pekne a v osmi mesicich uz stoji a leze apod...Z kazde nevstevy dr. jsem byla akorat vystresovana, ale sama radu nedala. Takze jsem to utla. Krev, moc i stolici mela ok, vyvojove v norme a ji pekne, tak na co porad chodit co 3 tydny vazit...Je nam 8 mesicu a mame 6690 g a 70 cm. 😉

balet
30. led 2017

@majaaa82 Ja kdyz ji cpu neceho vic, nez chce, tak to jde take obloukem. Nekdy ji treba i neco tak chutna, ze se cpe dokud se nepobleje. Zkus to hodit za hlavu. Ja probrecela kazde blinkani, ze mi mala umre hlady, protoze uz jsem byla ve stresu z doktorky. Sama nejlip vidis, jestli dcera prospiva, tak si s tim nelam hlavu. Pridej prilohy a tucnejsi jogurt, zkus jine mlicko (nam treba chutna hipp bio combiotic 2) a hlavne ji nic necpi za kazdou cenu, at si neudela blok. Papa hezky! U nas dr. silela, ze dcera za 3 tydny nic nepribrala, ale ze vyrostla o 4 cm, to vubec v potaz nebrala, takze asi tak. Jsou zblble z tech tabulek. Manžel ma 56 kg a dcera ma byt cvalik? Z ceho, kdyz je jak turbomys...😉😂

lenkas1982
30. led 2017

@majaaa82 Tak sis to potvrdila sama - na Sunar i jakékoliv jiné umělé mléko se vykašli.

majaaa82
autor
30. led 2017

@lenkas1982
@balet
Díky moc, Sunar půjdu zítra vrátit, jsem na tom domluvená, měla jsem tu testovací pytlíčky a dnes koupila i krabici, kterou jsem neotevřela, dala jsem jí jen ten testovací vzorek. Zkusím vzít v DM Babylove UM a uvidíme. Když přibrala těch 350 g, neřešila jsem to ani já, ani Dr., říkala, že je to ještě OK a že to malá "vyběhá" (protože jí tam viděla, jak hodně se pořád mrská, jak je aktivní). Ale teď s těmi 60 g už byla trochu nervní, no. Říkala, že by nás poslala na endokrinologii, ale že chce vidět, jestli po tom přikrmování UM něco nabere. Zítra ráno mám Dr. volat, kolik si v noci vypila UM (mám nově budit i ve čtyři ráno) a tak se s ní domluvím na dalším postupu. Ještě mě napadá jedna věc, mám asi trochu rozházené hormony. před měsícem jsem lehce špinila dva dny a od té doby mám už 14 dnů (co jsem se zase pustila do testování - zhruba po 1,5m) pozitivní ovulační testy. Což je divný, protože třeba na začátku prosince jsem tam neměla ani náznak té druhé čárky. Tak si říkám, jestli už mi nejde divně nahoru LH a tím pádem klesá prolaktin. Testuju, plus měřím BT, páč jsem chtěla vědět, co mi dělá či nedělá tělo, ne kvůli touze počít dalšího poomka 🙂 BT lítá úplně jak blázen, od 36,3 do 36,9. Nechápu. Zítra jdu na gyndu kvůli tomu, tak se taky poradím.

franerka
30. led 2017

@majaaa82 na dokrm um bych se vybodla kdyz kojis...jeste kvuli tomu prestanes.hele roste nebubne...tak vse ok. Doktorce bych rekla ze um nechtela a basta.pro tvuj klid muzrs nrchat udelat krevni rozbor na chudokrevnost atd. Unas doktorka myslelq ze ma malo zeleza a nakonec mela vsechny latky ok. Ver si. Ty jsi mama a jsi s ni 24hod denne.

majaaa82
autor
30. led 2017

@franerka Děkuju za podporu a reakci. Zkusím zítra místo Sunaru ten Babylove, dneska jsem tam na něj koukala a se vším od DM jsem v tomto ohledu spokojená. Tak uvidíme. Spíš mám kojit a případně dokrmit, ne plně nahradit. Říkám si, že je to asi blbost, že malá prostě jen není tabulková, ale zase kdybych to nezkusila, mohla bych si to pak vyčítat...

lenkas1982
30. led 2017

@majaaa82 S těmi hormony nevím, tolik se v tom neorientuju. Ale jestli narážíš na to, že se ti obnovuje cyklus a přicházíš o mléko, tak to není nutné. Mně se rozjel pravidelný cyklus už měsíc po porodu a kojím vesele už 14 měsíců. A vím, že i jiné ženské začaly menstruovat a normálně kojily dál. Ale tohle asi bude individuální. Moje zkušenost je, že produkce mléka roste s poptávkou, takže když jsem kojila víc, tak se mléko taky víc tvořilo.

S tím UM dělej jak myslíš, přiznávám, že jsem proti němu zaujatá, pokud to není nezbytně nutné, což podle mě není. Jestli tě to uklidní, tak asi dobrý. Můj názor je, že se stresuješ zbytečně a doktorka ti v tomhle vůbec nepomáhá.

majaaa82
autor
30. led 2017

@lenkas1982 Asi máš pravdu... normálně jsem dost velkej kliďas, ale tohle mě nějak vzalo. Ono je to fakt asi tím, že to poslouchám od 8. týdne těhotenství. Pořád se řešilo, proč je tak maličká, furt jsem lítala po UTZ, poslední měsíc jsem kvůli tomu byla na riziku, byť to byla zbytečnost. A protože dělám, co můžu, abych byla dobrou mámou a to naše torpédo se mělo dobře, tak mě mrzí, že jsou s tou velikostí a váhou pořád nějaký problémy. Ve středu jdeme i na neurologii, to mi doporučili už v porodnici a já to odkládala, protože se mi to nezdálo nutný. Nakonec mě Dr. ukecala, s tím, ať máme klid a můžeme něco vyloučit. Chjooo...

cheetah_
31. led 2017

@majaaa82 Neuro se neboj. Taky máme za sebou spoustu zbytečných vyšetření, ale je fakt, že to člověka uklidní, že opravdu má dobrou intuici a jen doktorka vyšiluje. Náš kluk kromě nepřibírání taky moc neroste, takže máme v repertoáru navíc endokrinologii a ortopedii, ale holt tam člověk jednou za rok zajde, aby se uklidnil a uklidnil doktorku a jede se dál. Nedělej si z toho hlavu. Pokud by Tobě nevadilo přibrat, tak na přibírací kojení je dobré si dát tučnou smetanu. Já taky nejsem příznivcem UM - když už, tak jedině po kojení, nikdy ne před ním - ale osobně se kloním k tomu, že to asi taky zase vyblije (známe - do malého žaludku se prostě víc nevejde). Pak bych do příkrmů zamíchala třeba avokádo, je tučné, nebo do zeleniny dávala třeba olivový nebo lněný olej - stejně je dost vitamínů rozpustných v tucích. Ale jestli to nepomůže, tak malá prostě nemá v genech, aby byla buclatá. A hlavně se uklidni a hoď to za hlavu, nervózní maminka je na žaludek nejhorší 🙂 Jsou děti, co k nepřibírání ještě nic nejedí, to je pak teprve psycho, aby měli aspoň ty vitamíny. Takže jste vlastně úplně v pohodě. Aspoň slečna nebude mít v pubertě sklony řešit váhu!

kasyma
7. bře 2017

Jestli tě to uklidní tak moje malá má v 7 měsících 5,04 kg po včerejším vážení taky jsem z toho byla trochu mimo a špatná. Bude zřejmě drobek po mě 🙂 Mám 160 cm a 48 kg. Ustarší to bylo to samé v roce měla cca 8,5 kg teď je jí 7 let a má asi 21 kg takže už to řešit nebudu 🙂