Syn nechce do školky
Ahoj, ráda bych Vás požádala o radu. Syn má 2,5 roku. Je citlivé, přemýšlivé dítě. Děti má ale rád a z jejich společnosti se těší. V jeho půlroce jsem se vrátila do práce na 3 hod. denně, starala se o něj chůva (je pro nás taková třetí babička). Zvládli jsme to krásně, já možná hůř než on. Ve dvou letech jsem musela pracovní dobu prodloužit na 6 hod. denně, začali jsme proto postupně zkoušet docházku do soukromé dětské skupiny. Vybrali jsme zařízení, kde se nám líbil přístup, je tam poměrně málo dětí, počítá se s tím, že ještě nejsou samostatné v sebeobsluze. Začátky v říjnu 2018 vypadaly slibně - chodil jenom v pátek dopoledne, neplakal, zdálo se, že školku snáší dobře. Pak měl kvůli neustálým nemocem v zimě pauzu a znovu začal chodit v březnu - na 3 dny, jenom dopoledne (vyzvedává ho chůva). A z chození do školky se stal boj. Syn v podstatě každé ráno, kdy pochopí, že se jde do školky, pláče. Některé dny jsou lepší, párkrát šel úplně bez slz, ale většinou prostě alespoň v šatně slzičky jsou. Kromě toho někdy pláče ze spaní, že nechce do školky. Myslím, že v zařízení samotném problém není, chodí tam i syn kamarádky (ještě mladší) a zvládá to v pohodě. Snažím se se synem mluvit - dokola vysvětluji, že maminka a tatínek musí do práce, proto on musí na chvilku do školky, kde si jenom pohraje, napapá se a půjde domů. Slibuji, co všechno budeme dělat odpoledně. Zkusila jsem i podplacení čokoládou/hračkou. Nic ale nepomáhá, Přes to, že hezky plynule mluví, není schopen říct, proč do té školky vlastně nechce. V poslední týdny začal být hodně plačtivý, takový ukňouraný. Ačkoli se mu pořád hodně věnujeme... Dnes po ránu opět velká scéna, že do školky ne. Už po pravdě nevím, jak dál. Dle všech návodů by si už měl zvyknout. Ještě jsem uvažovala nad změnou zařízení (možná si tohle konkrétní prostě špatně zafixoval), ale po různých průzkumech se mi líbila pouze jedna školka, kam nás bohužel nepřijali. Pokud jste dočetli až jsem, moc děkuji a prosím o radu, jak dál. Případně o Vaš zkušenosti, pokud jste to měli podobné - zlepší se to? Jak mu pomoct?
@linbrno To tady snad ani nepadlo, ne?
Vývojovou psychologii neoblbneš a do kapsy tu autorce dotazu lhát nechtěly. Někdy to prostě nemá ono očekávané řešení. A prostě dítě nezralé je. (obecně, nenarážím na autorčino)
Jenomže matka, která se žene za cedukou na dveřích a nevím čím to prostě vidět nechce. (taky obecně).
Možná ještě zapracovat na něčem jiném. Potřebuješ, aby s Tebou stádo souhlasilo? Několi dam na MK znejistí Tvůj názor? (Hm, proč asi...)
A dítě velice dobře pozná , jestliže matka do práce musí,protože existenčně, nebo jestli tam chce, protože tomu dává přednost před dítětem.
Zvláštní, že tytéž matky se velice diví, když ony jsou pak třeba v nemocnici nebo v domovech důchodců, že dítě nemá čas se zastavit, protože je v práci.... Nemůže ani večer ani o víkendu.... Takže matka slyší jen "to určitě není tak hrozné, to zvládneš".
Zrovna tak Tvůj výkřik může mít vliv na matky, které chtějí být doma, upřesnostňují to, a teď začnou přemýšlet, jestli se dost vzdělávají, dost pracují, jestli jako nezakrní, když budou doma třeba do 3, nebo taky 4.... 🙄 O tom jsi nepřemýšlela?
@julielim
jenze to ocividne neni jeji pripad kdyz maji chuvu a dite v soukrome skolce...
@linbrno Každá má možnost volby. Můžeš se vzdělávat, pracovat, realizovat. Klobouk dolů. Přeji to všem. Pokud jsou dětí spokojené, šťastné, tak není co řešit.
Realita je ovšem taková, že každá žena má dáno jinak. Není v silách každé ženy být vzdělaná, při dětech se dále vzdělávat, pracovat,vydělávat, realizovat se, být úspěšná na co sáhnu a dělat to tak, že děti jsou spokojené.
Nelze kouzelnou radou pomoci k tomu, aby dítě příliš zaneprázdněné matky bylo šťastné.
Jako může být, ale pokud má jinou blízkou milující osobu, která mu je stále po ruce. jistou.
Sakra, vždyť to tu docela jasně popisuje spousta mamin a je na to spousta kvalitní literatury.
Je vidět, že se tě to dotklo. Možná si to říká o trochu popřemýšlení. Hele, není žádná sranda, dělat v Lídlu. Taky tam musíš odpracovat dost hodin. Neurážela bych ty, co to dělají.
Vždyť jde o pár let, které z lásky věnuješ dětem a nechci být sprostá, ale na svou realizaci máš do důchodu nebo i v něm ještě času dost.
Ne každý má možnost být doma 10 let. Řekla bych že trpělivost, rituály,čas ale i vaše pevné nervy přispějí k zdárnému předání.
@jandl to ano, ale kdyz matka obetuje vse diteti a je dlouho doma, tak se ji pak hure navazuje v praci i v konickach a nezridka se na dite nezdrave upne, znam takovych pripadu nekolik. A pak "jsou ty mlady nevdecny, ze jezdej jednou do mesice". Kazdy si to musi vyresit po svem, ale mne to prijde pro zenu hrozne tezke, a proto bych na to nezapominala.
Jinak odpracováno mám 2 roky v Tescu brigádně, neznevažuji to. Jen mám jiné priority a zoufale by mě to nebavilo, takže bych pak hledala uplatnění mozku jinde a asi by mě to tak s dětma po práci nebavilo (necítila bych se realizovaná). Přemýšlení bylo dosti, proto jdou děti do školky.
@janaaanna Ono to je těžké, vím o co ti jde. Ale je to jiné téma. Téma, jak je těžké po mnoha letech jít do práce. Jít v pravou chvíli. Jenže my tu probíráme věk s maličkým dítětem.
Problémům, o kterých se zmiňuješ, nepředejdeš tím, že se vzdáš malého, na kolektiv a cizí lidi nedozrálého dítěte. Odnese si problémy jak to dítě, tak i matka. Jenže to není vidět hned. To je potom psycho problémů, špatných vztahů.
@jandl vim, ze uz jsme off topic, tak jen strucne - v nekterych profesich proste nelze na 3 roky prerusit, neni pak uz kde navazat, ujede vam vlak. Proto neni treba zatracovat nekoho, kdo pracuje treba od 6 mesicu. Mam zname, co byli i v internatni skolce/skole(v zahranici) a vyrostli z nich normalni, vyrovnani lide. Ja si opravdu nemyslim, ze dite ma byt do 3 let jen s matkou!
@janaaanna naprostý souhlas, můžeme si tu dozblbnutí opakovat, že práce neuteče, ale to z toho ještě vždycky nedělá pravdu. Jsem intenzivista a urgentista a za tři roky mi jednak uteče vývoj oboru (a doma to nenačtu, mám dost zkušeností a praxe, abych veděla, že články jsou jedna věc a použivání poznatků věc jiná) a druhak mi uteče grif. Manuální grif všech intervencí, mentální grif přemýšlení o pacientech, grif na klidné zvládání situací, kdy bych se nejraději pomočila strachem. Grif na předvídání, taková ta rutina v používání léků a postupů. Ale já mám tu výhodu, že mi názory okolí jsou fakt ukradený, takže mě tu taky maminky nijak nerozhodí sandál 😉
@janaaanna Ono je nekdy dobry nechat si ten vlak ujet. Clovek pak zjisti, ze svet se nezboril, ze za hodinu jede jinej vlak, courak, s prijemnymi vyklidnenymi spolucestujicimi, sympatickym pruvodci. a krasnym rozhledem na krajinu ( kterou z rychliku vubec nemas sanci videt).-) Myslim, ze hodne maminek si tohle diky materske uvedomily. Ale chce to opravdu byt s ditetem dnem i noci...
@kaja2016 ono ale ne kazda zenska chce byt prave s ditetem porad dnem I noci (tim nemyslim samozrejme miminka,to je jina), podle me je lepsi kdyz je matka v pohode a dite ve skolce pak si s nim udela super program treba na odpoledne, nez kdyz ma dite cely den doma zpruzenou matku za zadkem ktera toho ma plny kecky...kazda to ma proste jinak 🙂
@kata267 Hele ja nevim, me fakt prijde ze ty male deti do tri let ( dal to osobne neznam), ale rekla bych i dal mamu za zadeli potrebujou. Charakter se teprve vyviji a oni proste nevedi jak resit vztahy a nemyslim si, ze ucitelka ma prostor se temhle vecem venovat notabene dite nezna, nedokaze se do kazdeho dobre vzit. Moje dcera je treba opravdu velky extrovert, zacala vyhledavat druhe deti daleko driv nez jeji vrstevnici a nejenom vyhledavat, ale mela potrebu budovat trvale hluboke vztahy (ne jen nahodne na hristi), predstava ze ji v tomhle obdobi nejal neasistuju, myslim, ze by to pro ni bylo hodne slozite. Ma spoustu otazek ohledne vseho, svet vlastne jeste vubec nezna pritom uz souvislosti chape pomalu tak jako ja. Ja bych v takovem obdobi take nechtela.byt sama ve skolce s nejakou cizi zenou, ktera je nekdy laskava nekdy ne, to uz je o cloveku, ale porad tam tu mamu vlastne supluje. A druha vec je, ze mi prijde, ze opravdu plati to, co se rika, ze materstvi a vychova meni i rodice. Takovyto moje dite prislo na svet i proto, aby me neco naucilo. Ja nejsem zadny esoterik, vubec ne, ale me opravdu to ponahat sve dceri vyrustat a zaclenovat se do spolecnosti pomohlo/pomaha poznat i sama sebe. Myslim, ze ta snaha dite nekam odlozit a "odpocinout si v praci" muze pramenit i z toho, ze proste nejak nechci videt co me dite muze dat. Ted teda nemam na mysli, ze by dite nemohlo jit na den dva k prarodicum, ze by nemohl hlidat tatinek a podobne, odpocinot si potrebujemw kazda. Jen proste 6 hodin v pracii ve 2 letech je prijde uz moc. Ale samozrejme kazdeho vec🙂
@antoinet
to asi ne no,spis z toho ma slusne trauma...
Nechápu jak jsem mohla přežít....od 9 měsících v jeslích a manžel od roka....nejsem si jistá jestli jsme normální ??? 😀😀😀
@zmrzlinka
to tezko posoudime kdyz te nezname ale treba mas nejake psychicke problemy,ktere ti zpusobilo prave odlouceni od matky a nemusis o tom sama ani vedet.nemusi to byt uplne psychicke problemy ale treba prehnana citlivost na nektere veci ci naopak necitlivost atd.
Holky, vy jste fakt neuvěřitelné!
Ta diskuze se jmenuje - syn nechce do školky, prosím o radu, jak mu pomoci to zvládnout.
Autorka nechce, aby jste hodnotily ji, jako matku, ani jejich finanční situaci.
PRO-BO-HA! Uvědomte si, že se nám (komukoliv z nás rodičů) může kdykoli cokoliv stát, a potom všechna naše krásná a vážně míněná předsevzetí prostě budou muset stranou a tak jako se my dospělí budeme muset přizpůsobit nastalé situaci, tak i naše dítě, děti.
Já autorku chápu, navíc, napsala to tak srozumitelně a věcně jako málokterá jiná z podobně se nesoucích diskuzí, tak si nechte od cesty rady typu, že dítě není zralé na školku, a že mu má být máma za p*delí do jeho tří let, a raději si přečtěte celý zadání, protože pokud k tomu nemáte co říci, tak raději nepiště nevhodné názory.
@zmrzlinka Ok, uznávám zpětně, to bylo velmi přehnané. Chtěla jsem tím prostě říct, že každá máma by měla chtít pro svoje dítě to nejlepší. Ne jen něco, co "přežije".
@xxx3d Pokud nechci číst cizí názory, nemám zakládat diskuzi na toto téma. Ono i na otázku: "Jak překonat pláč dvouletého dítěte každé ráno před školkou?" může prostě přijít odpověď: "Nedávej ho do školky."

@linbrno chtela bych vas povzbudit, je skvele, ze jste se vzdelavala a mate moznost se posunout v praci! Deti jsou v nasem zivote jen urcity cas, kolik tu ctete diskusi o fixovanych matkach/tchynich, ktere se neumi smirit s odchodem deti! Myslim, ze je dulezite umet naplnit zivot i necim jinym nez peci o dite, mit dobrou praci, nebyt zavisla na partnerovi. Kaslete na reci okoli a zaridte se po svem! At po odchodu deti z domu nezjistime, ze jsme vsechno obetovaly kvuli nejakym prezitym nazorum ...