Učení na nočník. Jak jste učili vy?

1. únor 2024

Ahoj, chci se zeptat jak jste učili nočník malý bude tenhle měsíc 18.m. a ve dvou letech Musim nastoupit do práce . Školku jsem sehnala od 2 let ale pouze bez plenkové děti.
Zatím jsem ji to vysvětlila, ví kde nočník má , na co je . Ale když ji sundám doma plenu tak mi přijde že spíš zadržuje než aby na něj šla.
Nenutím ji,spíš jen když jsme doma sundám plenu aby věděla jak to funguje, když se počůra vedle utřeme to spolu ( musí se vším pomáhat, má teď takové období ) znovu vysvětlím že se na to používá nočník .a nechám to být . Občas ji to ale připomenu , že se zeptám jestli nechce jít na nočník nebo dat plenku,když mi přijde že zadržuje.
Problém je , že má chvíle kdy odmítá obojí . A já nějak nevím jestli to nedělám špatně . Nebo jestli ji ještě nějak můžu pomoci. (První dítě ).

pilzzee
2. únor 2024

My jsme syna ucili tesne pred 2. narozeninama curat mimo plinku u more tak, ze byl proste celou dobu nahatej a cural do vody. To byla bezva prilezitost, urcite bych si pockala na leto. Az do asi 3 a par mesicu jsme mu davali plinku na spani a spat bez ni zacal az tehdy, co byla nekolik noci po sobe uplne sucha. Za me to chce proste cas.

zmrzlinka
2. únor 2024

Plenku bych ji dávala jenom na noc a na den koupila kalhotky.A posazovala bych ji pravidelně.Bud na nočník nebo na WC.

me_druhe_ja
2. únor 2024

Asi tě nepotěšim, ale pokud mu to v hlavě samo nesepne, neuděláš nic. Nemůžeš dítě naučit ovládat vylučování jako třeba se dá naučit abeceda. Určitě si hodně čtěte knížky o nočníku a čůrání, zkoušej mu nočník nabízet, pokud se.nebrani tak posazuj....ale zbytek je na něm. Jestli to zvládne do dvou let nikdo neví.... většinou to děti začnou ovládat mezi 2-3 rokem, ale někteří i dříve, takže nepropadej panice. 🙂 každopádně bych zkoušela najít i nějakou dětskou skupinu, kde berou s plínkama...
Jinak dceři jsem začala nočník nabízet kolem 2. Roku. Nechtěla ani za boha. Poprvé si tam sama od sebe sedla a vyčůrala myslím ve 2 a čtvrt. Ale opravdu se odplenkovala až po 4 měsících. Sama od.sebe, bez stresů, bez nehod. To samé přišlo teď nedávno, že se odplenkovala na noc a na odpolední spaní. Prostě ze dne na den přestala čůrat do plínky a buď přijde, že chce čůrat nebo na mě volá. Zase bez stresů, bez nehod. 🙂 tři roky má v pondělí.

michaela666
2. únor 2024

Děláš to správně, ale záleží kdy k tomu dozraje hlavička a to bohužel neovlivníš. Kup hezké kalhotky s oblíbeným obrázkem a plenku jen na spaní.
Po čerstvých zkušenostech s nástupem do školky, bych zkusila najít i skupinu, kam můžeš dát dítě s plenou ( jako náhradní variantu). Doma malá byla bez plen ( pouze na noc a většinou suchá) a bez nehod. Jak nastoupila do školky, začalo počůrávání a z toho šílený stres pro nás obě.

autor
2. únor 2024

@michaela666 bohužel skupinku kterou bych si mohla dovolit v okolí nemám , koukala jsem i na školky od 2 let kde může mít plenku a všechny tak drahé že bych musela být v práci i nocí a mít ještě jednu k těm dvoum abych zaplatila jen tu školku. Jsem na to sama. Tak to bohužel není tak úplně eazy.
Já ji úplně nechtěla dávat ty kalhotky na celý den , když chodíme hodně ven. Přijde mi že je dost zima a abych ji venku xkrat převlékala mi přijde na hlavu. Ne že mě by to vadilo ale nechci aby byla pořád nemocná. Z toho důvodu ji sundám plenku buď když ona chce a nebo když jsme doma - zatím mi fakt jde primárně o to aby pochopila že je to dole na čůrání 😀 , nebo jak jinak to říct . Spíš mě zarazilo to zadržování a stávka že nechce ani plenku ani na nočník. Ale přijde mi že čůrat se jí chce. Protože když ji po cca 45m přesvědčíme že dáme tu plenku, když nechce na nočník že to nevadí že půjde na nočník až bude chtít. Tak ji má během asi 10 minut úplně plnou. 🤷
Proto mě zajímalo zda se a tím někdo setkal.
A vzhledem k tomu že je srpnová a v září má nastupovat tak ( mám z toho trošku strach ) aby to pro ni bylo co nejvíc v klidu. Proto jsem začala dřív.
Viděla jsem v okolí u kamarádek kde dítě i násilím drželi na nočníku nebo na WC a pak šlus, děti se nočníku boji a to jim je třeba už 5 let . A toho bych se ráda vyvarovala.
Moc děkuji za každou radu.

martulka88
2. únor 2024

Syn bude mít teď v únoru 2 roky. Na podzim jsme koupili nočník a nechali se ho seznamovat. Jakmile jsme mu sundali plenku a posadil se, začal plakat. Zkusili jsme wc se sedátkem a taky křik. Nechali jsme ho měsíc a zase zkusili. Opět stejný scénář. O Vánocích jsme zkoušeli formou hry a občas se vyčůral, ale povětšinou pláč. Poslední 2-3týdny si občas chce sundat plínku a sedět na nočníku. Takže jsme začali před večerním koupáním s pomocí jedné písničky - tomu jsem se chtěla vyhnout, ale jinak neposedí a ani si nenechá vyčistit zoubky. Tohle je jediná chvíle, kdy v klidu kouká a nechá si čistit zoubky a sedí na nočníku a vyčůrá se bez pláče. Teď to nešlo, ale příští týden bychom chtěli zkusit odplenkovat na den, už umí i zadržet čůrání. Ale nic nejedem na sílu, nechceme mu vytvořit blok.

autor
2. únor 2024

@martulka88 s tím blokem mám stejný názor jako vy , taky bych ji ho nerada vytvořila , u nás naštěstí zoubky od začátku v pohodě, ale musíme čistit spolu a na malou mám 2 kartáčky ( jeden pro ni a jeden mám já) poslední měsíc mě i upozorňuje když mám po snídani spozdeni a nejdu hned na zuby, ale třeba ji ještě dělám pití. Tak stojí už v koupelně a dělá aaaaaa a chce čistit 🙏 🙂. Na nočník si včera sedla ale jen řekla že není 🤣 a šla pryč 🤣 a to tam seděla docela dlouho bych řekla. Chtěla sama. Tak uvidím no. Snad se to povede 🙂

martulka88
2. únor 2024

U nás ze začátku zuby dobrý, ale pak se to zlomilo okolo roku - synovi rostly zuby od 4 měsíců :-X. V roce jich měl 16. každý dítě má svůj čas. Syn začal pomalu spojovat dvě slova asi týden zpět. Naopak je strašně šikovný, má skvělou jemnou motoriku. Má svoji mluvu, ale když říkáme slabiky, řekne ja-ho-da, ale v kuse řekne kukaka :D Všechno chápe, ale má svou hlavu. Vás tlačí čas, ale pokud se to nenaučí, nic s tím člověk neudělá. Časem ale bude chodit na nočník a nebo rovnou wc 🙂

autor
2. únor 2024

@martulka88 to já vůbec neznám nám začali zuby růst 8-9 a zatím teda ( ťuk ťuk ) všechny v klidu . Jako potřebuje třeba víc pochovat v noci nebo si chvíli zaplace ale většinou to není tak dramaticky jako to líčí od nás kamarádky 🙏 . A jsem za to ráda . Upřímně představa že se zase vrátím do období 6N a chvíli po kdy brečela nonstop mě malinko děsí. Neumím si představit že bych ji takhle uplakonou bolesti měla někomu dát když jdu na brigádu. ( Chodím 1x týdně ,). A malá je u babičky nebo dědečka.podle toho jak to zrovna vyjde.
Ten čas je asi jediný co mě stresuje 🤷 protože mi přijde za na 18.m je velice šikovná. ( Nebo mě to přijde , v našem okolí máme 2 stejně staré kluky a jednu holčičku a pak starší) a všechny maminky se mě ptají jak to dělám že je tak šikovná , že hezký mluví, pozná zvířata , ledacos ukáže, atp.
Nevšímala jsem si toho dokud se mě nezačali ptát , brala jsem to prostě v rámci vývoje jako normální. A i beru.
Tak doufám že i ten nočník/ záchod pochopí a bude to pro ni co nejvíce v klidu 🙂
Moc vám děkuji 🙂

lenerka1
2. únor 2024

No záleží, kdy dozraje mozek k této činnosti, kluk si k tomu dospěl ve 2,5 letech, ač jsme se porůznu snažili už dřív, ale když to cvaklo, tak hned v podstatě s minimem nehod. Dcerka v roce a čtvrt chtěla sama, plinka pro ni byla za trest, ale do těch 2,5 let měla víc nehod než syn. Nejmladší má aktuálně rok a půl a asi 14 dní ji nočník fascinoval, svlékla se, sedala na něj, často se i vyčůrala. A pak ji začlo zajímat něco jiného a je schopna se počůrat vedle nočníku, takže odplenkovani se nekoná. Držím pěsti, ať se zadaří ✊

martulka88
3. únor 2024

My jsme o zoubkách nevěděli. Kolikrát člověk slyší, jak děti pláčou a bůh ví co. Ale u nás nic. Teď už se tedy projevuje, má svou hlavu a umí se rozčílit (to má asi po mně 🫢). Každé dítko je jiné. Necháváme mu volnost v učení se a netlačíme ho. A co dost funguje, když udělá něco dobře, tak že je šikulka a tleskáme. No a on to už taky dělá, když se třeba vyčůrá do nočníku nebo se mu něco povede, tak hned tleská ☺️ jsou to zlatíčka.

kubesovaadelka
3. únor 2024

Tady se pripnu. Dcera má čerstvě 2 roky , do školky zatím nemusí tak rychle ale odplenkovat bych chtěla. Já začla tak, že jsem ji dala jeden nočník v podobě WC vedle našeho WC a jeden obyč nočník doprostřed obýváku kde trávíme nejvíc času. Ráno při převlékání z pyžama sundám plinku a dám jí ju jen na spaní nebo když jdem ven, doma ji nemá. Občas se jí zeptám, jestli nechce čůrat na nočník nebo jestli nemá čůrání a jinak ji nechávám být. Úspěch zatím nula, začali jsme v úterý. Když se počůra, přijdu vysvětlím co se stalo, kam se čůrá, převléknu a hotovo. Malá si na nočník občas v leginach sama od sebe sedne ale bez legín pokud ji chci posadit já tak si nesedne ani za nic. Tak se sem s dovolením přidám 😁🙏💙

esmeralda11
3. únor 2024

@me_druhe_ja a jak jste to prosím na začátku tedy dělali? Že jste jen občas zkusili posadit na nočník a jinak měla plenku? A až pak postupně jste nechali chodit bez? Já u syna zkoušela pár dní tu nejspíš indiábskou metodu, tedy rovnou hned odplenkovat a plenka jen na spaní a výsledek byl, že nám tři dny čůral a kakal všude po bytě, na nočník si na vyzvání klidně sedl, ale nic do něj neudělal. Budou mu na jaře 2.

esmeralda11
3. únor 2024

@kubesovaadelka aha tak to jsme to zkoušeli úplně stejně a stejně neúspěšně😀 syn si tedy nahatý sedne, ale to je vše. Jen sedí😀

kubesovaadelka
3. únor 2024

@esmeralda11 a stále nic? Jak dlouho zkoušíte?🤣 U nás od úterý nic

michaela666
3. únor 2024

@esmeralda11 Já na začátek donesla domů nočník a v roce a půl si s ním malá hrála. Vozila v něm kostky a lezla u toho po kolenou. Asi 14 dní na to, jsem začala po každém probuzení dávat hned na nočník a když byl úspěch tak opičky a tleskání jak je šikovná. Tím zjistila co se po ní chce. V necelých 2 letech chodila z 80% jen na nočník. Jenže přišlo stěhování, změna prostředí a chtěla plenku vrátit, takže zase jen po spaní a před koupáním. Ve 2 a čtvrt dostala dvě sady kalhotek s obrázkem a začal kolotoč neustálého praní. Naštěstí bylo léto, takže byla sranda čůrat venku " na mravenečky".

3 dny nehod je pro mámu naprd, ale za mě ten čas dítěti nestačí. Vydrž a plenku nevracej přes den, ať mu v tom neděláš zmatek. 🍀

me_druhe_ja
3. únor 2024

@esmeralda11 Ona nočník znala déle, měli jsme ho doma pro staršího. Ale nezájem. Kolem 2 let jsem se začala ptát, jestli se nechce vyčůrat do nočníku a tak. Nechtěla ani omylem. Takže jsem vůbec neřešila, měla plenku a občas jsem se zeptala. Po těch cca 3m najednou že jo, že se vyčůra. Vyčůrala se a byla nadšená. No a pak další skoro 4 měsíce to bylo tak, že jsem posazovala, občas zkusila nechat doma bez plínky, ale počůrala se. V průběhu té doby se to změnilo tak, že když byla doma nahá, šla se i sama vyčůrat. Ale musela být nahá. (Bylo léto). A pak zase jednoho dne z ničeho nic i když měla plínku začala říkat, že chce čůrat. A od té doby je ze dne na den odplenkovala. To bylo začátek září a od.te doby měla přes den asi dvě, možná tři nehody. I venku a všechno. 🙂 to samý proběhlo teď v půlce ledna skrz spánek. Prostě jednoho dne přestala čůrat do plinek v noci a odpoledne. Na noc plínku furt má, ale už tak 14 dní je suchá, takže to risknu bez už. 😀
Takže já jsem šla tou cestou bez stresu pro všechny strany. Prostě si k tomu sama došla. Jiné matky do toho dupou víc, ale pak to bývá většinu za cenu, že věčně dítě pocurany, pereš, utiras loužičky, pořád hlidas, aby šla na nočník.....na tohle já nervy nemám. ;-D a ve finále stejně do toho dítě musí dospět samo, tak nebo tak.

eviicka
3. únor 2024

Navíc každé dítě je úplně jiné, starší se vůbec nechytal a pak ve 2 letech a třech měsících cvak a najednou to uměl a do plenky už to nepustil, do té doby nočník bojkotoval.Mladší měl různá období a fáze, kdy třeba chodil, ale jenom když byl nahý, oblečený se počůral atd.

lucie_1986
4. únor 2024

Zkuste si vygooglit neco ve smyslu "jak naucit dite na nocnik behem tri dnu". My s nocnikem problem nemeli, ale dve kamosky ano a kdyz jsem narazila na tenhle clanek a ony zacaly praktikovat, byly nadseny 😃 V podstate jde o to, ze si s ditkem nonstop a na nocnik ho davas casto. V tomhle veku se dite moc neuci vysvetlovanim, ale spis napodobuje sve nejblizsi okoli.

autor
4. únor 2024

@kubesovaadelka mě se teda teď poslední 2 dny ( ťuk ťuk ) daří.
Myslím docela úspěšně . Ráno vylezeme z postele, první den jsem vysvětlila že sundáme plenku a dnes už sama chtěla sundat . První den jsem ji motivovala samolepku a lentilkou ( ráno , první 2 čůrání ) pak už jen samolepku kterou si sama vybere jakou chce a nalepí si ji na krabici kterou má na hračky . A dnes už to bylo "supr". Plenku jsem dala na spaní a ven ( protože zima ) . Nočník nosím sebou po bytě .
Často prevlikame , a hůře ji to jde když má kalhotky, proto jí je dávam .
Když je nemá vydrží déle a dojde si i sama . Ale jak tam má nějakou látku jde to hůř. A ač to sobě stěžuji ( dle rodiny) neumím si představit že ji naučím čůrat na nočník jen nahatou a pak ji to budu v zimě učit znovu když bude chodit zase oblečená . 🤷
Nebyla naštěstí ani žádná scéna ohledně toho. , ale já s ní teda o všem hodně mluvím aby věděla co bude. A byla na to připravena a je na ní vidět že je to i pro ji lepší , než léčba šokem .

mafulin
4. únor 2024

Nijak 😀 do toho musí dítě dozrát. Nemůže mít třeba takové ty natahovací pliny, že by se částečně obslouzilo samo?
Nebo třeba jina školka, kde s tím nebude problém?

journals
4. únor 2024

Syn má rok a půl, tak napíšu jak to dělám já. Jednak je třeba si uvědomit, že pokud do toho nedozrajou, můžou se matky stavět na hlavu, ale neuděláš nic.
Mně se asi osvědčilo je na nočník posazovat když je nějaká zábava. Nemít od toho hned od začátku velká očekávání, ale zařadit nočník do běžné denní činnosti. Na nočníků může číst, kreslit, hrát si, skládat. Starší syn si na nočník chodil číst 🙂
Super je, když pochopí co se po nich chce a naučí se čůrat "na povel". U staršího syna to byl první bod úspěchu. Museli jsme často odebírat moč, tak jsem ho s tím dost prudila a naučil se to rychle. Od roka a půl to uměl, přesně ve dvou letech byl bez plen na den i noc. Víceméně bez nehod.
Mladšímu jsem nočník ukázala okolo roka, to vůbec nepobral. Teď jsem ho posadila 14 dní zpátky a během toho jednoho dne pochopil co se po něm chce. Už je schopný se tam vyčůrat když ho tam posadím. Dneska jsem si všimla, že už se začal aktivně snažit mi vyhovět a vyčůrat se i když nebylo co. Což si myslím, že je úspěch.
Jako samozřejmě nečekám, že se odplenkuje, nemám na něj žádné nároky, prostě když se to podaří, fajn, když ne - nic se neděje. Teď už mu stačí 1-2 plíny za den, tak 7x se vyčůrá do nočníku. Nechci mu to znechutit, tak chválíme, odměňujeme, ale není to pravidlo. Už mi přijde, že to bere jako normální věc.
Beru to intuitivně, nečtu žádné rady, nestuduju metody, ono to prostě přijde.

kubesovaadelka
4. únor 2024

Právě já to malé také furt v klidu vysvetluji, ptám se jestli nepotřebuje čůrat, ale na nočníku ji násilím nedržím. Jen mi přijde, že furt neví, ale zpět ji na doma plinku dávat nechci ať v tom nemá zmatek. Pořídili jsme na vánoce i čuráci panenku, nebo nenápadně naleju do nočníku vodu a posadim jejího nejoblíbenějšího plyšáka, že taky čůrá na nočník a niic🤣 ale ono to půjde, stačí 2-3 úspěchy abych ji mohla vychválit až do nebe a ona bude vědět

autor
4. únor 2024

@mafulin v mém okolí je jediná školka co je vůbec ochotná vzít ji od 2 let tato. Tak abych nemusela vlačet malou přes půl republiky samozřejmě. A vzhledem k tomu jak vyšel zaměstnavatel vstříc z brigádou k malé abych měla alespoň něco málo k tomu a zvládla i ji a vše. Tak se nějak nechci stěhovat jen kvůli školce. 🤷 Notabene někam kde už bych pracovat nemohla protože by mi s ní nepomohli prarodiče v případě že ji nevezmou . Upřímně nevím zda je může mít nebo ne . A nějak to zatím ani neřeším , vyjádření od školky je že bez plen. ( Když si to vezmu jejich pohledem. Chápu to. Mít 1 dítě s plenou dobrý . Ale třeba 20 ? (Nevím kolik dětí přijímají).
A jak sem již psala nějak to nehrotim zkusila jsem, zatím ji to Bavi formou samolepek a dokud bude tak s tím budu pokračovat a buď to prostě zvládne nebo ne🤷. Nebudu u ní stát , nevím, 1. Září. Dělej nesmíš mít plenu , jdeš do školky . Jen jsem prostě chtěla začít dřív než 2 měsíce před . Protože znám sama sebe a byla bych ze všeho na nervy. A to jsem nechtěla právě kvůli ní. Aby to pro ni bylo hlavně v klidu . Coż se zatím ty dva dny daří když ani jednou neplakala, že jde na nočník a sla několikrát i sama

vladienka
5. únor 2024

Mne sa osvedcila u oboch deti indianska metoda. Obe mali 22 mesiacov ked som im vzala plienku a okrem spanku uz nikdy nevratila. Prvej to zaplo po 3 a druhej po 4 dnoch a odvtedy takmer bez nehody..

mafulin
5. únor 2024

Já právě tou natahovací plinkou teď řeším spaní ve školce. Normální plinku mít nemůže, ale když se sám obslouží, tak s tím nemají problém..

autor
8. únor 2024

@vladienka to jsem chtěla taky ji už plenku nedávat přes den vůbec ale u nás je pořád dost zima a neumím si představit že jdem ráno v 8 ráno ven a když se třebas učurne + ji sundávat všechny vrstvy a kombinézu mě docela děsí a když se učurne nebo něco tak není úplně můj styl ji v tom nechávat.
Tak má teď aktuálně plenku na procházky a spaní .
A hned jak bude trochu teplo sundam ji úplně . Doma je to pak úplně bez problémů, za což jsem ráda 🙂

leneee
15. únor 2024

Prectete si o indianske metode, vysvetlit ji to, ukazat ze taky chodite na wc a diteti plenku vzit a uz nedat, ani na noc, tim jim v tom udelate jen binec, lepsi se ji zbavit rovnou - kupte chranic matrace a nebudete se bat ani nocniho pocurani. Ale dite na to musi byt zrale a chapat co ma delat. Taky se nebojte toho ze se pocura venku-holt budete par dni jen v okoli domu, abyste ji mohla hned jit pripadne prevlect. Nebo pokud muzete pockat treba do dubna, tak tim lepe 🙂