Učení na nočník. Jak?

28. pro 2023

Dobrý den,
Jak jste prosím učili nočník záchod ? Malá má 16 m.
A potřebují ji do 2 let naučit na nočník , jde do školky .( A než do mě někdo bude šít ,že jsem hyena, že dávám tak malou do školky, tak chci aby byla mezi dětmi a ze začátku než si zvykne tam nebude hned celé dny kdy já půjdu do práce - vše je domluveno s ohledem na ní.)
K nočníku . Mám nočník a dětský WC, 2 měsíce mi přijde že už chápe že se tam dělá ee. Ale koupila jsem ji kalhotky, nechci ji nechávat nahatou. A od doby co jí je nasadím. Se nevycura nic. Tak moc nevím jak ji to naučit aby to mělo efekt. Rady z okolí jsou mi k ničemu.Nehodlam ji fyz.trestat když se jí to nepovede. Podle mě je chytrá dost a přijde na to, ale potřebuju spíš já přijít jak na to.
Moc děkuji

veunka17
28. pro 2023

My jsme koupili nálepky a za každou potřebu do nočníku mohla na nočník jakoukoliv nalepit 😊 řekla bych že to zabralo, jinak jsme netrestali za to že se počůrala nebo tak, to fakt ne, prostě jsem furt litala s hadrem, prala, chválila za povedené vyčůrani, naučila se... Věk přesně už nevím

autor
28. pro 2023

@veunka17 moc děkuji 🙂 nálepky zkusím 🙂

me_druhe_ja
28. pro 2023

Umění ovládnout vylučování není závislé na chytrosti. Nervová soustava dozrává každému jinak. Většinou to děti pochopí mezi 2-3 rokem, některé i mezi 18-24m. A výjimky i dříve. Ale nejčastěji to přichází kolem 2 roku a později.
Na nočník se nedá naučit. Dá se vysvětlit, co na nočníku děláme, že je nutné si sundat kalhoty atp, ale nedá se naučit, aby to dítě pochopilo a ovládlo. To musí samo.
Takže spíš doporučuju najít školku/dětskou skupinu, kde berou i děti s plenou. Do dvou let máš času dost, ale nemůžeš vědět, jestli to zvládne za včas nebo ne. 🙂
Jinak práce pro tebe a školka pro dítě je od dvou let naprosto v pohodě a sama to podporuju. 🙂

klokanka31
28. pro 2023

Naše malá je hrozně chytrá, ale nočník (máme dětské wc) vzala na milost až těsně před 3.narozeninama...🤷‍♀️

autor
28. pro 2023

@me_druhe_ja moc děkuji , jak jsem psala já na ni nějak ani tlačit nehodlám , jen sem ji chtěla " pomoct" . Plenku normálně má přes den a zkoušíme to odpoledne doma když vím že už máme po procházkách atp. A nikam už nepůjdeme. ( Většinou třeba 2-3 hoďky denně ) zatím je zima tak to nehrotim.
Jen mě přišlo že jak sem ji dala ty kalhotky tak se jí i chtělo, ale prostě by se raději zbláznila než by se tam vyčůrala.( Vše ale bylo vklidu bez scén. Plenu taky nechtěla to mi utekla ) prostě si jen chytla pipnu chvíli knicela , sundala jsem kalhotky ,posadila jsem na nočník ( vysvětlila ). Chvíli seděla a pak si šla hrát a celý 3 hodiny nic. A když kalhotky nedám ucurava pořád. Tak asi proto mě to zarazilo. Možná ji rozhodilo že má něco jiného než plenku.
Se školkou- chci aby měla kontakt s dětmi , u nás jsou zvláštní maminky a když jdeme na hřiště a malá si jde s jejich dětmi hrát. Pokaždé maminky dítě znali s jdou pryč. A mám pocit že ji to prospěje. Tak proto to chci zkusit , buď to půjde nebo ne. Když ne půjde od 3 let.
Moc děkuji za všechny rady které sem napíšete .

prejeta_zaba
28. pro 2023

No takhle malý batole si myslím, že ti na nočník i na kontakt s dětmi zvysoka kašle. Já vím, že v některých případech to jít musí, kdybys spěchala do práce, jsem schopná to pochopit, ale takhle moc ne. Popravdě, na učení na nočník sis vybrala úplně tu nejméně vhodnou dobu (prostředek zimy - až se to trochu naučí, budeš ji každou chvíli vyslékat z kombinézy v mrazech? Nebo bude venku plenku mít a doma ne - myslíš, že to v roce a půl pochopí?) Po zkušenostech s několika dětmi bych tak čekala, že to pořádně pochopí až v létě a minimálně půl roku budete válčit zbytečně. A ve školce se jí bude líbit do té doby, než pochopí, že tam nejsi, pak bude akorát úzkostná. Takhle malé děti nemají vrstevníky na nějaké kamarádství - stačí jim pár minut se s někým pošermovat na pískovišti a hlavně potřebují mít v dosahu mámu. No, uvidíš, jak to u vás půjde.

me_druhe_ja
28. pro 2023

fakt to nech na ni a uvidíš. Základ jsi ji dala, víc pro to udělat nemůžeš. A zatím je fakt malá. Každopádně vůbec bych teď nestresovala, protože do dvou let more času, má teprve rok a čtvrt. 🙂
Mě dcera snad dve.mesice před 2.narozeninama skládala 6 dilne puzzle s prstem v nose a na nočník začala chodit a ovládat to až když měla víc než 2,5 roku. V únoru má tři, na noc pleny má a ještě dlouho bude. Na odpolední spaní to už vypadá nadějně. 🙂
Hele s tou školkou te chápu. Já nežiju v ČR, takže tady je to jinej extrém než u nás, ale obě moje děti byli občas v jeslich starší od 18m a mladsi od 13m. Občas. A úplná pohoda. Do školky začala dcera chodit ve 2 letech a 7 měsících a naprosto to tam miluje, má kamarády, furt tam s nima něco tvoří, vyrábí....A to jsem už od dvou let cca viděla, že ji už nestačím, že chce mezi děti, mezi jiné lidi. Doma se mnou už byla na zabití. 🙂 takže za mě dva roky úplně akorát. 🙂 zvlášť, když bude chodit napřed jen na chvíli🙂

macinka1989
28. pro 2023

Mám teda dva kluky, ale…
S prvním jsem asi od roku sem tak zkusila (bez úspěchu)… na kontrolu v roce a půl jsem málem skákala do stropu, když jsem ho “donutila” po spaní vyčůrat se do zkumavky (chápej- lezla jsem za ním po kolenou a čekala, až čurne a aspoň něco chytnu😅)
Každej měsíc jsem den-dva zkusila a všechno pochcaný, jenom ne ten nočník… a pak se najednou chytl a fakt zodpovědně a vědomě (21 měsíců). Kakání mu nešlo (nosil si plínku sám) a na noc taky měl a byla vždycky počůraná. Asi rok na to se musel jednou vykakat venku a jednou na návštěvě a od té doby kakal bez plínky. Na noc byl bez plínky asi o měsíc později, takže neměl ani tři a byl úplně bez. Jeho brácha (narodil se měsíc po jeho 3.narozeninách), bude mít v lednu dva a půl a ten asi měsíc si zvládne říct, že chce čůrat, ale hovno je na 100% v kalhotách a čurání je mu taky jedno… když se sem tam počůrá, přijde to říct, ale neřeší.
Tou slohovkou chci říct, že přestože se říká “druhé dítě je rychlejší”, dřív se naučí, napodobuje…. Tak u nás se napodobuje všechno, jenom neeee to “praktický”.
Když jsem šla se starším na zápis do školky, věděla jsem, že je to pro něj, že je dost zralej… u toho menšího nemám ten pocit, ani když dost přimhouřím oči, ale pořad máme pár měsíců na vývoj, TAKŽE ZÁVĚREM… času dost na každej krůček dopředu a všechno fakt může přijít ze dne na den😉😉😉