V 8 měsících stojí, ale moc se neplazí. Je to špatně?

katty1987
26. dub 2016

Ahooj holky! Obnovuji diskuzi a jdu pro radu 🙂

Naše osmiměsíční slečna si stoupá v postýlce, ohrádce nebo na pohovce… sedí od 6. měsíce, moc se jí nechce lézt… leze po čtyřech, pokud vidí něco zajímavého (ale rozhodně nešmejdí po celém bytě). Brala jsem to jako přirozený vývoj, že některé děti nelezou. Teď mě vystrašila kamarádka, tvrdí, že dítě by se mělo nejprve plazit (prý to posiluje břišní a zádové svaly), doporučila mi rehabilitaci 8o. Nevím no, to jí mám jako bránit si stoupnout??

Tento týden jdeme k doktorce, tak se jí ještě zeptám :(

terka_85
26. dub 2016

Chodíme na rehabilitace - syn zatím neleze, jen se plazí. A tam mi bylo řečeno, že správný vývoj je plazení, lezení a až pak stání. Když něco z toho přeskočí, tak ho pak třeba v dospělosti mohou bolet záda, skolioza, apod.
Ale když si sama stoupá, tak je jasný, že jí nemůžeš bránit 🙂
Jen píšu, co mi řekla fyzioterapeutka 🙂

kajalka
26. dub 2016

Většinou, pokud dítě má omezený prostor postýlkou, ohrádkou, začne si stoupat, místo, aby lezlo. Odstraň to co nejvíc z jejího dosahu v bdělém stavu, nech jí volně na zemi na dece, podložce, koberci a ona nebude mít o co se postavit. Samozřejmě, co nejkvalitnější lezení je základ pro zdravé tělo, předčasná vertikalizace škodí.

lv
26. dub 2016

obě holky prvně stály, pak se naučili lézt po čtyřech, pak teprve jako vrchol dovedností sedět. Říkáš, že leze, když vidí něco zajímavého, tak mu ty podněty dávej, aby za nimi musel lézt..lemra líná Evel se rozlezla, protože moc chtěla sestřin kufřík na výtvarku 😀
/jinak fungoval ovladač, mobil../

slimacikmia
22. kvě 2016

@katty1987 a neposadzovala si ho predcasne?