Velmi náročná 2ročná dcérka
Už som naozaj v koncoch, neviem či nezvládam svoju dcérku alebo kde je chyba, ale som už naozaj velmi vyčerpaná.
Od narodenia bola velmi nekludné a uplakané miminko, prvý polrok od jej narodenia sme len behali po doktoroch a riešili prečo neustále plače. Aj keď to nebol plač, ale skor krik, žiadne slzičky. Nikdy nechcela byť v kočiku, takže som s ňou mohla chodiť na prechádzky len keď mi doma zaspala v kočiku, ale spala vždy len pol hodinu, presne na minútu 🙂 Celé dni len krik, krik a krik, v noci to isté. Už vtedy som bola v koncoch, ale sama som sa ukludňovala tým, že "ona z toho vyrastie, nebude to predsa navždy len ukričané mimčo". Ale teraz má skoro 3 roky (bude mať v srpnu) a jej krik stále neskončil. A nielen to. Bije nás, stále je nervózna, má večne zlú náladu a stále "plače". Bojím sa ju niekedy aj osloviť, lebo aj to je niekedy spúšťač jej záchvatu kriku, ktorý trvá aj hodinu. Nesmieme jej na nič povedať NIE, NESMIEŠ, NEROB, a podobne.. nesmieme jej nič prikázať, nič zakázať a vlastne je najlepšie ,keď po nej rašej nič nechceme. Niesme takí, žeby sme jej stále niečo zakazovali alebo jej rozkazovali, ale ju dokáže rozčúliť napríklad aj keď jej poviem aby pobehla keď ideme cez cestu. To sa postaví na stred cesty a ani sa nehne. Nedajbože keď ju vemem na ruky. Inokedy by sa najradšej len nosila, ale s jej váhou to už nejde. Nemožem s ňou chodiť nikde medzi ludí. Na ihrisku hovorí na všetko (aj na preliezky) že sú jej, a kričí keď ide iné dieťa napr. na hojdačku.nedá si nič vysvetliť, hneď začne jačať. Vyhýbam sa teda všetkým vychádzkam medzi ludí, takže detské kútiky, cukráreň, ihrisko alebo obyčajný nákup je pre mňa boj. Máme aj 8-ročného syna a ten je z nej tiež už zúfaly. Malá ho pre všetko okrikuje, a nedovolí mu ani hrať sa. Malá chodí do súkromnej školky, to je pre mňa jediná úlava. Inak len celé dni sedíme doma a počúvam jej krik a už som z toho všetkého psychicky vyčerpaná. V školke je dobrá, ale ďalšia vec čo ma trápi je to, že sa vobec neusmeje, stále je odutá a zamračená a ukričaná. Máme plno fotiek zo školky, ani na jednej sa neusmieva. Pritom do školky chodí rada, vždy sa tam teší. Inak je to šikovná holčička, rada tancuje a spieva, ale okrem toho len kričí, zúri a každého okolo seba terorizuje.
Mali ste, alebo máte to niekto podobne ? Prosím vás o radu, čo mám, alebo čo nemám robiť ? Mám pocit, že som skúsila už všetko, ale nič nepomáha. Už skoro 3 roky ppočúvam len jej krik a mám pocit, že to nikdy neskončí ☹
@adrianka1712 Dle toho popisu bych řekla, že je něco "systémově" špatně. Zdá se mi, že toto chování sama nemůže ovlivnit, že nejde o otázku výchovy, a tudíž ani doporučované knihy by vám moc nepomohly (a možná spíš zavedly na falešnou stopu).
Můj syn se takto v mnoha směrech chová těsně před tím, než u něj dojde k nějakému skokovému posunu (ať už v intelektu či motorice). I odkud soudím, že jde u vaší dcery o principiální problém. Rozhodně je tam hodně prvků toho Aspergerova syndromu (jak jej zmiňovala Sistin), nicméně v tomto věku je na diagnostiku autismu relativně brzy. Konzultace s nějakým dobrým psychologem by ale určitě neškodila.
Ještě mě napadá - v psychomotorickém vývoji je na tom srovnatelně s vrstevníky nebo je nějak výrazněji napřed?
@ivular Nepovedala by som, že je nejak napred. Chodiť začala keď mala 1 rok, pleny nemá od 2.roka a s mluvením to nieje žiadna sláva. Je šikovná, všetko chce robiť sama, vie sa pekne napapať aj obliecť. Čo sa týka pohybu, je to velmi živé dieťa, ale je bojko. Po schodoch vie chodiť bez držania sa, ale niekedy ide po štyroch. Bojí sa vody. Kúpanie u nás prebieha tým štýlom, že sa pohrá, rýchlo ju umyjem, ale to už je samozrejme krik. O vlasoch ani nehovorím. Ale trápi ma, že nijak nekomunikuje s cudzými luďmi. Keď na ňu vonku niekto prehovorí, skloní hlavu a zamračí sa, ale kričať neprestane. V školke je niekolko detí, ktoré pekne rozprávajúú a vedia osloviť aj iné deti, dokonca menom. Moja dcérka je v školke síce rada, ale nedáva to vobec najavo. Učitelky ju chvália že je šikovná atď, ale vidím, že s deťmi sa asi moc nepohrá a celý deň nepovie nič iné než že chce čúrať. 😖
Inak keď nemá zlú náladu (ktorú má ale častejšie než tú dobrú), tak je to zlatíčko. Rada pozerá na youtube nejaké tie detské videá a pesničkami, aj anglické. Dokonca sa naučila nejaké slovíčka anglicky a vie aj niektoé pesničky. Tanečky z jej oblúbených pesničiek už pozná naspameť, rovnako ako Ladové královstvo. Rada sa hrá na Elzu 🙂 Len škoda, že tieto chvíle trvajú vždy len chvílu .
@adrianka1712 u nás taky Ledové království a Doktorka plyšáková 🙂
jinak když tady včera Sistin zmiňovala AS tak jsem na to koukala a docela hodně znaků tam je, v té řeči byla od malička napřed, mluví a mluví a nejde zastavit, s tou motorikou na tom taky něco bude, na co chytne, tak ji spadne, rozbije, rozlije, zničí, tužku neumí držet doteď správně, a hodně často zakopává, padá......stáhla jsem si pár dokumentu o AS tak to budu teď studovat. Jinak u nás se chová jinak doma a jinak v kolektivu - viděla jsem i na fotkách, že ona si s dětmi nehraje, většinou sama a nebo je s učitelkou ale do školky chodí ráda, doteď ale prý skoro nemluvila, což doma nejde zastavit a někdy už ji i musím říct ať je chvilku potichu, protože furt mluví a hrozně nahlas a pořád dokola že nás už bolí hlava poslouchat to celý den.
@lucifereeek tak to máme celkom podobné 🙂 Až na to, že malá síce tiež stále mluví a mluví, ale nikto jej nič nerozumie. Je pár vecí, ktoré vie povedať pekne, napríklad vie pekne zrozumitelne napočítať do 5. Ale pri bežnej komunikácii nedokáže ešte vytvoriť súvislú zmysluplnú vetu. Jej správanie v školke som si najskor spájala s jej stydlivosťou. ja keď som bola dieťa, tiež som bola strašná hanblivka a s cudzými luďmi som nekomunikovala.
Ale zase na druhú stranu...keď sme niekde vonku a má zrovna svoju dobrú chvílku, usmieva sa na ludí okolo seba, máva im a najradšej by si pohladila každého psíka ktorý ide okolo. A to je ďalšia vec. Rozplače sa vždy, keď vidí psíka a nemože ho pohladiť. Napríklad raz pred domom bol o strom uviazaný velký pes, pitbul. Nemal ani náhubok a pozeral na nás takým zlým pohladom, priviazaný bol len tak akože, len omotané vodítko okolo stormu. A malá chcela za každú cenu utekať za ním a pohladiť ho. Musela som ju vziať na ruky a vysvetlovala som jej, že to je velký psík a že by ju mohol pokúsať. Ale vobec ma nepočúvala. Našťastie išla okolo paní s pudlíkom a to bola moja jediná záchrana.
@adrianka1712 u AS muze byt nove i opozdena rec, jinak muze mit i vadu reci, porozumeni, proto je tak vztekla ;)
@adrianka1712 ona ti totiz nemusi vubec rozumet, je vada reci zvsna receptivno dysfazie, kdy dite proste nerozumi mluvene reci a pak ma neuveritelne vzteky a zachvaty. Asi jako kdyz bys byla v Mongolsku a furt po tobe nekdo neco chtel ;)
@adrianka1712 ulety na anglictinu, cisla a pismena, pohadky v TV maji tyhle deti bezne, ale pak nevytvori souvislou vetu. Opravdu si myslim, ze u vas jde o nejakou poruchu (zkusenosti mam dost z praxe) a chce to kvalitni diagnostiku, coz byva kamen urazu.
@adrianka1712 poradím kineziologii, u nás to pomohlo na záchvaty vzteku u starší dcery...
@sisstin Myslím, že by naozaj mohlo ísť o nejkú tú poruchu. Celkovo tehotenstvo ani porod neboli bezproblémové, práve naopak. Tehotenská cukrovka, komplikovaný porod... Všetko to može byť dosledok jej správania ☹
@adrianka1712 tyhle poruchy jsou nasledkem organickyho poskozeni mozku ;) mam syna, ted uz s nastesti kompenzovanou, tezkou vadou reci a byl to mazec. On teda v chovani je bezproblemovy, ale zase nemluvil, byl silene uzkostny atd. Mame tu skupinu Maminky nestandardnich deti - poruchy komunikace, zkus tam. Nebo na FB rodice deti s vyvojovou dysfazii. Z pracovni praxe mam zkusenosti jak s autisty, tak Aspergery, tak dysfatiky a tvoje dcerka ma teda typucke priznaky techto poruch ;)
Ahojky, tak to je opravdu zajímavé, že ty naše děti jsou doma "nesnesitelné", ale ve školce vše OK....to je mi taky právě divné...tím pádem je jasné, že se dokážou ovládat a mám pocit, že to zkouší jen na nás doma...ale chování naší malé, jak jsem psala, mi teda taky nepřipadá občas v normě. jsem šťastná, že ve školce je to OK, protože kdyby ani nemohla chodit do školky, tak už bych si jí asi fakt "hodila" 🙂

Som rada, že v tom niesom sama a že takéto správanie nieje len u nás. Čo sa týka toho búchania do vecí..to robí aj malá. Napríklad dnes keď som ju viedla do školky, som ju zase nahnevala a ona začala mlátiť pesťou do okna v tramvaji a samozrejme jačať. ( nahnevala som ju tým, že som jej nedovolila zahodiť obal z lentiliek na zem 😠 ). Niektorí známi mi radili, aby som sa snažila predchádzať situáciám, kedy vim, žeby mohla dostať ten jej záchvat kriku. Ale to proste nejde. Do školky jazdíme tramvajou...niekedy chce aby som si ju posadila na kolená, inokedy chce zas sedieť sama, niekedy ju musím posadiť ja a inokedy zase nie. Podla toho, čo si ona práve zmyslí, a aj keď sa jej na to dopredu opýtam, nakoniec je z toho scénka, lebo ona chce vždy presný opak toho, čo robím. Raz sa v školke zle vyspala a prekričala mi celú cestu domov (asi 20 minút) a doma pokračovala ešte asi hodinu. Najviac ma dožrala jedna stará paní, ktorá sa ma opýtala, že prečo tak kričí, či neni náhodou hladná . 🙄 Je pre mňa velká úlava keď je malá v školke, ale zase na druhú stranu si pripadám ako nanič matka a doma mi je potom lúto toho, že ju nemám pri sebe a že som ju tam odložila len pre svoj klud. Včera som nás objednala na vyšetrenie k psychlológovi, ale máme termín až za 2 mesiace. No stále lepšie ako nič. Už len dúfam, že je to naozaj len nejaké obdobie ktoré čo najskor pominie, a nie nejaká porucha. O Eye q teraz čítam prvý krát, určite to objednám. Hlavne pre malú, ale bolo by to fajn aj pre syna ktorý má ADHD a je v škole velmi nepozorný a neposedný. Ďakujem vám všetkým za rady a skúsenosti, vyskúšam všetko možné čo sa ešte dá a dúfam, že nastane aspoň malá zmena k lepšiemu.