icon

Až si budete stěžovat na náš rodičovský příspěvek apod.

karlajasmine
11. led 2017

....Tak si prectete tuto diskuzi, kde si Americanka stezuje, ze ji po porodu da zamestnavatel jenom 4 tydny neplaceneho volna a pak musi zpet do prace, nebo o ni prijde. Pak vas to prejde :D

http://boards.weddingbee.com/topic/only-allowed...

Strana
z8
radka8888
11. led 2017

Sice Kindergeld je pekna vec, ale jelikoz my treba dostavame cca 180 Euro a 190 stoji skolka s jidlem, tak to neni moc pro nas vynosny obchod. A jak rika komive, po uplynuti toho roku nedostanete od nikoho nic. Tady je povazovane za luxus, ze je nekdo doma treba dva roky. O socianim statutu s chuvou jsem nikdy neslysela. My jsme na stredne velkem meste, ale neslysela jsem, ze by nekdo musel mit chuvu.

megynka13
11. led 2017

V USA i například v UK je volno jen šestinedělí ... to je pravda. Lidé tam ale žijí na docela jiné úrovni a většina matek (pokud tedy nejsou opravdu chudé) má možnost zůstat doma jako ženy v domácnosti ... Ono nejde pořád jen něco číst na netu nebo jinde a z doslechu potom hodnotit jiné země. Já v UK žila x let a kdybych nemusela, nikdy bych neodešla - ta životní úroveň vůbec se nedá ani trochu s námi srovnávat ... To, že máme možnost být s dětmi doma takovou dobu je jedna t opravdu mála pozitivních věcí tady ...

zuzineckah
11. led 2017

@ g_m stát tady není od toho, aby se staral o mladé zdravé lidi, kteří se rozhodnout udělat si dítě. Stát je může podpořit a to také dělá (není to jen RP, co třeba daňový bonus? Ten taky není samozřejmostí ve většině krajin).
Veškerá sociální politika státu funguje na principu solidarity, tudíž nikdy nebude spravedlivá vůči všem. To je dobré mít na paměti.
Kdyby to mělo fungovat dle logiky, kterou si popsala, tak by nás muselo zruinovat vyplácení důchodů, protože důchodci mají jako jediní legitimní právo očekávat, že se o ně stát "postará". Bohužel, z toho, co jim mnohdy vyplácí se dá říct, že je taky jen podporuje.

magdadunajova
11. led 2017

Pokud chcete srovnavat tak treba u nas v Polsku neexistuje nic takoveho jak placena rodicovska dovolena. Jestlize zena se rozhodne byt s ditetem doma tak zustava bez penez. Materska jeste pred asi 5lety byla jen 3 mesice, ted co vim je prodlouzena na rok, nevim kolik % dela z platu (nemela jsem o to zajem v tu dobu co jsem tam zila).

Takze v CR to vubec neni spatne, a jeste ze muzeme si privydelat na RD aniz by jsme o penize prisli to je super vec. Ja jsem rada za to jak stat podporuje mlade v CR. V

urtica
11. led 2017

Nelze srovnávat jen jednu část života, ale celkovou životní úroveň obou států...s čím souhlasím je, že si z celosvětového hlediska nežijem zdaleka špatně - půlka světa hladoví, o pitné vodě nemluvě, je tu navíc - v porovnání s jinými státy - bezpečno, živ. prostředí v (relativně) dobrém stavu, atd.

koordinatorka_odboje
11. led 2017

Myslím, že věci, za které můžeme být v Čr vděčné, a dost často na ně nadáváme, je zdravotnictví a vysoké školství. Zdravotnictví, ač placené z velké části z veřejného pojištění, je opravdu na velmi dobré úrovni - díky lidem, co tam pracují, ne díky politikům. a na to navazuje vysoké školství, to je podle mě, také na velmi vysoké úrovni, včetně výzkumu - ale také halvně díky lidem, co v něm pracují, ne díky politikům, co si za to připisují zásluhy.

Bohužel je tady také hodně věcí ke zlepšování a začala bych od hlavy.

karlajasmine
autor
11. led 2017

@megynka13 taky jsem žila v uk x let a nesouhlasím.. Ja si myslím, že se tu máme líp. Pro většinu mých uk kamarádů je koupě bytu na hypotéku naprosto nereálná.. Hodně mi ten život tady závidí. Nebo třeba britské noční busy - neexistuje. Tam se

karlajasmine
autor
11. led 2017

Po 22h jezdí jen taxíkem

urtica
11. led 2017

@komive @koordinatorka_odboje Z Německa mám vlastní zkušenost, i když ne přímo mateřskou - každopádně na univerzitě, kde jsem studovala, dostaly těhotné studentky i s tatínky k uživání krásný domek za symbolickou částku - dokud nedostudovali. Možná tam trvá rodičovská 12 měsíců, ale jak nedávno proběhlo v médiích, tak jen plat prodavačky v německém Dm dělá cca 43000. Mám dojem, že tam mají navíc další sociální dávky na děti.

koordinatorka_odboje
11. led 2017

pořád mi nefunugje to tlačítko
No nic, nevím přesně jaké peníze tehdy sestřenice brala - je to taky už 14 roků zpátky - je pravda, že si během toho dělala školu, protože jí vzdělání neuznali - má filozofickou fakultu - Němčinu.
ano, je pravda, že nájmy v Německu stojí víc, než u nás. Ale je také pravda, že minimální mzda je myslím 265 Kč za hodinu a ostatní potřeby k živobytí jsou tam levnější, než u nás. Myslím si, že kdybychom dali vedle sebe průměrného Čecha a Němce, tak je celkem jasné, komu víc zbyde úspor na důchod. Ale nechci se tady hádat, když se vám zdá, že se tam žije velice špatně a tady dobře. Však to také dokládá, kolik se sem Němců hrne za prací a jak se perou o české občanství 😀

urtica
11. led 2017

@koordinatorka_odboje Souhlasím, na druhou stranu - v současné době jsem velmi ráda, že v Německu nežiju..

koordinatorka_odboje
11. led 2017

to máš pravdu, ale přijde to časem i sem

madrilena
11. led 2017

Jako prase v žitě se tu mají ty, které nikdy nepracovali nebo měli nízký příjem. To je pak rodičovská dovolená zlatá důl. Podle mě je mnohem lepší, když peníze dostávají jen matky, které dosáhnou na mateřskou. Nevidím jediný důvod, proč by měli dostávat nezaměstnané peníze, protože mají děti. Jak si pak najdou práci s dětmi, když si jí nebyly schopné najít bez dětí? To asi dost těžko. Pak budou celý život jen natahovat ruku na porodné, přídavky na děti, příspěvky na bydlení, a to je fajn příklad dětem. Pak z nich vyroustou lidé, kteří si myslí, že pracovat není potřeba. To je špatně. Současný systém v ČR je velmi nespravedlivý a výhodný jen pro někoho.

urtica
11. led 2017

@koordinatorka_odboje Těžko říct, v nějaké příručce co s sebou snad vozí do Evropy, mají údajně varování před Českou republikou (i jen jako před transportní zemí) 🙂. Ti, kteří k nám byli dovezeni stejně zdrhají do Německa...spíš otázka jak to bude třeba za 20 - 30 let.

urtica
11. led 2017

@madrilena To je hrozná paušalizace. Já měla třeba po VŠ plat (v oboru) cca 10 000. Podle této teorie bych teda , v případě, že bych otěhotněla, neměla nárok na rodičovskou...?

madrilena
11. led 2017

@karlajasmine Nedostupná hypotéka bude brzy pro spoustu lidí i v ČR. A je to dobře. Spousta lidí si totiž bere hypotéku "na vysoké platy", které nemusí mít nutně na dalších 30 let, může přijít rozvod, nemoc a lidi s tím nepočítají. Říkají, že jim se to nestane, ale stává se to. Myslím si, že je fajn, že se ty podmínky budou zpřísňovat, aby si hypotéku nemohl vzít každý. Jen ten, u koho je velká pravděpodobnost, že jí splatí a neohrozí ho nějaká nemoc nebo rozvod.

keksikova1
11. led 2017

@madrilena tak to pak nedostane hypotéku vůbec nikdo, protože nemoc nebo rozvod hrozí vždycky a každému..

madrilena
11. led 2017

@urtica Nějak nechápu, proč je člověk s vystudovanou VŠ ochoten pracovat za 10000?
Je pravda, že na VŠ jsem studovala s lidmi, u kterých jsem se divila, že udělali maturitu, tufíž to není záruka ničeho. S tak nízkým platem se dá uživit rodina? Nedovedu si představit zakládat rodinu s takovým platem. Jedině, že máš partnera, který vydělává mnohonásobně více.
Osobně neznám jediného člověka s VŠ, který má tak nízký plat. I zaměstnanec pracující pro stát, u kterého je vyžadováno VŠ vzdělání má vyšší plat (předpokládám brutto). Pak je fakt otázka, jak si sebe člověk váží a na co přistoupí a také na tom, co je ochoten pro dobré zaměstnání udělat (obětovat). Někdo bude raději na vesnici a je mi tak lépe. Je to otázka volby.

puutalo
11. led 2017

@komive Ona žije v bývalém západním Německu, ale asi je to o tom, s jakými lidmi se stýká. Přímo její sousedka z bytovky je s dcerou v domácnosti, její manžel jezdí na týden na práci daleko od domu. Sestřenice se s její dcerou kamarádí, ale teta na tu mamku kouká docela z patra :( Když tam v devadesátých letech přišla, od začátku byla jako au-pair v bývalém západním Německu - u lékařů, bankéřů a tak. Tak se jim chce asi vyrovnat...

madrilena
11. led 2017

@keksikova1
Měl by jí dostat člověk, který má už něco našetřeno (ve velkých městech to třeba musí být i milion). Pak ta hypotéka je mnohem bezpečnější, protože se nemusí jednak splácet tolik a našetřené peníze v takovém množství nemá kde kdo. Tudíž je pravděpodobnější, že si budou žádat lidé s určitým zázemím a nebudou mít problém to platit. Nemyslím si, že je na tom něco špatného. Dřív si lidé také nekupovali domy na dluh, ale když na ně měli. Půjčky ve velkém se tu rozjeli v posledních několika dekádách a spousta lidí je v exekucích.

urtica
11. led 2017

@madrilena Řekněme, že jsem studovala ekonomicky značně nevýhodný ale krásný (a užitečný) obor. Mohla jsem také přistoupit na to, že budu nezaměstnaná 🙂. Práce, kterou jsem vykonávala (před osmi lety) je častým startovním můstkem pro mnoho lidí z tohoto oboru a není dobře placená - ale dělala jsem to ráda a bavilo mě to.
Každopádně rozdělení, které jsi popsala, mi nepřipadá fér, zdá se mi, že nebere v úvahu jednotlivé případy - všechny bez práce nebo s nízkým platem označuje za lemply a háže do jednoho pytle.

koordinatorka_odboje
11. led 2017

@ madrilena proč i s VŠ vzdělním dělat za 10 t? Vyber si, jsi po škole, buď budeš dělat za tuto mzdu, nebo vyjídat rodiče, abys neumřela hlady 😀 Moje první mzda byla 12 něco (zaměstnanec dělající pro stát 😀 jak říkáš)
jako myslíš, že ten, kdo je hloupý bere nižší plat? Viděla jsi někdy odměny a náhrady třeba krajských radních?

koordinatorka_odboje
11. led 2017

myslela jsem, že lidi jsou v exekucích hlavně kvůli spotřebitelským půjčkám a ne kvůli hypotékám

madrilena
11. led 2017

@urtica Tak těch s VŠ pobírající takový plat bych řekla, že moc nebude. Já kolikrát zírám, že lidi plánují rodinu, když mají smlouvu na dobu určitou nebo jsou na pracáku. Tohle není v pořádku. A v zahraničí si každý sakra rozmyslí, jestli bude mít dítě a nebude mít na to, aby ho uživil nebo si raději sežene pořádnou práci. Tady to nikdo moc neřeší, protože každý vi, že když nemá peníze, tak se postará stát. Dá pro nepracující velmi pěknou částku RP, porodné a přídavky. Jak pohodlné. To je pak pro lidi, kteří pracují a pracovali velmi ponižující. S diametrálně odlišným příjmem dostanou krom krátké a omezené mateřské stejnou částku RP jako někdo, kdo třeba nikdy neodváděl daně nebo jen velmi málo. Nevím, pro řadu lidí (hlavně pro ty, kteří by je dokázali uživit a děti by pak živili společnost) je to demotivující mít děti a lidi, kteří společnost neživí mají děti, které budou stejné. Ano, existují i výjimky, třeba jako ty, ale takových lidí je málo.

blackhole
11. led 2017

@koordinatorka_odboje @urtica ahoj, je to trochu mimo téma, ale zajímalo by mě, jestli jste na ty školy šly s tím, že jste předem věděly o malém výdělku po ukončení studia. Předpokládám, že jste teď na tom už mnohem lépe?? Nedovedu si totiž představit, že bych po vejšce měla být finančně na někoho odkázána (k čemuž by díky tomu, že žiju v Praze, při takovém malém platu určitě muselo dojít).

keksikova1
11. led 2017

@madrilena velkou hypotéku člověk dostane jen pokud má nějaký základ na účtě a majetky, banky se jistí dobře, to můžu dosvědčit. Já neříkám, že plošný schvalování hypoték je dobrý, reagovala jsem na ten komentář s nemocí. Další věc je, že do exekucí se lidi skutečně dostávají kvůli jiným věcem, než jsou hypotéky. To, že dřív se nebraly hypotéky a všechno se kupovalo až když na to bylo je pravda, ale dneska už je to taky scifi. Dřív totiž bylo spousta věcí jinak a nedá se srovnávat, to bychom se za chvíli bavili o tom, kolik stál chleba tehdy a kolik stojí dnes..
A vůbec, tohle už se vůbec netýká tématu..

caverina
11. led 2017

madrilena...to fakt jako myslis vazne ze by materskou nebo RD meli mit zeny ktere maji vyssi prijmy? a prodavacky,uklizecky,pomocne sily se jako maji jit klouzat....to snad ne....a co to je pro tebe vyssi prijem jen tak pro zajimavost abych vedela jestli jsem si to ja vubec zaslouzila..

nikinnna
11. led 2017

@madrilena ty si vážně myslíš, že je lepší, aby člověk po škole x měsíců hledal

nikinnna
11. led 2017

Sakra, nevím proč se to odslalo...

Aby x měsíců hledal dobře placené místo, než aby si našel i hůř placené místo, získal

nikinnna
11. led 2017

Tak

Strana
z8