Budu mít nárok na MD na druhé dítě? Prac. poměr skončil

kooblich
15. pro 2012

chtěla bych poprosit o radu a informovat se trochu dopředu. První dítě se mi narodili v Irsku kde jsem pracovala a dostala MD. V jeho dvou letech sem se vrátila do ČR kde sem zažádala o RP který sem na základě MD ze zahraničí dostala. Před zažádáním o RP v ČR sem musela v zahraničí ukončit pracovní poměr. Manžel v zahraničí stále pracuje. pokud bych žádala podruhé o RP měla bych nárok i na MD?Děkuji za odpovědi.

lucifereeek
15. pro 2012

dle mě na mateřskou nárok nemáš, protože ti netrvá pracovní poměr- nemá kdo ti tu mateřskou platit.

fykyska
15. pro 2012

Na MD né, tu vyplácí zaměstnavatel..Ovšem na rodičovský příspěvěk myslím, že ano od narození dítěte.... 😉

petrajurinova
15. pro 2012

ne,na MD nárok nemáš. Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou) je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na mateřskou dovolenou. Což vzhledem k tomu, že jsi pracovala v zahraničí a pracovní poměr jsi ukončila nesplňuješ. Protože na nemocenském pojištění jsi účastná v případě, že jsi zaměstnaná a odvádí to za tebe zaměstnavatel, nebo když jsi OSVČ a platíš si to sama. Leda že by sis to pojištění zpětně sama doplatila.

romantika
15. pro 2012

bohuzel, musela byste byt zamestnana, to je jedna z podminek naroku na MD a druha odpracovano 270dni za posledni dva roky. Pouze mate narok na Rp od porodu a diky tomu ze je zamestnany manzelo tak muzete mit rychlejsi rodicak, ktery zazadate na jeho plat. Kdyby nebyl ani on zamestnany tak cerpate ten nejpomalejsi.
Jinak co vim tak zpetne se pojisteni jiz doplatit neda, pojistili si tim, aby OSVC netahali penize.

burysek
26. pro 2012

mám podobný problém jako kooblich a též si myslím,že na mateřskou neni nárok,ale jak je to s určením jak dlouho být doma jestli se hned spadne na ty 4 roky?nebo si to můžu určit,když my mateřská končí v květnu?nárok na MD jsem měla,ale do zaměstnání se nemám kam vrátit??a otěhotnět bych chtěla,tak v létě?a nebudu třeba zaměstnaná?