Rodičovský příspěvek při návratu z Velké Británie. Budu mít nárok?

jarusskkaa
29. srp 2021

Dobrý den, v prosinci 2021 porodim holčičku ve Velké Británii, které vyřídim české občanství. Jelikož jsem v Anglii pracovala tak mám nárok na mateřskou po dobu 39 týdnů. Po mateřské v Anglii není žádný rodičovský příspěvek, takže se chci vrátit do ČR. Mám nárok na rodičovský příspěvek když se trvale i skutečně vrátím do ČR? Mám na RP nárok i když manžel bude stále v zahraničí pracovat? Manžel má indické občanství ale pracuje v Anglii. Bude se nějak v Česku posuzovat ze pracuje v zahraničí? V Česku budu bydlet jen já a dvě děti. On nahlášen vůbec nebude. Děkuji moc za odpovědi

zelenaesmolda
29. srp 2021

@jarusskkaa
Myslim,ze pokud manzel pracuje v zahranici tak narok nemas,jinak bys ho mela pokud budes zit v CR a mas tady fakticke bydliste,tzn dite tu ma pediatra,zaplacene odpady atd.

rendulik82
29. srp 2021

@jarusskkaa já se vracela z Chile a musela jsem prokázat, že tu opravdu žiji. Tzn. potvrzení ze školy, školky atd.. Určitě se informuj na úřadě. To, že manžel bude stále v cizině si myslím nevadí, rodičovská je pro toho, kdo pečuje o dítě. 🙂

zelenaesmolda
29. srp 2021

@rendulik82
Vadi,kamaradka zije v zahranici a je vdana,nemela na rodicak narok.

mimi1004
29. srp 2021

@zelenaesmolda Ale tazatelka se chce vrátit do ČR.

zelenaesmolda
29. srp 2021

@mimi1004
ja to vim ale protoze jeji manzel pracuje v zahranici tak nemela narok,kdyby nebyla vdana tak je to neco jineho.

rendulik82
29. srp 2021

@zelenaesmolda a žije v zahraniční nebo se vracela do ČR?

zelenaesmolda
29. srp 2021

@rendulik82
nevracela se.
Ja jsem narok na RP mela pri navratu ze zahranici ale ja nemam uvedeneho otce v RL takze to je zase neco jineho

lovemusicsun
29. srp 2021

Já myslím, že nárok mít nebudeš. Budeš muset v době žádosti prokázat, že tu máte oba (s manželem) ekonomicke zájmy. Tj že tu žijete, pracujete nebo podnikáte, dítě tu má doktora atp. Zavolala bych na pracovní úřad a informovala se o tom co se musí dokládat.

rendulik82
29. srp 2021

@zelenaesmolda pokud se nevracela, tzn. že trvale nežije v ČR, tak samozřejmě nárok nemá.

rendulik82
29. srp 2021
zelenaesmolda
29. srp 2021

@lovemusicsun
musi dolozit ukonceni pracovniho pomeru v zahranici,zaplacene odpady,RL ditete,ockovaci prukaz.

lovemusicsun
29. srp 2021

@zelenaesmolda To napiš zakladatelce, ne mě.. To je přece odpověď na její otázku.

jarusskkaa
autor
29. srp 2021

Moc všem děkuji. Ono prave já se chci vrátit natrvalo. V zahraničí už žít nechci. Není to tu pro děti, jen tu chci pobyt dokud nedoberu mateřskou kterou jsem si odpracovala tady v UK a pak jak se vrátím tak všechny dokumenty mít budu a doktora a odpady i pronájem na sebe si zaridim, takže v tom problém nevidím. Jen teda nebudu žít s manželem, nebude u mě ani nahlášený na pronajmu, ale tím ze jsem vdaná tak to asi musím uvést na sociálce ne? Jen teda v Česku to manželství registrované nemám. Brali jsme se v UK a manžel je Ind takže ani není evropan. Takže to musím nahlásit v ČR ze jsem vdaná za inda? A podle toho co tu píšete tak když se budu o dítě starat a žít v ČR tak bych měla mít nárok nehlede na to, ze manžel bude žít v zahraničí, nebo to chápu špatně? Děkuji moc ještě jednou všem

lovemusicsun
29. srp 2021

@jarusskkaa Já myslím, že to, že budeš mít manžela v zahraničí, bude trochu problém. Nevím úplně přesně, ale třeba můj manžel je Slovák a museli jsme dokládat dokumenty za oba, že tu žijeme a pracujeme. Taky jsem si myslela, že co je jim do manžela, když jsem to já, kdo pobírá RP, ale jak je manžel cizinec, tak se to řeší jinak. A to jsme v jednoduché situaci, kdy tu oba žijeme, manžel má trvalý pobyt a já jsem Češka. Nechci Tě nějak strašit, ani přesně neznám všechny zákonitosti, jen sdílím svou zkušenost. Napsala bych email na pracák a začala bych oficiálně zjišťovat co a jak, abys tu pak nezůstala s dětmi bez peněz.

j.a.n.i
29. srp 2021

@jarusskkaa Ja mam pocit, ze bys narok mit mela, protože VB uz neni v EU a pokud si to dobře pamatuju, tak se uvadi prace v jine zemi EU.

jarusskkaa
autor
29. srp 2021

@j.a.n.i
@lovemusicsun
Dekuji moc. Zkusím poslat e-mail, snad mi odpoví. A nemáte nějaký e-mail na obecně dotazy prosím? Nevím, kde to poslat.
A myslíte ze teda manželství musím nějak uvádět? Podle mě se to ani v ČR nedozví ze jsem vdaná když jde o Inda a svatba byla teda v UK což je teď mimo EU...

zelenaesmolda
29. srp 2021

@jarusskkaa
Dozvi se to z RL ditete ne?Jinak muzu se zeptat na duvody proc se chces vracet?
Dobre to zvaz,ja jsem se vratila a lituju toho.Zivot v UK je proste jiny,CR je ve spouste vecech sto let za opicema.

jarusskkaa
autor
29. srp 2021

@zelenaesmolda
No to dozví se ze je jen otec haha. No ale asi mate pravdu. Budu muset i přeložit oddaci list a nahlásit na úřadech ze jsem vdaná. Jenomže tím ze je Ind tak je to třetí země a to ze pracuje v UK což je taky třetí země už, tak snad s tím rodicakem nebude problém no. Chci se vrátit teda kvůli dětem. Chybí mi strasne ty možnosti pro děti které tu nemám. Navíc po mateřské budu muset být doma protože za školku zaplatím tolik kolik bych vydělala. A sedět doma bez koruny taky není dobre. Takže chci využít toho ze v ČR aspoň mám nárok na RP. Navíc tady nikoho nemám lídrem manžela. Ani nikoho z rodiny a je to složité. Myslím si ze to tu je lepší pro lidi co si chtějí vydělat atd. Ale pro rodiny s detmi spíše ne.

j.a.n.i
29. srp 2021

@jarusskkaa ALe ono taky nikoho nezajímá, zda jste manželé nebo ne, je zajímá otec dítěte a kde pracuje.

zelenaesmolda
29. srp 2021

@jarusskkaa
Proc bez koruny?Vybehej si universal credit,housing benefit.Skolku plati vlada 16-20h tydne podle toho kde zijes.Jdi do prace na 16h tydne a zbytek pobirej benefity.V UK maji deti rozhodne vic moznosti nez v CR,uz jenom pprotoze britske vzdelani jim uznaji vsude na svete,ceske ne.A byt rodily mluvci je taky dost velka vyhoda.

zelenaesmolda
29. srp 2021

@jarusskkaa
JO a jeste pridam jeden pohled na vec.Deti predpokladam zdedily nektere rysy po manzelovi a jestli nejsou uplne bili tak tady v CR budou trpet.Prumerny Cech totiz nepozna Inda ci Sri Lancana od Roma.

jarusskkaa
autor
29. srp 2021

@zelenaesmolda no můj manžel má velké příjmy na to abych měla nějaké benefity. Navíc máme hypotéku. To už mám zjištěné. A školka je hrazena v UK až od dvou let dítěte. Ne od 7 měsíců kdy mi skončí mateřská. A není to jenom to. Mám k tomu se vrátit hodně důvodu. Každopádně děkuji za starost 🙂
Je to ještě čas takže se muže cokoliv změnit ale raději si zjišťuji informace dopředu kdyby náhodou k tomu návratu do ČR došlo 🙂 jinak dítě se ještě nenarodilo tak snad bude mít spíše barvu po mě :D

lovemusicsun
29. srp 2021

@jarusskkaa Našla jsem jen telefonní infolinku, tak bych asi volala.. Nebo přímo zavolat na úřad v místě, kde plánuješ bydlet.
Ale jinak držím palce a přeji hodně štěstí! Já se vracela z UK po téměř deseti letech, tehdy ale ještě bez dětí, tak to bylo jednodušší. Hodnotím to jako dobrý krok, občas se mi sice zasteskne, ale jinak jsem šťastná, že jsem se tenkrát rozhoupala a děti už vychovávám tady. Snad Ti to všechno dobře dopadne 😊

jarusskkaa
autor
30. srp 2021

@lovemusicsun moc děkuji 🙂

zelenaesmolda
30. srp 2021

@jarusskkaa
Tak jestli ma manzel velke prijmy tak co si poridit aupair a jit do prace na tech par hodin denne?

zelenaesmolda
30. srp 2021

@lovemusicsun
A ja to mam presne naopak,kdyby to slo tak se vratim do UK hned.

marketka_m
30. srp 2021

@jarusskkaa nechapu..manzel ma velky prijem a ty resis navrat do CR a jeste honem vybrat maximum penez tam i tady ..nj...a manzela nechas tam?nebo se vracite vsichni?nedivila bych se ze kdybys vzala vsechny penize v CR budeme resit tvuj navrat zpatky..

jarusskkaa
autor
31. srp 2021

@zelenaesmolda tak tolik peněz nemáme. Platíme úcty a Hypotéku takže tak tak vyzijeme. Jde o to ze na universal credit máme vysoké příjmy. Ne pro nás ;)

jarusskkaa
autor
31. srp 2021

@marketka_m pokud jste nečetla příspěvky výše, hlavní důvod návratu je, ze tu jsem sama a přátele a rodinu mám v Česku. Navíc jsem v Česku pracovala x let, takže proč bych si nemohla vybrat RP. Neplatila jsem daně jen pro ty co nikdy nepracovali a jenom si delaji děti ;) a to jak to budeme mít s manželem je naše věc. I on není v UK spokojený. Možná jste bydleli někde jinde ale my možnosti se stěhovat do “lepších” lokalit nemáme. A rozhodne nebudu platit školku 7 měsíčnímu miminku když mám v Česku babičky a rodinu a budu se moct dítěti věnovat. Takže to znamená ze do ceska se vrátím natrvalo a ne jen kvůli RP ;) mějte pěkný den!

zelenaesmolda
31. srp 2021

@jarusskkaa
nicmene bych si pred navratem do CR vyridila britske obcanstvi pro vsechny at se muzete kdykoliv vratit