icon

Budu mít nárok na porodné? Jak se to počítá?

lenny7
21. dub 2013

Ahojky holky se v těch papírech k porodnýmu moc nevyznám píší tam 2,4 násobek životního minima to je těch 18504 kč. Tím myslí jako měsíčně?že sečtu ty naše dva příjmy a vydělím třemi ? a musím se vejít do té částky nebo jak? díky za odpovědi.

blahova_andrea
21. dub 2013

Chápeš to dobře. Je to měsíčně a musíš se vejít do této částky. Vezmeš čisté příjmy ze čtvrtletí, které předcházelo narození dítěte a vydělíš třemi. Mám ale pocit, že většina lidí už na porodné dnes nedosáhne. Možná tak pokud mají dítě přímo po škole nebo na úp. Já pracovala s nic moc platem, přítel s minimálním a stejně jsme byli bez šance. Tak hodně štěstí.

mifri
23. kvě 2013

Pro tebe je životní minimum 3140,- + pro manžela(druhá posuzovaná osoba ve společné domácnosti) 2830,- + dítě 1740,- = 7710,- je životní minimum rodiny x 2,4 = 18504,- a na porodné máš nárok pokud je váš měsíční příjem nižší než 18504,- Pokud se dítě např. narodí v 3Q 2013 /což je např. 8/2013/ dokládají se příjmy 4,5,6 měsíc 2013. Takže ani jeden ten měsíc nesmíte mít vyšší příjem jinak na porodné nemáš nárok. 😉 Já jsem byla nezaměstnaná(bez nároku na podporu v nezaměstnanosti) a manžell má nižší plat, tak nám to vyjde.

ppavlinka13
18. říj 2013

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli se do toho minima 18504 kč počítá jen manželova výplata nebo se k jeho platu připočtou ještě moje peníze? Dítě se nám narodilo v září, ale od poloviny června jsem byla na neschopence a od srpna na mateřské.