Chci zůstat na RD i po vybrání RP, jaké jsou náležitosti?

treasurka
6. dub 2019

Ahoj,

mám dvouletou variantu pobírání rodičovského příspěvku. Chci ale zůstat s dcerou doma do 3 let. Má někdo aktuální zkušenost, jak je to s platbou zdravotního a sociálního pojištění? Vím, že dřív to platil stát do konce RD a hlásilo se to tuším na Správě sociálního zabezpečení. Platí to stále?
Případně mám ještě možnost rozložit si zbylou nevybranou částku RP na zbytek doby, kdy chci být doma. Platí stále, že minimální částka může být 50,-/ měsíc? A která z možností vám příjde lepší? Děkuji!

lenoulinkaa
6. dub 2019

@treasurka mimimum je 50,- ale pojistencem státu pro zdravotni pojisteni můžeš být do 3 let věku dítěte na rodičovské dovolené i když nebudeš pobírat příspěvek. Sociální není povinné.

treasurka
autor
6. dub 2019

@lenoulinkaa Díky, a co ti příjde lepší?

marses
6. dub 2019

Máš myslím dvě možnosti, rozložit si nm poslední částku RP a pobírat minimálně 50kc měsíčně - musíš na úřad práce. Nebo být doma úplně zadarmo, pak je potřeba nahlásit se na zdravotní pojišťovně, že nepracujes a jsi stále doma a pecujes o dítě, toto lze do čtyř let věku dítěte.

lenoulinkaa
7. dub 2019

Jestli budeš mít dobrý pocit, že ti bude chodit měsíčně 50,- kč, tak si to uprav. V práci si nahlas rodic. dovolenou do 3 let. Byt pojistencem státu na rodičovské dovolené do 3 let veku ditete není podmíněno pobiranim rodičovského příspěvku. Pokud jsi zamestnana o zdravotní pojištění se stará zaměstnavatel.

sar87
7. dub 2019

@treasurka Co jsem se ptala kvůli sobě na socku, tak je lepší brát tu padesátku měsíčně, kvůli důchodu. Když bereš RP, tak se Ti to počítá na důchod jako odpracovaná doba. Když jsi doma zadarmo na RD, tak ne.

j.a.n.i
7. dub 2019

@marses Pokud je zamestnana, tak to co pises neni pravda, pak je do 3 let na RD a nikam nic nehlasi.

j.a.n.i
7. dub 2019

@sar87 To s rodicakem na duchod je taky blbost, na duchod se pocita pece o dote do 4 let bezbohledu na rodicak.

barchen
7. dub 2019

@sar87 A řekli ti na sociálce na základě čeho se na tohle odkazují? Náhradní doba se dokládá rodným listem dítěte a ne tím, jak dlouho matka pobírala RP. To jakože matky, které si vyberou RP za 1 rok a pak jsou dál na RD, už nemají zápočet do důchodu? To není pravda. ČSSZ má na stránkách tohle: "doba péče o dítě do 4 let věku – dokládá se rodným listem dítěte, případně jiným dokladem o vztahu k dítěti (např. rozsudek soudu o svěření do péče) a čestným prohlášením o době a rozsahu péče, a to při podání žádosti o důchod"

betelgeuzz
7. dub 2019

@treasurka a ty jsi teda zaměstnaná a tam máš nahlášenou RD do 3 let? pak žádných 50 kč nemusíš brát.

verdos
7. dub 2019

@sar87 Já jsem kdysi kdesi našla, že do důchodu se to počítá do 4 let věku dítěte bez ohledu na nějaký RP (jsem osoba pečující, nejmladší ještě nemá 4 roky a do věku jeho 4 let nic moc neřeším, resp. se snažím rozjet podnikání, abych pak nějaké zaměstnání měla a přitom mohla dále o děti pečovat).

Kdybych se měla znovu rozhodovat, prodloužila bych si RP (resp. já to chtěla, ale vlivem blbých náhod na to tehdy nedošlo - zkrácená lhůta na změnu, zpožděný dopis od úřadu a doba dovolených - přišla jsem 2 dny po posledním ni možné změny...). Ale já jsem byla v jiné situaci, nebyla jsem na RD. U tebe je to asi jedno, jediné, s čím bys mohla trošku kalkulovat je plánované zvýšení RP, kdyby bylo jen pro "aktivně pobírající", jak to někteří navrhují, tak bys na tom mohla vydělat. Ale taky nemusela. Je otázka, jestli je pro tebe lepší mít ten zbytek peněz hned k dispozici a na něco je použít a nebo jestli z toho uděláš "los do loterie" a budeš čekat, jestli přijde výhra nebo ne 😅

verdos
7. dub 2019
lolam10
7. dub 2019

Ja osobne bych si to vybrala cele a mela to z krku ALE v soucasne politicke situaci kdy se uvazuje ze se bude zvysovat RP pro ty co ho pobiraji bych si to radeji rozlozila abych o navyseni neprisla kdyby schvalili tento model...jinak co se tyce duchodu pojistovny atd.tak nevim ale je neuveritelny ze se v tom nikdo nevyzna.v kazde diskuzi na tohle tema v tom jsou rozpory a kdyz jsem se na to ptala na UP tak take nevedeli,to je neuverietelny proste...

adletka
7. dub 2019

Kdyz budes doma "zadarmo" jako osoba pecujici, nesmis umistit dite do skolicky na dyl, jak 4h denne, to je jeste rozdil oproti zustat do ma na rp s tou padesatkou, tam muzes skolky vyuzivat.

j.a.n.i
7. dub 2019

@lolam10 Tak ono proc by to meli na UP vedet, taky by ses tak divila, ze ti nejsou schopni k duchodu nic rict na financaku? A ze jsou rozpory tady, no protože i když o tom dany člověk nic nevi, tak ma potrebu se vyjadrit, jak si to on mysli.

j.a.n.i
7. dub 2019

@adletka Ale ona nebude osoba pecujici, ona bude do 3 let osoba na RD, takze muze davat dite do skolky bez omezeni. A ve 3 letech se vrati zpet do trvajiciho zamestnani.

adletka
7. dub 2019

Ja vybrala rp ve 2 letech malyho. Prisel mi o tom papir z pracaku, ten jsem oskenovala do prace, i kdyz jsem u nich mela nahlaseno volno do 3let, ale oni mi museli na pojišťovně zmenit status na osobu pecujici o dite do veku 7let, aby se mi platilo zdravotni. Takto jsem jednala dle pokynu pani na zdravce.

j.a.n.i
7. dub 2019

@adletka Pak to byl pokyn v rozporu ze zakonem a je jen blbost tveho zamestnavazele, pokud se jim ridil.

treasurka
autor
7. dub 2019

@betelgeuzz Jojo, ja jsem zamestnana na dobu neurcitou a mam velmi vstricneho zamestnavatele, prozatim pocitam, ze budu doma do 3 let nejmladsi.

treasurka
autor
7. dub 2019

@lolam10 On ten navrh, jak je ted predlozeny, pocita s navysenim pro vsechny osoby pecujici, i pokud uz si RP vybrali (dle Aperio)

betelgeuzz
7. dub 2019

@treasurka tak pak nemusíš dělat nic, RP dobereš a u zaměstnavatele budeš stále vedená na rodičovské dovolené, takže zdravotní pojištění ti hradí stát.

treasurka
autor
7. dub 2019

Holky dekuju, jak to ctu, tak pro me bude nejlepsi si zbytek rodicaku rozlozit, jen dam zadost na pracak na podatelnu a hotovo, s tou druhou variantou by bylo asi vic zjistovani, ktera verze plati, obihani atd.

thalia
7. dub 2019

@treasurka já peníze vybrala dřív a byla doma na rd do další md cca půl roku. Nikde jsem nic nehlásila, není proč, stát hradil zp, protože jsem byla na rd (hlásit se jako osoba pečující fakt není třeba). Takže pokud ve 3 letech nastoupíš do práce, není nutno vyčerpání rp řešit. Já teď u druhého to např. už naopak mám rozvolněno do 4 let, protože ve 3 jsem nemohla nastoupit a kryju tak zp v době neplaceného volna do 4 let. Mohla bych být sice i osoba pečující, ale to člověka omezuje ve školce a výdělku (kdyby se náhodou naskytla ta možnost).

lolam10
7. dub 2019

@treasurka jsou 3 varianty navýšení, nejdražší je dát všem co mají děti do 4let, pak těm co pobírají RP a nejlevnější varianta pro stát je ta dát navýšení jen těm co se jim narodí dítě po 1.1.2020. zatím není odsouhlaseno nic. na nejlevnější variantě se zdá je shoda, ale ministryně chce ty dražší varianty, akorát na to nemá peníze, tak se je pokusí najít....no prostě opičárna...osobně si myslím že bude bud nejlevnější varianta nebo max.ta střední, ale že by se dalo všem co mají děti do 4 let to ted uz pochybuju....

lolam10
7. dub 2019

@j.a.n.i a kde byste se ptala vy?ptala jsem se na UP když jsem tam vyplnovala jak dlouho chci pobírat RP a radila se co má jaké výhody...neprijde mi to teda dotaz uplne jak z marsu, ale vy tomu asi rozumíte lépe a takhle "blbě" byste se neptala🙂

barchen
7. dub 2019

@treasurka Rodičák jsem vyčerpala za rok, zbytek jsem byla normálně na RD. Zdravotní jsem měla uhrazené až do další MD, není potřeba nic posílat ani vyřizovat, potvrdí ti to i pojišťovna. Teď se hromadně prodlužují rodičáky kvůli tomu divadlu s navýšením, tak pokud chceš prodlužovat kvůli tomu, tak proč ne ale jinak fakt není potřeba.

j.a.n.i
7. dub 2019

@lolam10 Tak pokud se ptam na cokoliv k duchodu, tak se ptám na CSSZ, která ma důchody na starost. A když uz se ptam jinde, tak z nich alespon nedelam blbce, ze to nevi.

treasurka
autor
7. dub 2019

@lolam10 http://aperio.cz/rodicovsky-prispevek-rp/ odsatvec Celkova vyse RP. Prijde mi to jako duveryhodny zdroj.

betelgeuzz
7. dub 2019

@treasurka ale jde teprve o návrh, pořád se to řeší, takže kdo ví, co a kdy bude schváleno. To, co píše Aperio, se tvrdilo asi před měsícem. pak byla změna, že by dostali přidáno jen ti, co se jim dítě teprve po změně narodí, teď se zase řeší jiné varianty.

lolam10
7. dub 2019

@j.a.n.i ok na duchod na cssz to dava smysl.ale kde se zeptat co mam udelat (co zaridit) kdyz chci zustat doma zadarmo?dite 2roky.poradite mi?

lolam10
7. dub 2019

@treasurka presne jak pise pani pod vami.aperio je sice duveryhodny zdroj ale nepocita s ministryni ktera vlastne nema penize na to co slibila.asi pred 14 dny to probehlo medii ze to bude asi jinak nez se myslelo...