Dočerpání rodičáku při dalším těhotenství. Poradíte, prosím?

16. bře 2022

Ahoj,

není tu, prosím, někdo z úřadu práce? Než tam budu volat, tak bych se chtěla zeptat tady, jak to nyní funguje s doplacením rodičovského příspěvku. V současné době pobírám rodičovský příspěvek na dceru (20 měsíců) na dobu 3 let. Nyní jsem otěhotněla a jsem zatím ve 2. měsíci, termín porodu bude zřejmě koncem října, kdy bude první dceři skoro 2,5 roku. Druhé dítě se tedy narodí v době, kdy ještě nebude dočerpán rodičovský příspěvek na první dítě. Lze dočerpat příspěvek do maximální výše nebo bude vyplacena jen ta část do narození druhého dítěte?

Děkuji za rady.

janaa26
Autor odpověď smazal
Zobraz
terezsk
16. bře 2022

Dobry den , pokud jste byla pred tehotenstvi s dcerou zamestatnana na dobu neurcitou tak mate narok na materskou a zmrazeni rodicovske dovolene , po narozeni dalsiho miminka se Vam zbytek rodicaku vyplati . Zavolejte si na urad pni uz Vam reknou co vse k tomu potrebujete 👍🏼O rodicak neprijdete pokud splnujete to ze jste zamestnana na dobu neurcitou

kakba
16. bře 2022

@janaa26 jsou nova pravidla. Toto je jiz stara zprava.
Tazatelko. Zvys si prispevek. Po narozeni druheho ditete si zazadas o doplatek prispevku na prvniho potomka.

autor
16. bře 2022

@terezsk Ano, mám smlouvu na dobu neurčitou. Takže si nemusím nijak navyšovat příspěvek na maximum? Po narození druhého dítěte mi nedočerpanou částku vyplatí.

terezsk
16. bře 2022

Ano je to tak jak pises … 👍🏼

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
16. bře 2022

@terezsk Děkuji. Určitě si tam zavolám. Ptám se jen proto, abych tam pak nebyla za blbce, že nevím, o co jde 😀

terezsk
16. bře 2022

Urcite je lepsi si zavolat a domluvit se jak a kdy se vse bude vyrizovat at mas klid a nestresujes se tim . Ja to taky resila ted s predstihem 🌻

sigyn
16. bře 2022

Rodič, kterému zanikl nárok na rodičovský příspěvek z důvodu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině, nebo z důvodu vzniku nároku na peněžitou pomoc v mateřství na další nejmladší dítě v rodině, má nárok na jednorázovou výplatu částky, která nebyla vyčerpána z celkové částky rodičovského příspěvku na dítě, které přestalo být nejmladším dítětem v rodině. Podmínkou jednorázové výplaty částky je, že alespoň jednomu z rodičů lze k datu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině stanovit denní vyměřovací základ nebo že je některý z rodičů k tomuto datu osobou, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu samostatně výdělečně činnou.
Doplatek u nevyčerpaného rodič.příspěvku lze požadovat. Je třeba vlastními slovy zažádat o doplatek RodP, kam má být částka vyplacena, doložit rodný list nově narozeného miminka a stanovený denní vyměřovací základ z Okresní správy sociálního zabezpečení na nově narozené miminko.
- mpsv.cz