Na první dítě jsem dostala peněžitou pomoc v mateřství díky tzv. ochranné lhůtě (měla jsem smlouvu na dobu určitou, když jsem otěhotněla a zaměstnavatel mi ji neprodloužil,ale protože jsem splnila podmínku odpracovaných dní a nastupovala jsme na mateřskou tuším do 270 dní, měla jsem nárok na PPM, i když jsem byla nezaměstnaná). Pokud bych měla druhé dítě např. po dvou a půl letech, tak budu mít rovnou rodičovský příspěvek (těch 220000), nebo také tu PPM? Máte někdo zkušenost?
@dankak2 O peníze bys přišla. Neschopenka je ideální. Já přestala pobírat RP ke konci února 2016 a chtěla jsem od 1.3. na HPP, ale čekám druhé dítě, takže jsem od 15.2. v PN, než budu moci nastoupit v květnu na MD.
Jinak do toho ale normálně na DPČ pracují, v době, kdy mám vycházky 🙂
ale to asi nenastoupím na mateřskou ,ale rovnou na rodičák ne ? magdalenan @ 😉
@dankak2 Pokud trvá pracovní poměr, trvá i nárok na ppm, bez ohledu na to neplacené volno. Jak nemocenská, tak ppm se budou vypočítávat z toho původního vyměřovacího základu. Hlavně je potřeba pohlídat, aby na sebe vše přesně navazovalo ze dne na den 🙂
@dankak2 Ach jo, znova.. Bod 2.
http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/ti...
@magdalenan O jaké peníze by dle tebe přišla???
@xpila Pokud by nastoupila zpátky do zaměstnání jen na pár týdnů či měsíců, tak by přišla o nárok na ppm.
@magdalenan Samozřejmě, ze nepřišla. Nárok by na ni mela i tak.
@xpila A mohu tedy poprosit přesně o vysvětleni na základě čeho by ten nárok trval?
@magdalenan Tak treba na základě toho, ze splňuje všechny podmínky pro nárok? Tj. ke dni nástupu na mateřskou bude zamestnana a současně splní podmínku 270 dni nemocenského pojištěni.
V čem je to dle tebe jiné, kdyz by místo do práce šla na neschopenku?
@xpila A to opravdu platí i v případě toho neplaceneho volna?
@magdalenan Vždyť jsi to i ty sama psala 😉
@xpila No já nemám zkušenost s neplaceným volnem. Ale u me to bylo tak, jak jsem psala - po dobrání RP bych musela před nástupem na MD odpracovat cca tři měsíce a jak u doktora, tak naše účetní mi potvrdili, že neschopenka je běžný postup, jak to vykrýt, abych nepřišla o peníze - tedy ve smyslu abych měla stejný vyměřovací základ jako u první PPM. Proto se divím, že by v jejím případě mohla jít na ty cca tři týdny do práce mezi koncem neplaceneho volna a nástupem na MD a mít nárok na stejnou ppm jako předtím.
Čert aby se v tom vyznal, fakt 🙂
@magdalenan Jenže ty zaměňuješ dvě věci - nárok na PPM a vyměřovací základ. A to neplacené volno nemá na vyměřovací základ vliv.
Jinak neschopenka fakt neni běžný postup, účetní ti to nejspíš říkala proto, aby t zaměstnavatel nemusel platit. Protoze neschopenka je pro práce neschopné, ne pro výkryti něčeho.t
@xpila Tak pro mě blbečka 😀 ještě detailněji prosím - jak to teda bude mít danka v praxi? Čtvrtýma narozeninama jí skončí neplacené volno. Druhé dítko se má narodit cca dva měsíce na to, a prý to nevychází pro nástup na MD o cca tři týdny. Takže na tu dobu jako půjde fakt pracovat? Po čtyřech letech na tři týdny bude zaměstnaná a pak hned nastoupí na MD a bude brát stejnou ppm jako u první MD? Jsem s tím byla rychle hotová a teď se teda divím 🙂
@magdalenan Úplně přesně tedy píše týden až tři týdny, podle nástupu na MD..
@magdalenan Tak pokud jí to zdravotní stav umožní, tak by měla jít do práce, ano.
A PPM být stejná nemusí - budou se jím tam započítávat i ty 3 odpracované týdny. To je to, s čím si to pleteš. Protože pokud by na druhou PPM stihla nastoupit do těch 4. narozenin prvního dítěte, tak má zaručeno, že bude PPM minimálně stejně tak vysoká, jako první.
@dankak2 Budeš na ni mít nárok za obou situací - tedy i když půjdeš na neschopenku, i když půjdeš do práce. Když půjdeš na neschopenku, bude stejná jako prvního, protože se nezmění vyměřovací základ. Když půjdeš do práce, bude se do výpočtu zahrnovat i ten příjem, co budeš mít teď. Takže PPM může být stejná, vyšší nebo nižší.
holky mám dotaz mám neplacené volno do 4 let prvního dítěte, ale druhé porodím až o cca 2 měsce po 4 narozeninách prvního. Po 4 narozeninách prvního musím nastoupit do práce, než půjdu 6 - 8 týdnu před porodem na mateřskou. Bohužel mi to nevychází a budu muset nasstoupit do práce na cca týden až 3 týdny dle toho jak mi to napíše Gynekoložka .To asi pak nemám nárok na mateřskou, že?
Nebo mám jít na tu chvilku na neschopenku?