Druhá mateřská. Kdy nejlépe naplánovat těhotenství?

angels87
11. črc 2020

Ahoj holky,

mám prosbičku, mám dítko a příští rok 5/21 mu budou 3 roky. Smlouvu mám na dobu neurčitou. Přemýšlíme o druhém miminku a teď k otázkám:

Musíme si těhotenství naplánovat tak, abych porodila do května? Samozřejmě nikdy člověk neví a nemusí se podařit. Co když otěhotním později? Třeba bych měla rodit v červenci, co ta mezera mezi květnem a červencem? Jak se to řeší? Nemocenská nebo neplacené volno (po domluvě se zaměstnavatelem)?
Jak jsem tenkrát si zjišťovala, tak když jsem se rozhodovala, že budu doma 4 roky, tak kdybych otěhotněla až v tom čtvrtém roce neměla bych nárok na MD? Tak jak je to v případě, že bych termin porodu měla později než je květen?

Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásný den. 🙂

marti89
11. črc 2020

Otěhotněla jsem podruhé a vyšel mi porod o 4 měsíce po synových 3. narozeninách. Záleží na tom, jak jsi na tom s benevolencí zaměstnavatele - já požádala o neplacené volno od jeho třetích narozenin do nového nástupu na mateřskou (na tu nárok máš, pokud otěhotníš a asi i porodíš do 4. narozenin prvního dítěte). Po mateřské ti pak následuje zase balík na rodičovskou. Akorát si pohlídej, aby tvůj denní vyměřovací základ u současné rodičovské ti při maximální možné výši čerpání stačil na vyčerpání zbytku peněz z prvního rodičáku, abys zbytečně nepřišla o peníze (to se stalo nám, protože jsem nejdřív netušila, že jsem těhotná a prodloužila si ho do 4 let malého - kvůli atopáku jsme neměli doporučeno ho dávat do školky od doktorky a samozřejmě při možnosti změnit výši jednou za čtvrt roku a ještě mínus čas na mateřské před porodem, to zkrátka neklaplo vyčerpat celé). A zaměstnavatel po dobu neplaceného volna má oznámit na zdravotní pojišťovnu, že jsi osoba v domácnosti pečující o dítě do 7 let (jen tě přeškatulkují, nebudeš nikde nic platit, ani zaměstnavatel).

malenka3
11. črc 2020

- den po 3. narozeninách musíš nastoupit do práce. (Jestli máš rodičovský příspěvek do 4 let, na to nemá vliv, to spolu nesouvisí).
- pokud nenastoupíš, musíš to se zaměstnavatelem pořešit, buď ukončíte pracovní poměr, nebo ho požádáš o neplacené volno. Nemocenská je jen v případě, že je pro ni medicínský důvod, takže pokud budeš zdravá, tak těžko.
- pokud ti dá neplacené volno, musíš si pořešit zdravotní pojištění. Pokud budeš ale pobírat do 4 let rodičovský příspěvek, tak jsi díky tomu krytá státem.
- pokud na další mateřskou nastoupíš do 4 let věku prvního dítěte, budeš mít nárok na výši mateřské minimálně v té výši, kterou jsi měla na první dítě.

potaplice
11. črc 2020

Na mateřskou nastupuješ 6-8 týdnů před porodem, takže termín porodu by měl být do června, max. července, aby ti to vyšlo a zaměstnavatel ti musel držet místo.

angels87
autor
11. črc 2020

Holky moc děkuji, já právě už první těhotenství měla rizikové a pracovala jsem z domova tenkrát. Tím si myslím, že moje doktorka při druhém bude chtít, abych byla opět v klidu. Nedokážu samozřejmě na 100% říct.
První jsem mateřskou měla nastavenou na 4 roky, pak jsem to zkratila na 3 roky právě z toho důvodu, že kdybych byla na 4 roky, tak bych neměla nárok na RD od zaměstnavatele a jak na to koukám sehnat školku, taky nebude sranda.
Tak že jak jsem pochopila, je dobré ten čas po 3. narozeninách se domluvit na neplaceném volnu. Mě šlo o to, aby člověk nepřišel o ten půl rok, co platí zaměstnavatel. 🙂

Jste moc hodné za rady.

Moc děkuji 🙂

eithelwing
11. črc 2020

Na konci dubna byly dceři tři roky, já rodila na začátku června. Vyšlo mi to tak, že jsem šla těsně před třetími narozeninami dcery na druhou MD (šest týdnů před termínem porodu), tudíž jsem nic neřešila (plánovaný porod byl konec května, přenášela jsem).

Kdyby to nevyšlo, věděla jsem, že mi zaměstnavatel dá nějaké neplacené volno, ale asi jen pár měsíců. Není to jeho povinnost, takže bych případně musela na neschopenku, pokud by byl důvod, nebo normálně do práce, a pak na plánovanou md.