icon

Elterngeld. Poradíte, prosím?

nelavavilu
2. bře 2020

Ahoj holky, mam na Vas velkou prosbu, uz jsem zoufala. :( Ziji s dcerou v Praze, partner a otec je po vetsinu tydne v Nemecku kde pracuje. Po par mesicich v CR na urade mi rekly, ze kdyz pracuje otec ditete v DE musime o rodicovsky prispevek zadat tam. Uz nam ale nebyli schopni rict, kdo vlastne ma zadat- jestli ja, jakoz to matka co ma dite v celodenni peci nebo otec, ktery v Nemecku pracuje. Absolutne take nerozumime tem formularum. V Drazdanech na to nemaji urad, kam by mohl přítel jit a zeptat se, aby mu poradili. Maji tam jen vylozene urad kde ty zadosti prijmaji, ale fyzicky tam dojit nelze. Nevim, jak to teda mame resit; zadny vzor podle ktereho postupovat jak zadost vyplnit jsem nikde nenasla :( poradte prosim

hipposkin
2. bře 2020

@nelavavilu žádáš ty za sebe, z cech potřebuješ písemné potvrzení o tom, že ti rodičák zamítli. Dají ti méně než bys dostala v Čechách, o zbytek si pak zase můžeš požádat v Čechách. Manžel dělá v Bavorsku, tam se žádá na ZBFS, jde to i online https://www.zbfs.bayern.de/index.php. Jak je to v jiných spolkových zemích, netuším. Každopádně doporučuji v cechach požádat o rodičák (i kdyz baby za přepážkou tvrdí, že nic nedostaneš) a zároveň dát žádost o přerušení řízení. Kdyby se to v de nějak nepovedlo a nic jsi nedostala, tak se ti v Čechách alespoň bude počítat od chvíle, co jsi podala tu žádost. Mluvím z vlastní zkušenosti, my to neudělali a pak jsem málem přišla o sto tisíc - dostala jsem je zpátky až o dva roky později díky ombudsmance šabatové. Každopádně pevné nervy 🙈 P. S. U druhého dítěte proběhlo vše bez problémů...

nelavavilu
autor
Autor odpověď smazal
alcar
2. bře 2020

@nelavavilu a ty nejsi zamestnana v ČR? Pocita se tam i zamestnanecky pomer behem rodicovske. Pokud mas v ČR uzavreny pracovni pomer, tak muzes pobirat RP tady.

nelavavilu
autor
2. bře 2020

@hipposkin moc dekuji za odpoved, ja uz jsem se na to v cechach ptala a zadny papir mi o zamitnuti dat nechteji, ze pry kdyz je bude urgovat nemecko daji to oak primo jemu( nechapu logiku). To by me tedy zajimalo co to je za smysl, ja nemecky nerozumim a vazne si z formulari nevim rady, jen kvuli tomu ze otec ditete tam pracuje znamena, ze jsem povinna si pomoct sama to je opravdu neskutecny. Jeste ze nepracuje treba v Tatarsku 🙊 Jeste moc nerozumim tomu podat v CR zadost a zaroven prerusit rizeni, v CR mi tvrdi ze pokud mi to DE zamitne zaplati mi zpetne od doby co mi prestali platit tady, kdyz podam hned zadost o preruseni rizeni je to jakoby zrusene z moji iniciativy nebo ne? Muzou mi pak prece rict sama jste si zadost o prispevky zrusila

nelavavilu
autor
2. bře 2020

@alcar nejsem, ukoncila jsem pracovni pomer pred porodem. (Na materskou jsem narok nemela kvuli nedostatecne dlouhe odpracovane dobe tady v CR, pracovala jsem mimo CR

alcar
2. bře 2020

@nelavavilu aha ☹
Jeste jsem nekde tady v diskuzich na tohle tema cetla, ze pokud manzel pravidelne dojizdi zpet do ČR - staci jen pravidelne na vikendy, tak staci napsat cestne prohlaseni a RP ti uznaji tady u nas. Ale jestli to tak funguje v praxi, to nevim. 😃

hipposkin
2. bře 2020

@alcar takhle to fakt nefunguje.. Manžel jezdí denně, ale jde o to, že když naše rodina má jediný příjem z de, tak tam musíme zadat i o veškeré dávky (elterngeld, kindergeld). Jsou to pravidla EU.

hipposkin
2. bře 2020

@nelavavilu
No, co na to říct, lzou 🙄 Prostě podej oficiálně žádost o rodičák (pokud mají kecy za přepážkou a nechtějí to přijmout, tak ho výplň doma a pošli jim to doporučené poštou) . A oni mají dvě možnosti - buď ti ho přiznaji (to se nestane) nebo ti pošlou vyjádření, že ti ho nrpriznavaji z důvodu, že máš zadat v de. To je přesně ten papír co potřebuješ.

S tím, že ti něco tady budou platit zpětně - hele, blbost, oni platí zpětně max 3 měsíce od podání žádosti o rodičák - ale v Německu se to může táhnout i půl roku nebo rok a když nebudeš mít podanou žádost o rodičák tady s datumem do tří měsíců od narození dítěte, tak se pak prostě toho nedomuzes, věř mi, opět vlastní zkušenost.

A i v Německu platí jen 3 měsíce zpětně od podání žádosti, takže ji podej hned. I kdybys neměla všechny požadované dokumenty. Prostě podej žádost klidně jen s rodným listem dítěte a oni si od tebe ostatní v žádají dopisem, ale už se ti bude počítat ten datum podání žádosti.

Jestli neumíš německý, ať pomůže otec dítěte. Jestli i ten mluví blbě, tak si najmi poradkyně. Vezme si třeba 3 nebo 5 tisíc, ale lepší než o to všechno přijít.

O kindergeld už má otec požádáno?

alcar
2. bře 2020

@hipposkin cetla jsem to tady v diskuzi. Ta dotycna psala, ze to byl boj, ale nakonec to takto vybojovali. Samozrejme k tomu museli dolozit plno veci. Ale bude to spis vyjimka.

lennus
2. bře 2020

@nelavavilu Je tu i diskuze - skupina Německo

hipposkin
2. bře 2020

@alcar jako upřímně se mi i tak moc nelíbí to někomu radit - otec dítěte dělá v Německu, platí tam dost vysoké daně, tak proč by měla rodičák vyplácet ČR? Je to proti pravidlům EU.. ČR má doplácet případné rozdíly mezi dávkami nebo řešit to, když to v tom cizím státě nějak neklapne. Ale nemyslím si, že by to měli všem platit rovnou..

Každopádně by to bylo o dost jednodušší, kdybys věděla, jak jsem se s tím navztekala. A nebýt ombudsmanky, tak jsem i tak přišla o spoustu peněz.

Každopádně já dávám autorce návod na to, jak si být jistá, že ty peníze dostane.. Okamžitě podat žádost o rodičák i kindergeld, ve chvíli, co přijde zamítnutí řodičáku, tak podat druhou žádost o rodičák zároveň s žádostí o přerušení řízení - to je pojistka, že kdyby se cokoliv podelalo, tak nakonec ten český rodičák dostane hned od narození.
Pak dokládat věci do Německa o které si řeknou (jejich oblíbený vtipný požadavek je, at jim pošleš originál rodného listů, kopie nestačí - málo kdo ale ví, že ti na matrice vystaví třeba 10 originálu rodného listů, když to zaplatíš 🙈. Takže no stres 😂)

nelavavilu
autor
2. bře 2020

@hipposkin moc dekuji🙏