Rodičovský příspěvek. Máte s tímto zkušenost?

lenkaslunicko
9. led 2020

Ahoj ,prosim o radu ,pokud je nekdo ve stejne situaci ,uz si moc nevim rady .
V pulce unora mi konci materska v CR ( pracovni pomer v CR netrva,smlouva skoncila tesne pred marerskou a vzhledem k tehotenstvi nebyla prodlouzena). Ziji v CR ale otec mych deti je francouz zijici a pracujici OSVC ve Francii . Mame spolu 2 deti ( dcera 9 let vedena v CR ale zije prevaznou cast roku s otcem a je tam na soukrome skole ,4 mesicniho syna na ktrereho zadam v CR rodicovsky prispevek ) .Byla jsem si na prislusnem urade podat zadost o RP ,ale tam mi rekli ,ze vzhledem k tomu ,ze me pracovni pomer netrva ,tak je rozhodujicim faktorem muj pracujici partner a zadat si tedy mam o RP ve Francii. (podotykam ,ze ve FR rocicovsky prispevek neexistuje ,je tam pouze materska .Na nasem urade mi dali papiry k vyplneni , formular E141 jake davky a po jakou dobu bych ve FR cerpala , aby mi u nas doplatili rozdil .Volala jsem na urad ve FR a tak mi rekli ze nas mohou pod partnera zapsat vzhledem k tomu ze jsme pro ne jako rodina a meli bychom narok na 131 € mesicne po dobu ,dokud deti nebudou vydelecne cinne ,jedna se ale o pridavek na obe deti neni to rodicovsky prispevek pro syna . Mam na tedy narok na doplaceni rozdilu ??? jake jsou podminky aby to vyplatili ,trvaly pobyt mam v CR ,ale cas travim na pul nepracuji v CR . Jak to urady budou posuzuvat pokud se nejedna o stejny typ prispevku ,ale bojim se ze se ocitnu v CR jsama s ditetem se 131 € mesicne… to mi nezaplati ani bydleni .

jelenice_zavodnice
9. led 2020

@lenkaslunicko Jste manzele nebo partneri?

nafreya
9. led 2020

To je nejake zvlastni, ze na RP nemate narok. Ja teda nastoupila na materskou, 5 dni po porodu mi zkoncila smlouva na urcito. Neprodlouzili mi ji. Pak jsem si byla zadat o RP a zadny problem nebyl. Ani manzela jsem do toho nijak zapojovat nemusela. Jsme tedy oba Cesi s bydlistem v CR.

martaskaaa
9. led 2020

Taky mi to přijde divné. Vždyť máš trvalé bydliště v ČR a každýmu může být prd, jestli jsi jednou tady nebo pak zas ve FR. Kdyby jsi jim to nesdělila, nikdo nic neví, to podle mě s tím nesouvisí, ne? Nebo teda logicky si to myslím. Nejsi jediná, kdo při nástupu na RD už nemá ani pracovní smlouvu, protože skončila. Tak i kdyby sis nemohla sama volit částku, tak si myslím, že bys normálně měla pobírat tu určenou částku, já nevím kolik to ted je nově, těch 10tisic? Podle mě je úplně jedno jestli otec tvého dítěte je Francouz, Američan nebo je neznámý, to vůbec na pobírání rodičovského příspěvku nemá vliv. Nějak tedy tu úředníci nechápu v čem je problém. Nebo jsem pako já 😀

elwe
9. led 2020

Já bohužel dotaz nezodpovím, jen dodám, že to tak ale opravdu je, pokud žena není výdělečně činná, o RP si žádá tam, kde pracuje otec dítěte. Osobně bych si myslela, že když jsi měla nárok na MD, tak máš i na RP, ale pokud úřednice tvrdí že ne, tak bych ji v tomto věřila. A obávám se, že si budeš muset najít práci nebo tě bude živit otec tvého dítěte.

martaskaaa
9. led 2020

@elwe Takže všechny ženy, které nejsou výdělečně činné a skončila jim smlouva, musí na úřadě nějak prokázat, že jejich chlap žije v Česku? Co třeba ty, který nemají žádnýho chlapa a nejsou výdělečně činné? Přijde mi to nějaký prdlý

katjja123
9. led 2020

@martaskaaa však v žádosti o RP v části H to musíte uvést.

kuttu
9. led 2020

@martaskaaa Jenze ona chlapa má,pokud je otec neznamý a neni uveden v rodnem liste tak by asi narok na RP v Česku měla...🤔🤔

martaskaaa
9. led 2020

@katjja123 aha to mi nedošlo, už si nepamatuju co jsem všechno vyplňovala 😄

katjja123
9. led 2020

@martaskaaa tak pokud jsi neuvedla pravdivé informace, tak se modli, aby na to nepřišli. Musela by jsi vše vracet

martaskaaa
9. led 2020

@katjja123 já mám vše ok, mám chlapa pracujícího v ČR a smlouvu mám na dobu neurčitou 😄 mě to jen přišlo divný, že nemá nárok, když tu odpracoval určitou dobu, vznikl ji nárok na PPM, ale na RD už ne.

martaskaaa
9. led 2020

@katjja123 myslela jsem,že mi nedošlo, že se v té žádosti vyplňují vlastně i údaje o chlapa, už je to rok co jsem žádost podávala.

katjja123
9. led 2020

@martaskaaa tak to máš dobře. Právě se to tam vyplňuje a je to pak problém, když se do žádosti uvedou nepravdy. Ono se většinou na to přijde.

pathan
10. led 2020

@martaskaaa Vzhledem k tomu, že i volba výše RP může jít přes otce dítěte, tak mi to přijde naopak logický.

andycr
10. led 2020

U rodičovského příspěvku nezáleží zda máte nebo nemáte pracovní smlouvu nebo nárok o PPM. Na rodičovský příspěvek má nárok každý, který pečuje o dítě do 4 let věku dítěte celodenně. Nicméně je další věc pobyt. Dávky státní sociální podpory nenáleží do zahraničí, a to RP. Vzhledem k tomu že vám skončila pracovní smlouva, partner a starší dítě, jako osoby společně posuzované pro účely dávek nežijí na území ČR, tak vaše zájmy jsou v zahraničí a tím pádem nemáte nárok na dávky. Musíte si je žádat v zemi kde žijete.

janinacermak
11. led 2020

napište dotaz do právní poradny na www.aperio.cz