Rodičovská do čtyř let dítěte. Poradíte, prosím?

marketaabel
13. led 2021

Zdravím, prodloužila jsem si rodičovskou dovolenou do čtyř let dítěte. Teď mu budou tři roky a začal chodit do školky. V zaměstnání mám smlouvu na dobu neurčitou a žádala jsem o zkrácený úvazek. Nebylo mi vyhověno, tak jsem řekla, že budu ještě ten rok doma. V práci mi bylo řečeno, že to nejde. Musim nastoupit nebo dát výpověď. Nikde mi nejsou schopni říct, jestli opravdu musím. Když jsem na rodičaku, zda mají právo nutit mě dát výpověď nebo mi psát áčka za to, že nedorazím. Děkuji za každou radu.

klokanka31
Autor odpověď smazal
Zobraz
barmil
13. led 2021

@marketaabel zaměstnavatel že zákona musí držet místo jen do 3let věku dítěte. Zbytek je na domluvě. Takže ano, může Ti dát výpověď, pokud do práce nenastoupíš.

jitka_cv
13. led 2021

@klokanka31 to není pravda. Rodičovská dovolená je jen do tří let, ale rodičovský příspěvek lze čerpat do 4 let dítěte.

@marketaabel v práci si musíš zažádat o neplacené volno, to ti ale nemusí povolit a naopak můžou vyžadovat aby jsi den po třetích narozeninách dítěte nastoupila do práce. Pak jedině musíš dát výpověď nebo rozvázat pracovní poměr dohodou.
Rodičovský příspěvek nesouvisí s rodičovskou dovolenou. Ta je opravdu max do 3 let dítěte.

marketaabel
autor
13. led 2021

Děkuju. S nima není domluva žádná. Je málo práce a snaží se zbavit lidí, co to jde.

jakreb
13. led 2021

@marketaabel Tak ako ti napísali. A prepac za uprimnost ale na co im je človek co chce byt len tak este rok doma?

fifina86
13. led 2021

Rodicovskou dovolenou jsi si neprodlouzila, ta konci 3.narozeninami ditete. Prodlouzila jsi si cerpani rodicovskeho prispevku.
Zamestnavatele musis oficialne pozadat o cerpani neplaceneho volna, ale jeho povinnost neni ti vyhovet. Takze pokud nemuzes nastoupit, neplacene volno Ti nedaji, pak ukonceni pracovniho pomeru je jedine reseni.

bara88
13. led 2021

prodloužila sis rp a né rd,s tím zaměstnavatel nemá nic společného.musí ti držet místo do tří let dítěte a ty můžeš max zažádat o neplacené volno a on ti samozdřejmě nemusí vyhovět

marketaabel
autor
13. led 2021

@jakreb já doma být nechci, ale dávají bohužel lidem takové nabídky, které se nedají přijmout.

bara88
13. led 2021

@marketaabel jaké nabídky ?však ty by si měla pracovat za stejných podmínek jako předtím ne?

marketaabel
autor
13. led 2021

@bara88 pracovala jsem ve stejné práci, jako manžel, člověk by tedy čekal od zaměstnavatele trochu pochopení. Dvě malé děti a tři směny provoz nejde dohromady. Žádala jsem o zkrácený úvazek, musíme se u dětí prostřídat. Samozřejmě jsem dostala takový čas, abych školku nestíhala.

marketaabel
autor
13. led 2021

Všem děkuji za rady a pěkný večer

bara88
13. led 2021

@marketaabel tak to je ale zase těžko,věděla si že jsi zaměstnaná v takovém provozu a pokud oni by měli vyhovět každé matce s ditětem tak asi nedopadnou nejlépe

marketaabel
autor
13. led 2021

@bara88 dřív to takový problém nebyl, jenže teď je prý bohužel málo práce. Zaskočil mě jejich přístup a vyhrožováni. Nejlepší je, že já dostala nabídku takovou, kterou věděli, že nepřijmu a včera jsem potkala paní, která žádala o to, co jsem já nevzala ve stejném týdnu a řekli jí, že takové směny nenabízí.

bara88
13. led 2021

@marketaabel to je těžko,možná máš pravdu a chtějí se tě zbavit ale třeba ti taky chtěli vyhovět a tobě se to prostě jen tak nehodí.jak mohli vědět že to nepříjmeš?

jakreb
13. led 2021

@marketaabel Tak bohuzial výpoveď.

jakreb
13. led 2021

@marketaabel No a potom ak pracujete obaja na smeny kde je problém? Hadam sa da sklbit ze ty mas rannu a muz poobednú alebo opacne...A vtedy co nestihate? To nie v zlom poznam dost ludi co tak fungujú, bud tu pracu potrebujes alebo na nu caka xy ďalších. Bohužiaľ v dnesnej dobe je to tak.

fifina86
13. led 2021

@marketaabel v podstate na ne nemas zadnou paku. Muzes se jen soudit, kdyby jsi napadla, ze jim provozni duvody neumoznuji ti vyhovet.
Jinak ono i tlacit te do nastupu znamena, ze das ty vypoved a oni nebudou muset davat odstupne.

gramar
13. led 2021

@jakreb U dvousměnného provozu to skloubit lze, ale pokud je třísměnný ne vždy to vychází, zvláště pokud je např. mezi směna. Navíc i to záleží na zaměstnavateli a pokud se snaží snížit stavy lidí, tak asi nebudou přeochotně kývat na nějaký kompromis...
Jinak ano je spoustu lidí co to takto bohužel mají a doma si u dětí podávají kliku, ale dle mého soudu to nelze dělat dlouho 😝 ale jak píšeš je to o prioritách, buď to tak nehoří a může si člověk dovolit být "rodič v domácnosti" nebo na to prostě nemá a pak se jeho vyjednávací pozice dost omezuje...

gramar
13. led 2021

https://www.epravo.cz/top/clanky/poskytnuti-nep... Jinak můžeš kouknout sem, je to sice dva roky staré, ale neočekávám že by proběhli nějaké větší změny...

marketaabel
autor
13. led 2021

@bara88 protože jsem s ní mluvila a řekla jí, že školka nám začíná v sedm, že od sedmi chodit nestíhám, to jen, když ma manžel odpolední. Za dva dny mi volala, že nástup mám od 18teho a budu dělat od sedmi.

jakreb
13. led 2021

@gramar Ale iste presne o tom pisem. 😉 Bud tu prácu potrebuje alebo nie....A ano je to "o drzku" v takýchto prípadoch. Ale ako som napísala ja sa na to divam aj z pozície zamestnávatela

marketaabel
autor
13. led 2021

@gramar bohužel nám to opravdu časově nevychází. Můj dotaz byl, jestli musím dát výpověď. Jde mi o to, že teď si najdu brigádu k rodičovskému příspěvku a budu ok, ale za rok budeme přestěhovaný a časově na tom budu líp. Teď mi trvá cesta do školky třicet minut + se musím dostat ještě do práce.

prejeta_zaba
13. led 2021

A zkusit jinou školku nebo někoho (sousedku, kamarádku), kdo dítě na těch sedm odvede? Taky mi přijde zajímavá pracovní doba školek, od 7 do 16:30, jak to má většina pracujících dělat, když za prací třeba ještě někam dojíždí, že? Ale tak nějak to jít musí. Dítě taky může být často nemocné, nějaké hlídání budeš muset v záloze mít, přemýšlelas z tohoto úhlu?. 🤷‍♀️

bara88
13. led 2021

a to máte školku od sedmi?protože většina už je od 6 :30 ,některé už od 6:00
@marketaabel

jakreb
13. led 2021

@marketaabel Ano bud nastúpis alebo výpoveď ak zamestnávateľ nesuhlasi s neplatenym volnom. Na to si uz odpoveď dostala. Tebe skončila RD.

gramar
13. led 2021

@marketaabel V tom případě ti nic jiného nezbyde, jen doporučuji rozumně sepsat výpověď, aby tě případně nekrátil pracák, pokud by jsi na něj nastupovala... A nebylo by lepší si rovnou hledat nějakou kloudnou práci, místo brigády? Potom stejně jako teď budeš limitovaná školkou, ale zatím máš za zády ještě v případě nouze rodičá, kdyby to nevyšlo ve zkušebce,.. Případně v době kdy už budeš mít po rodičáku, budeš zapracovaná a budeš mít nějakou jistotu ;)

gramar
13. led 2021

@bara88 Bohužel opravdu ne všude, ve větších městech teoreticky ano, ale naše školka byla jeden čas otevřená až od 7:30... Takže toto úplně nefunguje

marketaabel
autor
13. led 2021

Všem děkuji za odpovědi i za váš čas. Práci si najdu tak, jak bude vyhovovat mě. Děti na prvním místě a jako horké brambory je bohužel nepovažuji. Opravdu mě jen zajímalo, jestli musím tu výpověď podepsat a to už teď vím. Pěkný večer vám všem.

gramar
13. led 2021

@marketaabel Tak hodně zdaru a opravdu doporučuji zaměřit se na hledání práce ne brigády, pak máš mnoho dalších benefitů (dovolená, nemocenská, očr...) a za rok bys byla zapracovaná a v klidu... Vlastní zkušenost, než to lepit brigádama

gramar
13. led 2021

@prejeta_zaba No je to stupidní ta "otevírací" doba školky... Třeba se situace zlepší díky sdíleným pracovním místům... Ale kdo ví