Exekuce, kolik je životní minimum a kolik mi musí nechat z nemocenské?

tereza90t
9. dub 2018

Dneska mi prislo ze mi budou strhavat z nemocenske srazky za nedoplacene penale na vzp,koukam jak blazen, vubec jsem nevedela ze nejake penale dluzim.Kolik je zivotni minimum a kolik mi musi nechat kdyz mam nemocenskou 10 tis ?

superkousky
9. dub 2018

Záleží na tom jestli máš děti či ne. Myslím,že bez dětí je to kolem 7,5tis. Není to životní minimum,ale nezabavitelná částka (ta je vyšší).

priefi
9. dub 2018

@tereza90t nebylo by lehci kontaktovat vzp a splatit dluh?

gabrolo
10. dub 2018

@tereza90t A jsi si jistá že opravdu dlužíš? Já bych si to nejdříve ověřila, než bych si nechala jen tak něco ztrhnout. jestli jsi byla zaměstnaná v tu dobu za kterou dlužíš, tak si vezmi výplatní pásky s sebou a pokud ti to zaměstnavatel strhl, tak dluží on za tebe.

zuzineckah
10. dub 2018

To je nějaké divné, ne? Ti snad musel přijít nějaký přípis o dlužném pojistném. A pokud je to penále, pak si musela splatit nejdřív dluh. O tom něco víš?

blahova_andrea
10. dub 2018

@priefi to už teď nejde přes vzp, když to má v rukou exekutor. ten má soudně dáno, že má vymáhat a pokud jí došel exekuční příkaz, tak ten už nikdo zpět nevezme. ale ano, je dobré komunikovat, zkusit si domluvit splátkový kalendář apod. ale to jen pozdrží další jednání exekutora (pokud se dohodnou), stávají exekuční příkaz už zůstane platný

blahova_andrea
10. dub 2018

@gabrolo to není o tom jestli si to ty necháš jen tak strhnout. to ti prostě strhnout a ptát se tě nebudou 😉

fifina1234
10. dub 2018

Dojdi si na pojišťovnu a nedej se zkontroluj si u všech zaměstnavatelů jestli máš vše uhrazeno bývá teď aktuální,že pojišťovny mají v tom zmatek a chtějí peníze zbytečně zkontroluj si to u mne to bylo taky a měla jsem vše v pořádku a omluvili se mi.dokud nezaplatil tak se o to zajímají protože pak to nic nevrátí,nebo budeš čekat dlouho.a bude z toho více vyřizování.drz se držím palce pa

zuzalinkak
10. dub 2018

Mně tak jednou přišel dopis z pojišťovny, že dlužím skoro 40 tisíc. ;) A když jsem tam druhý den doletěla, že co to je za hovadinu, tak jsme zjistili, že mě účetní neohlásila. Zálohy se odesílaly, ale nějak nenapárovaly na mě, takže jsem byla vedená jako dlužník. Jeden chybějící papír z práce a já měla málem infarkt. Další jeden papír to ale spravil. Pokud si nejsi vědoma svého dluhu, tak to řeš.

lachtanice86
10. dub 2018

@tereza90t pokud nemáš dítě ani manžela tak ti musí nechat částku tuším kolem 6300, za každou další osobu navíc kolem 1500

dominikaromanova
10. dub 2018

@tereza90t, mrkni zde, je to tam srozumitelně popsáno + kalkulačka nebo o odkaz níže, kde to je více rozepsáno.
https://www.penize.cz/exekuce/330200-exekucni-s...
http://www.bulletin-advokacie.cz/srazky-ze-mzdy...

gabrolo
18. dub 2018

@blahova_andrea Jo jasně to chápu, že se nikoho neptají, spíše jsem to myslela tak, že pokud si není člověk jistý, že opravdu dluží, tak bych si to ověřila, než bych něco platila zbytečně. Třeba jak jsem psala, že zaměstnavatel zdravotní strhne a už neodvede, tak je to jeho chyba a ne zaměstnance.

blahova_andrea
18. dub 2018

@gabrolo no to ano, určitě si hlídat a zjišťovat, ale ani pak to není snadné vyřešit. vše se musí doložit a případně žádat o vrácení neoprávněně strhnutých peněz. je to na dlouho a do té doby se fakt nikdo na nic neptá a peníze mizí

gabrolo
1. kvě 2018

@blahova_andrea Jo to je pravda. Kamarádka si to kdysi doložila, že to má strhnuté, protože jí pojišťovna hradila nějaké drahé speciální léky a s tím dluhem jí je nechtěli proplácet, ale uznali jí to, podle výplatních pásek a a pak to vyžadovali po zaměstnavateli. Díky těm lékům i přišla na to, že tam má dluh, jinak by trvalo než by na to přišla.

kaaacaaatkooo
1. kvě 2018

Manželovi taky kdysi napsali, že má dluh u VZP (ještě to nebyla exekuce, naštěstí 🙂 ), bylo to v době, kdy studoval, a mám pocit, že zapomněl nahlásit pojišťovně, že za něj pojištění platí škola. Radši tam zavolej, budeš chytřejší. On tenkrát nakonec neplatil nic.