icon

Jak funguje mateřská před porodem v 31. týdnu?

nisavkuzhikkatil
2. kvě 2023

Ahoj holky. Mám takový zvláštní dotaz.
Jsem teď 30 těhotná a na gynekologii mi dneska řekla sestra, že mám do 24.5. Čas si jít zařídit materskou.
Myslela jsem, že penízky na dítě chodí až po porodu? Není to brzo? To mi tím pádem od příštího měsíce bude chodit mateřská? Budu ráda za vaše odpovedi🫶

orangutan123
2. kvě 2023

@nisavkuzhikkatil peněžitá pomoc v mateřství neboli mateřská je 28 týdnů s tím, že pokud na ni máš nárok tak začíná 8-6 týdnů před termínem porodu, kdy na ní nastoupíš je na tobě. Potom je rodičovská dovolená= to si většinou lidé pletou s mateřskou...ta se pobírá 1,2,3,4 roky podle toho jak si zvolíš

nisavkuzhikkatil
autor
2. kvě 2023

@orangutan123
Sestřička řekla jen mateřská, tak jsem z toho zmatená

orangutan123
2. kvě 2023

@nisavkuzhikkatil ono se tomu tak říká protože je to peněžitá pomoc v mateřství. Pokud pracuješ tak by si na ní měla mít nárok.

nisavkuzhikkatil
autor
2. kvě 2023

@orangutan123 nepracuju, jsem doma se synem, takže asi myslela rodičovskou dovolenou.

orangutan123
2. kvě 2023

@nisavkuzhikkatil Aha, tak v tom případě opravdu rodičovskou dovolenou, nejspíš aby ste dočerpala tu stávající a pak šla na "novou"

adula000
2. kvě 2023

@nisavkuzhikkatil a před synem si taky nepracovala? Pracovní poměr na dobu neurčitou nemáš?

merope
2. kvě 2023

@nisavkuzhikkatil Asi bude ideální si skočit na pracák (tam, co se vyřizuje rodičák) a tam se poptat alternativně zkusit zavolat na sociálku, ale tam si tě můžou slušně přehazovat, že to patří pod někoho jiného.

ajja87
2. kvě 2023

@nisavkuzhikkatil a pracovala jsi pred prvním dítětem?

janule0123
10. kvě 2023

@nisavkuzhikkatil pokud si měla nárok na materskou s prvním a mas dobu neurčitou…. Tak bys měla mít materskou i teď (do 4 let věku prvního)… jinak od porodu pokud nemáš nárok na materskou je rodičovský prispevek (jinak začíná až skončí mateřská a ta začíná 6-8tydnu před termínem)