Jak se rozhodnout při volbě délky rodičovského příspěvku

sabiik
17. únor 2017

Ahoj holky,

mám dva měsíce do termínu a začínám se rozhodovat o délce rodičovského příspěvku. S manželem je to naše první dítko a určitě chceme 2. Proto přemýšlím zda nezvolit délku příspěvku na 2 roky.... Nechceme mezi dětmi velký věkový rozdíl a taky mám obavu ,abych příspěvek v celé výši stihla vyčerpat,kdybych volila tříletou variantu. Jakým způsobem jste to řešili vy? 😉

frantiska85
17. únor 2017

Tak si vezmi příspěvek na dva roky a rodičovskou dovolenou na tři.

lovely_creature
17. únor 2017

Každé tři měsíce můžeš změnit délku vyplácení. Klidně si dej na 3 a až budeštřeba ve 3. měsíci těhotenství přenastavíš si vyplácení aby jsi vybrala příspěvek.
Duležité je : platí za Tebe soc. zdravotní, kdyby se vám otěhotnět nedařilo, a docházeli peníze na přízpěvku nejnižší zasílanáčástka je tuším 50 kč.

jipe
17. únor 2017

příspěvek jsem dala na dva roky, ted budu trošku protahovat, druhé dítko se nedaří, v práci mám rodičovskou dovolenou na tři. Asi budu nějaký měsíc bez příjmu no :(

sabiik
autor
17. únor 2017

@lovely_creature takže by mi potom bez problému vyplatili do těch např.6měsíců před porodem zbývající část příspěvku ?

lovely_creature
17. únor 2017

A ted jsme zjistila,že jasem asi napsala uplnej nesmysl! Ani mě nečtěte!

lovely_creature
17. únor 2017

@sabiik já žila v domnění že ano, právě jsem zjistila, že to není tak uplně pravda, prosím zapomen že jsme něco psala. Já si to takhle plánovala,ale ukázalo se že to prej nejde. Promin za zmatky

ladyhacek
17. únor 2017

dala jsi si dvouletou variantu, že mezi tí bude druhé. Manžel však onemocněl a je dlouhodobě na neschopnce - druhé odloženo a je teď ve 2 letech malého zpět nastupuji do práce
Ono to lze dát i třeba na 2,5 let -rozložit si to dle vašeho přání. třeba si to dejte na dva roky a když uvidítě, že se vám nedaří tak to lze prodloužit - ovšem za menší částku. Myslím, že po 3m to lze měnit - můžete si dát i na půl roku vyšší částku a pak si rozložit zbytek na menší nebo nejdřív na menší a pak když otěhotníte tak si to dát na max - vždyť i když zjistíte, že jste těhotná třeba ve 2m tak vám zbývá další 6m kdy můžete čerpat a to si dáte na maximální částku nebo na tu co vám zbývá. Ta částka 220000 je variabilní. Rodičovský příspěvek mmůžete čerpat až do mateřského příspěvku (tzn - 6-8 týdnů před porodem). V práci si dejte normálně rodičovskou dovolenou na tři roky (to je asi standart)

sabiik
autor
17. únor 2017

@jipe , @frantiska85 To já právě nechci,kdyby se nedařilo druhé,nechat to na manželovi.

normalnimatka
17. únor 2017

podle mě je lepší si to dát na kratší dobu, páč nikdy nevíš... a peníze prostě neutratíš a kdyžtak pak nemáš příjem no...jen nevim, jesi jde bejt jakoby na rodičovský a nepobírat příspěvek, ale aby za tebe stát platil pojištění....

frantiska85
17. únor 2017

@sabiik Nerozumím. Myslíš jako rodičovskou dovolenou, aby na sebe vzal manžel a ty bys šla do práce?

lovely_creature
17. únor 2017

@normalnimatka právě neplatil, musíš si tam nechat minimálně 50kč na měsíc , když ti platí tohle budou za tebe platit i pojištění.

frantiska85
17. únor 2017

@lovely_creature To není pravda. Pojištění se váže k rodičovské dovolené, ne k pobírání rodičovského příspěvku. Když jsem vyčerpala celých 220 tisíc ( rozpočítaných na 11 500 Kč mesíčne), byla jsem dál na rodičovské dovolené a platili mi pojištění.

zmrz_lina
17. únor 2017

V práci nahlaš RD na 3 roky, RP si dej na 2 roky a rozdíl mezi dvouletým a tříletým si odkládej bokem a kdyby se nezadařilo, můžeš si sama sobě vyplácet každý měsíc výši tříletého RP.

normalnimatka
17. únor 2017

aha, no tak to pak vychází tak, že když uvidíš, že nejseš pořád těhotná, tak si v těch posledních měsících vybírání příspěvku to prodloužíš, rozdělíš tu částku na zbejvající měsíce, apokud je pravda co píšeš, s těma 50kč za měsíc, tak to je směšně málo, to ti zbyde i z toho posledního měsíce třeba... a dáš si to třeba na rok další. a když se zadaří, tak se zadaří a holt přijdeš o pár stovek, to už je fuk. ale to pojištění je asi dobrý mít pošéfovaný.

ladyhacek
17. únor 2017

@lovely_creature nejsem tedy odborník, ale existuje že můžeš být doma s dítětem až do 7 let sice nedostáváš žádný příjem ale stát za tebe platí.

II. OSOBY CELODENNĚ OSOBNĚ A ŘÁDNĚ PEČUJÍCÍ O DĚTI

Osoby, za které je ve zdravotním pojištění plátcem pojistného stát, jsou taxativně vyjmenovány v ustanovení § 7 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Podívejme se na poměrně složitou kategorii osob celodenně osobně a řádně pečujících alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku.
Podmínka celodenní osobní a řádné péče se považuje za splněnou jen tehdy, pokud:
se jedná o osobní, řádnou a celodenní péči, tj. dítě není svěřeno do péče jiné osobě, třeba i z rodiny, nebo
dítě není umístěno v zařízení s týdenním či celoročním pobytem, nebo
dítě předškolního věku není umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která převyšuje 4 hodiny denně, nebo
dítě plnící povinnou školní docházku není umístěno ve školním zařízení či jiném obdobném zařízení po dobu přesahující návštěvu školy.
Do této kategorie může být zařazena pouze jedna osoba, a to otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů.
„Státní“ kategorie
Taková osoba může být registrována v kategorii, za kterou platí pojistné stát, pouze tehdy, když nemá příjem ze zaměstnání nebo ze své samostatné výdělečné činnosti. Pokud takový příjem vykazuje, stát pojistné neplatí, avšak při splnění zákonných podmínek má tato osoba určitá zvýhodnění při stanovení minimálního vyměřovacího základu a v době poskytnutí pracovního volna bez náhrady příjmu (viz ustanovení § 3 odst. 5, 8 a 9 zákona č. 592/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů).
Používané kódy
Přijme-li zaměstnavatel – hromadný plátce pojistného – do zaměstnání osobu splňující podmínky celodenní osobní a řádné péče a zúčtuje jí mzdu zakládající povinnost placení pojistného na zdravotní pojištění, provede u příslušné zdravotní pojišťovny prostřednictvím formuláře „Hromadné oznámení zaměstnavatele“ následující:
a) přihlásí se k platbě pojistného za tuto osobu kódem „P“ ke dni nástupu do zaměstnání,
b) na dalším řádku oznámí ztrátu nároku na platbu pojistného státem (kód „T“) ke dni předcházejícímu dni nástupu do zaměstnání.
Při skončení zaměstnání se zaměstnavatel odhlásí od platby pojistného za tohoto zaměstnance kódem „O“, přičemž v dalším období si tato osoba musí určitým způsobem svůj pojistný vztah řešit, zpravidla opětovným přihlášením se do kategorie osob pečujících alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku.
Jestliže tato „pečující“ osoba nemá v průběhu zaměstnání po celý kalendářní měsíc příjmy ze zaměstnání ani ze své výdělečné činnosti (např. nemoc, ošetřování člena rodiny, pracovní volno bez náhrady příjmu – neplacené volno), sdělí zaměstnavatel tuto skutečnost zdravotní pojišťovně a použitím kódu „L“ ji zařadí mezi osoby, za které platí pojistné stát. Jakmile však bude mít tato osoba opět příjmy započitatelné do vyměřovacího základu pro placení pojistného na zdravotní pojištění, provede zaměstnavatel její vyřazení z kategorie osob, za které platí pojistné stát (kód „T“). Například v případě nemoci od 10. září do 12. prosince bude použit kód „L“ s datem 1.10. a kód „T“ s datem 30.11.
Celodenní osobní a řádná péče a placení pojistného
Pokud je osoba celodenně osobně a řádně pečující o dítě (děti) po celý kalendářní měsíc zaměstnána, odvádí zaměstnavatel pojistné ze skutečně dosaženého příjmu bez povinnosti dopočtu do minimálního vyměřovacího základu. V případě poskytnutí pracovního volna bez náhrady příjmu se pojistné neplatí. Reálně lze podmínku celodenní osobní a řádné péče splnit při zkráceném pracovním úvazku nebo při práci doma. Obdobně se v samostatné výdělečné činnosti v takových měsících odvádějí zálohy na pojistné vypočtené z dosaženého vyměřovacího základu v předchozím roce, tyto mohou být tedy nižší než zákonem stanovená minimální výše (1 697 Kč od ledna 2012), případně nemusí být placeny žádné zálohy. Při ročním vyúčtování pojistného osobou samostatně výdělečně činnou nemusí být v těch měsících, kdy je splněna podmínka celodenní osobní a řádné péče po celý kalendářní měsíc, dodržen minimální vyměřovací základ.

http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni...

normalnimatka
17. únor 2017

@frantiska85 aha, tak to je super, že to jde..sama to tak plánuju udělat... RP sem si dala na míň než 3 roky, ale děti chci po 3 letech... já si právě myslim, že by to mělo jít, na RD se může bejt až do 4 let dítěte. a že by to bylo až do 7 let, jak píše ladyhacek? to je teda dobrý vědět:D

zmrz_lina
17. únor 2017

@normalnimatka jde to, ale jsi doma zadarmo. Stát za tebe platí zdravotní, ale nedostáváš žádné peníze 😉

lovely_creature
17. únor 2017

@frantiska85 @ladyhacek Holky jo , psala jsem nesmysl. Už jsem to psala výš, nevím jak smazat vlastní přízpěvek, ale raděj mě nečíst.

normalnimatka
17. únor 2017

@zmrz_lina to je jasný, s tím se počítá. ale i tak dobrý..když právě čekáš na otěhotnění nebo tak...

yerry
17. únor 2017

@sabiik no moc bych ti přála abys mela dite jak si naplánujete ale třebas my jsme chtěli tak druhátko do tři let. Bohužel jsem potratila.... Teď už druhátko Máme ale naše holky mají rozestup celých 5 let... Ať pak nezůstaneš bez příspěvků a s dvouletakem který nebude mit skolku... Já jsem třebas mela jasno ze s dítětem chci byt doma min. 3 roky a jsem Rád že jsem byla protoze kdybych nastoupila do právě dřív přišla bych o úžasný rok jeho vývoje. ....od 2 do 3 let to je super rok 😆

astyna
17. únor 2017

Rodičovskou dovolenou mám na 3 roky, příspěvek mám do 2let a pár měsíců. Zvolila jsem si nejdříve 10 tisíc, pak tu nejvyšší - 11500. Nám spíš šlo o peníze, než o délku pobytu doma.

xpila
17. únor 2017

@normalnimatka RD je maximálně do 3 let. Pokud jsi zamestnana, můžeš do 4 let požádat o neplacené volno, ale zaměstnavatel nemusí vyhovět.

jipe
17. únor 2017

@xpila prosím tě, jak je to s tím zdravotním, pokud jsem v práci na RD a nepobírám už RP, musím se někde hlásit nebo ne? Já jsem přesvědčená, že ne, že se tohle váže na RD v práci, ale pro jistotu...

babovka_babovicka
17. únor 2017

@sabiik ahoj jsme na tom podobně, za týden nastupuji na MD a po MD jdu na RD, kde chci být 3 roky, ale příspěvek si nechám rozložit do 20ti měsíců.. (délka RD a vyplácení RD na sobě nejsou závislé). Po tom bychom plynule chtěli navázat na druhé. Kdyby se druhé nedařilo, tak budu doma "zadarmo" (až ty 3 roky), ale stále na RD a nebo budu operativně částku k vyplacení měnit (to můžeš), tak abych věděla, že ji vyčerpám. Vždy je lepší RD zkracovat, než prodlužovat. Doufám, že "plonkové" budou max 3 měsíce, sice budu mít home office i na RD, ale jen z toho bych žit nechtěla..

astyna
17. únor 2017

holky, které jste podruhé těhotné a navazujete, jak jste sepsali novou žádost o délku rodičovské dovolené?

puutalo
17. únor 2017

@xpila Pokud do 3 let (věku dítěte?) znovu otěhotním, počítají se 3 roky zase od začátku?

xpila
17. únor 2017

@jipe Nemusíš. Ale je lepší si zavolat na zdravotní pojišťovnu, ze te tam porad evidují na RD.

xpila
17. únor 2017

@puutalo Ano, je to na každé díte zvlášť.

lennus
17. únor 2017

Já čerpala 2letou, ale v práci mi drželi místo 3roky, což jde. Je asi rozumné si něco dávat bokem už z mateřské. Já ale po 2. roce pak nastoupila na menší úvazek na dohodu do práce, ale to se pak nějak objevilo samo. Taky jsme chtěli menší věkový rozdíl, ale někdy se to nedá naplánovat.

jipe
17. únor 2017

@sabiik my jsme se snažili vytvořit trochu rezervu pro případ, že se druhé nebude dařit