icon

Jak vycházíme s penězi?

anny87
25. čer 2019

Ahoy holky mám osobní a možná netaktni dotaz. Kolik vydělávají vaší chlapi? Doopravdy mě zajímá jak to mají jinde. Já máme vyjít s české mateřské a jedním platem? Můj chlap má cca 20000, já těch 9000 a jak s toho vyjít?

veruuu_kubesovic
26. čer 2019

@zuzineckah když nejmíň tak 35tisic a výš...
A můj manžel teda platí vše co je potřeba + mi dává peníze...

klea81
26. čer 2019

@krasomilkazcech nedostali, nemáme vlastní bydlení

nita1984
26. čer 2019

@sudylichozrout tak já tedy do splátek zahrnuji i hypotéku. Ale jak už jsem psala několikrát, všechno je to o úhlu pohledu. Nicméně po mých zkušenostech už bych si na zbytne věci nepujcila. Exmanzel si takhle napujcoval skoro 3 mega. No, díky SJM jsem si odnesla polovinu s sebou do dalšího života. Ale nestěžuji si, makáme, za 4 roky to bude za námi a buď se budeme moc dost flákat nebo se prostě budeme mít ještě lépe než se máme.

nita1984
26. čer 2019

@klea81 aha, takže jste v nájmu. I to je varianta, ale pro mě třeba naprosto nepřípustná. Strávila jsem v nájmu 13 let a už bych do toho nešla. Ovšem, pokud vám to vyhovuje, pak rozumím tomu, že nemáte půjčky.

8slunicko6
26. čer 2019

@anny87 Ahoj, u nás to bylo podobně ale naštěstí už je to pryč. Když jsem nastupovala na rodicak tak jsem splacela starý dům ještě z minulého manželství. Do toho máme se současným manzelem hypo na jeho rodný dům (opět starej a velkej,vyplatili jsme půlku mužove sestře) a manžel ještě splácel auto, při jehož koupi neměl šťastnou ruku a opravy vyskákali na neskutečné peníze. A loni to byl fakt mazec,manžel trpí chronickým zánětem střev(prý se mu to rozjelo po chemo) před 5 lety měl rakovinu uzlin. Loni se zánět rozjel tak ,že musel na operaci a žili jsme z mého rodičaku a nemocenske... Sehnala jsem si domácí práci a makala co to šlo aby jsme vyšli. Pak se mi shodou náhod podařilo prodat ten prvni dům a ještě nám zbylo na zaplaceni manželovo dluhu na auto. Už platime jen jednu hypo a klasické výdaje. A musím říct že, už bez tolika dluhů dobře vyjdeme.
Ale chce to přemýšlet o výdajích... My chodime nakupovat v akcích, a tak 1x týdně větší nákup abychom pořád nechodili do krámu a nelákalo nás kupovat blbosti. Chápu že tě štve vaše situace, ale musíte si prostě projít výdaje a uvidíte. Švagrova si taky pořád stěžuje ale přitom oni třeba nevaří ,chodí po restauracích, něco prokouři a už prachy mizí... A my nevíme jak to třeba máte vy...

bayt
26. čer 2019

@klea81 Ale co je konzumni zivot? Cim vic eticky a ekologicky zijem, tim drazsi vse je! Nekdy je sporivost mermomoci za kazdou cenu dodt diskutabilni (pokud clovek finance ma). Nekdo je vic konzumni vlastne s podprumernym platem.

zla8tuna
26. čer 2019

@anny87 ahojky,tak jen pro srovnani,ze na tom asi nejsi tak spatne.
Ja ziju sama s dcerami (13 a 2,5) v pronajmu. Bydleni me stoji mes.9tis.kmplet. Rodicovska 7tis.+alimenty(spis smesne na dnesni dobu 🙂 a nejake prispevky od statu. Zbyvaji mi mes.4000,-na jidlo atd. Veskere preplatky se priznavaji soc.,takze penize navic momentalne nemozne!
Zadne vyskakovani to neni,ale holky maji temer vse,krouzky,zdravou stravu,modni obleceni z vyprodeje nebo sekace. Ja vydaje na minimum. Zadny nehty,kadernice,fitka atd jak je to dnes moderni. V zari nastoupim do prace a uz ted se tesim,ze si doprejeme nekdy i dovolenou.
Jo a nemam auto ani hlidani,takze nezavidet a uskromnit se. Vsechno se da. Ahoj 🙂

8slunicko6
26. čer 2019

@laka_lacenda Ano, asi to je luxus ale zase jinde v Evropě třeba zaměstnavatel nemá problém s částečným úvazkem kvůli dětem, maminky můžou dát děti do center (školky) už takhle malé...(Mám kamarádku, která žije ve Francii a takto vyřešila nástup do práce). Tady to neexistuje aby někdo odložil takhle malé dítě a šel pracovat, nejsou na to zařízení.... Měli jsme teď problém aby nám vůbec dceru vzali do školky takže i kdybych už chtěla jít do normální práce, tak bychom jí neměli kam dát a částečný úvazek je zatím problém i když teď už se to snad ve společnosti pomalu mění...

klea81
26. čer 2019

@nita1984 nejsme v nájmu, byt je rodičů a časem ho zřejmě zdedim, takže nevidím důvod se zadluzovat jinde

klea81
26. čer 2019

@bayt sporivost je životní styl a kdo žije duchovně, spoustu materiálních věci k životu nepotřebuje, každého věc, ale hlavní je, aby člověk byl šťastný

cizinkaa
26. čer 2019

Je uplne jedno kolik kdo vydelava. Stejne by kazdy potreboval trochu vic. 🙂🙂

cizinkaa
26. čer 2019

@zla8tuna rada vam nekdy nejakou dovcu sezenu. 🙂 mam spoustu takovych maminek a jsou to pro me vetsi zavazky nez kdyz si klienti objednaji dovcu za ctvrt mega 🙂

motylcice29
26. čer 2019

@puhelin tohle je přesně život, který bychom já ani muž nechtěli. Rádi si zajdeme na oběd, večeři,pořídíme nový kola, jedeme na hory, k moři atd....pro me by několik let šetření, odříkání nebyl ani život 🙁

nita1984
26. čer 2019

@klea81 pak je to jasné. Takové štěstí jako byt rodičů nemá každý. Pak se žije snadno bez půjček

bayt
26. čer 2019

@klea81 Ano, ale kvalitni jidlo treba v bio kvalite stoji hodne, to se asi ze vzduchu a stesti nenajite, ne? Navic cim vic penez mam, tim vic muzu pomahat potrebnym.

bayt
26. čer 2019

@klea81 Abych upresnila, skromnosti si vazim a at si kazdy zije, jak chce, ale nesouhlasim s tim, ze kdo ma vic penez je hnusny konzumni materialista.

hanahana
26. čer 2019

@krasomilkazcech Take nemame zadne splatky, je na tom neco divneho? Ja si za svobodna poridila byt, manzel za svobodna zacal stavet dum komlet svepomoci. Pozemek za mega mu koupili rodice, o zbytek uz se musel postarat sam. Ale pro nej jako pro stavare to byla a je hracka. Porad dodelavame i po letech, ale aspon nemame za krkem zadnou hypo ani splatku. Proste se prubezne setri a dodelava. Ja aktualne rodicak 5 tisic a manzel cca 35 tis. plat. Takze tak a mame se fajn

puhelin
26. čer 2019

@motylcice29 A jak to delate pri rodicaku? Porad stejne uzivani, vydaje, zivot?
Jasne, my jsme taky byli zvykli hodne cestovat (ne dovolenkove destinace, ale vylozene poznavani). Az se zase vratim do prace, bude prijem vyssi a muzeme se k tomu vratit. Co jsme pred detmi vydali za vybaveni domacnosti, to ted vydame za deti. Ale my nejsme narocni.

nita1984
26. čer 2019

@hanahana on je rozdíl, jestli někdo dostal pozemek za milion nebo ne. U nás je to spíš naopak, mamka je docela těžce nemocná, takže pomáháme spíš my jim.

dokument
26. čer 2019

@sudylichozrout dobre, ale brat si hypo, ktera je nad moje pomery je nadstandardni vydaj, zbytny. Ze nekdo uziva bydleni nad sve pomery (nemel na ne bez pujcky). Dejme tomu, ze zakladatelka bydli v mensim (2+1) byte, kde plati bud najem a inkaso, nebo plati inkaso a neco do fondu oprav, takze odhadem treba za to daji 10 tis mesicne. 5 tis za jidlo a ona vari. Jsou tri. Obcas neco za boty a obleceni a benzin, za opravy. Tak bych brala ten dotaz. Nekdy si zajdou do restaurace na obed, nekdy do ZOO. A v lete treba 10 tis za dovolenou nekde u nas v kempu plus vylety.

@anny87 To bys musela uvest i vydaje. Aspon orientacne. Ja bych rekla, ze vase prijmy ma docela dost lidi a mozna i podobne vydaje.

bayt
26. čer 2019

@puhelin U nás byla výhoda, že mateřskou jsem měla skoro jako svůj příjem. Já jsem do práce dojížděla, takže když se započetlo ušetření za dojíždění, tak jsem vlastně byla na tom samém. Těsně před odchodem na rodičák manžela povýšili, dostal přidáno a shodou okolností tolik, kolik činil rozdíl mezi mým bývalým platem a rodičákem. Takže jsme na tom byli stejně.

Dítě něco stojí, ale zase dost se ušetří, že nemusím třeba platit MHD, nechodíme tolik do divadel, na jídlo (hlídání moc nemáme), nejezdíme tolik na výlety. Plus si něco na rodičáku přivydělávám z domova. Nakonec na tom jsme možná i trošičku lépe, jak před dítětem. Na pěknou dovču bylo předtím, tak je i teď...Jinak ale nic speciálního nekupuju. Kvalitní věci ano, luxusní a zbytečné ne.

drep
26. čer 2019

@dokument to je trošku kontroverzní tvrzení. My máme dva byty, které možná někdy prodáme, ale teď to nejde (v jednom bydlí prarodiče, v druhém my). Když si koupíme další větší byt na hypotéku, je to nad naše poměry? Nemyslím si, oba naše byty mají dohromady větší cenu, než co chceme kupovat a až jeden prodáme, v podstatě hypotéku doplatíme jedním vrzem. Nad poměry mi přijde mít rodinný přijem cojávím 40000 čistého a mít hypotéku na 5 mega, ale nemyslím si, že obecně každá hypotéka znamená mít něco nad své poměry.

hanahana
26. čer 2019

@nita1984 Samozrejme, ne kazdy rodic muze podporit sve deti. Takze vas obdivuji, ze podporujes maminku. Tak to ma byt. Klobouk dolu 🙂

bayt
26. čer 2019

@dokument Nevím, jestli tě dobře chápu, ale hypotéka je automaticky špatně? Protože třeba tady jsou nájmy vyšší než hypotéka. Samozřejmě nájem se dá kdykoliv snadno vypovědět, hypotéka ne, ale dá se prodat i byt, na kterém je hypotéka. Navíc pokud je člověk rozumný a hypotéka je max. třetina příjmů domácnosti a může si ji dovolit splácet i žena, pokud by muž přišel o práci, tak nevidím problém.

zuzineckah
26. čer 2019

@dokument tvrdit, ze hypotéka na byt, který bych nemohla vycashovat je zbytný vydej, je naprosto scestné...

dokument
26. čer 2019

@drep to je vas problem

dokument
26. čer 2019

@bayt to si asi nerozumime. Vse, co si nemuzu koupit, obecne, je nad me pomery. Samozrejme, ty vidis v hypotece moznost jak si v budoucnu zlepsit situaci, ale momentalne na tu nemovitost nemas, ne? Nebo mas? Ja jsem nehodnotila zda je uvaha o hypotece dobre nebo spatne. Mne jde o tuto jednoduchou matematiku, princip. Na co momentalne nemam.

motylcice29
26. čer 2019

@puhelin pracuji? I přesto, ze muž podniká a vydělává dost, tak chodim do práce na 3 dny v týdnu, dělám garanta v další firmě plus mám rodicak. Ale i kdybych do práce nechodila, tak budeme žít víceméně stejně jako predtim...jen říkám, ze kdybychom se měli omezit na několik let takovým způsobem jako Vaše rodina, tak bychom asi šli od sebe.

bayt
26. čer 2019

@dokument No jasně, nemám na to, tak si na to půjčím. Alternativou by bylo bydlet v nájmu, takže bych dala za bydlení ještě víc a šetření na případnou nemovitost by bylo ještě delší. Tak bych pak mohla bydlet...v padesáti? Ale je smutné, že to tak vlastně je. Na druhou stranu alternativa vícegeneračního bydlení, brrrr. To už radši ta hypotéka.

nita1984
26. čer 2019

@hanahana to není o obdivu, tak by to mělo být. Teď řešíme rekonstrukci tak, aby pak mohla jít úplně k nám, až to zdravotně nebude dávat. Ono to má vždycky moc úhlů pohledu, proto jsou tyhle diskuze tak zavadejici

Strana