icon

Jak vycházíme s penězi?

anny87
25. čer 2019

Ahoy holky mám osobní a možná netaktni dotaz. Kolik vydělávají vaší chlapi? Doopravdy mě zajímá jak to mají jinde. Já máme vyjít s české mateřské a jedním platem? Můj chlap má cca 20000, já těch 9000 a jak s toho vyjít?

zuzineckah
27. čer 2019

@klea81 promiň, ale mám pocit, ze na tobě by se psycholog taky slušně vyřádil😉myslím, ze další diskuze nemá smysl 😂

bayt
27. čer 2019

@klea81 A jaky je tedy rozdil mezi tim, kdyz vykonavas brigadne tri profese, a rozumnou pracovni dobou prosimte? Jestli to ma vubec cenu se s tebou bavit. Minimalista s pstrosim steakem a zena v domacnosti vykonavajici z domova tri profese.

sudylichozrout
27. čer 2019

@klea81 omlouvam se, ale ty delas z domu 3 VS profese, tvuj muz pracuje, ale mate za to do ani ne 25 tisic mesicne cisteho? A k tomu kupujes bio, luxusni elektroniku, pstrosi vejce...? Zacinam mit pocit, ze nas totalne lakujes.

bayt
27. čer 2019

@sudylichozrout Ale ne, pstrosi byl ten steak 😃 Vejce zlaty, vejce zlaty! 🙂))

vaaska
27. čer 2019

@zuzineckah já taky nevím kolik muž vydělá. Je mi to jedno... vše co potřebuju já nebo dítě bez keců zaplatí, nikdy jsem si o peníze na cokoliv nemusela žadonit, takže je mi úplně buřt kolik má na výplatní pásce. Když jsem pracovala tak jsem mu taky neukazovala každou výplatnici.

zuzineckah
27. čer 2019

@vaaska parada👍Predpokladam, ze nemáš představu a aktuálním stavu rodinných financí, ze? A ze kdyby se manžel jednoho dne rozhodl dat ti vale a vybílil účet, dozvěděla by ses to určite včas, žejo💪

klea81
27. čer 2019

@sudylichozrout však já za ně neberu peníze, píšu koníček, jako pečující o dítě ani mít žádný příjem nemůžu, chlap má pod 29 viz cifra od tazatelky. Já se nedivím, že nevěříš, protože je logické kdo nevyjde s 50,75,100,tak nemůže vyjít s platem podprůměrným. Tak možná nejsem divná, že vyjdu, ale vsichni ostatní, co nevyjdou...? 😇

klea81
27. čer 2019

@bayt "pracuji" max 13 hod týdne a deti jsou mezitím ve škole, nemuseli do mš, mají hlídání i přes prázdniny... My jsme tak spokojení. Lepší než jedna drahá dovolená ročně a mezitím se pomalu přes práci a kroužky doma nepotkat.

klea81
27. čer 2019

@bayt rozdíl je 27 hod týdně navíc s rodinou

sudylichozrout
27. čer 2019

@klea81 hm, tak tomu neverim uz vubec, 50 hodin mesicne venujes "praci" a nevezmes si za to ani korunu? To jako fakt? Ja mam pocit, ze uz se v tom hodne motas, postupne z tebe padaji vetsi a vetsi perly...

sudylichozrout
27. čer 2019

@zuzineckah hodne divny pristup, coz?

pathan
27. čer 2019

@klea81 Ono když nemusíš platit komerční nájem ani hypotéku, tak je váš příjem prakticky o takových 10-15 tisíc vyšší než kdybyste byt po rodičích k dispozici neměli.
Myslím, že kdybych vyhlásila, že budu pracovat zdarma, tak mi utrhají potencionálni zaměstnavatelé z oboru ruce.

pathan
27. čer 2019

@sudylichozrout Žena, která pracuje pro peníze, je hnusná vyznavačka konzumu, protože má potřebu nakupovat vázy a jezdit na drahé dovolené. Jeji děti nemluví a když už, tak znají pouze sprostá slova.
Asi budu muset odpoledne pro vázu a naučit dceru pár sprostých slov. Dovolenou necháme na příští rok.

klea81
27. čer 2019

@sudylichozrout dobrovolnictví a dobrý pocit ti nic neříká? Mě zase nic neříkají peníze 😉

klea81
27. čer 2019

@pathan však ano, ale furt bych se vešla do 40 tis, takže proč někdo nevyjde ze 75 tis viz příspěvky. Však platit nájem, jdu do práce, ale když ty peníze nepotřebuji tak proč?

klea81
27. čer 2019

@pathan však říkám, že už nabídky odmítám a až nebudu pečující, mám stále možnost na řádnou pracovní smlouvu, což taky není k zahození

zuzineckah
27. čer 2019

@sudylichozrout ano. Hlavne ta myšlenka, ze děti ve školce jsou prakticky hulváti, kterých se rodiče zbavili, aby mohli honit prachy, které pak utratí na konzumní hypotéku nebo nájem, ti největší bezpáteřníci dokonce za dovolenou 😂 no fakt se bavím🤣

pathan
27. čer 2019

@klea81 Protože si třeba koupil dům se zahradou, platí dětem kroužky, anglickou školku, má drahého koníčka. Uvědom si, že ty nejsi arbitr v tom, co stojí za utrácení a co zase ne. Já bych si třeba nedala pštrosí steak za pětistovku, to raději budu chodit každý den v měsíci s dcerou na zmrzlinu, nebo si koupím kvalitní šampon.

vineta
27. čer 2019

@klea81 Mluvit o drahé elektronice a pštrosím stejku a zároveň se plácat po rameni za nekonzumní způsob života - made my day 😂

marketa11112
27. čer 2019

holky, ja jsem jen prekvapena, v jakych castkach zijete. ja vim, my jsme v nejchudsim regionu, nejsme ani v praze, ani v brne....ale....fakt cumim a je to pro me take masakr. take bych mohla mit drahy konicek, vetsi hypo ci super autak , ale i kdybych tu makala sebe vic, na vase platy se nedostanu. v tuto chvili si pripadam totalne neschopna, kdyz si privydelam max. par stovek mesicne, staram se o dve deti, dum, zahradu, domacnost. fakt je to tak malo? malou mi vzali od dvou let do jeslickove tridy ve skolce, tak po jejim zabydleni pujdu do prace. klepu se strachy, jak to takhle mala holcicka zvladne, kdyz je zvykla byt stale se mnou. prace z domu u nas v regionu neni, zase tak moc na vyber nemam. navic ted po rodicaku se dvema detma za sebou, si pripadam uplne duta. a bude pro me v praci vse nove. jinak ted mame 36-41 mesicne a vychazime, neco se usetri, zaplati se hypo a vse potrebne. pak na jare vraci dane, mame nejake preplatky, tak to jde do domu. a az budu chodit do prace, budeme mit s manzelem dohromady 49-55 tacu (pokud se tedy dostanu na misto kam bych rada). max. pokud budu mit jeste chvili rodicak , tak o ten teda vic.ale to uz jen chvili. jako jo, hypo mame malou a doplatime ji snad za tri roky, bydlime ve vlastnim domecku. pak to bude zase lepsi. ale treba skola me ted stala 700 mesicne, pak dve deti v jine budou za 3000. od zari nafta na jejich vozeni 2500 mesicne. to jsou vydaje navic a ja jeste nevim, jak presne to bude s praci. u jedne by ted chteli nastup v srpnu, to nemohu, kam s detma? a adaptace dcerky v jeslich? tak nejdrive od rijna. kdyz uz to misto nebude, o dalsi bych mohla zabojovat az ke konci roku.
ja tedy nerikam, ze si zijeme spatne, to neee. ale treba jak tu nekdo psal, ze ma 150000 mesicne, to je jako sen. nezavidim, asi je to fakt drina si to vydelat, nemam vubec predstavu. za par let tedy zrejme i nas prijem o kousek navysime, maly plan je, ale neovlivnim v tuto chvili zda to vyjde ci ne. to s ejeste uvidi. kazdopadne nektere jste sikovne, fakt ziram.
vite nekdo, jak se v urcitych profesich lisi platy treba v praze a v usti, teplicich a podobnych regionech? najmy vim, u nas treba byt 3+1 , je tak za 10-12000 , praze za kolik, za 15-20000? potraviny budou asi za stejno, obleceni asi take dle znacky, auto stoji stene tam i u nas. kadernik bude drazsi....

marketa11112
27. čer 2019

jinak fakt nechapu ty vysoke hypoteky nebo silene leasingy, pujcky. vzdyt z vysokeho platu se da na auto rychle usetrit. pracka, lednicka a dalsi to se da pak koupit defakto kazdy mesic. ze sto tacu se da urcite v pohode davat 50 stranou? a to i pri vyssim najmu ci hypotece , ne? tak treba na auto ma clovek za par mesicu. ja treba davala stranou materskou, s miminem jsem stejne nikam nemohla. a fakt jsme ty mesice setrili hodne, jeste jsme tedy nemeli hypo. a slo to.

vineta
27. čer 2019

@marketa11112 Ježiš na tohle vůbec nekoukej, neporovnávej se, většina těch vyšších platů zde uvedených je podle mě Praha, kde je ten pracovní trh jinde, a troufám si říct, že vysokoškolský profese, vůbec to neznamená, že vy byste dělali málo nebo že byste si nezasloužili víc. Prostě ten platovej rozptyl je obrovskej... V Praze je zase drahý život, bydlení atp. Já s mužem jsme oba VŠ a po pár letech jsme se oba dopracovali k relativně slušnému platu, v mém případě hrál dost roli nedostatek volných pracovních sil mého vzdělání na trhu práce, ale ještě relativně nedávno jsem brala polovinu toho, co teď, a taky jsme nějak vyšli. Teď teda konečně máme peníze na pohodlný život, cestování atp, ale ve chvíli, kdy bych šla na rodičák, tak se dost podstatně propadneme. V Praze koupit byt teda dnes znamená dát min. milión rovnou ze svýho, to tady hrozně lidí nemá a mít nebude, nájmy jsou teď kolem 20ti tisíc a dá se očekávat jen růst. Jídlo srovnatelný s regiony, lákadla teda větší, my dost utratíme v restauracích a kavárnách, což by zase někde na vesnici nebylo.
Nenech se tím vyvést z míry. Myslím, že spousta rodin je na tom s příjmama jako vy a rozhodně se není za co stydět 😘

zla8tuna
27. čer 2019

@novamamina sama se obcas divim,ze to zvladam...ale musim! 🙂 i okoli obdivuje. Holkam jejich potreby platim prevazne z jejich alimentu. Mes.stranou par stovek na tabor,jindy zase na neco jineho atd. A ty 4tis jsou opravdu na jidlo a nejakou tu drogerku. Starsi chodi na obedy a ja samozrejme varim treba na 3dny,kdyz je potreba. A doprejem si i nejaky ty dobroty 🙂
Od zari uz bude vsechno jinak...jdu do prace a mensi do skolky,tak se tesim 👍 proste kdyz musis,tak musis 😉

vineta
27. čer 2019

@marketa11112 A s těma věcma je to těžký, ono jistej plat s sebou zase leckdy nese jistý společenský postavení a s tím se pojí zvýšený výdaje- na oblečení, auto, sporty atp. Já třeba na auta nekoukám, na značce mi moc nezáleží, ale kupovali jsme bezpečný- zvládli jsme to teda z úspor a částečnou půjčkou od rodičů, leasing nebo úvěr by vyšel hrozně draho. A utrácím dost za oblečení, boty a doplňky, i když nenakupuju často, tak kupuju drahý věci, ne kvůli značkám, ale kvůli kvalitě. Ale jo, věci jako pračka nebo myčka bychom koupili z jedný výplaty hned. Dost ušetříme, ale pak toho zas dost utratíme právě na tom cestování. Je to prostě hrozně o životním stylu a o momentálních možnostech, já si teď teda trochu vynahrazuju léta odříkání. Ale jsme schopný žít i za míň.

motylcice29
27. čer 2019

@marketa11112 tak ono to jde ruku v ruce, mas vyšší výdělek, víc utratis 🙂chceš si doprat lepší auto, exotickou dovolenou a tak pak 150 tis utratis ani nevíš jak...

bayt
27. čer 2019

@klea81 Diskuze mě baví, ale bohužel nikam nevede. Nikdo ti nebere, co děláš a neděláš ve volném čase, ale žádné dítě nechodí do školy jen 13 hod. týdně, tudíž logicky i více zaměstnané matky mohou mít stejně času na děti. A jako bonus jim z mateřské nebude hrabat :D Jako...některým ženám může :D

bayt
27. čer 2019

@marketa11112 Ty rozdily jsou ohromne, obor od oboru, podle mista bydliste. Mit zadanou profesi a delat ve velke firme v Praze je neco jineho nez delat treba v chudsim regionu, v male firme, administrativu. Okruh mych znamych a kamaradu - pravnici, IT, bankovni sektor, media, finance a poradenstvi apod. Ja bych mohla vydelat min. 2x vic, kdybych nedelala pro stat, ale v soukrome firme....Jinak si myslim, ze i s platem 150 tis si vezmes hypoteku, protoze nebudes setrit na prazsky byt 12 let (kdyz stoji 7 mil.)

zuzineckah
27. čer 2019

@marketa11112 hele, to srovnávání nikam nevede. A navíc je to relativní. My se kvůli manželově práci přestěhovali do Prahy, resp. kousek vedle. Jeho plat se zdvojnásobil, docházka vyšla lépe (nemusel už dojíždět denně 4 hodiny), výdaje se nijak markantně nezvýsili (predtím nájem 3+1, 90m2 ve Východních Čechách 15k, tady hypo 18k za RD160m2, teď 13k). Moje práce přinesla ještě markantnější rozdíl, marketing tady lítá ve fakt nesmyslných částkách, což bylo pro mě dobře v te době, šla jsem s příjem nahoru o 2/3 za tu samou práci, navíc s možností home-office...😉 Pak jsem toho nechala, protože jsem šla na MD, pak na další. Mezicasem jsem ale začala podnikat, navíc manžel stoupal s penězi poměrně pravidelně... takže ano, v některých profesích jsou platové rozdíly opravdu propastné. Ale nechci to bagatelizovat ani uplatňovat všeobecně. Muž na své kvalifikaci průběžně maká, momentálně si dodelava PhD., je mu 35 let a ve své oblasti patří ke špičce. Na druhou stranu, mohl by vydělávat ještě víc, ale chce trávit hodně času s dětmi, nechce aby mu jejich dětství nenávratně ujelo. S jeho současným příjmem v klidu vyjdeme👍Hypotéku na bydlení beru jako samozřejmost, logicky vydej když rodina bydlení nezdedi. My úvěrujeme i auta, ale nijak zvlášť na tom netratime. Díky obchodnické rodině tchána se dostaneme vždycky na lepší ceny nových vozů, které po 2-3 letech střelíme s minimální, resp. pro nás přijatelnou ztrátou.

krasomilkazcech
27. čer 2019

@marketa11112 s nástupem do práce, úbytkem energie a času, podle mě přijde i změna myšlení... budeš si také chtít peníze trochu užít a ne stále jen řešit, na čem ušetřit. Po práci těžko budeš stíhat to, na co máš teď celý den. Takže podle mě úvahy, že bys ze 100 ušetřila 50, jsou mimo...

avadake
27. čer 2019

@marketa11112 ber i v potaz, že toto je virtuální prostor 🙂 Dle toho nemůžeš soudit, vůbec. Znám mnoho lidí jako zakladatelka, ty... takových lidí je většina. Jsem z malého Středočeského města, kousek od Prahy, příjmy co uvádíš jsou takto úplně běžné.

Strana