icon

Jak vycházíme s penězi?

anny87
25. čer 2019

Ahoy holky mám osobní a možná netaktni dotaz. Kolik vydělávají vaší chlapi? Doopravdy mě zajímá jak to mají jinde. Já máme vyjít s české mateřské a jedním platem? Můj chlap má cca 20000, já těch 9000 a jak s toho vyjít?

krasomilkazcech
27. čer 2019

@marketa11112 myšleno v dobrém

avadake
27. čer 2019

@krasomilkazcech Nejsou to úvahy mimo, naopak rozházet vše co člověk má není úplně bystré. Je pravda, že prostě při takových příjmech lze třeba ty auta kupovat hotově. To je prostě o myšlení a pravda je, že obecně je problém s finanční gramotností, co dává za smysl brát si úvěry pokud mohu při trochu šetření brát za hotové? Ušetřila by 50 ze 100 a mohla si každý rok a půl koupit nové fáro, nebo kupovat nemovitosti. Všechny auta osobní máme hotově, jen na firmu se bere na úvěr kvůli daním.

krasomilkazcech
27. čer 2019

@avadake ty čteš někde mezi řádky, nebo jakpak jsi na tohle přišla? Nepíšu nikde nic o tom, že na člověk vše rozházet a nebo si brát zbytecne úvěry. Psala jsem Markétě, že podle mých zkušeností se jim potom třeba výrazně zvysi výdaje za jídlo a hlavně už ani nebude ochotná pachtit se s jídlem z prvočinitelu jako doteď. Už na to prostě nebude logicky čas. Žen s takovým ekonomických myšlením znám asi 5, ale po návratu z do práce nám to nevydrželo ani jedné. Prostě si chceme taky užít a dopřát, když už makáme... Práce, děti, rodina...

zuzineckah
27. čer 2019

@avadake myslím, ze krasomila to myslela trosku jinak. Představa některých lidí s nižším příjmem je poměrně často zkreslená. Mají za to, ze při vyšších příjmech by zůstaly výdaje na té samé úrovni a oni by všechny ty velké výdělky navíc odkládali bokem. Jenže takhle to fakt není. Jakmile má člověk větší příjem a není zrovna v dluzích, které by musel akutně splácet, tak sobě a své rodině zcela přirozeně zvýší životní úroveň. Někdo víc, někdo méně. Ale rozkutálí se prostě víc peněz.

78marcela
27. čer 2019

@krasomilkazcech částečně pravda. S nástupem do práce větší příjem, víc si člověk může dovolit. Na druhou stranu, jsem z práce a z děti kolikrát tak unavená, že se mi prostě nechce jet nikam na nákup (u nás není bohužel žádná.moznost online nákupu), takže jdu sem pro věci nezbytné nutné a do mesta jedu už méně. Na kavicky, herny, restaurace, nákupy, kamarádky není skoro čas..takže dětem beru věci nezbytné nutné objednávkou na Lidlu....prostě není čas utrácet😀

78marcela
27. čer 2019

@krasomilkazcech jo takhle.jsi to myslela. Tak to je pravda. I když u Markéty bych tipla, že vařit jídlo že svých vypěstovaných základních surovin to bude životní styl. Že to prostě bude dělat vždycky. Naše maminky a babičky to taky tak dělaly, při práci a stíhaly to i bez moderních spotřebičů, co máme k dispozici dneska.
Je to o nastavení člověka. Já jsem zrovna ten typ člověka, který se tomuto bude vyhýbat jak jen to jde

krasomilkazcech
27. čer 2019

@78marcela já taky nemám čas nikde chodit a utrácet. Ale prostě v krámě vezmu věc i mimo akci za plnou cenu, koupím si lepší klobásky, víno..., Pít k snídani fresh už považuji za běžný... Občas děti někde vezmeš a hned je to 1000 za den... A když už je člověk celý rok v zápřahu, tak i tu dovolenou by chtěl... 😂

avadake
27. čer 2019

@zuzineckah Tak to ano, s tím nelze než souhlasit.

bayt
27. čer 2019

Ono hlavně utratit 150 tis. bych řekla není vůbec problém a nemusí to být nákupy za zbytečnosti. Já se vždy divím, když někomu přijde nemožné toto utratit.

Stačí bydlet v nějakém cihlovém pěkném bytě 3+kk v Praze s rozumnou dispozicí a plochou, a jsme na 35 tis. měsíčně jen za bydlení. Dejme tomu, že chci nové co nejvíc bezpečné auto (s malými dětmi se obvykle bez auta člověk neobejde), tudíž náklady na auto jsou dalších 15 tis. měsíčně. Za potraviny utratí člověk lehce 20 tis., např. můj muž má jen obědy u jejich firmy za nějakých 150-180 Kč denně. K tomu nákupy bio potravin atd. Upozorňuji, že už jsme na 70 tis. Pak zaplatím kvalitní školku či školu, oblečení a boty z eko materiálů pro všechny členy rodiny dalších třeba 10 tis. měsíčně, na dovolenou dalších 20 tis. měsíčně, odkládat si na důchod a spoření 10 tis. a jsme na 150 tis..!!! A to nepořítám nějaké nákupy kosmetiky, výlety, návštěvy restaurací a kultury, peníze na charitu, na koníčky, vybavení domácnosti apod.

A řekněte mi, kde je v tom základu nějaká neodůvodněná marnotratnost.

avadake
27. čer 2019

Abych ještě uvedla příklad, tak dítě mělo žízeň a jediný obchod kde se dalo něco rychle koupit byl Starbucks. Takže jsem si vystála frontu a při placení půl litru obyčejné vody tiše zírala na cenu 80kč. Spousta lidí by řekla, co řešíš, můžeš si to dovolit. To sice ano, ale tímhle stylem by tedy všechny příjmy za chvíli byly málo :D

krasomilkazcech
27. čer 2019

@78marcela ona bude zpracovávat jistě dál, ale jde o tu míru. Na vsechno jako teď už nebude čas. Když jsem viděla, co všechno dělá. Moje mamka i babička taky zpracovávaly a zavarovaly, ale ne takové množství a tolik různých druhů. Já jsem si taky myslela, jak si to jako životní styl udrzim a neudržela ani trochu a jak jsem psala, nejsem sama v mem okolí 🙂 Ale to byl jen jako jeden z příkladů, stejný je to s obstaráváním oblečení, bot, věci... prostě není tolik času objíždět obchody, tak vezmeš holt dražší. Z casu se stane mnohem hodnotnější komodita, kterou zaplatíš 🙂 Jedno k druhému.

zuzineckah
27. čer 2019

@avadake jo, na tohle jsou zejména velká města úplná smrt. Ono stačí vyrazit jen do ZOO nebo Aquaparku. A už to lítá... V Praze jsou podle mě největším tahákem peněz právě ty možnosti, které nabízí 🙂 bydlení taky samozřejmě, ale když člověk bydlí mimo, tak proste neutratí, není totiž zas tak moc kde, ani za co😉

novamamina
27. čer 2019

@zla8tuna jo tak pokud je to čistě na jídlo a sem tam nějakou tu drogerku tak pak asi jo. Dejme tomu... Ale stejně si šikovná. Je to super. Tak ať se vám daří 🙂

kompleta
27. čer 2019

Tak já nevím, asi jsem z jiného světa, příjem mám 14 tis mateřskou a 20 tis další příjmy, měsíční náklady jsou cca 16 tis, zbytek ušetřím, přítel vydělává kolem 14 a to vše jde na spořák, bydlíme na malé vesnici, dost výpěstků máme svých, maso, zeleninu, brambory.... tím se kompenzuje malý příjem hlavy rodiny... jsou měsíce kdy nemám potřebu kupovat nic nového a pak takové, kdy si zvelebujeme dům a žití v něm, málokdy se dostaneme pryč od zvířat, tak by nám bylo doma dobře a i na zahradě byl dobrý relax

trdelnik234
27. čer 2019

@sudylichozrout
Len ju nechaj,nakoniec sa tak domota,ze z nej vylezie ze je v zahranici,cely den sama a ziadne deti nema.

marketa11112
27. čer 2019

Jasan, chapu drazsi najem ve velkem meste . chapu i to,ze je tam vic lakadel ( ale uprimne ani nevim,kde na ne berete cas). Chapu,ze kazdy nema zahradu , kde lze neco pestovat a nebo proste nechce. Me to treba prijde prirozene, vyrostla jsem v tom ,nenavidela jsem to,musela jsem totiz pomahat. A nasi jeli opravdu ve velkem, ja jsem proti nim bridil. Mam toho jen tolik, kolik zvladnu obstarat behem par minut kazdy den. Jinak nasi to delali take i pri praci,v jednu chvili mel tata i dve. a do te jedne jsme se museli zapojit cela rodina. Ve trinacti letech jsem lidem vypisovala pujcky 🙂, podepisovala to babicka jakoz to dospela osoba zapsana u spolecnosti...byl to mazec,nikdo tohle tenkrat neresil.
Jinak urcite mate pravdu v tom,ze az budu chodit do prace,nebudu pect doma ob den,ale treba jen dvakrat tydne a pod. Ale zase deti budou do trech ve skolce a bude o ne v te dobe postarano. Zajede se zase jiny system. Urcite se utrati neco navic. Ale teda neni pravda,ze ted jedeme v nejakem striktnim rezimu.vylet sem tam je,dopreju tam detem cokoli. Pri nakupech si deti vybiraji, na co maji chut,co videly v reklame , co se jim libi. Snazim se jim doprat to,co u nas nebylo. Moji rodice byli a jsou i dnes fakt sporivi, nam detem nic nekoupili jen tak,ale sobe teda ano, sobe so radosti doprali. Mozna proto ja se naopak snazim doprat detem a sebe jsem odsunula na posledni kolej. Ale tedy i manzel je takovy. Obcas se ,,rozsoupneme,, a doprejeme si,koupime si darek a pod. Ale je fakt,ze moc casto to neni.
Ja se s lidma nijak zavratne nesrovnavam. Vim,ze kazdy ma jine podminky,bydli na jinem miste,ma jine vzdelani atd. . ale zde me to az prekvapilo. Asi tim,ze mi z dane castky si zijeme slusne,jsme schopni usetrit, dodelavat dum, platit hypo,zivit psi a dalsi havet. Nam prakticky chybi jen ty dovolene. A na ty snad usetrime,az budu v praci. Rada bych do statniho sektoru. Plat na zdejsi pomery docela ujde, oproti rodicaku krasny vzestup,volne vikendy a svatky,jasne dana pracovni doba..uvidime casem. Treba si jeste dodelam i tu rozdelanou skolu, pak to zase treba bude veselejsi.
Ale jinak me by fakt bylo lito utratit takove penize jen za vecere po restauracich,kavickach nebo hadry. Stejne jako ted bych urcitou castku poslala na sporeni a mela tak na auto,dovolenou ,opravy na dome a dalsi. Jen by to proste bylo vic nez ted. A jo,urcite bych utratila vic nez ted,doprala si treba lepsi... Ja ani nevim co lepsiho 🙂. Mam vse. Asi bychom rychleji dodelali zahradu, s detma by bylo vic vyletu ( ja ano nemohu rict drazsich,protoze cenu neresime ani ted) . jo manzel by chtel trajka a koukali jsme na karavany. Ale kdyz to tak vezmu,nam by stacilo vyhrat milion. Nebyla by hypo,byl by dostaveny plot a operka,manzel by mel trajka a i na obyc karavan by zbylo ( starsi,ale dostacujici) . ale pro jine je mega jako kdyz plivne.
Jo a s tim pestovanim a varenim. Asi to mam proste jen vzite z detstvi. Mit velkou zahradu pro me znamena,mit i vlastni prisun ovoce a zeleniny..a to bez chemie, s nizkymi naklady, vse navic po ruce. A netravim tam hodiny,spis minuty. Mozna jak vim,co a jak. Prijde mi to jednoduche a rychle. Treba marmelada je uvarena za pul hodky. Fakt. Zadne hodiny u sporaku. Toho se mnoho lidi asi desi.
Jinak treba to me siti obleceni pro deti. Jo,zabira to cas. Ale bavi me to. Kdybych nakoupila hadry v pepcu,kiku,tescu,tak asi i usetrim. Nevim,nikdy jsem to presne nepocitala. Strojova vybava stoji balik, a cloveku se kupi doplnky. Nektere svadlenky dokonce zacinaji tvrdit,ze siti je spis pro ty bohatsi. Je pravda,ze v tech strojich a latkach clovek utopi balik. Ale,kdyz clovek nekde rekne,ze sije,je na nej koukano jako na chudaka,ktery nema pade na tricko z pepca 🙂. Jinak uz asi nemusim mluvit o kvalite latek. Nekdo treba nechce kupovat obleceni,ktere vyrabeji deti a pod. Nebo chce mit veci jine,original, a ne jako pulka mesta. Tech duvodu je mnoho. Ja se priklanim asi ke vsem. Ale priznam se,ze spodni pradlo jsem ted detem koupila,nejak nemohu vychytat strih. A koupene prislo i o dost levneji.
Jinak jsem zvedava,jak budu zvladat praci a deti. Take myslim,ze nakoupim nejnutnejsi a prchnu domu, do klidu. Preci jen se chystam opet na primou praci s lidma.
Jinak nebudu tvrdit,ze bych neumela utratit vice penez. Jasne,ze jo. Ale spis by to bylo za ty dovolene. Mozna bychom nekoupili pet let stare auto,ale nove za mega. Nebo bych se mohla vykaslat na kopani zakladu na plot ci bazen a mohla by prijuchat firma. Ne,to asi ne,to by byla nuda. Me to zvelebovani bavi.

vineta
28. čer 2019

@marketa11112 Máš pěknej život, mě to úplně pohladilo po duši 😘.
Jinak my máme ročně největší náklady - pokud nepočítám režii a dodělávky na bytě a nějaký mimořádnosti jako třeba to auto- právě na cestování, tam je ta částka fakt vysoká a podle mě dost užitečně utracená. Třeba ty kafe a restaurace a kina bych klidně oželela, to jsou takový nejprošustrovanější peníze, ale co máme teď dělat každej večer doma, když nemáme děti.
Myslím, že člověk by dokázal utratit skoro jakoukoliv částku, zvlášť, když se ten životní styl zvedá postupně. My třeba i na obyčejným nákupu potravin utratíme teď tak dvakrát víc než před pár lety, protože nakupujeme většinou v bio kvalitě nebo lokální farmářský věci. Dřív jsme na to neměli, tak nás ani nenapadlo to kupovat, k tomu se člověk prostě dopracuje postupně. Nebo třeba eko drogerii, spousta těch věcí je dražší, ale když jsme začali mít relativní dostatek, byl čas přemýšlet i nad svým chováním k okolí, že je čas ty peníze dát prostě za nějakou společenskou odpovědnost, což se teda týká i jídla a právě i tý módy. Ty máš třeba z mého pohledu ohromnou výhodu (i když chápu, že ty to kromě nákladů zaplatíš i svou prací), že tohle máš z vlastních zdrojů (pěstování, zavařování, šití), to je fakt super! Pro mě je třeba zrovna naopak to Pepco symbol toho, co je špatně- hromadění levnejch krámů ve velkým množství, z blbejch materiálů, za cenu práce nějakých chudáků na druhým konci světa.... ale přitom chápu, že spousta lidí nemá moc jiný možnosti. Mně třeba přijde to šití úplně super a nevím jak ve zbytku republiky, ale tady v Praze poslední dobou naopak ruční práce dost frčí mezi lidma, řekněme vyšší střední třídy, který makaj v kanclech a nevytvářejí tak hodnoty, který by byly viditelný.
Ale jinak bych fakt řekla, že obdobný příjmy jako vy má spousta lidí, příjmový skupiny, co se objevily v téhle diskuzi, budou speciálně v regionech podle mě spíš výjimka...

zla8tuna
28. čer 2019

@novamamina dekuju,je to mile od tebe. Krasne leto 🙂

orchidis
28. čer 2019

@klea81 Tak to je krása, že ti nic neříkají peníze 🙂. Taky Ti evidentně nic neříká gramatika, že? 😀 Pozor na to, paní VŠ 😉.

zuzineckah
28. čer 2019

@marketa11112 vzdyt mas moc pěkný život a je vidět, ze si šťastná👍Každý žijeme jinak, to je na tom krásné. My třeba rádi utratíme za dobre jídlo v restauraci, teď už ovšem ne tak často jako bez děti 😂přeci jen, v pěti jsou to už jiné pálky, i pizzerie vyleze na 1500,-, takže teď už spis příležitostně 🤣Hadry nakupuji jen když musím, nic mi to neříká, ke kadernici nechodím, teď už ani na kosmetiku (dala jsem dolu po osmi letech uměle rasy - moje jedine “malování”). Jediné, čím si tedy ale děláme radost je cestování. Dovolené s dětmi, klidně i dal a pak naše uprky s manželem jen ve dvou🙈aspon jednou ročně cca na 5 dnů. Řím, Barcelona, Lisabon... prosě buď tam, kde jsme ještě nebyli, nebo tam, kam se rádi vracíme🙂 je to pro nás největší relax a pro vztah je to taky úžasná vzpruha🙂Jinak jsem domased, kafe si dam radši doma na terase, válím se u bazénu, něco pěstuji, ale moc ne. Jen tak pro radost. Zahradu máme především na relax a zábavu pro děti. Není ani tak velká, abychom pěstili ve větším🙂

bayt
28. čer 2019

@zuzineckah Já jsem se po tomto tématu rozhodla přestat chodit ke kadeřnici. Co 6-8 týdnů, 1600 pryč. Přitom zrovna můj odstín barvy by se snadno barvil i doma a přírodně. Snad neskončím jako strašák.

vaaska
28. čer 2019

@zuzineckah to, že nevím kolik muž aktuálně vydělá ze mě automaticky nedělá blbku, víš 😁 asi máme rodinné finance nastaveny asi trochu jinak než vy.

marketa11112
28. čer 2019

@vineta
@zuzineckah jasan, ja si fakt nestezuji, jsem spokojena, stastna. jen skoda, ze manzel neni zcela zdrav a syna ted v pondeli ceka operace. ale to snad bude dobre. ale to ostatni. mame se relativne fajn. (ikdyz na vse fakt setrime). ty dovolene mi chybi. drive , jeste pred muzem, jsem vyjela nekam kazdy rok, ted 13 let nic. jen se pachtime na baraku , rodim, kojim 🙂. uz si to zaslouzime. i proto chci jit do prace driv, aby nas konecne ten nas tata nekam vyvezl a uzili jsme si par dni volna.
jinak u nas finance? vse je spolecne, o vetsich vydajich rozhodujeme spolecne, o vetsine beznych vydajich ja. je to tim, ze vetsinou ja zajistuji nakupy a potrebne veci. muj manzel ma jedinou vadu na krase, je sileny bordelar. co kde polozi, uz tam zustane. takze ja chodim, sbiram, uklizim. ale pro nas dela jinak vse, co muze. mozna i vic ...a ja se snazim take.
deti spi, jdu strihnout male dalsi saticky, synovi tricko a manzel chce trenky (z tech mam radost, dobry strih, nestoji me 250 jako ty z kramu a vydrzi , nejsou hned derave. a manzel si je moc chvali.)
@bayt 1600 za kadernika? by me asi omyli. 🙂)) ja jdu jednou za rok zkratit konecky za 100 kc (chce 80, nechavam 20 dyzko. letos jsem jeste nebyla, tak treba trosku podrazila, ale to zvladnu 🙂 ) , ofinu si pizlam sama. ted se nebarvim, ale jinak jsem to zvladala take sama a to i s vlasama az na zadek. jen jsou treba 2-3 barvy. sediny zatim nemam zadne, tak to neresim. ale laka me opet vyrazna barvicka, tak uvidim. mozna na zimu, aby byl svet veselejsi.

bayt
28. čer 2019

@marketa11112 No tolik to tu stojí (a to je jen barvení odrostů, max. zastříhnutí konečků). Zaúkoluju manžela, že by mi to napatlal zezadu. Kdysi jsem to už zkoušela doma, ale neuměla jsem vzít jen odrosty a pak jsem měla vršek hlavy světlejší jak zbytek (barvím se na víc tmavou barvu, než je moje přirozená).

Jinak mám normální delší vlasy, žádný speciální účes, takže půjdu tak dvakrát do roka na zastříhnutí a bude 🙂 Jaká barva? Já mám klasickou kaštanovou, nic převratného. Používala jsem hennu a zase do ní půjdu.

zuzineckah
29. čer 2019

@vaaska promiň, ale podle toho, co si napsala v příspěvku, na který jsem reagovala, to vyznívá, že o rodinných financích nemáš ani páru...

zuzineckah
29. čer 2019

@marketa11112 přeji ať dopadne synovi operace dobře a je brzy fit👍 no z bordeláře by mě odvezli 😀 nejsem žádný pintlich, ale držím "provozní pořádek" a nesnáším, když si někdo po sobě neodkydá a čeká, že se asi vypaří, nebo to vyprchá 😀 manžel naštěstí funguje slušně, dokonce trefí i s talířem do myčky, ponožkami do prádla😂Ale třeba prázdné flašky od šamponu zásadně nevyhazuje😝nevím, co má s nimi za problém... 😀 Děcka se snažím taky usměrnit, občas se to daří, jindy méně.
Určitě se vám s lepším příjmem bude lépe dýchat a budete si moct trošku vyhodit z kopýtka 🙂 Ono je to taky potřeba, člověk nemůže jen hákovat v práci, nebo skákat kolem dětí, nebo baráku👍

marketa11112
29. čer 2019

@bayt to je fakt masakr. Delat kadernici je super. U nas ted ceny barveni neznam, nebyla jsem uz roky. Ale muj typ je mene nez polovicka , urcite.
Ja potrebuji dve az tri barvy. Napatlam na hlavu a hodne prohrabu. Delam to primo rukama v rukavicich. Nasadim cepici a super,mam to vzdy vsude. Kdyz uz barvim, davam tvamou zrz, vyraznou cervenou a pod. Mam zdrave vlasy a bez sedin, tak to chyta dobre. 3 barvy jsou max. tri stovky,v akci mene. Takze barvit mohu kdykoli se ni zachce a bez pocitu vinny. 🙂.
@zuzineckah jo,dekujeme. Je to lehci zakrok,ale mame obavu z narkozy i snaseni nemocnice. Bude to masakr.
Jinak ja sbiram porad nekde neco, od pradla, talirku, naradi, drobku...vetsinou to snasim dobre, ale jednou za rok se vsim seknu a rozcilim se. Kdyz uz to prezene, jsem treba utahana, nemocna apod. . Vzdy slibi hory doly. No, jako by nic nerekl. Nastesti ma jine kvality. Treba ted stavi bazen. Deti usnuly a ja jdu poklidit kolem 😉.

bayt
29. čer 2019

@marketa11112 No jo, ale kdyz to nedelas jen v odrostech, nemas pak konce jinak tmave nez vrsek hlavy? Ono ty kadernice z tech cen bohuzel moc nemaji :(

pathan
29. čer 2019

@bayt No nikdy to nebude jak pd kadernice už proto, že kadeřnice dělá mix na míru s nějakým peroxidem a do komerčních barev se dává peroxid mnohem silnější, aby obarvil i hodně šedé vlasy - na vlasy mladých holek se nehodí, protože se skoro nevymývá a s každým dalším barvenim se pigment na vlasech vrství. Drogérkové barvy se taky dělajínohem tekutější, aby se dostaly všude, tímpádem je ale akoro nemožné je nanést přesně.
To už bych raději šla do té henny nebo nebarvila vůbec.

bayt
29. čer 2019

@pathan Ja urcite pujdu do henny, ta chemie desne vysusuje vlasy...

Strana