Je lepší nastoupit na mateřskou 6 nebo 8 týdnů před termínem?
Ahojky holky už se to tu řešilo milionkrát ale i přes to jdu za Vámi s otázkou. Nastoupit na mateřskou 6 nebo 8 týdnů před termínem? Kdy je to lepší ? Děkuji za odpovědi
@bayt tak @blahova_andrea myslela třeba i situaci, že někdo plánuje být na rodičáku krátce (třeba plánování druhého miminka) a pak se mu vyplatí začít čerpat co nejdříve, ať propadne co nejméně peněz (není samozřejmostí že každý dostane celou částku). I u běžně vydělávající populace může těch 14 dní udělat skoro 6 000 Kč, dnes jsou sice lepší možnosti navýšení, ale ne každý na to dosáhne.
A dovolená se týká zejména lidí, kterým se mateřská prolíná do následujícího roku - a zvlášť u zaměstnání které mají 5 a více týdnů dovolené už těch pár dní může udělat taky balík.
Jinak všeobecně kdo chodí do práce a zvládá nebo je na RD, nechává těch 6 a holky na neschopence často 8 aby nebyly už vázané vycházkami.
Ahojky, taky se přidám, jestli nevadí...mám termín porodu 16.11 a chtěla bych nastoupit 8 týdnů předem...budu mít i tak nárok na plnou dovolenou za 2019? děkuji moc
@snezenka123 Mělo by to vyjít, ale radši si to pořádně spočítej sama, já tu mám debilní kalendář ..
@snezenka123 Jestli těch 60 dnů, které musíš "odpracovat" je kalendářních, tak by to mělo vyjít. Pokud jsou to ale pracovní dny, tak to nevyjde a musíš nastoupit později. Snad ti to tu někdo upřesní, jaké jsou to dny...
@snezenka123 to ti vyjde, když nastoupíš 21. 9. tak PPM je do 4. 4. a to ti dá 60 pracovních dní v roce 2019
@lenoulinkaa moc děkuji všem za snahu a spočítání😉
já chci nastoupit už těch 8 týdnů před, protože do září nebo srpna mám rodičák tak aby mi to navazovalo, vím, že jsem to řešila s paní na sociálce, že myslím říkala, že v září dostanu ještě rodičák za srpen, a v září nastoupím, a budu mít v říjnu už peníze(aspoň částečné)za PPM...
@vita_
@myvalmyval1 holky o té dovolené slyším prvně, termín mám v prosinci takže mi to vyjde ze nárok tedy mít budu ale co s tou dovolenou? Kdy se dá vybrat? nebo ji ptoplateji? Děkuji
@kristyn.g Dovolená se dá vybrat mezi mateřskou a rodičovskou, nebo pak na konci na rodičovské, ale pak se krátí, takže lepší je hned na konci mateřské. Dobré je o ni písemně zažádat, některé mzdovky ti ji dají k čerpání automaticky, nebo tě upozorní, některé na to neřeší a zbytečně by ti to krátili.
Šla jsem 6 týdnů před termínem porodu a pak 2 týdny přenášela, mám menší rodičák, protože mi to napočítali an 8 týdnů, samozřejmě
@kristyn.g Je to jak píše @betelgeuzz.
Jen dodám, abys měla nárok na celou dovolenou za kalen. rok, musíš ten rok odpracovat alespoň 60 prac. dní, do odpracované doby se bere dovolená i mateřská, nebere se rodičák. Pokud Ti nárok vznikne, ale čerpání dovolené odsuneš až po rodičáku, bude se Ti dovolená za příští rok krátit. Na druhou stranu v době čerpání dovolené jsi normální zaměstnanec bez ochranné lhůty, tzn. můžou ti i dát výpověď. Ale všeobecně je nejlepší dojet mateřskou, jít na dovolenou za loňské roky, pokud máš, a pokud vznikne nárok i na dovolenou za nový rok, tak vyčerpat i tu a o tuto dobu si posunout začátek čerpání rodičáku (stejné množství peněz na kratší dobu). Pokud tedy neplánuješ se do práce hned příští rok vracet, aby Ti dovča pak nechyběla.
@nugetka20 Rodičák je vždy stejný - každá máme 220 T. Ty ale asi myslíš, že jsi čerpala mateřskou po dobu 2 týdnu a prtě bylo ještě uvnitř, no to se může stát, odcházíš před plánovaným termínem porodu ne před skutečným, nic se potom neupravuje, prostě kdybys porodila o 2 týdny dřív, máš mateřskou o 2 týdny dýl s prckem, takhle ji máš o 2 týdny kratší. To tak je.
@vita_ mateřskou přece nemáš o 2 týdny delší, počítá se 28 týdnů od nástupu. Krátí se jenom v případě, že žena z vlastní vůle nastoupí později, než 6 týdnů před plánovaným porodem.
@betelgeuzz Však nepíšu, že ji máš delší, ale že ji máš o 2 týdny dýl s prckem, vždycky ji máš 28 týdnů, ať už přenášíš nebo ne. Krátí se jen když odejdeš pozděj než 6 týdnů před plánovaným termínem.
@vita_ mě bylo řečeno, kdy nejpozději mám nastoupit na mateřskou - tedy kdy naposledy můžu do práce. Chtěla jsem si dotáhnout konec měsíce a to mě personální nenechala, že se to nesmí, že musím prostě od 26.4. nastoupit mateřskou a do práce už nesmím, že je to ze zákona, že těch 6 týdnů je nejkratší možný termín nástupu na MD.
@nugetka20 No tak to není pravda, nastoupit na mateřskou můžeš 8-6 týdnů před porodem, kdykoliv v tomto rozmezí, ale nikdo Ti nemůže zakázat dělat dýl, pokud Ti to zdravotní stav dovoluje, jen se ti o to zkrátí mateřská. A pokud nastoupíš 6 týdnů před a pak přenášíš, tak to neznamená, že se ti o dobu přenášení mateřská prodlužuje.
Mě řekli, že bych právě přišla o peníze a že nastoupit musím, že s tím pak maj problém. Takže jsem končila 26.4 a ne až 30.4. Teď už je to jedno 🙂
@nugetka20 No ve skutečnosti jsi takhle přišla pravděpodobně o peníze, plat bývá vyšší než mateřská, takže kdybys dělala dýl a pobírala plat měla bys víc než jít dle zákona na mateřskou a pobírat míň. Ano ¨nástupem na mateřskou později bys přišla o peníze, které dostaneš "bez práce", ale je to míň, než si přišla tím, žes na tu mateřskou šla, ale ano teď už je to jedno 🙂
@myvalmyval1 můžu se prosím zeptat? Dnes jsem přesně 29tt. Takže v roce 2019 určitě 60 dní mateřské čerpat budu. To znamená že by mi měli proplatit celých 20dni dovolené(na které bych měla nárok kdybych byla normálně v práci?) U dcerky před 6 lety (nar. 25.5 2012) mi akorát proplatili zbytek dovolené po skončení mateřské. Ale je pravda že v roce 2013 už jsem měla rodicak. To je nějaká novinka teď prosím?
@laja64 ahoj, jsme spolu v říjnovkách 🙂 Jojo pokud budeš na mateřské (nebo MD+dovolená za rok 2018) 60 pracovních dní, nastoupíš pak na dovolenou a budeš mít celých 20 dní 🙂 Nevím ale, jestli je to novinka, jsem těhotná poprvé, tak se o to zajímám až teď. Jen pro upřesnění, pokud by ti nezbývala už dovolená za rok 2018, tak musíš nastoupit na MD nejdříve 12. září, aby ti to třeba o den neuteklo 🙂
@myvalmyval1 jojo dovolená mi zbývá-6 dní. U dcerky jsem to měla tak ze chvili před tím , než mi vypršela mateřská mi přišel z firmy dopis- že žádám o proplacení zbytku dovolené. Jen jsem to podepsala a poslala zpět. Zbývalo mi tehdy asi 12 dní takže mi to proplatili na 2x. Děkuji za radu 🍀🌹
Dobrý den, chci poprosit o radu a vysvětlení... Od 23.8. jsem na neschopence, termín porodu mám 13.1.2019...kdy bude pro mě lepší jít na MD , měla jsem v plánu jít 8 týdnu před termínem. Bude mi dovolená nějak krácena, kdy nejpozději mám ohlásit čerpání...proplacení dovolené? Ke dni vystavení neschopenky mi zbylo z dovolené asi 15dní. Mám ještě hloupý dotaz ,když se teda čerpá zbytek dovolené ihned po ukončení mateřské, tak to mi bude chodit souběh financí -proplacení dovolené a čerpání rodičáku, či jak tomu rozumět? A pokud v době čerpání dovolené by mi dal zaměstnavatel výpověď či ji podala já, co by to pak pro mě znamenalo. Děkuji

@sabriela66 pokud jsi na neschopence, tak je finančně výhodnější nastoupit 6 týdnů před termínem. Zase je to ale blbé v tom, že budeš mít delší dobu vycházky