Je možné si prodloužit rodičovskou dovolenou?
Dobry den,
prosim o radu...Rd mi konci v zari, kdy synovi budou 3 roky, v praci mam smlouvu na dobu neurcitou....malyho mi nevzali do skolky, platit soukromou se nam nevyplati a druhe mimi se taky nedari...vubec nevime, co delat....
Zvazujeme, ze bych zustala jeste rok doma..je mozne si rd prodlouzit? A kdyby se nam zadarilo druhe mimi, mela bych narok na MD a zvolit si delku rodicaku..?
Moc dekuji za odpovedi a rady
Pokud bude zaměstnavatel souhlasit s neplaceným volnem po 3 leté RD a prodloužím si RP na 4 roky (budu pobírat např. 100Kč/měsíc), počítá se tato doba do důchodového pojištění?
Pokud bych měla prodloužený RP na 4 roky, tak můžu dávat dítě do školky, ale pokud bych měla RP na 3 roky a zvolila variantu pečující rodič, tak bych dítě do školky dávat nemohla? Moc děkuji
@xpila
A když zaměstnavatel, kde mám dobu neurčitou souhlasí s neplaceným volnem, prodloužím si RP na 4 roky, můžu si jít k jinému zaměstnavateli přivydělat třeba brigádou nebo zkráceným pracovním úvazkem na HPP? K novému zaměstnavateli bych asi potřboala zápočtový list od stávajícího zaměstnavatele? Nebo když bych byla 4. rok na RP, tak nepotřebovala?
@slunicko333 Ano, i tak.
@j.a.n.i Pokud se počítá doba neplaceného volna na důchod, když nepobírá RP, tak jak to, když za ni nikdo neplatí sociální pojištění?
To se počítá na důchod, i když je matka doma jako pečující rodič? tím myslím, že se stará se o zdravé dítě, mají to tak nahlášeny maminky, aby nemusely být vedeny na úřadu práce a nahlásí to na zdravotní pojišťovně. Nevím přesný termín, proto to tak popisuji. Myslím, že nepočítá, právě z důvodu sociálního pojištění.
@j.a.n.i a zdravotní pojištění? v případě, že maminka už nepobírá RP a je na neplaceném volnu. Kdo platí zdravotní?
@slunicko333 No, tady záleží na okolnostech, pokud pečuje celodenně o dítě do 7 let a to dítě tedy nechodí do školky na víc jak 4 hodiny, tak ho platí stát, jinak ho platí zaměstnavatel z minimální mzdy a tedy může povolení neplaceného volna podmiňovat tím, že mu to bude dotyčná dávat.
@j.a.n.i já myslela právě to druhé, že maminka je s dítětem do jeho 4 let věku doma na neplaceném volnu (RP už vyčerpala do 3 let věku) a řeší tak přechodné období, když třeba dítě nevzali do školky... V tomto případě může pracovat třeba z domu pro svého zaměstnavatele na poloviční úvazek? Jaký typ dohody je výhodnější (DPP, DPČ)?
@slunicko333 Tak pokud bude pracovat na poloviční úvazek, tak není důvod být na neplaceném volnu a může pracovat na svoji původní smlouvu, jen se zkráceným úvazkem.
@karlajasmine Ahoj, právě přemýšlím o podobném "namixování" RD a RP a nejsem si jistá, jestli by to bylo tak vše v pořádku, ale vidím že tedy ano...měla jsem RD do dvou let věku dítěte protože jsme chtěli druhé...sice se nám zadařilo ale potratila jsem a teď jsem chtěla udělat toto: u zaměstnavatele nahlásit RD do dvou a půl let ale na pracáku výši RP neměnit a nechat jí k původnímu datu (dva roky prvního dítete) Je tak vše opravdu v pořádku, myslím hlavně že za mě stále stát bude platit soiciální atd? Prostě můžu vyčerpat příspěvek dřív než ukončím RD? Doufám že jsem to moc nezamotala a díky za odpověď 🙂
@wercee Ano je to tak naprosto v poradku 🙂 Ja v soucasne dobe pobiram RP do 2 let veku sveho ditete, ale v praci jsem nahlasila, ze budu doma 3 roky 🙂 Nebude s tim zadny problem.. RP je jen a pouze na tobe, jak si rozvrhnes.. RD max do 3 let veku ditete a nahlasis si to v praci tak, jak potrebujes.
@karlajasmine akorat ten třetí rok to budes muset přehlasovat na pojistovne
@wercee Jen tedy sociální za tebe tak jako tak nikdo neplatí, stát platí jen zdravotní.
@terezapetrova Nebude, vždyť bude stále na RD, na tom se nic nemění.
@terezapetrova Nebude se muset přehlašovat na pojišťovně, jelikož je stále zaměstnaná, tak je stále na RD, bez ohledu na to, zda bere rodičák nebo ne.
@j.a.n.i Mně na pojišťovně akorát řekli, že až doberu RP, přijdu na pojišťovnu s papírem, že jsem přestala pobírat a že za mě bude stát platit zdravotní. Nebo se nikam chodit nemusí?
@maqggienka Pokud máš stále trvající pracovní poměr, tedy jsi na RD, tak nikam chodit nemusíš, chodit musí jen ty, které nemají zaměstnání.
@j.a.n.i Aha. Děkuji. říkala jsem jim, že jsem zaměstnaná a řekli mi to právě tak, jak jsem psala.
@maqggienka Tak to v tom ta co ti to řekla má pěkný guláš 😉
@terezapetrova U VZP pred 2 roky urcite toto neplatilo... Jinak v tomto clanku je to pekne vysvetlene:
http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d...