icon

Je možné si prodloužit rodičovskou dovolenou?

asiinedka
14. dub 2016

Dobry den,

prosim o radu...Rd mi konci v zari, kdy synovi budou 3 roky, v praci mam smlouvu na dobu neurcitou....malyho mi nevzali do skolky, platit soukromou se nam nevyplati a druhe mimi se taky nedari...vubec nevime, co delat....

Zvazujeme, ze bych zustala jeste rok doma..je mozne si rd prodlouzit? A kdyby se nam zadarilo druhe mimi, mela bych narok na MD a zvolit si delku rodicaku..?

Moc dekuji za odpovedi a rady

Strana
z3
garfild
Autor odpověď smazal
xpila
27. dub 2016

@garfild Při pobírání RP bys nebyla omezena ničím. Tzn. mohla by sis neomezeně přivydělat a dcera by mohla neomezeně do školky. Zdravotní pojištění bys měla hrazené z titulu pobírání RP.

garfild
Autor odpověď smazal
pedagogus
27. dub 2016

Pokud bude zaměstnavatel souhlasit s neplaceným volnem po 3 leté RD a prodloužím si RP na 4 roky (budu pobírat např. 100Kč/měsíc), počítá se tato doba do důchodového pojištění?
Pokud bych měla prodloužený RP na 4 roky, tak můžu dávat dítě do školky, ale pokud bych měla RP na 3 roky a zvolila variantu pečující rodič, tak bych dítě do školky dávat nemohla? Moc děkuji
@xpila

j.a.n.i
27. dub 2016

@pedagogus Ano, počítá se na důchod a ano s rodičákem může bez omezení do školky.

xpila
27. dub 2016

@pedagogus A kdyby sis RP neprodloužila, tak dítě může do školky jen na max. 4 hodiny denně.

pedagogus
27. dub 2016

@j.a.n.i
@xpila děkuji holky

pedagogus
27. dub 2016

A když zaměstnavatel, kde mám dobu neurčitou souhlasí s neplaceným volnem, prodloužím si RP na 4 roky, můžu si jít k jinému zaměstnavateli přivydělat třeba brigádou nebo zkráceným pracovním úvazkem na HPP? K novému zaměstnavateli bych asi potřboala zápočtový list od stávajícího zaměstnavatele? Nebo když bych byla 4. rok na RP, tak nepotřebovala?

@xpila

xpila
27. dub 2016

@pedagogus Pokud by to bylo ve stejném oboru, jako původní zaměstnavatel, tak bys potřebovala jeho souhlas. Pokud jiný obor, tak si můžeš přivydělat, jak chceš. Zápočtový list povětšinou nepotřebuješ.

slunicko333
28. dub 2016

@xpila
@j.a.n.i A v případě, že by při neplac. volnu už nepobírala RP (do 4 let dítěte), tak počítá se i tak tato doba pro důchod?

j.a.n.i
28. dub 2016

@slunicko333 Ano, i tak.

pedagogus
28. dub 2016

@j.a.n.i Pokud se počítá doba neplaceného volna na důchod, když nepobírá RP, tak jak to, když za ni nikdo neplatí sociální pojištění?
To se počítá na důchod, i když je matka doma jako pečující rodič? tím myslím, že se stará se o zdravé dítě, mají to tak nahlášeny maminky, aby nemusely být vedeny na úřadu práce a nahlásí to na zdravotní pojišťovně. Nevím přesný termín, proto to tak popisuji. Myslím, že nepočítá, právě z důvodu sociálního pojištění.

j.a.n.i
29. dub 2016

@pedagogus Počítá, je to tak v zákoně... ono ani když si na rodičáku, ani na UP, tak za tebe nikdo žádné sociální neplatí, to je jen všeobecně rozšířený omyl.

slunicko333
30. dub 2016

@j.a.n.i a zdravotní pojištění? v případě, že maminka už nepobírá RP a je na neplaceném volnu. Kdo platí zdravotní?

j.a.n.i
30. dub 2016

@slunicko333 No, tady záleží na okolnostech, pokud pečuje celodenně o dítě do 7 let a to dítě tedy nechodí do školky na víc jak 4 hodiny, tak ho platí stát, jinak ho platí zaměstnavatel z minimální mzdy a tedy může povolení neplaceného volna podmiňovat tím, že mu to bude dotyčná dávat.

slunicko333
30. dub 2016

@j.a.n.i já myslela právě to druhé, že maminka je s dítětem do jeho 4 let věku doma na neplaceném volnu (RP už vyčerpala do 3 let věku) a řeší tak přechodné období, když třeba dítě nevzali do školky... V tomto případě může pracovat třeba z domu pro svého zaměstnavatele na poloviční úvazek? Jaký typ dohody je výhodnější (DPP, DPČ)?

j.a.n.i
30. dub 2016

@slunicko333 Tak pokud bude pracovat na poloviční úvazek, tak není důvod být na neplaceném volnu a může pracovat na svoji původní smlouvu, jen se zkráceným úvazkem.

ma_ia
9. kvě 2016

@j.a.n.i Ahoj, mohla bych prosím mít dotaz? Vyznáš se v tom, já podstatně míň🙂

j.a.n.i
9. kvě 2016

@ma_ia Ahojky, jasně 🙂

wercee
12. kvě 2016

@karlajasmine Ahoj, právě přemýšlím o podobném "namixování" RD a RP a nejsem si jistá, jestli by to bylo tak vše v pořádku, ale vidím že tedy ano...měla jsem RD do dvou let věku dítěte protože jsme chtěli druhé...sice se nám zadařilo ale potratila jsem a teď jsem chtěla udělat toto: u zaměstnavatele nahlásit RD do dvou a půl let ale na pracáku výši RP neměnit a nechat jí k původnímu datu (dva roky prvního dítete) Je tak vše opravdu v pořádku, myslím hlavně že za mě stále stát bude platit soiciální atd? Prostě můžu vyčerpat příspěvek dřív než ukončím RD? Doufám že jsem to moc nezamotala a díky za odpověď 🙂

karlajasmine
12. kvě 2016

@wercee Ano je to tak naprosto v poradku 🙂 Ja v soucasne dobe pobiram RP do 2 let veku sveho ditete, ale v praci jsem nahlasila, ze budu doma 3 roky 🙂 Nebude s tim zadny problem.. RP je jen a pouze na tobe, jak si rozvrhnes.. RD max do 3 let veku ditete a nahlasis si to v praci tak, jak potrebujes.

terezapetrova
12. kvě 2016

@karlajasmine akorat ten třetí rok to budes muset přehlasovat na pojistovne

xpila
12. kvě 2016

@wercee Jen tedy sociální za tebe tak jako tak nikdo neplatí, stát platí jen zdravotní.
@terezapetrova Nebude, vždyť bude stále na RD, na tom se nic nemění.

j.a.n.i
12. kvě 2016

@terezapetrova Nebude se muset přehlašovat na pojišťovně, jelikož je stále zaměstnaná, tak je stále na RD, bez ohledu na to, zda bere rodičák nebo ne.

maqggienka
12. kvě 2016

@j.a.n.i Mně na pojišťovně akorát řekli, že až doberu RP, přijdu na pojišťovnu s papírem, že jsem přestala pobírat a že za mě bude stát platit zdravotní. Nebo se nikam chodit nemusí?

j.a.n.i
12. kvě 2016

@maqggienka Pokud máš stále trvající pracovní poměr, tedy jsi na RD, tak nikam chodit nemusíš, chodit musí jen ty, které nemají zaměstnání.

maqggienka
12. kvě 2016

@j.a.n.i Aha. Děkuji. říkala jsem jim, že jsem zaměstnaná a řekli mi to právě tak, jak jsem psala.

j.a.n.i
12. kvě 2016

@maqggienka Tak to v tom ta co ti to řekla má pěkný guláš 😉

terezapetrova
13. kvě 2016

@j.a.n.i
@xpila ja jen pisu co platilo u VZP pred dvěma roky tak ted nevim

karlajasmine
13. kvě 2016

@terezapetrova U VZP pred 2 roky urcite toto neplatilo... Jinak v tomto clanku je to pekne vysvetlene:
http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d...

Strana
z3