Je možné vyjít na RD s příjmem 25000,-?

dd44
7. čer 2016

Ahojky holky,

je to spíš takový obecný dotaz. Přítel pořád naráží na to, že už by chtěl miminko (mně je 22 jemu 24.) Bydlíme spolu a máme hypotéku na stavební parcelu (na 8 let)... Mám takovou otázku, je možné vyjít pokud bude náš příjet cca 25 000? Pořád to počítám a budeme každý měsíc v mínusu cca 4000,-Kč.

Hypotéka: 6000,-
Nájem: 6000,-
Dítě: počítám 3000,-
pes: 1000,-
Stav. spoř. - 800,-
Stav. spoř. -1000,-
spoř. 1000,-
jídlo - cca 5000,-
nafta - 2000,-
přítel kouří -2500,- (prosím tohle neřešte, vím, že bysme tímhle ušetřili, ale prostě to tak je) -

+ další nečekané výdaje

Přítel bere 18 000,- + RD 7000,-

Jen chci vědět, zda jste to některá také před otěhotněním počítala a zjistili jste, že nevyjdete a pak byla skutečnost jiná.

Já zatím opravdu dítě neplánuju, když vidím, jak by to bylo, spíš mě to zajímá a myslím si, že nenajdu lepší místo na odpověď.

Děkuji 🙂

asa2
7. čer 2016

Já bych vyšla s takovou částkou úplně v pohodě 🙂 Záleží jaké má kdo nároky. Pozastavila bych třeba to pojištění a přítele přemluvila ať se pokusí přestat kouřit. Já si taky říkám jak vyjdeme s našími příjmy, ale znám lidi co mají o hodně méně a zvládají to úplně bez problémů. Jde o priority a o to, že se člověk naučí šetřit a zacházet s penězi jinak než bez dětí 🙂

pajula123
7. čer 2016

Já tady teda prostor pro šetření moc nevidím. Přemluvit kuřáka k nekouření, na to raději nespoléhej, jednoho takového mám doma, tak ti věřím, že se s tím nedá moc hnout. Možná není nutné po dobu rodičáku spořit (nevím, zda jde stopnout ta 1000 Kč?). A možná bych zvážila přefinancování hypotéky, sice byste platili déle, ale zase o dost nižší částku. My právě u parcely natahovali dobu splatnosti na maximum, protože už jsem byla těhotná, tak aby se to dalo zvládnout (u 450 tisíc splátka vychází na cca 1200 Kč). Jinak u nás teď s malým míň utratíme za benzín, prostě jezdíme míň. Taky nepotřebuju tolik oblečení, jako když jsem chodila do práce.

lrg
7. čer 2016

Lidi vyjdou i s menší částkou, i když nevím jak to dělají. Já na rodičáku pracuju, máme přijem cca 50 tis a se dvěma dětmi vycházíme od výplaty k výplatě jen tak tak. Neutrácíme rozmařile, nájem máme 14 tis, splátku na auto skoro 6 tis, školka 5 tis, telefon, internet. Na běžné výdaje nám zbyde asi 20 tis a stejně nevycházíme v pohodě. Hodně projedeme, obě holky pijou drahé UM, pleny a prostě pořád něco 🙂 Každý měsíc je potřeba koupit něco navíc, jako boty, něco na sebe, nebo dárek někomu. Je fakt, že na dětech nešetříme, hodně jezdíme po výletech, nekupujeme to nejlevnější, určitě by bylo ještě kde šetřit, ale zatím fungujeme. Na rozdíl od tebe nemáme spoření, což mi hodně vadí.

tynice
7. čer 2016

Máme to úplně stejně 🙂 taky bere cca 18 000, já budu mít 7600 cca a teď mám neschopenku tajů tak. Hypo máme skoro 9tis., nekouříme ale projedeme skoro 5 tis. A nemáme psa 🙂 mimčo za chvíli čekáme a teď ikdyz měsíčně utratím za blbustky navíc min 2 000, tak vycházíme krásně 🙂 ničeho se neboj🙂 pliny kupuji už teď ve sleve, mám nějakou zeleninu na zahradce, to taky pomuze 🙂🙂

andreaandrejka
7. čer 2016

Lidi mají i daleko méně, a taky musí vyjít. Myslím, že vy by jste to dali v pohodě. 🙂
Jinak, my taky máme hypo, ale máme úplně jiné platy, takže jsme nic počítat nemuseli. Tot můj názor 🙂

mollyweasley
7. čer 2016

Pozastavte spoření, to vám ušetří dost. Příjem máme stejný, není to ideál, ale nikde není napsané, že si nemůžeš přivydělávat - já třeba dortuju a máme chovné ještěrky, které nám konečně začínají vydělávat.
Taky kdybyste byli manželé, dostal by na tebe manžel ročně vrácených až 25 tisíc z daní - my z toho právě šetříme na různé nečekané výdaje, veterina, zařízení bytu.

xpila
7. čer 2016

@asa2 Tak ono to není bohužel jen o nárocích. Je rozdíl vyžít s 25 tisíci v Praze a nebo někde na vesnici, kde tě bydlení a spol. stojí pár korun.

dd44
autor
7. čer 2016

Holky moc děkuju za názory. Jde mi spíš o to, být zodpovědná. Chci potom dítěti dopřát věci (výlety, dovolenou, hezké oblečení) a ne obracet každou korunu s tím, že teď nemáme... Hlavně příští rok bych chtěla svatbu, tak šetřím + vysněnou dovolenou Kapverdy... Ja mam plat 20 000,-, tak teď dávam na stranu a šetřím... Potom chci stejnou věc udělat, než se začneme o mimčo snažit (našetřit něco na dobu, až těch peněz moc nebude). Plno lidí mi řeklo, že jsem praštěná, že na to se nedá takhle připravit a že takhle myslím dopředu, ale už "bohužel" nebo "bohudík" taková jsem 🙂

andreaandrejka
7. čer 2016

@xpila I bydlení na vesnici může rodinu vyjít jen s nájmem a režií na třeba 12-15 000,- Co vím ty ceny u nás.

asa2
7. čer 2016

@xpila to taky, ale i tak se dá vyžít. Skromněji, ale myslím, že se dá 🙂 Asi bych to neviděla jako hlavní překážku v rozhodnutí pro miminko. Každý to má jinak. Já třeba vím, že mám hodně rezervy v nakupování. Často vyhazuju potraviny, které se zkazí nebo kupuju opravdu blbosti bez kterých bych se v životě určitě obešla 🙂

kacca11
7. čer 2016

No ja u vas tedy prostor pro usporeni nevidim. Mozna by se ti podarilo trosku stahnout jidlo, mozna i ty vydaje na dite, ale nebude to k ziti. Pojistku bych urcite nerusila, zvlast, kdyz jste na tom s penezi takhle. Naopak to chce dobrou pojistku, aby Vas nepolozil priteluv uraz. Mozna by slo omezit to sporeni, ale otazka je, zda se to vyplati. Nejlepsi by samozrejme bylo prestat kourit, ale na to nelze spolehat. (Priznam se, ze ja bych ale za otce deti nechtela cloveka, co si nici zdravi za takovou castku). Mozna bys dokazala prijmy proti vydajum stahnout na nulu, ale to Vas problem zdaleka neresi. Staci jeden necekany vydaj a budete v minusu tak jako tak.

Nepises jake mate rezervy a jake mate pracovni moznosti. Taky nevim, v jakem stavu mate auto, kdyz vidim polozku za naftu. Povinne ruceni, havarijko a naklady na udrtovani vozidla delaji rocne nekolik tisic.

Navrhovala bych mrknout se na to, jake prijmy ted mate. Zaskrtte si to na tech 25 tisicich a cokoli navic odkladejte bokem. Pokud to vydrzite rok, nejspis si nasetrite nemalou castku a uvidite, ze to zvladate. Pokud to nepujde, budete muset resit praci a prijmy jinak nez dosud.

novynka
7. čer 2016

ve vašem případě bych se na finance moc neohlížela, to by jste pak dítko nemuseli mít nikdy 🙂 my máme příjmy skoro stejné, taky máme hypotéku a půjčky (cca 7 tis.), platíme si životka, na jídlo nám určitě 5 tis. nestačí, manžel jezdí denně 40 km, takže nafta... no a máme k tomu ještě dvě malé děti (2 měs. a 2,5 roku) a vyjdeme, sice je to od výplaty k výplatě, ale vyjdeme ;) na tom rodičáku se nedá moc vyskakovat, ale pak už půjdu do práce, menší půjčky budou splaceny a věřím, že pak i na lepší dovču budeme mít :D

kacca11
7. čer 2016

@xpila tak ono pokud clovek bydli na vesnici, tak sice miva nizsi naklady na bydleni, ale zase tisice vyleti na dojizdeni. My treba drive dali za dojizdeni 6 tis. mesicne.

soyevita
7. čer 2016

@dd44 My s 25000,- vyjdeme pro 5lidí, liší se to jen v hypotéce tu máme 3500,- a v tom,že u nás nikdo nekouří.Navíc platím dětem svačinky,obědy a kroužky ve škole.
A i tak si můžeme dovolit koupit něco na víc a rozhodně neživoříme 🙂
A pokud člověk hodně chce a přemýšlí nad tím,co uvaří,tak ještě ušetříte nějakou korunu 😉

xpila
7. čer 2016

@andreaandrejka Tak to je jasné, ale obecně jsou ty náklady nižší. Kdyby měla komplet náklady 12 tisíc, tak bych byla šťastná 😉

@asa2 Ono to je právě hrozně relativní. Někomu by to nestačilo na běžnou spotřebu, někomu to stačí na komplet žití...

@kacca11 Jenže zas pokud nebude chodit na MD/RD do práce, tak tolik za to dojíždění nedá, A nedojíždí se přeci vždy.

kacca11
7. čer 2016

@xpila jasne, nedojizdi se vzdy, nekdo ma to stesti, ze pracuje v miste bydliste. Ale vetsinou lacinejsi bydleni znamena mene pracovnich prilezitosti a vyssi naklady na dojizdeni za praci. Chci jen rict, ze bydleni na vesnici nemusi byt nijak zvlast levne.

soyevita
7. čer 2016

@kacca11 To nemusí,ale zase může mít člověk třeba nějakou domácí havěť a něco si může sám vypěstovat a hlavně levněji nakoupit třeba celé prasátko na mrazák,brambory atd.
Všechno má své pro a proti🙂

lenka5731
7. čer 2016

@kacca11 taky nechápu, kde se vzal mýtus, že bydlení na vesnici je levne. Levnější než v Praze jsou možná tak pozemky, ale existenční nutnost je mit tolik aut kolik dospělých členů rodiny. Myslím opravdovou vesnici prdelakovice, ne vesničku dva kilometry za cedulí Praha nebo Brno. A k dotazu, pokud budete mit 25 t a zaplatíte 12 tis za hypo a poplatky s bytem, tak sice vyjdete, ale bude to z ruky do huby. Ale vyjdete, nic jiného vam nezbyde. Dítě při troše štěstí a dnahy nemusí stát skoro nic.

lenka5731
7. čer 2016

@xpila ale souhlas, je to relativní, někdo s určitými příjmem sotva vystačí a jiný z téhož bez problémů ušetří desetitisíce.

andreaandrejka
7. čer 2016

@kacca11 Někdo má štěstí že pracuje v místě bydliště, to je pravda, ale pokud se bavíme o typické vesnici, tak je to pár lidí. 2-3 prodavačky v Jednotě, pár chlapů v JZD, 1-2 poštačky a možná 1 člověk pracující na obci, který má na starosti úklidové práce. A na vesnici má auto každý, ne li 2, snad kromě těch hoodně starých lidí, protože úřady, doktoři atd jsou několik km daleko. 🙂

A kdo dneska na vesnici chová nějaké domácí zvířata? Málokdo. Protože všichni dojíždí za prací do větších nebo okolních měst, hodně času stráví na cestě a na takové to chování zvířat nezbývá čas.

japona
7. čer 2016

@dd44 Ukončit spoření, nechat dojet stavební a mit ho jako rezervu. Nove nezakladat a máte trojku k dobru i rezervu na nenadale výdaje. Nastavit si rd příspěvek na kratší dobu a jít dříve do prace (pokud máte hlídání).

kacca11
7. čer 2016

@soyevita no, usetrit na jidle... neco malo se vypestuje, to ale neni vyznamna castka. Pokud jsou domaci vajicka, kurata, slepice apod., je to plus, ale tim to konci. Male obchody maji ceny astronomicky vysoko, takze na klasicky nakup se musi stejne do mesta, kde jsou ceny nizsi.

soyevita
7. čer 2016

@kacca11 No jasně,vím jak to chodí,moje sestra bydlí na vesnici.A u nich v obchodě je to drahé,tak nakupují ve městě,když jedou z práce.Jezdí autem víc lidí z vesnice,aby se složili na benzín.Ale u nich třeba i vodu mají strašně levnou,o proti nám ve městě o 6500,- ročně a zatopit si můžou dřevem,pokud chtějí ušetřit.
A za jidlo které si koupí ve vsi,dá pár kaček a ještě to má chutnější než ze supermaketu

zuzineckah
7. čer 2016

@dd44 když pracuješ, tak bys pak měla mít nárok na PPM 28 týdnů, která je vyšší 🙂 A taky tím pádem není nutno počítat RP na nižší částku, ale podle potřeby upravovat. Systém to umožňuje 🙂 Takže trošku honíš duchy 🙂

kacca11
7. čer 2016

@soyevita u nas byla treba voda hodne draha, stejne tak teplo. A spolecne jezdeni casto nepripada v uvahu kvuli nepravidelne pracovni dobe.

zuzineckah
7. čer 2016

@lenka5731 jj, my jsme předtím bydleli v menším městě a za nájem jsme utratili 12 tisíc + poplatky. Dnes máme RD kousíček za Prahou a hypotéku 15 tisíc 🙂 Takže je to opravdu relativní a spíš než od lokality se to odvíjí od nároků. Kdyby nám v tom malém městě stačil 2+1, tak bychom se taky vešli do 8 tisíci v pohodě. Ale my jsme dali přednost většímu a poměrně luxusnímu bytu.
Na druhou stranu, tady opravdu potřebujeme každý své auto, kromě toho po Praze ještě Open card (manžel, dcera) a pod., takže ty náklady jsou zas jiné....
Pokud by zakladatelka chtěla dítku dopřát vše jak píše a měla opravdu jen RP+příjem manžela, tak by to na žádné vyskakování nebylo. A už bychom se zase točili kolem těch nároků - pro někoho je dovolená v Chorvatsku na konzervách luxus, jiný dává přednost all inclusive někde v exotice. A takhle je to kus od kusu🙂

soyevita
7. čer 2016

@kacca11 Tak to je jasné,všude je to jinak 😉

angel456
7. čer 2016

počítej + 1500,- odpočty na děti a jestli se vezmete + cca 25000,- na manželku + jestli se vejdete do něčeho 500,- přídavky a nevím jak to je tak ještě porodné... máme o něco vyšší příjem manžela a 4 děti a jsme schopný i ušetřit na dovču v apartmánu v moooooře, manžel se práce nebojí, já taky ne, děti jsou velký (14,9,8 a 2 roky), takže bych teď nespořila, hypo si dala na delší dobu (po mateřský se dá zase zvednout), spoření bych omezila (mít na účtě okamžitou rezervu) a miminko nepotřebuje nic, nic novýho, je to jen a pouze v našich hlavách... já měla všechno použitý (top stav) o cca 50% ceny nov věci a prodala jsem to bez ztráty...

zuzana_ka
7. čer 2016

@dd44 když budeš na mateřské, tak těch peněz prostě moc není a je jedno jestli budeš ted nebo za deset let...s tímhle přístupem by neměl dítě nikdo. Jde jen o to ujasnit si priority...
po dobu mateřské bych zredukovala ty dvě stavebka a spoření. Na jídle by se taky dalo uspořit. Nafta nevím - jestli přítel jezdí do práce autem....
Dítě tolik nestojí pokud nepije výhradně jen Nutrilon...

JInak řešení dvouleté varianty rodičáku bych moc nedoporučovala. Dítě vezmou vesměs jen do soukromých institucí a to se pak pěkně prohnete v placení... nehledě na to, že může být pořád nemocné a budeš pořád na očr... (vlastní zkušenost)

katka_mel
7. čer 2016

Čím víc peněz, tím víc se utratí. Viděla jsem to teď doma. Přítel marodil měsíc a měl necelou polovinu výplaty. Běžně žijeme od výplaty k výplatě, ale neomezujem se v ničem. Co chceme, tak si koupíme v rámci financí. A teď jsme měli strach, jak to zvládnem a sami jsme byli překvapení, jak to pěkně vyšlo. Je pravda, že jsme nekupovali věci, které nebyly na lístku napsány, ale navíc jsme platili pojistku na auto a daň z nemovitosti. A v pohodě jsme vyšli. Prostě se nekupovaly věci, které nebyly nutné a nakonec zbylo i na pár věcí pro radost. 😉 Z toho jsem usoudila, že budeme více spořit, že pak bude na nečekané výdaje. 🙂