icon

Je možné vyjít na RD s příjmem 25000,-?

dd44
7. čer 2016

Ahojky holky,

je to spíš takový obecný dotaz. Přítel pořád naráží na to, že už by chtěl miminko (mně je 22 jemu 24.) Bydlíme spolu a máme hypotéku na stavební parcelu (na 8 let)... Mám takovou otázku, je možné vyjít pokud bude náš příjet cca 25 000? Pořád to počítám a budeme každý měsíc v mínusu cca 4000,-Kč.

Hypotéka: 6000,-
Nájem: 6000,-
Dítě: počítám 3000,-
pes: 1000,-
Stav. spoř. - 800,-
Stav. spoř. -1000,-
spoř. 1000,-
jídlo - cca 5000,-
nafta - 2000,-
přítel kouří -2500,- (prosím tohle neřešte, vím, že bysme tímhle ušetřili, ale prostě to tak je) -

+ další nečekané výdaje

Přítel bere 18 000,- + RD 7000,-

Jen chci vědět, zda jste to některá také před otěhotněním počítala a zjistili jste, že nevyjdete a pak byla skutečnost jiná.

Já zatím opravdu dítě neplánuju, když vidím, jak by to bylo, spíš mě to zajímá a myslím si, že nenajdu lepší místo na odpověď.

Děkuji 🙂

blahova_andrea
23. čer 2016

@ivulinka1234 ono se to lehko říká, ale každý holt nějak bydlet musí a ne vždy je na vybranou lepší varianta ač se to tak druhým může jevit

blahova_andrea
23. čer 2016

@soyevita já tu nějak nezaznamenala o jaký byt jde. zda je panelákový či jiný. možná jsem špatně četla. ale to je fuk. já to nepsala jen o bydlení zakladatelky diskuse. prostě všeobecně. náklady jsou různé a to, že jeden nic takového nezažil neznamená, že jinde to neexistuje 😅

blahova_andrea
23. čer 2016

@dd44 v klidu si asi úplně nepostavíte, ne? budete si muset zřejmě brát hypotéku na stavbu domu, takže klid tím úplně nezískáte 😅 😉

dd44
autor
23. čer 2016

@blahova_andrea To bylo napsané trochu s nadsázkou, hypotéku si samozřejmě brát budeme, ale pokud splatíme pozemek, tak nám ta částka, kterou by jsme stejně museli dát za pozemek odpadne a bude fajn mít na hypotéce o 650 tis. méně 🙂

blahova_andrea
23. čer 2016

@dd44 tak to rozhodně. u nás jsou pozemky drahé. pokud bychom si měli brát hypo na pozemek i stavbu domu, tak jsme bez šance. naše možná výše hypo by pokryla max. ten pozemek a pak bychom si tam mohli postavit leda tak stan 😅 vy jste mladí, je fajn, že se sunete postupně, s rozvahou, plánujete, počítáte. platy máte slušné, spoříte, pozemek bude váš. myslím, že lidi zvládli žít a mít rodinu s horšími startovními podmínkami. však uvidíte za pár let co bude. pokud vás do miminka neženou třeba zdravotní komplikace, které by mohly přijít odkládáním, tak si dál v klidu spořte, vemte se, splácejte pozemek a pak se bude řešit zase zbytek. já bych tedy byla taky pro variantu, která tu už padla. přefinancovat splácení pozemku. platit teď více, ať je to rychleji zaplacené, když ty rezervy máte a kdyby přišlo mimčo a nezvládali jste, tak klidně zase natáhnout a částku snížit. je mi jasné, že teda záleží na podmínkách hypo. nikdo tu nevíme jak s tím můžete nebo nemůžete šibovat, jak moc jsou takové rady reálné.

soyevita
23. čer 2016

@blahova_andrea Autorka píše o věžáku a neuváděla plyn.Takže podle mne je to panelák ......
Mám kamarádky i v jiných městech a nikde do fondu neplatí 5200,-,čímž nechci říct,že to není možné.

ilonne
24. čer 2016

@dd44 To máte docela drahý úvěr. My brali na rekonstrukci 6,5 mil a i se zalohama platíme celkem 5000,- Kc, s tím, ze fond dělá nějakých 1500,-Kc i včetně úvěrů. Zbytek máme hodně nadsazeny, jsme raději když nám vrací....

ilonne
24. čer 2016

@dd44 Jo a je náš 24 bytových jednotek.

ivulinka1234
24. čer 2016

@blahova_andrea Vždy lze najít lepší variantu bydlení, takže s tímto názorem nesouhlasím a už vůbec ne, jak můžeš považovat plat chlapa s 18tis., který živí rodinu jako slušný plat .. 😕 a to ještě nemají rodinu, takže vůbec neví, kde se částky budou pohybovat..

ivulinka1234
24. čer 2016

@luj89 Podle tvých výpočtů by ty stavebka mohli zrušit úplně 😀 Každopádně, ať šetří kde se dá..prostě ten chlap vydělává málo.

blahova_andrea
24. čer 2016

@ivulinka1234 nepovažuji to za slušný plat, považuji to za normální plat. ne všichni mají průměrnou a vyšší mzdu a také mají rodiny. možností, jak bydlet je vždycky víc, ne vždy jsou ale ty lepší pro člověka dostupné. moji rodiče platili celý život nehorázný nájem, ale neměli na výběr jít do vlastního. díky přemrštěným cenám nemohli naspořit a hypotéku by jim nikdo nedal. nejdřív měli moc dětí a malé příjmy, časem děti odpadly, příjmy se o moc nezvýšily, ale stoupl věk. zase mimo tabulky, zase jim nikdo na vlastní nepůjčí. život není černobílý. je v něm mraky variant. každý osud je jiný, každý má jiné sny a jiné možnosti.

ivulinka1234
24. čer 2016

@blahova_andrea Napsala si, že mají slušné platy, takže to teď nepřekrucuj. A že někdo platí celý život nájem, je opravdu jeho problém. Nechápu, co v té dřívější době rodiče dělali. Jakým přemrštěným cenám? Dříve šlo právě vše o hodně lépe, co se týká bydlení, práce atd. Co by dělali teď, kdyby byli mladí? skončili by na ulici? Tohle je prostě neschopnost, nic víc.. 😒

andreaandrejka
24. čer 2016

@blahova_andrea Jestli se mohu připojit do diskuze 🙂 Za mě je tedy taky plat pro chlapa 18 tisíc čistého, spíše podprůměrný, ale samozřejmě, nelze soudit všeobecně, každý žijeme jinak. Každý kraj, jiný mrav 🙂
Nicméně tedy s tím bydlením našich rodičů, to slyším poprvé a v zásadě souhlasím s
@ivulinka1234 Dodnes jsem netušila, že i v té době byli nějaké drahé nájmy, možná ve městech? Dříve byli bezúročné půjčky, každý si postavil barák, když byl barák dvougenerační, žily v něm 2 rodiny. Mě třeba babička vyprávěla, že když moje máma měla nějakých zhruba 18-20let, tak byty byli tak levné, že mámu tlačily aby si nějaký koupila...A to moji prarodiče nebyli žádní boháči, babička dělala celý život prodavačku a děda pracoval ve slévárně. Sama babi říkala, že v té době měl práci každý, hypotéky vůbec neexistovaly, a ani nebyli víceméně potřeba.

blahova_andrea
24. čer 2016

@ivulinka1234 no tak zakladatelka psala, že má dvacet čistého, to mi teda přijde na ženu slušné. mě se o tom ani nezdá. nic nepřekrucuju. ano...ona jako chlap by mohl mít víc, ale jak jsem psala. lidé mají i méně a žijí a mají rodiny.
já mám na své rodiče taky vlastní názor, ale ty se laskavě nenavážej. nic nevíš a soudíš! ano, mohli spoustu věcí udělat jinak, ale podmínky měli jaké měli. já zas nejsem tak omezená, abych si myslela, že každý si může dovolit mít vlastní bydlení. jasně, že by každý chtěl mít vlastní dům. nepřijde ti na to ale naše republika poměrně malá? když chce pak každý pryč a nejlíp co nejdál od rodičů, každý chce nové a ne spravovat staré...dobře, ne každý...ale většina. opět paušalizuješ něco, co nelze a odsuzuješ cizí lidi na základě minima informací.

blahova_andrea
24. čer 2016

@andreaandrejka u našich byl problém v tom jakého otce pro své děti si zvolila naše máma, více to tu rozebírat nebudu. tátu miluju, ale s mámou si prostě nikdy nerozumněli a tak to potom i vypadalo. trápili se oba a zbytečně, ano možností bylo více, oni zvolili jak zvolili, protože xy...

andreaandrejka
24. čer 2016

@blahova_andrea Tak to je pak v tom případě ale něco jiného a nelze srovnávat s ostatními 🙂

soyevita
24. čer 2016

@ivulinka1234
@blahova_andrea No tak kočky ,každá máte kousek pravdy 😉 Já bydlím na Vysočině a platy hrůza.S 25tisíci vycházíme v 5lidech,každý měsíc zvládnu něco koupit na oblečení a někdy i něco ušetřit.Ale to musím hodně přemýšlet,co uvařím....
Moji rodiče to měli také těžké ,mamka musela chodit kvůli těžce tělesně postiženému dítěti jen na odpolední úklidy a taťka chodil do fabriky.Takže jsme patřili spíš k chudině.Ale byla jistá práce a bydlení bylo levné.Alespoň tady u nás ......
Ale tady neřešíme nás,ani naše rodiče,ale slečnu která vznesla dotaz.....

blahova_andrea
24. čer 2016

@andreaandrejka nikoho nelze srovnávat s ostatními. každý má svůj život, svůj osud, své sny, jinou startovní pozici...nechodili jsme v botách nikoho jiného. nemyslím si, že by případ jako jsou moji rodiče byl až taková vzácnost. podobnou souhru okolností zažilo jistě více rodin.

andreaandrejka
24. čer 2016

@blahova_andrea Já to myslela jinak...🙂 Ale to je fuk, nebudeme odbočovat od tématu diskuze 🙂

ivulinka1234
24. čer 2016

@blahova_andrea Já jsem mluvila o něm, že vydělává málo a dotaz hlavně byl na to, jestli vyjdou, když onu bude doma na RD..Píšeš, že jiné možnosti lidé nemají a tvoji rodiče neměli a po druhé straně, že mohli spousty věcí udělat jinak..Nezlob se, ale vidět, že nevíš o čem mluvíš.. já neznám nikoho z té doby, co by platili obrovský nájem. Lidé měli podstatně větší jistoty v životě, než-li teď, takže pokud někdo nevyužil takové doby, jaká byla dříve, už nevím, co by mělo více přijít. 😎

pajula123
24. čer 2016

@andreaandrejka
@ivulinka1234

Kde se dal za totality koupit byt??? Nic takového jako byt v soukromém vlastnictví neexistovalo! Chtělo by to víc informací... Ano, nájmy a celkové náklady na bydlení byly ve srovnání s dneškem nízké, ale jinak to zas tak růžové s bydlením nebylo. Pominu-li družstevní byty, tak i na byty byly pořadníky, často bydleli mladí se starými ne proto, že by chtěli, ale že jiná varianta nebyla...stavět taky nemohl každý a taky to nebylo zadarmo (ono tehdejších 100-200 tisíc je fakt něco jiného než tato částka dneska)...a kdo bydlel v bytě (státním), tak si ho fakt koupit nemohl...takže nač to odsouzení, že někdo byl/je neschopný?

ivulinka1234
24. čer 2016

@pajula123 Protože nemít vlastní bydlení, neschopnost je 😝

pajula123
24. čer 2016

@ivulinka1234 a plácat bez znalosti faktů též

ivulinka1234
24. čer 2016

@pajula123 Fakt je pouze ten, že meleš nesmysly 😀 Ty taky nebydlíš ve vlastním?

andreaandrejka
24. čer 2016

@pajula123 Já nepsala nic o bytech konkrétně v os. vlastnictví. Tehdá, alespon tedy u nás na Berounsku se dal byt odkoupit od Bytového družstva. V jednom takovém dneska bydlím, i když už ho mám X let v os. vlastnictví. Vím to od lidí, co tu žijí přes 50let.
A propo, nic jsem o neschopnosti nikde nepsala.

pajula123
24. čer 2016

@ivulinka1234 už 14 let ve svém...neměj péči...a pouvažuj nad svým stylem komentářů

ivulinka1234
24. čer 2016

@pajula123 jj,14 let..internet snese všechno 😝

blahova_andrea
24. čer 2016

@ivulinka1234 a co ti na tom jako nesedí? jsi dost útočná, nemyslíš? vůbec netušíš, kolik @pajula123 má let ani zda třeba něco nezdědila. ti to horko už leze na mozek, ne?

ivulinka1234
24. čer 2016

@blahova_andrea Tobě to vysvětlovat nebudu 😝 Dědictví, na to by tě užilo, co? Vždy si budeš více vážit věcí jedině tehdy, až se na ně vyděláš..to si zapamatuj!

blahova_andrea
24. čer 2016

@ivulinka1234 nemusíš, ale dej si prosím ledovou sprchu. prospěješ sobě i okolí 😀

Strana