icon

Je možné vyjít na RD s příjmem 25000,-?

dd44
7. čer 2016

Ahojky holky,

je to spíš takový obecný dotaz. Přítel pořád naráží na to, že už by chtěl miminko (mně je 22 jemu 24.) Bydlíme spolu a máme hypotéku na stavební parcelu (na 8 let)... Mám takovou otázku, je možné vyjít pokud bude náš příjet cca 25 000? Pořád to počítám a budeme každý měsíc v mínusu cca 4000,-Kč.

Hypotéka: 6000,-
Nájem: 6000,-
Dítě: počítám 3000,-
pes: 1000,-
Stav. spoř. - 800,-
Stav. spoř. -1000,-
spoř. 1000,-
jídlo - cca 5000,-
nafta - 2000,-
přítel kouří -2500,- (prosím tohle neřešte, vím, že bysme tímhle ušetřili, ale prostě to tak je) -

+ další nečekané výdaje

Přítel bere 18 000,- + RD 7000,-

Jen chci vědět, zda jste to některá také před otěhotněním počítala a zjistili jste, že nevyjdete a pak byla skutečnost jiná.

Já zatím opravdu dítě neplánuju, když vidím, jak by to bylo, spíš mě to zajímá a myslím si, že nenajdu lepší místo na odpověď.

Děkuji 🙂

somalicats
17. čer 2016

@78marcela Jasně, tak paušalizovat nikdy nelze. Já to posuzuju podle našeho domu, našeho bytu a domu, který patří našim - a ve všech případech vedou domy, vycházejí levněji. Ale je fakt, že na domu našich se vždycky dělalo hlavně svépomocí, švagr umí ledacos, takže i se střechou si poradil, nicméně i firma, která v té lokalitě je k dispozici na tyhle práce, je relativně levná. Ono hodně záleží i na lokalitě a na tom, co si je člověk schopný udělat sám.

78marcela
17. čer 2016

@somalicats přesně tak. My si na baraku neuděláme samy nic (bydlím s babičkou v jejím domě), dům je starý, financne vyjde draz,ale i tak do bytu nechci. Už se těším, až malé udělám bazének na zahradě, skluzavku, pískoviště 😉

marketaryzi
17. čer 2016

@angel456 jestli budou mít 25 tis., tak nedostanou Porodné ani přídavky....

sapito02
17. čer 2016

@marketaryzi mně to přijde jako hodně peněz.

veri0007
17. čer 2016

@xpila to mě ten tvůj první příspěvek taky 😀 Ale to je fuk, pořád jsi kádr přes úřady 😉

xpila
17. čer 2016

@veri0007 Jenže můj příspěvek nebyl mířen na nikoho konkrétního, to je ten podstatný rozdíl.

michaelaela
18. čer 2016

@dd44 Ahoj. Vyjit se urcite da ☺ prvni bych pozastavila sporeni a taky zalezi jestli budes kojit pac umele mlicko leze do penez. Take pliny,ale to muzes vyresit latkovymi,ktery si nakoupis jeste nez budes mit male penize a z latkovek ho rychle naucit na nocnik. Nam je 15 mesicu a a mame plinu uz jen na noc a na cestovani jinak na ostro. Hodne moc tim usetris. Take kupovane prikrmy zhruba od sedmi mesicu lezou do penez takze varit svoje. To je asi zaklad. My treba ani nekupovalu novy kocar to je opravdu velmi zbytecna a velka investice a postylku take ne.
Musite si to promyslet a uz ted si rict co koupit co je pro vas pidstazne a na co prdet,existuje totiz plno totalnich zbytecnosti,ktere oddborne clanky napr doporucuji a ty zjistis,ze jsou to vyhozene prachy. Ale kazdopadne vyzit se s tim v pohode dá.

mapita
23. čer 2016

Necetla jsem diskuzi, ale otazka zakladatelky me opravdu pobavila, takovy prijem s manzelem dohromady nemame ani ted, kdy jeste chodim do prace. A i presto kazdy mesic zvladame usetrit (pripadne vrazit do rekonstrukce). Clovek proste musi prizpusobit svuj zivot prijmum.

ilonne
23. čer 2016

Můžu srovnat oboje - Prahu i venkov a musím se @xpila zastat. Bydlení a obecně život mimo Prahu je lacinější a to i s případným dojizdenim.

aklin
23. čer 2016

To je vtipny dotaz. S manzelem mame nejakych 22000 a zvladame to, i kdyz je to nekdy tezsi, a z toho jeste platime uver za bydleni. Je potreba snizit naroky a kupovat jen to nejdulezitejsi. Dokonce jsme jeli na vikend do Prahy.

marcicek84
23. čer 2016

Ano, souhlasím s tím, že bydlení mimo Prahu je levnější než přímo v Praze, ale ve srování jiných měst vs. vesnice je to všechno realativní, může vyjít levněji barák v dobrém stavu vs. byt v domě, který se revitalizuje a platí se do fondu oprav nebo naopak zase byt v domě po revitalizacaci, kdy se nebral příliš vysoký úvěr vs. dům na vesnici, který se musí komplet revitalizovat.

@dd44 Pro mě částka 25 tis. příjem je na vyžití (2 dospělých + dítě), ale ne na vyskakování, rozhodně nic neuspoříte, osobně bych ve věku 22 let s dítětem nějaké roky ještě počkala...

marcicek84
23. čer 2016

@xpila - divím se, že na veri0007 reaguješ, co tady čtu její příspěvky, ona je taková provokatérka vždycky...

sofie2015
23. čer 2016

Tak ono opravdu zalezi na tim kde clovek bydli...my mame orijem plus minus 30000 vydaje na bydleni kolem 15000 a 15000 pojistky, jidlo, pleny....nekupujeme nic extra noveho...ja si skaknu nakoupit obleceni do sekace...nikdo to nepozna...nebo si koupim v lidlu...male a malymu koupim par kousku na ven novych zbytek bazarky sekace....stejne z toho za chvilku vyrostou...kazdej mesic je nejakej vydaj navic..s tom pocitame....na jidlo narocni nejsme...a detem rada dopreju vylety hracky zazitky nekdy usetrim...nekdy vyjdu tak akorat...nekdy sahnu do rezervy....na druhou stranu hooodne jsme si uzivali i bez deti prijem sme meli daleko vyssi a stejne jsme.neusetrili...kina,divadla,koncerry,posezeni s prateli....ted utracime za jine veci...za dulezitejsi....za deti...

ivulinka1234
23. čer 2016

Záleží jaké máte nároky na život. Já bych rozhodně nikomu neplatila nájem-zbytečně vyhozené peníze. Radši splácet svoje.

sofie2015
23. čer 2016

@ivulinka1234 presne tak...100%souhlasim...taky bych neplatila cizimu 🙂

blahova_andrea
23. čer 2016

@dd44 dobře, nebudu řešit kouření, když ani chtěné dítě pro něj není důvod přestat. jednak by ušetřil finance a jednak já bych teda jako matka nesnesla, aby mi chlap sahal na dítě rukama načichlýma cigaretama a dýchal na něj ten smrad. a to se bavím pořád o tom, že by aspoň nekouřil dítěti přímo doma pod nos. vyjít se s tím samozřejmě dá, jsou rodiny, co mají i méně, ale je to na knop. já bych rozhodně nespořila, když nemám z čeho. sama mám stavební spoření a když prostě nejsou peníze, tak tam nic neposílám, nedá se nic dělat. budu posílat třeba až začnu po mateřské zase vydělávat. spoření je dobrovolné, takže pokud chcete někde ušetřit, tak můžete i tam 😉

blahova_andrea
23. čer 2016

@dd44 to teda nevím, kdo ti řekl, že jsi praštěná. náhodou máš k tomu super přístup. šetříš dokud je z čeho. já to taky dělala a jen díky tomu se nám pak podařilo udržet se nad vodou v horších časech. nikdy nevíš, co může přijít, nečekaná výpověď, delší nemoc...prostě výpadek příjmů a rezerva se vždycky hodí. takže za mě palec nahoru a šetři dál. nic tím rozhodně nezkazíš 🙂

heduska82
23. čer 2016

@dd44 jako nevim, jak tady muze nekdo napsat, ze vyjdete v pohode, kdyz jen na nutnych platbach jste v zasade na 0 a kde je to ostatni? Nevim, kdy vsm konci stavebka, ale bud bych je nechala zrusit nebo dojet. To je vec, bez ktere se da zit. Nejak uplne nechapu splatku na pozemek a najem....takhle jste jednim zadkem na dvou zidlich a kde nic, tu nic. Urcite bych primarne resila bydleni a pokud ted mate z ceho, tak setrit, pak se ti budou hodit.

dd44
autor
23. čer 2016

Jen pro upřesnění všem, co píšou, že by nikdy do podnájmu nešli... Nájem platíme mamce - je to její byt, takže nic navíc nedáváme nikomu cizímu, pouze to, co platí ona (fond, elektřina, voda, Internet)...

Ostatním děkuji za nározy a rady!

sofie2015
23. čer 2016

@blahova_andrea stavevko supr...ale asi bych davala penize nekam kam na ne z hodiny na hodinu muzu sahnout...pr sporici ucty...netere banky maji jeste prijatelny urok na kratkodobou rezervu...snazime se mit na ucte vzdy alespon jednu vyplatu navic na ucte...

blahova_andrea
23. čer 2016

@sofie2015 tak já nevím jaké přesně spoření mají. to bylo jen první, co mě napadlo. prostě spořit teď dokud je z čeho, ale když pak z čeho nebude, tak se holt rezervy nebudou zvětšovat, naopak se na ně případně bude sahat. samozřejmě, že jsou lepší věci než stavebko 😉

ivulinka1234
23. čer 2016

@dd44 Tak elektrika je v bytě položka za 1500Kč, voda max.1000Kč,internet teď stojí pár stovek korun. To bych ani nezmiňovala.A vy platíte 6000Kč? To by jste museli dávat do Fondu min. 3000Kč.nebo mamince do kapsy..? 🙂

soyevita
23. čer 2016

@ivulinka1234 No taky se mi to zdá hodně,elektřina max .800,- pokud tedy není sušička,voda tak max. 500,-internet od 250,-,plyn není?Do fondu se dává různě většinou od 500,- nahoru.Já platila v jednom bytě 1100,- a v druhém teď 2400,- ale je v domě jen 6 partají
6000,- by bylo pro 2lidi přehnaně moc.Srovnávám z pětičlennou rodinou

dd44
autor
23. čer 2016

@ivulinka1234 5200,- fond - brala se hypotéka 10 mil. na rekonstrukci věžáku + voda , dále 500 kč záloha na elektřinu + 300 kč internet... Rozhodně nic mamce do kapsy nejde...

blahova_andrea
23. čer 2016

a to já tu částku zas zakladatelce věřím. kde není plyn, tam se rozhodně s elektřinou nevleze do 800,- a fond oprav, co tak slýchám bývá někde pořádná pálka. kolikrát se lidi napálili, mysleli si, že když půjdou z nájmu do svého, že na tom budou líp a nakonec je poplatky vyšly skoro stejně jako nájem a k tomu platili ještě hypo. ono je to fakt místo od místa, byt od bytu. jako jo...mít "levný" fond oprav, tak se dá spořit s energiema, ale ten fond neovlivníte a ne každý má to štěstí, že to dělá jen 1-2000,- částka kolem 5000,- není nic výjimečného

ivulinka1234
23. čer 2016

@dd44 Tak platit takovou částku do Fondu, to radši svůj dům. To bych nedávala ani omylem.

ivulinka1234
23. čer 2016

@blahova_andrea My si ,,startovací´´ byt vybírali i podle topení, tzn.že nebudu dávat desetitísíce za plyn ročně, ani za elektriku. A co se týká Fondu 5000Kč. Než tohle platit, byt prodám, pže by se to vůbec nevyplatilo.

soyevita
23. čer 2016

@dd44 Tak to je síla,tady se taky dělalo vše nové,ale do fondu oprav se nikde tolik neplatí.....

soyevita
23. čer 2016

@blahova_andrea Ve velkých městech je to třeba víc,než u nás s 55tisíci obyvatel.A elektřinou se v paneláku netopí,nebo?Tady máme vlastní kotelnu pro paneláky.Náklady v paneláku jsou podstatně nižší než v cihlovém domě

dd44
autor
23. čer 2016

Je to naše první bydlení a radši budu platit takovou částku, když vím, že se nemusíme strachovat o bydlení, co bude, zda nám prodlouží nájemní smlouvu apod. ... (nájmy se zde pohybují okolo 8000). Takže pokud bysme šli do svého, tak platím 6000 za byt + třeba 6000 hypotéku. Plán máme takový, že zaplatíme pozemek (cca 6 let) a potom si v klidu postavíme a pozemek bude náš... Pozemek stál 650 tis...

Strana