Je možný přechod z rodičovské na nemocenskou?
28. kvě 2025
Dobrý den,
ráda bych se optala..
Máme dceru 2.6 let.
Nyní se snažíme o miminko, pokud se vše povede jak má že zdravotních důvodu bohužel nebudu moci nastoupit zpět do práce.
Je možné z rodičovské dovolené přeji na nemocenskou a poté na mateřskou, nebo jak to případně funguje?
Moc děkuji za odpověď.
@lenkagereg ano můžeš, taky jsem to tak měla, po skončení RD jsem šla na nemocenskou a potom na mateřskou...
@lenkagereg můžeš, měla jsem to stejně jako @linducha90

Pokud bys po skončení rodičovské dovolené (dcera 3 roky) nemohla nastoupit zpátky do zaměstnání z důchodů dalšího těhotenství, máš de facto 2 moižnosti:
1. budou zdravotní důvody k tomu, abys šla na nemocenskou (to posoudí lékař) >půjdeš po skončení RD na nemocenskou do doby nástupu na PPM. S tím souvisí případné vycházky a jiná omezení, s tím předpokládám počítáš.
2. nebudou zdravotní důvody pro to, abys byla na nemocenské -> můžeš požádat zaměstnavatele o poskytnutí náhradního volna na dobu těch pár měsíců, než by nastala doba nástupu na PPM. Předpokládám, že každý soudný zaměstnavatel s tím nebude mít problém, k čemu nechat nastupovat do práce zpět těhuli, kterou bude muset znovu zaučit a ona mu po dvou měsících odejde na další mateřskou...jen by se muselo případně posoudit zdravotní pojištění (pokud bude možné ještě protáhnout si rod. příspěvek, tak si ho rozvolnit na co nejdelší dobu, pak bude plátcem pojistného stát, i když nebudeš u zaměstnavatele na RD, poklud bys RP už nepobírala, musela bys to řešit se zaměstnavatelem a platit si nějaké minimum)