icon

Jsem na 4leté RD a chtěli bysme druhé. Jak to tam je?

luzca11
26. bře 2017

Ahojky, jsem na povinné 4 létě rodičovské dovolené.. Dcera bude mít v červenci 3 rocky a my uvažujeme o druhém miminku. Jak by to tam potom bylo? Předem moc děkuji za zkušenosti. 🙂

fidorka89
26. bře 2017

Pokud nemáš nárok na md,tak by ti dali zase 4 roky RD.nebo můžeš napsat md na otce dítěte a pak RD taky volit přes jeho příjem.tim by sis mohla vybrat kolik chceš pobírat.

puresin
26. bře 2017

@luzca11 Pokud by Ti kvuli dalsimu porodu nejake mesice stareho rodicaku odpadly a tys o penize vlastne prisla, muzes si ted (aspon myslim) zazadat o zkraceni RD (a pomerne navyseni mesicni castky). Mne o tom aspon pani na UP ujistovala, ale nevim, jestli to nesouvisi i s tim, ze jsem mela RD napsany pres manzela. Vseobecne si myslim, ze pokud je ta moznost, nechejte si penize vyplatit v co nejkratsi dobe, protoze 220tis. dnes neni stejnych jako 220tis. za 4 roky.. Ja naposledy zvolila variantu ultra rychle, tzn. beru 11.500,- mesicne, bude to na cca rok a pul. A uz by v brzke dobe mela byt i varianta max. 32.000,-/mesicne, coz bude super.
Kazdopadne pokud si nejsi jista, zavolej si na urad, ja to takhle resila pokazde, protoze nemam cas ani silu behat s papiry a dotazy sem a tam. 🙂

blahova_andrea
26. bře 2017

tak předně nejsi zřejmě na rodičovské dovolené, ale pouze pobíráš rodičovský příspěvek, protože RD není na čtyři roky. žádá se u zaměstnavatele a je za zákona max. na tři roky. pokud jsi šla povinně na čtyři, tak zřejmě zaměstnaná nejsi, že? 😉 pokud budeš mít další miminko, tak budeš mít opět od porodu jen rodičovský příspěvek. buď zas na čtyři roky a nebo pokud otec dítěte splňuje podmínky pro mateřskou, tak lze doložit jeho příjmy, díky nimž si budeš moc rodičovský příspěvek rozložit dle svého uvážení (v mezích zákona opět ovšem)

blahova_andrea
26. bře 2017

@puresin bohužel, když šla na čtyři roky, tak to nemá přes manžela a nemůže volit, ani tedy krátit a pokud porodí dříve než vyčerpá, tak si stát peníze nechá.
je sice hezké, že plánují i variantu 32000, ale ta se většiny smrtelnic týkat nebude. opět to bude odvozeno od výše příjmů

luzca11
autor
26. bře 2017

Moc děkuji. Ano pobiram rodičovský příspěvek, špatně jsem to napsala .. S mužem v té době už budeme manželé, stavíme i domeček. Chtěli by jsme byt už taková kompletní rodinka 🙂 Muž dělá na zachránce 🙂 Jen aby si někdo nemyslel něco špatného 🙂

xpila
26. bře 2017

@luzca11 je jedno, jestli jste nebo nejste manželé.

blahova_andrea
26. bře 2017

@luzca11 nevím podle čeho by si kdo mohl myslet něco špatného. jste tři a zvažujete, že by se vám líbilo být čtyři 🙂