Jsem na 4leté RD a chtěli bysme druhé. Jak to tam je?
Ahojky, jsem na povinné 4 létě rodičovské dovolené.. Dcera bude mít v červenci 3 rocky a my uvažujeme o druhém miminku. Jak by to tam potom bylo? Předem moc děkuji za zkušenosti. 🙂
@luzca11 Pokud by Ti kvuli dalsimu porodu nejake mesice stareho rodicaku odpadly a tys o penize vlastne prisla, muzes si ted (aspon myslim) zazadat o zkraceni RD (a pomerne navyseni mesicni castky). Mne o tom aspon pani na UP ujistovala, ale nevim, jestli to nesouvisi i s tim, ze jsem mela RD napsany pres manzela. Vseobecne si myslim, ze pokud je ta moznost, nechejte si penize vyplatit v co nejkratsi dobe, protoze 220tis. dnes neni stejnych jako 220tis. za 4 roky.. Ja naposledy zvolila variantu ultra rychle, tzn. beru 11.500,- mesicne, bude to na cca rok a pul. A uz by v brzke dobe mela byt i varianta max. 32.000,-/mesicne, coz bude super.
Kazdopadne pokud si nejsi jista, zavolej si na urad, ja to takhle resila pokazde, protoze nemam cas ani silu behat s papiry a dotazy sem a tam. 🙂
tak předně nejsi zřejmě na rodičovské dovolené, ale pouze pobíráš rodičovský příspěvek, protože RD není na čtyři roky. žádá se u zaměstnavatele a je za zákona max. na tři roky. pokud jsi šla povinně na čtyři, tak zřejmě zaměstnaná nejsi, že? 😉 pokud budeš mít další miminko, tak budeš mít opět od porodu jen rodičovský příspěvek. buď zas na čtyři roky a nebo pokud otec dítěte splňuje podmínky pro mateřskou, tak lze doložit jeho příjmy, díky nimž si budeš moc rodičovský příspěvek rozložit dle svého uvážení (v mezích zákona opět ovšem)
@puresin bohužel, když šla na čtyři roky, tak to nemá přes manžela a nemůže volit, ani tedy krátit a pokud porodí dříve než vyčerpá, tak si stát peníze nechá.
je sice hezké, že plánují i variantu 32000, ale ta se většiny smrtelnic týkat nebude. opět to bude odvozeno od výše příjmů
Moc děkuji. Ano pobiram rodičovský příspěvek, špatně jsem to napsala .. S mužem v té době už budeme manželé, stavíme i domeček. Chtěli by jsme byt už taková kompletní rodinka 🙂 Muž dělá na zachránce 🙂 Jen aby si někdo nemyslel něco špatného 🙂
@luzca11 nevím podle čeho by si kdo mohl myslet něco špatného. jste tři a zvažujete, že by se vám líbilo být čtyři 🙂

Pokud nemáš nárok na md,tak by ti dali zase 4 roky RD.nebo můžeš napsat md na otce dítěte a pak RD taky volit přes jeho příjem.tim by sis mohla vybrat kolik chceš pobírat.