Kdy je lepší nastoupit na MD, pokud jsem od 7tt na PN?
Zdravím, moc prosim o radu - jsem od 7tt na neschopence a dr. se me ptala, kdy chci nastoupit na materskou 8-6 týdnů? Co bude pro me nejlepší a proc? Díky moc; -)
Takže kdybych šla o 8 týdnů, tak bych mela o dva týdny kratší mateřskou po porodu a když bych šla v tech 6 týdnech budu mit mateřskou po porodu delší o ty dva týdny? Chápu dobře?; -)
Ok dekuji; -) Jsem chtěla jit o tech 8 týdnů, že budu konecne mit volnost a ne se ohlížet na vycházky ale půjdu v tech šesti; -) Díky
Ahoj taky jsem si říkala kde je háček. Kazdej říka ze je to jedno. Já zas přemýšlím ze bych šla ted. Od 1.6. ze bych brala za celej měsic. Ale bylo by to o těch 8 týdnů.
@xpila Jen dodám, že ne vždy to je výhodné... Na nemocenské jsem měla méně jak na mateřské. Takže jsem nastoupila na PPM 8 týdnů před TP (tzn. měla jsem dříve víc peněz), krásně mi pak vycházel i začátek RP, který na to navazoval s mezerou jen pár dní od dalšího měsíce. Dalšího potomka jsme totiž chtěli brzo a můžu říct, že jsme ani při maximální čerpání ten RP nestihli dočerpat. Takže ještě i zvážit i tento pohled... Ale jinak to samozřejmě pravda je - co nejvíce všechno posouvat co nejdál a tahat peníze z jiných zdrojů, dokud to jde a tak 🙂. (A kdyby nebyl synáček tak moc brzo hrrr, mohl se narodit o týden později - ještě stále před TP - a mohlo být o jednu platbu RP navíc, ale co už :D).
já jsem po nemocenské šla 8 týdnů před plánovaným porodem. Ono že budu pobírat o 2 týdny více rodičovskou, ale když se to přepočítá tka to o tolik zase nebude rozdíl tak 200,- na měsíc? Já měla nemocenskou 6000 a když jsem dostal za MD 8000 tak nám to dost pomohlo - placení daní dokoupit nějaké věci pro mimi.
Je to asi na každém, ale mě dost unavovali vycházky
@verdos my také plánujeme druhé hned po vyčerpání RP jsme zvědavá jak se to povede, první se nám podařil hned 🙂 - teď jen přemýšlím na jak dlouho si dát RP snažit se chceme cca až bude malému rok
@ladyhacek No, to je ten problém, že se to všechno trošku špatně plánuje :D - kdy se začít snažit (resp. jak rychle se další potomek povede), kdy se to narodí (před termínem nebo po). Ale co, nějak to nakonec vždycky dopadne, i když u nás máme s dětmi fakt pech, takže věřím, že s dalším potomkem bude zase nějaký problém či obtížně řešitelná situace (např. s úřady/penězi).
Jinak první se nám podařil hned, druhý vyšel 3. měsíc snažení, při prvním pokusu o dalšího potomka po 3 měsících raný potrat, uvidíme, co teď... Fakt je to pokaždé jiné, jak těhotenství, tak dítě, tak snažení :D. Když se začnete snažit a zadaří se hned, tak z RP nevyčerpáte celou částku ani omylem. Protože jsme druhé dítě plánovali brzo, tak jsme si dávali hned nejvyšší možný RP a co nejdříve to šlo vyřídit. Ale i tak jsme přišli o dost peněz.... (když by se nedařilo, dá se to snížit, pokud umí člověk dobře šetřit nebo zacházet s penězi, podle mě je to pořád lepší varianta, když má člověk u sebe více peněz dříve a případně si to pak sníží, než když má u sebe ty peníze stát a pak se kdyžtak částka zvýší, aby se to třeba honem dobralo...). Ale tak to je jenom moje zkušenost a názor.

@momchery 6 týdnů před, tzn. být co nejdéle na neschopence.